• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ādažu novada domes 2024. gada 29. augusta saistošie noteikumi Nr. 41/2024 "Grozījumi Ādažu novada pašvaldības domes 2023. gada 26. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 11/2023 "Par pašvaldības pabalstu ēdināšanai pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs Ādažu novadā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.2024., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/op/2024/173.22

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ādažu novada domes lēmums Nr. 329

Par detālplānojuma apstiprināšanu īpašumam Iļķenes ceļš 17, Iļķenē

Vēl šajā numurā

05.09.2024., Nr. 173

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ādažu novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 41/2024

Pieņemts: 29.08.2024.

OP numurs: 2024/173.22

2024/173.22
RĪKI

Ādažu novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 4 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Ādažu novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 41/2024

Ādažos 2024. gada 29. augustā

Grozījumi Ādažu novada pašvaldības domes 2023. gada 26. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 11/2023 "Par pašvaldības pabalstu ēdināšanai pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs Ādažu novadā"

APSTIPRINĀTI
ar Ādažu novada pašvaldības domes
2024. gada 29. augusta sēdes lēmumu (prot. Nr. 20 § 33)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

Izdarīt Ādažu novada pašvaldības 2023. gada 26. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 11/2023 "Par pašvaldības pabalstu ēdināšanai pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs Ādažu novadā" (Latvijas Vēstnesis, 2023., Nr. 104) šādus grozījumus:

1. Izteikt 6. punktu šādā jaunā redakcijā:

"6. Tiesības uz pabalstu nepienākas ģimenēm, kurām piešķirts trūcīgās vai maznodrošinātās mājsaimniecības statuss un pabalsts ēdināšanai bērnam, kurš apmeklē pirmsskolas izglītības iestādi vai iegūst pamatizglītību, kā arī bērnam, kuram izglītības iestādē tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana."

2. Aizstāt 7. punktā elektronisko pasta adresi "soc.dienests@adazi.lv" ar elektronisko pasta adresi "socialais.dienests@adazunovads.lv".

3. Papildināt ar 14.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"14.6. ja izglītības iestādē nodrošina brīvpusdienas.".

4. Papildināt ar 15.1 punktu šādā redakcijā:

"15.1 Pabalsta izmaksu pārtrauc 14.6. apakšpunkta gadījumā uz periodu, kad izglītības iestāde nodrošina brīvpusdienas. Ādažu novada pašvaldības izglītības iestādēs par ēdināšanas pabalsta izmaksāšanas pārtraukšanu izglītojamā vecākiem paziņo izglītības iestāde, nosūtot ziņu e-klasē, bet citu pašvaldību izglītības iestāžu izglītojamiem Sociālais dienests nosūta paziņojumu uz iesniegumā norādīto e-adresi vai adresi.".

5. Izteikt Pielikumu jaunā redakcijā (Pielikumā).

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja K. Miķelsone

 

Pielikums
Ādažu novada pašvaldības 26.04.2023.
saistošajiem noteikumiem Nr. 11/2023

Ādažu novada sociālajam dienestam

bērna likumiskā pārstāvja vārds, uzvārds,
kurš deklarēts Ādažu novadā
personas kods
tālrunis

Lēmumu lūdzu nosūtīt elektroniski uz e-pastu

IESNIEGUMS IKMĒNEŠA ĒDINĀŠANAS PABALSTA SAŅEMŠANAI

Lūdzu piešķirt pabalstu 50,- EUR katru mēnesi par manā aprūpē esošu bērnu vecumā no 1,5 gadiem līdz brīdim, kad viņš uzsāks apgūt pamatizglītību vispārējā izglītības iestādē, saskaņā ar pašvaldības 26.04.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 11/2023 "Par pašvaldības pabalstu ēdināšanai pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs Ādažu novadā" 5.1. apakšpunktu:

1)
(bērna vārds, uzvārds, personas kods, dzimšanas datums)
2)
(bērna vārds, uzvārds, personas kods, dzimšanas datums)

