• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jēkabpils novada domes 2024. gada 11. jūlija saistošie noteikumi Nr. 19 "Saistošie noteikumi par palīdzību māju ceļu tīrīšanā Jēkabpils novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 1.08.2024., Nr. 148 https://www.vestnesis.lv/op/2024/148.17

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Olaines novada domes saistošie noteikumi Nr. SN8/2024

Olaines novada kapsētu darbības un uzturēšanas noteikumi

Vēl šajā numurā

01.08.2024., Nr. 148

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jēkabpils novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 19

Pieņemts: 11.07.2024.

OP numurs: 2024/148.17

2024/148.17
RĪKI

Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Jēkabpils novada domes saistošie noteikumi Nr. 19

Jēkabpils novadā 2024. gada 11. jūlijā

Saistošie noteikumi par palīdzību māju ceļu tīrīšanā Jēkabpils novadā

APSTIPRINĀTI
ar Jēkabpils novada domes
11.07.2024. lēmumu Nr. 513
(prot. Nr. 13, 10. §)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
10. panta pirmās daļas 1. punktu
un 44. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Jēkabpils novada pašvaldība sniedz palīdzību ziemas periodā māju ceļu sniega tīrīšanā (turpmāk – Palīdzība).

2. Šo Noteikumu izpratnē māju ceļi ir ceļi, kas nodrošina piekļuvi pie Noteikumu 3. punktā norādīto personu dzīvesvietām Jēkabpils novada administratīvajā teritorijā.

3. Palīdzība tiek sniegta personām, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Jēkabpils novada pašvaldības administratīvajā teritorijā, ja tās ir:

3.1. vientuļas pensijas vecuma personas;

3.2. mājsaimniecības, kurās ir personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti vai bērns ar invaliditāti;

3.3. personas, kuras nonākušas krīzes situācijā;

3.4. daudzbērnu ģimenes.

4. Vientuļa persona Noteikumu izpratnē ir persona, kurai nav Civillikumā noteikto likumisko apgādnieku (bērnu, vecāku, laulātā, vecvecāku) un kura dzīvo atsevišķi, un kuras īpašumā nav deklarēta neviena cita persona.

5. Palīdzību piešķir no Jēkabpils novada pašvaldības budžeta kārtējai ziemas sezonai.

6. Lai saņemtu Palīdzību, personai jāiesniedz iesniegums Jēkabpils novada Sociālajam dienestam.

7. Jēkabpils novada Sociālais dienests izvērtē mājsaimniecību atbilstību Noteikumu 3. punktā noteiktajām iedzīvotāju grupām un 3 darba dienu laikā pieņem lēmumu par atbilstību kādai no iedzīvotāju grupām, kuras ir tiesīgas saņemt Palīdzību.

8. Par pieņemto lēmumu Jēkabpils novada Sociālais dienests informē attiecīgās teritoriālās vienības pārvaldes vadītāju (turpmāk – Pārvaldes vadītājs).

9. Pārvaldes vadītājs organizē palīdzības sniegšanu, ievērojot šādus nosacījumus:

9.1. māju ceļu attīrīšana no sniega tiek veikta vienlaicīgi ar ceļu tīrīšanas darbiem konkrētajā pašvaldībai piederošo autoceļu maršrutā;

9.2. Palīdzība neietver privātīpašuma pagalmu attīrīšanu no sniega;

9.3. Palīdzības ietvaros māju ceļu tīrīšanas darbu uzskaite tiek nošķirta no Jēkabpils novada pašvaldības autoceļu un ielu ikdienas uzturēšanas darbu uzskaites;

9.4. māju ceļu attīrīšana no sniega tiek veikta, ja ceļa platums un segums ir atbilstošs, lai pa to varētu pārvietoties sniega tīrāmā tehnika, nenodarot kaitējumu ceļa klātnei;

9.5. uz māju ceļiem neatrodas lieki priekšmeti, kas traucē veikt sniega tīrīšanas darbus.

10. Palīdzības sniegšana tiek atteikta, ja Palīdzības saņēmējs neatbilst Noteikumu 3. punktā paredzētajiem nosacījumiem.

11. Palīdzība netiek sniegta, ja Pārvaldes vadītājs konstatē Noteikumu 9.4. vai 9.5. apakšpunktā minētos nosacījumus, kuru dēļ faktiski nav iespējams veikt māju ceļu attīrīšanu no sniega.

12. Ja māju ceļš neatbilst Noteikumu 9.4. vai 9.5. apakšpunktā minētajiem nosacījumiem, Pārvaldes vadītājs par to informē personu, norādot, kādas darbības jāveic, lai varētu nodrošināt māju ceļa attīrīšanu no sniega.

13. Palīdzības saņēmēja pienākums ir 5 (piecu) darba dienu laikā rakstveidā paziņot Jēkabpils novada Sociālajam dienestam, ja zuduši apstākļi, kas bijuši par pamatu Palīdzības piešķiršanai.

