• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Jelgavas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jelgavas pilsētas domes 2024. gada 25. jūlija saistošie noteikumi Nr. 24-29 "Par līdzfinansējumu profesionālās ievirzes izglītības ieguvei Jelgavas valstspilsētas pašvaldības profesionālās ievirzes un interešu izglītības iestādēs". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 28.08.2024., Nr. 167 https://www.vestnesis.lv/op/2024/167.5

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ventspils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 12

Par teritoriju un būvju uzturēšanu Ventspils valstspilsētas pašvaldībā

Vēl šajā numurā

28.08.2024., Nr. 167

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jelgavas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 24-29

Pieņemts: 25.07.2024.

OP numurs: 2024/167.5

2024/167.5
RĪKI

Jelgavas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 24-29

Jelgavā 2024. gada 25. jūlijā (prot. Nr. 8, 3. p.)

Par līdzfinansējumu profesionālās ievirzes izglītības ieguvei Jelgavas valstspilsētas pašvaldības profesionālās ievirzes un interešu izglītības iestādēs

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma 12. panta 2.daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka kārtību, kādā tiek noteikts, piemēroti atvieglojumi un samaksāts līdzfinansējums par profesionālās ievirzes izglītības ieguvi (turpmāk – līdzfinansējums) Jelgavas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) dibinātajās profesionālās ievirzes un interešu izglītības iestādē (turpmāk – Izglītības iestāde).

2. Līdzfinansējumu noteikumos noteiktā kārtībā maksā Izglītības iestāžu audzēkņu (turpmāk – izglītojamais) vecāki vai likumiskie pārstāvji (turpmāk – vecāki), kuru bērni apgūst profesionālās ievirzes izglītības programmas (turpmāk – izglītības programma) šādās Izglītības iestādēs:

2.1. Jelgavas Mākslas skola;

2.2. Jelgavas Specializētā peldēšanas skola;

2.3. Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skola;

2.4. Jelgavas Ledus sporta skola.

3. Līdzfinansējums par izglītības programmu apguvi noteikumu 2.1. apakšpunktā norādītajā Izglītības iestādē tiek ieskaitīts pašvaldības iestādes "Jelgavas izglītības pārvalde" pamatbudžetā un izdots budžeta apropriācijas kārtībā.

4. Līdzfinansējums par izglītības programmu apguvi noteikumu 2.2.–2.4. apakšpunktos norādītajās Izglītības iestādēs tiek ieskaitīts pašvaldības iestādes "Sporta servisa centrs" pamatbudžetā un izdots budžeta apropriācijas kārtībā.

II. Līdzfinansējuma apmērs un atvieglojumu saņemšanas kārtība

5. Līdzfinansējuma maksas apmērs noteikts saistošo noteikumu pielikumā "Līdzfinansējuma maksa par profesionālās ievirzes izglītības ieguvi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības profesionālās ievirzes un interešu izglītības iestādēs".

6. Ja izglītojamajam deklarētā dzīvesvieta līdzfinansējuma samaksas laikā ir ārpus pašvaldības administratīvās teritorijas:

6.1. saistošo noteikumu pielikuma 1. punktā noteiktajam līdzfinansējuma apmēram par vienu profesionālās ievirzes izglītības programmu tiek piemērots koeficients 2,0;

6.2. saistošo noteikumu pielikuma 2.–4. punktā noteiktajam līdzfinansējuma apmēram par vienu profesionālās ievirzes izglītības programmu tiek piemērots koeficients 1,5.

7. No līdzfinansējuma maksas 100 % apmērā attiecīgajā mācību gadā vai uz statusa piešķiršanas laiku ir atbrīvoti pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarēti:

7.1. izglītojamie ar invaliditāti;

7.2. izglītojamie no ģimenes, kurai piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statuss;

7.3. nepilngadīgs Ukrainas civiliedzīvotājs, kura ģimenei piešķirts trūcīgas vai maznodrošinātas ģimenes statuss;

7.4. izglītojamie, kuri saistošo noteikumu 2.2.–2.4. punktos norādītajās Izglītības iestādēs apgūst profesionālās ievirzes izglītības programmu MT-7 (mācību treniņu septītā apmācības gada grupa), SMP-1 (sporta meistarības pilnveidošanas pirmā apmācības gada grupa), SMP-2 (sporta meistarības pilnveidošanas otrā apmācības gada grupa), SMP-3 (sporta meistarības pilnveidošanas trešā apmācības gada grupa) un ASM (augstākās sporta meistarības grupa) grupās un kuri iepriekšējā kalendārajā gadā:

7.4.1. individuālajos sporta veidos Latvijas čempionātos, Latvijas olimpiādēs ir ieguvuši no 1. līdz 6. vietai vai ir izpildījuši sporta meistarkandidāta normatīvu;

7.4.2. komandu sporta veidos, sākot no U-15 vecuma grupas, Latvijas čempionātos, Latvijas olimpiādēs ir ieguvuši no 1. līdz 6. vietai.

