• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Valmieras novada domes 2024. gada 25. jūlija saistošie noteikumi Nr. 137 "Par ēdināšanas maksas atvieglojumiem Valmieras novada administratīvajā teritorijā esošajās izglītības iestādēs". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 2.08.2024., Nr. 149 https://www.vestnesis.lv/op/2024/149.17

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursu ziņas

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

02.08.2024., Nr. 149

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Valmieras novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 137

Pieņemts: 25.07.2024.

OP numurs: 2024/149.17

2024/149.17
RĪKI

Valmieras novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Valmieras novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 137

Valmierā 2024. gada 25. jūlijā (prot. Nr. 10, 4. §)

Par ēdināšanas maksas atvieglojumiem Valmieras novada administratīvajā teritorijā esošajās izglītības iestādēs

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu,
Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 11. punktu,
Sociālo pakalpojumu un sociālās palīdzības likuma 36. panta sesto daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) izglītojamos, kuriem ir tiesības saņemt ēdināšanas maksas atvieglojumus.

2. Atvieglojumus ir tiesības saņemt izglītojamajiem, kuri apgūst klātienē pirmsskolas izglītības, pamatizglītības, vidējās izglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu Valmieras novada administratīvajā teritorijā esošajās izglītības iestādēs.

II. Ēdināšanas maksas atvieglojumu apmērs un tā piešķiršanas kārtība pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs

3. Izglītības iestādē ēdināšanas maksas atvieglojumi 100 % apmērā tiek nodrošināti:

3.1. obligātās pirmsskolas izglītības programmas izglītojamiem pusdienām;

3.2. izglītojamiem, kuri apgūst speciālo pirmsskolas programmu iestādē, kuru finansē no valsts budžeta mērķdotācijas, visām ēdienreizēm;

3.3. Rūjienas pirmsskolas izglītības iestādes "Vārpiņa" speciālo grupu izglītojamajiem visām ēdienreizēm;

3.4. 1.–4. klašu izglītojamajiem pusdienām, sedzot starpību starp ēdināšanas pakalpojuma maksu un valsts piešķirtiem līdzekļiem izglītojamo ēdināšanai;

3.5. 5.–6. klašu izglītojamajiem pusdienām;

3.6. pirmsskolas vecuma izglītojamiem ar invaliditāti visām ēdienreizēm un 7.–9. klases vispārējās vidējās vai profesionālās vidējās izglītības programmas izglītojamiem ar invaliditāti pusdienām;

3.7. bērnam no trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības, kurš apgūst pirmsskolas izglītības programmu visām ēdienreizēm un pamatizglītības programmu 7.–9. klasē pusdienām;

3.8. bārenim un bez vecāku gādības palikušam bērnam visām ēdienreizēm, kurš apgūst pirmsskolas izglītības programmu un pusdienām, kurš apgūst pamatizglītības programmu 7.–9. klasē, vispārējās vidējās vai profesionālās vidējās izglītības programmu.

4. Izglītības iestādē ēdināšanas maksas atvieglojumi 50 % apmērā tiek nodrošināti:

4.1. bērnam no daudzbērnu ģimenes visām ēdienreizēm, kurš apgūst pirmsskolas izglītības programmu un pusdienām, kurš apgūst pamatizglītības programmu 7.–9. klasē, vispārējās vidējās vai profesionālās vidējās izglītības programmu;

4.2. bērnam no trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības pusdienām, kurš apgūst vispārējās vidējās vai profesionālās vidējās izglītības programmu.

5. Saistošo noteikumu 3.5. apakšpunktā noteikto atvieglojumu piešķir izglītības iestādes vadītājs vai direktors, pamatojoties uz izglītojamā vecāka vai likumiskā pārstāvja iesniegumu, vienlaikus uzrādot invaliditāti apliecinošu dokumentu. Atvieglojuma termiņš piemērojams uz termiņu, kāds noteikts invaliditāti apliecinošā dokumentā.

6. Saistošo noteikumu 3.7. apakšpunktā noteikto atvieglojumu piešķir izglītības iestādes vadītājs vai direktors, pamatojoties uz likumiskā pārstāvja iesniegumu, vienlaikus uzrādot apliecību sociālo garantiju nodrošināšanai. Atvieglojuma termiņš piemērojams uz termiņu, kāds noteikts apliecībā sociālo garantiju nodrošināšanai.

7. Saistošo noteikumu 3.6. un 4.2. apakšpunktā noteikto atvieglojumu piešķir izglītības iestādes vadītājs vai direktors, pamatojoties uz izglītojamā vecāka vai likumiskā pārstāvja iesniegumu, vienlaikus uzrādot izziņu par trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības statusu. Atvieglojuma termiņš piemērojams uz termiņu, kāds noteikts izziņā par trūcīgās vai maznodrošinātās mājsaimniecības statusu.