14. Lēmumus par Palīdzības piešķiršanu var apstrīdēt Jēkabpils novada domē.

15. Jēkabpils novada domes pieņemtos lēmumus var pārsūdzēt Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis

 

Jēkabpils novada domes 11.07.2024. saistošo noteikumu Nr. 19 "Saistošie noteikumi par palīdzību māju ceļu tīrīšanā Jēkabpils novadā"
paskaidrojuma raksts

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Pašvaldību likuma 5. panta pirmā un otrā daļa nosaka, ka pašvaldība savas administratīvās teritorijas iedzīvotāju interesēs var brīvprātīgi īstenot iniciatīvas ikvienā jautājumā, ja tās nav citu institūciju kompetencē un šādu darbību neierobežo citi likumi; brīvprātīgo iniciatīvu izpildes kārtību nosaka un finansējumu nodrošina pašvaldība.

Jēkabpils novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) domes saistošie noteikumi "Saistošie noteikumi par palīdzību māju ceļu tīrīšanā Jēkabpils novadā" (turpmāk – Saistošie noteikumi) sagatavoti ar mērķi sniegt palīdzību māju ceļu attīrīšanā no sniega ziemas sezonā personu grupām, kuras savas sociālās situācijas vai veselības stāvokļa nevar nodrošināt māju ceļu attīrīšanu no sniega.

Ņemot vērā, ka ziemas sezonā var būt laikapstākļi, kuros konstatēta pastiprināta snigšana, var veidoties situācijas, kurās māju ceļi var kļūt neizbraucami, kā rezultātā atsevišķām sabiedrības grupām nav iespējams pašiem nodrošināt iespēju attīrīt piebraucamos ceļus no sniega.

Ja māju ceļi nav iztīrīti no sniegta, tas var radīt apgrūtinošus apstākļus operatīvo dienestu, piemēram, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta vai Neatliekamās medicīniskās palīdzības saņemšanai.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu izpilde tiks nodrošināta pašvaldības budžeta ietvaros.

Ietekmi uz pašvaldības budžetu nevar noteikt, jo nav zināms, cik personām būs nepieciešams sniegt palīdzību. Līdz ar to nevar prognozēt, cik liels finansējums būs nepieciešams 2024./2025. gada ziemas sezonā palīdzībai māju ceļu tīrīšanai.

Ņemot vērā Jēkabpils novada domes 25.01.2024. pieņemto lēmumu Nr. 55 "Par palīdzību privāto ceļu tīrīšanā no sniega Jēkabpils novadā", tika saņemti 14 iesniegumi, par kuriem Jēkabpils novada Sociālais dienests pieņēma lēmumus par palīdzības piešķiršanu privāto ceļu tīrīšanai no sniega. Jēkabpils novada pašvaldības 2024. gada budžetā (tāme 10.700.01. "Pabalsti") pamatojoties uz 20.02.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 2 tika iekļauts finansējums 5000 euro apmērā pabalstiem palīdzības sniegšanai privāto ceļu tīrīšanai no sniega. Plānotais finansējums netika izlietots, jo, pēc Jēkabpils novada Sociālā dienesta lēmumu pieņemšanas par palīdzības piešķiršanu, neradās vajadzība palīdzības sniegšanai privāto ceļu tīrīšanai no sniega.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošie noteikumi sekmēs sociālo integrāciju un atvieglos sadzīves un ikdienas jautājumu risināšanu vairākām iedzīvotāju grupām – vientuļām pensijas vecuma personām; mājsaimniecībām, kurās ir personas ar 1. vai 2. grupas invaliditāti vai bērns ar invaliditāti, personām, kuras nonākušas krīzes situācijā un daudzbērnu ģimenēm. Tāpat būs iespēja dienestiem savlaicīgāk sniegt nepieciešamo palīdzību (piemēram, Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam, Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestam).

Ietekme uz vidi – nav tiešas ietekmes;

Ietekmes uz veselību – nav tiešas ietekmes;

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi – nav tiešas ietekmes;

Ietekme uz konkurenci – nav tiešas ietekmes.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Jēkabpils novada Sociālais dienests un attiecīgās teritoriālās vienības pārvaldes vadītāji. Lēmumus par Saistošajos noteikumos paredzētās palīdzības piešķiršanu varēs apstrīdēt Jēkabpils novada domē. Domes lēmumus varēs pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā.

Lai saņemtu Saistošajos noteikumos norādīto palīdzību, personai jāvēršas ar iesniegumu Jēkabpils novada Sociālajā dienestā.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi ir izstrādāti Pašvaldības brīvprātīgās iniciatīvas īstenošanai. Saistošo noteikumu izpilde tiks organizēta paredzēto personāla resursu ietvaros, Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nebūs nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas vai darba vietas.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi īstenos Jēkabpils novada Sociālais dienests un Pārvaldes vadītāji.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Sabiedrības viedokļa noskaidrošana veikta atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajam – saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts no 2024. gada 30. maija līdz 2024. gada 13. jūnijam tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.jekabpils.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Minētajā termiņā iedzīvotāju iebildumi un priekšlikumi nav saņemti.

Jēkabpils novada domes priekšsēdētājs R. Ragainis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!