8. No līdzfinansējuma maksas 50 % apmērā attiecīgajā mācību gadā ir atbrīvoti pašvaldības administratīvajā teritorijā deklarēti izglītojamie no daudzbērnu ģimenes (ģimene, kurā ir trīs un vairāk bērni) un nepilngadīgi Ukrainas civiliedzīvotāji, kuru uzturēšanās vieta atrodas pašvaldības administratīvajā teritorijā.

9. Lai saņemtu līdzfinansējuma maksa atvieglojumu, izglītojamā vecāki iesniedz Izglītības iestādei iesniegumu un norāda pamatojumu.

10. Izglītojamais tiek atbrīvots no līdzfinansējuma maksas, ja, pamatojoties uz vecāku iesniegumu vai ārsta izziņu, attaisnojošu iemeslu dēļ nav apmeklējis nodarbības 1 mēnesi pēc kārtas vai vairāk.

11. Līdzfinansējuma maksas atvieglojums stājas spēkā ar mēnesi, kurā vecāks iesniedzis Izglītības iestādei iesniegumu un apliecinošus dokumentus, uz kuru pamata var saņemt atvieglojumu.

12. Izglītojamā vecākiem ir pienākums informēt Izglītības iestādi, ja ir mainījušies apstākļi, kas bija par pamatu līdzfinansējuma atvieglojumu saņemšanai. Nepaziņošanas gadījumā vai ja sniegta nepatiesa informācija atvieglojuma saņemšanai, izdevumi, kas radušies Izglītības iestādei, var tikt piedzīti normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

13. Izglītības iestādei ir tiesības pārbaudīt datus, kas nepieciešami noteikumu izpildes nodrošināšanai, izmantojot Izglītības iestādes un pašvaldības rīcībā esošo informāciju, pašvaldības un valsts reģistros pieejamo informāciju.

III. Līdzfinansējuma samaksas noteikumi

14. Līdzfinansējumu vecāki maksā bezskaidras naudas norēķinu veidā, pamatojoties uz Izglītības iestādes elektroniski izrakstītu rēķinu.

15. Līdzfinansējumu vecāki maksā mācību gada laikā par katru mēnesi, atbilstoši izglītības programmas ilgumam.

16. Ja nodarbības izglītojamajam nav notikušas Izglītības iestādes organizatoriska, saimnieciska, tehnoloģiska vai citu iemeslu dēļ (pedagoga prombūtne, ārkārtēja vai avārijas situācija u.tml.), par attiecīgo periodu līdzfinansējuma maksa netiek aprēķināta un iekasēta.

17. Ja vecāki kavē līdzfinansējuma samaksu vairāk nekā 2 (divus) mēnešus, Izglītības iestādes direktors rakstiski brīdina par parāda samaksas termiņu vai iespēju slēgt vienošanos par parāda samaksu pa daļām. Ja mēneša laikā no brīdinājuma nosūtīšanas dienas parāds netiek samaksāts vai netiek noslēgta vienošanās par parāda samaksu, Izglītības iestādes direktors var lemt par izglītojamā atskaitīšanu no Izglītības iestādes un veikt parāda piedziņu normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājumi

18. Saistošo noteikumu ievērošanu un līdzfinansējuma samaksas uzraudzību organizē un nodrošina Izglītības iestādes direktors.

19. Saistošie noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. septembrī.

20. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienu spēku zaudē Jelgavas pilsētas pašvaldības 2013. gada 31. janvāra saistošie noteikumi Nr. 13-3 "Dalības maksa par izglītības ieguvi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs" Latvijas Vēstnesis 2013, 32. nr.).