8. Saistošo noteikumu 4.1. apakšpunktā noteikto atvieglojumu piešķir izglītības iestādes vadītājs vai direktors, pamatojoties uz izglītojamā vecāka vai likumiskā pārstāvja iesniegumu, vienlaikus uzrādot Latvijas Goda ģimenes apliecību. Atvieglojuma termiņš piemērojams uz termiņu, kāds noteikts Latvijas Goda ģimenes apliecībā.

III. Ēdināšanas maksas atvieglojumu apmērs izglītojamiem, kuri izglītību apgūst privātajā izglītības iestādē

9. Ēdināšanas maksas atvieglojumu piešķir izglītojamiem, kuri ir deklarēti Valmieras novada administratīvajā teritorijā un kuri privātajā izglītības iestādē apgūst pirmsskolas izglītības vai pamatizglītības programmu.

10. Ēdināšanas maksas atvieglojumu apmērs:

10.1. 100 % apmērā tiek nodrošināts bērniem ar invaliditāti:

10.1.1. pirmsskolas vecuma bērniem visām ēdienreizēm (bet ne vairāk kā noteikts Pašvaldības domes lēmumā par ēdināšanas maksas noteikšanu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs);

10.1.2. 5.–9. klašu izglītojamajiem pusdienām (bet ne vairāk kā noteikts Pašvaldības domes lēmumā par ēdināšanas maksas noteikšanu pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs);

10.2. 50 % apmērā tiek nodrošināts bērniem no daudzbērnu ģimenēm:

10.2.1. visām ēdienreizēm, apgūstot pirmsskolas izglītības programmu (bet ne vairāk kā noteikts Pašvaldības domes lēmumā par ēdināšanas maksas noteikšanu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādēs);

10.2.2. 5.–9. klašu izglītojamajiem pusdienām (bet ne vairāk kā noteikts Pašvaldības domes lēmumā par ēdināšanas maksas noteikšanu pašvaldības vispārējās izglītības iestādēs).

11. Izglītojamais vienlaicīgi nevar saņemt vairākus saistošo noteikumu 10. punktā minētos ēdināšanas maksas atvieglojumus.

12. Saistošo noteikumu 10. punktā noteiktos atvieglojumus administrē Valmieras novada Sociālo lietu pārvalde (turpmāk – Pārvalde).

13. Ēdināšanas maksas atvieglojums piešķirams, sākot no dienas, kad Pārvaldē ir reģistrēts iesniegums un pie nosacījuma, ka Pārvalde ir pieņēmusi lēmumu par atvieglojuma piešķiršanu, līdz kārtējā mācību gada pēdējai mācību dienai vai līdz kalendārā gada beigām, ja izglītojamais apgūst pirmsskolas izglītības programmu, bet ne ilgāk kā līdz invaliditātes vai Latvijas Goda ģimenes apliecības derīguma termiņa beigām.

14. Ēdināšanas maksas atvieglojumu izmaksā reizi mēnesī 10 darba dienu laikā pēc tam, kad Pārvaldē iesniegti šādi dokumenti:

14.1. rēķins par iepriekšējā mēnesī izglītības iestādē saņemto ēdināšanas pakalpojumu;

14.2. izdevumus apliecinoša dokumenta kopiju par 14.1. apakšpunktā minētā rēķina apmaksu (uzrādot oriģinālu).

IV. Noslēguma jautājumi

15. Saistošie noteikumi piemērojami no 2024. gada 1. septembra.

16. Atzīt par spēku zaudējušu Valmieras novada pašvaldības 2021. gada 26. augusta saistošos noteikumus Nr. 11 "Par ēdināšanas maksas atvieglojumiem Valmieras novada pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs".

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

 

Paskaidrojuma raksts
Valmieras novada pašvaldības 2024. gada 25. jūlija saistošajiem noteikumiem Nr. 137 "Par ēdināšanas maksas atvieglojumiem Valmieras novada administratīvajā teritorijā esošajās izglītības iestādēs"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Skaidrojums 

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. Saistošo noteikumu "Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Valmieras novada administratīvajā teritorijā esošajās izglītības iestādēs" (turpmāk – Saistošie noteikumi) mērķis ir noteikt izglītojamo grupas, kuriem no Valmieras novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) līdzekļiem pilnībā vai daļēji tiek segtas ēdināšanas izmaksas izglītības iestādēs, un kārtību, kādā Pašvaldība, īstenojot tās brīvprātīgās iniciatīvas, finansē izglītojamo ēdināšanu.