Lūdzu piešķirt pabalstu 20,- EUR katru mācību mēnesi par manā aprūpē esošu bērnu no 5. līdz 9. klasei, saskaņā ar pašvaldības 26.04.2023. saistošajiem noteikumiem Nr. 11/2023 "Par pašvaldības pabalstu ēdināšanai pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs Ādažu novadā" 5.2. apakšpunktu:

1)
(bērna vārds, uzvārds, personas kods, dzimšanas datums, izglītības iestāde un klase)
2)
(bērna vārds, uzvārds, personas kods, dzimšanas datums, izglītības iestāde un klase)

Pabalstu lūdzu pārskaitīt uz banku ___________________________, kontu Nr.__________________

Atzīmēt, ja pievienota izglītības iestādes izziņas kopiju, ja bērns iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību.

Atzīmēt, ja vēlaties lēmuma nosūtīšana pa pastu, uz adresi ______________________

Apliecinu, ka pašvaldībai ir tiesības iepazīties ar iesniegumā norādīto personu datiem, kas nepieciešami pabalsta piešķiršanai, t.sk. valsts datu bāzēs un reģistros.

Apliecinu, ka mans bērns izglītības iestādē nesaņem brīvpusdienas.

Apliecinu, ka sniegtās ziņas ir patiesas, un apņemos paziņot pašvaldībai par ziņu jebkādām izmaiņām.

Atzīmēt, ja ģimenē ir aizbildnībā esoši un audžuģimenē ievietoti bērni,
kā arī norādīt lēmuma pieņēmējas iestādes nosaukumu, lēmuma datumu un numuru
:

Personas datu apstrādes pārzinis ir Ādažu novada pašvaldība (reģ. Nr. 90000048472, Gaujas iela 33A, Ādaži, Ādažu nov., LV-2164). Datu apstrādes mērķis ir šī iesnieguma izskatīšana. Papildu informācija par datu apstrādi pieejama pašvaldības tīmekļvietnes www.adazunovads.lv sadaļā "Pašvaldība/Dokumenti/Privātuma politika".

20 __.gada "____"___________________    
    (paraksts)

 

Paskaidrojuma raksts
Ādažu novada pašvaldības 2024. gada 29. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 41/2024 "Grozījumi Ādažu novada pašvaldības 2023. gada 26. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 11/2023 "Par pašvaldības pabalstu ēdināšanai pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs Ādažu novadā""

Paskaidrojuma raksta sadaļas un norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums

1.1. Ādažu novada pašvaldībā ir spēkā 2023. gada 26. aprīļa saistošie noteikumi Nr. 11/2023 "Par pašvaldības pabalstu ēdināšanai pirmsskolas un vispārējās izglītības iestādēs Ādažu novadā" (turpmāk – Noteikumi), kas paredz ēdināšanas pabalsta EUR 50,- piešķiršanu mēnesī Ādažos deklarētam daudzbērnu ģimenes trešajam un katram nākamajam bērnam, no 1,5 gadu vecuma līdz brīdim, kad viņš uzsāk pamatizglītību vispārējās izglītības iestādē un 20,- EUR mēnesī mācību gada laikā katram bērnam no 5. līdz 9. klasei, kuri mācās vispārējās izglītības iestādēs.

1.2. Noteikumu izdošanas mērķis ir nodrošināt pašvaldības brīvprātīgās funkcijas izpildi, īstenojot Bērnu tiesību aizsardzības likuma 26. pantā noteikto (ka valsts un pašvaldība atbalsta ģimeni), un Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 11. punktā noteikto (ka pašvaldība nosaka tos izglītojamos, kuru ēdināšanas izmaksas tā sedz).