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

 

Pielikums
Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2024. gada 25. jūlija
saistošajiem noteikumiem Nr. 24-29

Līdzfinansējuma maksa par profesionālās ievirzes izglītības ieguvi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības profesionālās ievirzes un interešu izglītības iestādēs

Nr.p.k. Izglītības iestāde Mērvienība Līdzfinansējuma maksa mēnesī, euro
1. Jelgavas Mākslas skola viena profesionālās ievirzes izglītības programma 20,00
2 Jelgavas Specializētā peldēšanas skola viena profesionālās ievirzes izglītības programma 30,00
3. Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skola viena profesionālās ievirzes izglītības programma 20,00
4. Jelgavas Ledus sporta skola viena profesionālās ievirzes izglītības programma 50,00

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

 

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2024. gada 25. jūlija saistošo noteikumu Nr. 24-29 "Par līdzfinansējumu profesionālās ievirzes izglītības ieguvei Jelgavas valstspilsētas pašvaldības profesionālās ievirzes un interešu izglītības iestādēs"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  Izglītības likuma 12. panta 2.1 daļa noteic, ka pašvaldība saistošajos noteikumos var paredzēt daļēju maksu kā līdzfinansējumu par izglītības ieguvi pašvaldības dibinātajās profesionālās ievirzes izglītības iestādēs.

Saistošo noteikumu "Par līdzfinansējumu profesionālās ievirzes izglītības ieguvei Jelgavas valstspilsētas pašvaldības profesionālās ievirzes un interešu izglītības iestādēs" projekts (turpmāk – saistošo noteikumu projekts) izstrādāts ar mērķi noteikt kārtību, kādā tiek noteikts, piemēroti atvieglojumu un samaksāts līdzfinansējums par profesionālās ievirzes izglītības ieguvi (turpmāk – līdzfinansējums) Jelgavas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) dibinātajās profesionālās ievirzes un interešu izglītības iestādēs (turpmāk – Izglītības iestāde).

Šobrīd dalības maksu par izglītības ieguvi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – pašvaldība) profesionālās ievirzes un interešu izglītības iestādēs nosaka pašvaldības 2013. gada 31. janvāra saistošie noteikumi Nr. 13-3 "Dalības maksa par izglītības ieguvi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības profesionālās ievirzes izglītības iestādēs".

Saistošo noteikumu projekts izstrādāts, lai veiktu izmaiņas līdzfinansējuma maksās, ņemot vērā vispārējo pakalpojumu sadārdzinājumu, pedagogu un tehniskā personāla atalgojumu pieaugumu un pašvaldības nodrošināto pakalpojumu kvalitāti – materiāltehniskās bāzes un sporta infrastruktūras attīstību un nodrošinātu vienlīdzīgu līdzfinansējuma samaksas kārtību un atvieglojumu piešķiršanu profesionālās ievirzes izglītības ieguvei.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  Noteikumos noteiktais līdzfinansējuma maksas apmērs ir tikai daļējs no tās summas, ko pašvaldība sedz izglītojamajiem par profesionālās ievirzes izglītības programmu apguvi. Pašvaldībai viena bērna izglītošana pārsniedz apstiprināto vecāku līdzfinansējuma maksu.

Noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu:

1. pašvaldības iestādes "Jelgavas izglītības pārvalde":

- palielina ieņēmumu daļu – 25 000 EUR;

- palielina izdevumu daļu – 25 000 EUR;

2. pašvaldības iestādes "Sporta servisa centrs":

- palielina ieņēmumu daļu – 232 000 EUR;

- palielina izdevumu daļu – 232 000 EUR.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci  Sociālā ietekme – noteikumi paredz atvieglojumu piešķiršanu bērniem no sociāli mazāk aizsargātām ģimenēm, tādējādi nodrošinot profesionālās ievirzes izglītības ieguvi pieejamāku.

Ietekme uz vidi – nav tiešas ietekmes uz vidi.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav tiešas ietekmes uz iedzīvotāju veselību.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav ietekmes uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā.

Ietekme uz konkurenci – nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  Jautājumos par saistošo noteikumu piemērošanu var vērsties pašvaldības iestādē "Jelgavas izglītības pārvalde" vai pašvaldības iestādē "Sporta servisa centrs".

Galvenie administratīvo procedūras posmi un veicamās darbības atvieglojumu saņemšanai noteiktas saistošajos noteikumos.

Saistošo noteikumu izpildei nav paredzētas papildus izmaksas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  Noteikumu izpildei nav nepieciešams veidot pašvaldības jaunas institūcijas, darba vietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai netiek paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija vai reorganizācija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Noteikumi ir atbilstoši iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība atbilst augstākstāvošiem normatīvajiem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Saistošo noteikumu izstrādes gaitā notikušas konsultācijas ar profesionālās ievirzes un interešu izglītības iestāžu vadītājiem.

Sabiedrības viedokļa noskaidrošanai saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.jelgava.lv 05.07.2024., paredzot termiņu viedokļu sniegšanai līdz 19.07.2024.

Par saistošo noteikumu projektu pašvaldība nav saņēmusi viedokļus un priekšlikumus.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!