• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rēzeknes pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rēzeknes pilsētas domes 2024. gada 20. jūnija saistošie noteikumi Nr. 16 "Kārtība, kādā Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība sedz privātai izglītības iestādei, kas īsteno licencētu pirmsskolas izglītības programmu, izmaksas par programmas īstenošanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 9.08.2024., Nr. 154 https://www.vestnesis.lv/op/2024/154.6

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 18

Grozījumi Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes 19.10.2023. saistošajos noteikumos Nr. 17 "Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Rēzeknes valstspilsētā"

Vēl šajā numurā

09.08.2024., Nr. 154

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rēzeknes pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 16

Pieņemts: 20.06.2024.

OP numurs: 2024/154.6

2024/154.6
RĪKI

Rēzeknes pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 16

2024. gada 20. jūnijā (prot. Nr. 103, 3. p., lēmums Nr. 1252)

Kārtība, kādā Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība sedz privātai izglītības iestādei, kas īsteno licencētu pirmsskolas izglītības programmu, izmaksas par programmas īstenošanu

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma 17. panta 2.4 daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) sedz privātai izglītības iestādei, kas īsteno licencētu pirmsskolas izglītības programmu, izmaksas par programmas īstenošanu (turpmāk – pašvaldības atbalsts).

2. Pašvaldības atbalstu piešķir, ja pastāv visi turpmāk minētie nosacījumi:

2.1. bērna un viena bērna likumiskā pārstāvja (turpmāk – vecāks) dzīvesvieta ir deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā;

2.2. bērns ir sasniedzis pusotra gada vecumu;

2.3. bērns ir reģistrēts pirmsskolas izglītības programmas apguvei pašvaldības izglītības iestādē, bet viņam nav nodrošināts pašvaldības finansēts pirmsskolas izglītības pakalpojums;

3. Pašvaldības atbalsta apmēru vienam bērnam mēnesī kārtējam saimnieciskajam gadam aprēķina atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai metodikai un nosaka ar atsevišķu pašvaldības domes lēmumu, kas tiek publicēts pašvaldības mājas lapā www.rezekne.lv.

4. Ja pašvaldības atbalsts tiek maksāts par nepilnu mēnesi, tad to aprēķina proporcionāli apmeklējuma dienu skaitam.

5. Gadījumos, ja pirmsskolas izglītības programmas īstenošanas pakalpojumu maksa, kurā nav iekļauta ēdināšana, privātā izglītības iestādē ir zemāka, kā šo saistošo noteikumu 3. punktā minētais pašvaldības atbalsts, pašvaldības atbalstu nodrošina apmērā, kas atbilst pirmsskolas izglītības pakalpojuma izmaksām privātā izglītības iestādē un ir noteikts līgumā starp attiecīgo privāto izglītības iestādi un bērna vecāku.

6. Lai saņemtu atbalstu, vecāks Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības Izglītības pārvaldei (turpmāk – Izglītības pārvalde) iesniedz iesniegumu, pievienojot izziņu no privātās izglītības iestādes par pakalpojumu sniegšanu attiecīgajam bērnam, norādot datumu ar kuru bērns tiks uzņemts privātajā izglītības iestādē.

7. Lēmumu par atbalsta piešķiršanu, vai lēmumu par atteikumu piešķirt atbalstu, atbalsta pārtraukšanu vai atbalsta apmēra izmaiņām pieņem Izglītības pārvaldes vadītājs. Par pieņemto lēmumu Izglītības pārvalde desmit darba dienu laikā rakstiski informē vecāku un privāto izglītības iestādi.

8. Pašvaldības atbalsts tiek nodrošināts, noslēdzot trīspusējo līgumu starp Izglītības pārvaldi, privāto izglītības iestādi un bērna vecāku vienu reizi finanšu gadā.

9. Pašvaldības atbalsts tiek ieskaitīts attiecīgās privātās izglītības iestādes kontā.

10. Privātā izglītības iestāde katru mēnesi līdz piektajam datumam iesniedz pieprasījumu par iepriekšējo mēnesi pašvaldības atbalsta saņemšanai. Iesniegtos dokumentus pārbauda un lēmumu par pašvaldības atbalsta piešķiršanu pieņem Izglītības pārvalde.