1.2. Pastāvošais tiesiskais regulējums ir nepilnīgs, jo pašvaldības spēkā esošie saistošie noteikumi izdoti, pamatojoties uz spēku zaudējušu likumu "Par pašvaldībām".

1.3. Pašvaldību likuma 44. panta otrā daļa nosaka, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību. Kā arī Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 11. punkts nosaka pašvaldības kompetenci noteikt tos izglītojamos, kuru ēdināšanas izmaksas sedz pašvaldība.

1.4. Paredzēt 50 % atlaidi bērnam no daudzbērnu ģimenes visām ēdienreizēm, kurš apgūst pirmsskolas izglītības programmu un pusdienām, kurš apgūst pamatizglītības programmu 7.–9. klasē, vispārējās vidējās vai profesionālās vidējās izglītības programmu.

1.5. Iekļaut Saistošos noteikumos tiesisko regulējumu par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Valmieras novada administratīvajā teritorijā dibinātām privātām izglītības iestādēm.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu – saistošo noteikumu īstenošanas rezultātā palielinās pašvaldības budžeta izdevumu daļu vidēji par 213886,00 euro gadā.

2.2. Saistošo noteikumu īstenošanai nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšana.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  3.1. Saistošajos noteikumos paredzētais Pašvaldības materiālais atbalsts – ēdināšanas maksas atvieglojumi – sekmēs sociālo integrāciju un ikdienas vajadzību nodrošināšanu vairākām iedzīvotāju grupām – ģimenēm, kuru bērni apgūst obligātās izglītības programmas Pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajās mācību iestādēs, un sociāli mazaizsargāto iedzīvotāju grupām (trūcīgas un maznodrošinātas mājsaimniecības, daudzbērnu ģimenes, ģimenes, kurās ir bērni ar invaliditāti), kuru bērni apgūst obligātās izglītības, pirmsskolas, vispārējā vidējās izglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas.

3.2. Ietekme uz vidi – noteikumu īstenošana neradīs ietekmi uz vidi.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav attiecināms.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav attiecināma.

3.5. Ietekme uz konkurenci – noteikumiem nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  4.1. Institūcija, kurā privātpersona var vērsties šo noteikumu piemērošanā, ir Valmieras novada pašvaldības vispārējās izglītības iestādes.

4.2. Paredzētās administratīvo procedūru izmaksas – nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  5.1. Saistošo noteikumu īstenošana paredzēta Pašvaldības esošo administratīvo procesu ietvaros un neradīs šo procesu papildus izmaksas.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  6.1. Saistošo noteikumu izpildi īstenos Valmieras novada izglītības iestādes un Valmieras novada Sociālo lietu pārvalde.

6.2. Noteikumu izpildes nodrošināšanai nepieciešami resursi – tikai cilvēkresursi.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  7.1. Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai un pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīma mērķa sasniegšanai, un pašvaldības rīcība ir atbilstoša.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  8.1. Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajai kārtībai noteikumu projekts tika publicēts Pašvaldības oficiālajā tīmekļa vietnē: www.valmierasnovads.lv, sadaļā "Sabiedrība" – "Sabiedrības līdzdalība" – "Publiskās apspriešanas" – "Saistošo noteikumu publiskās apspriešanas" laika periodā no 04.07.2024. līdz 18.07.2024.

8.2. Atsevišķas konsultācijas ar sabiedrības pārstāvjiem (tostarp biedrībām, nodibinājumiem, apvienībām, u.tml.) nenotika.

8.3. Pēc pašvaldības tīmekļvietnē noteiktā termiņa sabiedrības viedokļa noskaidrošanai, tas ir 19.07.2024. Valmieras novada Izglītības pārvalde saņēma SIA "Izglītības un attīstības centra Universum" valdes priekšsēdētāja e-pastu, kurā tika sniegta informācija par Universum mūzikas un mākslas vidusskolas pieredzi ar Cēsu novada pašvaldību un Rīgas valstspilsētas pašvaldību daudzbērnu ģimeņu ēdināšanā.

Minētā informācija tika pieņemta zināšanai. Pašvaldībā šādu atvieglojumu norēķinu sistēmu administrē Valmieras novada Sociālo lietu pārvalde, uzraugot pieņemto lēmumu par ēdināšanas atvieglojuma piešķiršanu izpildes nodrošinājumu, tādējādi arī nodrošinot finanšu uzraudzību par Pašvaldības finanšu līdzekļu izlietojumu, kas veiksmīgi darbojas un novērš Pašvaldības finanšu līdzekļu izšķērdēšanas novēršanas riskus.

8.4. No institūcijām netika saņemti viedokļi un atzinumi par noteikumu projektu.

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Baiks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!