11. Izglītības pārvalde 10 darbdienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas veic maksājumu attiecīgās privātās izglītības iestādes kontā.

12. Pašvaldības atbalsta izmaksa privātajai izglītības iestādei tiek turpināta, ja bērnam rakstveidā piedāvāta vieta pašvaldības izglītības iestādē, kurā viņš ir reģistrēts uzņemšanai, bet bērna vecāks no piedāvātās vietas ir atteicies un bērns turpina apgūt pirmsskolas izglītības programmu privātajā izglītības iestādē.

13. Pašvaldības atbalsta izmaksa tiek pārtraukta, ja:

13.1. bērna un viena bērna vecāka dzīvesvieta tiek deklarēta citas pašvaldības administratīvajā teritorijā;

13.2. tiek pārtraukts līgums starp privāto izglītības iestādi un bērna vecāku par pirmsskolas izglītības programmas apguves īstenošanu attiecīgajā iestādē;

13.3. bērns tiek uzņemts pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē;

13.4. bērns tiek uzņemts vispārējās pamatizglītības programmā;

13.5. bērns tiek atskaitīts no privātās izglītības iestādes;

13.6. privātā izglītības iestāde ir likvidēta vai tās darbība ir pārtraukta;

13.7. bērns mācību gada laikā izbrauc no valsts un turpina izglītības ieguvi citā valstī.

14. Lēmumu par pašvaldības atbalsta pārtraukšanu pieņem Izglītības pārvaldes vadītājs.

15. Izglītības pārvaldes vadītāja pieņemto lēmumu var apstrīdēt Pašvaldības domē.

16. Ar šo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Rēzeknes pilsētas domes 2017. gada 13. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 11 "Kārtība, kādā Rēzeknes pilsētas pašvaldība sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei".

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Stecs

 

Paskaidrojuma raksts
Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes 20.06.2024. saistošajiem noteikumiem Nr. 16 "Kārtība, kādā Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība sedz privātajai izglītības iestādei, kas īsteno licencētu pirmsskolas izglītības programmu, izmaksas par programmas īstenošanu"

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir precizēt saistošo noteikumu redakciju atbilstoši spēkā esošajiem normatīvajiem aktiem, nosakot kārtību, kādā Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība sedz privātajai izglītības iestādei, kas īsteno licencētu pirmsskolas izglītības programmu, izmaksas par programmas īstenošanu.

Likums "Par pašvaldībām" ir zaudējis spēku ar 2023. gada 1. janvāri. No 2023. gada 1. janvāra spēkā stājās Pašvaldību likums. Pašvaldību likuma Pārejas noteikumu 6. punkts nosaka, ka Dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

Rēzeknes pilsētas domes 13.04.2017. saistošo noteikumu Nr. 11 "Kārtība, kādā Rēzeknes pilsētas pašvaldība sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātajai izglītības iestādei" izdošanas tiesiskais pamats ietver atsauci uz spēku zaudējušā likuma "Par pašvaldībām" normām, tāpēc ir nepieciešams izdot jaunus saistošos noteikumus.

Izglītības likuma 17. panta 2.1 daļa nosaka, ja pašvaldība bērnam, kurš sasniedzis pusotra gada vecumu un kura dzīvesvieta deklarēta pašvaldības administratīvajā teritorijā, nenodrošina vietu pašvaldības izglītības iestādes īstenotā pirmsskolas izglītības programmā (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) un bērns apgūst pirmsskolas izglītības programmu privātā izglītības iestādē, tad pašvaldība šim privātam pakalpojuma sniedzējam sedz izmaksas Ministru kabineta noteiktajā kārtībā. Izmaksas sedz apmērā, kas atbilst vienam izglītojamajam pirmsskolas izglītības programmā nepieciešamajām vidējām izmaksām attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs. Izglītības likuma 17. panta 2.3 daļa paredz, ka pašvaldība, sedzot pirmsskolas izglītības programmas izmaksas šā panta 2.1 daļā noteiktajos gadījumos, turpina segt šīs izmaksas privātajai izglītības iestādei, ja izglītojamam rakstveidā piedāvāta vieta pašvaldības izglītības iestādē, kurā viņš ir reģistrēts uzņemšanai, bet šā izglītojamā likumīgais pārstāvis no piedāvātās vietas ir atteicies un izglītojamais turpina apgūt pirmsskolas izglītības programmu privātajā izglītības iestādē.

Izglītības likuma 17. panta 2.4 daļa nosaka, ka pašvaldība saistošajos noteikumos nosaka kārtību, kādā tā nodrošina šā panta 2.1 un 2.3 daļā noteikto izmaksu segšanu, kā arī nosacījumus lielāka atbalsta apjoma noteikšanai atbilstoši pašvaldības budžeta iespējām. Pašvaldību likuma 44. panta pirmā daļa noteic, ka dome atbilstoši likumā vai Ministru kabineta noteikumos ietvertam pilnvarojumam izdod saistošos noteikumus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Izglītības likuma 17. panta 2.2 daļa nosaka, ka pašvaldība atbilstoši Ministru kabineta noteiktajai metodikai nosaka vienam izglītojamajam nepieciešamās vidējās izmaksas pirmsskolas izglītības programmā (no pusotra gada vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai) attiecīgās pašvaldības izglītības iestādēs. Minētās vidējās izmaksas un to aprēķināšanas kārtību pašvaldība publisko savā mājaslapā internetā.

Saskaņā ar 25.01.2024. Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes lēmumu Nr. 1095 "Par pašvaldības atbalsta apjomu privātajām pirmsskolas izglītības iestādēm 2024. gadā", pamatojoties uz Ministru kabineta 2015. gada 8. decembra noteikumiem Nr. 709 "Noteikumi par izmaksu noteikšanas metodiku un kārtību, kādā pašvaldība atbilstoši tās noteiktajām vidējām izmaksām sedz pirmsskolas izglītības programmas izmaksas privātai izglītības iestādei", ir apstiprinātas izmaksas privātajām izglītības iestādēm par vienu bērnu mēnesī 2024. gadam šādā apmērā:

1.1. no pusotra gada līdz četru gadu vecumam – EUR 315,85;

1.2. obligātās sagatavošanas vecumā – EUR 181,68.

Saistošie noteikumi aizstāj spēkā esošos saistošos noteikumus, nav fiskālās ietekmes uz pašvaldības budžetu.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Saistošie noteikumi nodrošina izglītības iespēju pirmsskolas izglītības programmā bērniem, kuriem pašvaldība nevar nodrošināt vietu pašvaldības pirmsskolas izglītības iestādē. Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums tieši neietekmēs vidi un iedzīvotāju veselību.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Galvenie procedūras posmi un privātpersonām veicamās darbības noteikti Saistošajos noteikumos. Saistošie noteikumi nemainīs līdzšinējo līdzfinansējuma saņemšanas kārtību. Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas. 
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības Izglītības pārvalde – Atbrīvošanas alejā 91, Rēzeknē.

Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija, reorganizācija, vai jaunu darba vietu izveide.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Saistošo noteikumu projekts saskaņā ar Pašvaldību likuma 47. panta trešo daļu tika nosūtīts viedokļa sniegšanai Izglītības un zinātnes ministrijai. 02.05.2024. tika saņemta ministrijas atbilde, ka Izvērtējot sagatavoto saistošo noteikumu projektu "Kārtība, kādā Rēzeknes valstspilsētas pašvaldība sedz privātai izglītības iestādei, kas īsteno licencētu pirmsskolas izglītības programmu, izmaksas par programmas īstenošanu", un iepazīstoties ar pievienoto paskaidrojumu rakstu, ministrijai nav iebildumu minēto noteikumu tālākai virzībai.

Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts no 20.05.2024. līdz 03.06.2024. tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.rezekne.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Viedokļi par saistošo noteikumu projektu no iedzīvotājiem netika saņemti.

Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis". Informācija par saistošajiem noteikumiem tiks publicēta pašvaldības tīmekļvietnē www.rezekne.lv.

Rēzeknes valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Stecs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!