1.3. Grozījumi Noteikumos nepieciešami, jo pašvaldības izglītības iestādēs objektīvi veidojās valsts mērķdotācijas uzkrājums no 1.–4. klašu ēdināšanas, kuru atbilstoši Ministru kabineta 2019. gada 10. decembra noteikumiem Nr. 614 "Kārtība, kādā aprēķina, piešķir un izlieto valsts budžetā paredzētos līdzekļus izglītojamo ēdināšanai" var izmantot 5.–9. klašu skolēnu ēdināšanai un tādēļ ir nepieciešams mainīt līdzšinējo kārtību, nosakot ēdināšanas pabalsta saņemšanas ierobežojumus, ka pabalstu nesaņem izglītojamie, ja tiem tiek nodrošinātas brīvpusdienas izglītības iestādē. Tas ir nepieciešams, lai panāktu, ka publiskas personas finanšu līdzekļi tiktu izmantota likumīgi un atbilstoši iedzīvotāju interesēm, novērstu to izšķērdēšanu un nelietderīgu izmantošanu un neveidotos situācija, ka tiek nodrošinātas brīvpusdienas izglītības iestādē un paralēli tiek saņemts pabalsts ēdināšanai. Gadījumā, ja izglītojamam no 5.–9. klasei pabalsts tiks pārtraukts par to vecākam tiks paziņots e-klasē. Tāpat pašvaldība ir konstatējusi, ka pastāv iespēja, ka saskaņā ar citu pašvaldību saistošajiem noteikumiem, izglītības iestāde nodrošina bezmaksas ēdināšanu visiem izglītojamiem, neatkarīgi no izglītojamā deklarētās dzīvesvietas.

1.4. Grozījumi Noteikums paredz nepiešķirt vai pārtraukt pabalsta piešķiršanu, ja ir konstatēts, ka izglītojamais jau saņem bezmaksas ēdināšanu izglītības iestādē.

1.5. Pašvaldību likuma 44. panta otrā daļa noteic, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu

2.1. Noteikumu īstenošanas fiskālās ietekmes prognoze uz pašvaldības budžetu:

2.1.1. samazina vai palielina ieņēmumu daļu – nav attiecināms;

2.1.2. samazina vai palielina izdevumu daļu – pašvaldības 2024. gada budžetā paredzētais finansējums ēdināšanas pabalstam 9 mēnešiem ir 205 460 euro. Pirmajos 5 mēnešos ēdināšanas pabalstos izmaksāti 99 260 euro un atlikums 106 200 euro. Nodrošinot ēdināšanu 1.–4. klasēm līdz 2024. gada beigām paliek pāri neizlietota mērķdotācija aptuveni 80 000 euro. Lai šo mērķdotāciju apgūtu līdz gada beigām, ir nepieciešama tāda paša finansējuma daļa no pašvaldības budžeta. Tā kā nodrošinot brīvpusdienas netiks izmaksāts ēdināšanas pabalsts, tad par šiem līdzekļiem var segt pašvaldības ēdināšanas daļu.

2.2. Informācija par nepieciešamajiem resursiem sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu un esošo institūciju kompetences paplašināšanu, lai nodrošinātu noteikumu izpildi paredzams, ka Ādažu novada sociālajā dienestā (turpmāk – Sociālais dienests) nav nepieciešami papildu darbinieki un citi resursi ēdināšanas pabalsta administrēšanai.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī uz konkurenci

3.1. Sociālā ietekme – plānots, ka noteikumi pozitīvi ietekmēs cilvēku dzīvesveidu, labsajūtu, sabiedrību kopumā, jo lielākam skaitam izglītojamo tiks nodrošinātas siltas brīvpusdienas izglītības iestādē.

3.2. Ietekme uz vidi – noteikumu īstenošana neradīs ietekmi uz vidi.

3.3. Ietekme uz iedzīvotāju veselību – iespējams uzlabosies.

3.4. Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav attiecināma.

3.5. Ietekme uz konkurenci – noteikumiem nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām

4.1. Ja Ādažu novada pašvaldības izglītības iestādē tiek nodrošinātas brīvpusdienas, privātpersonai nekādas darbības nav jāveic, un izglītības iestāde informēs izglītojamā vecākus, nosūtot ziņu e-klasē, bet citu pašvaldību izglītības iestāžu izglītojamiem Sociālais dienests nosūtīs paziņojumu uz iesniegumā norādīto kontaktinformāciju. Ja brīvpusdienas vairs netiks nodrošinātas, privātpersonai, kurai tās piešķirtas, tās atjaunosies automātiski, pie nosacījuma, ka privātpersona joprojām atbilst Noteikumos noteiktajiem kritērijiem.

4.2. Paredzētās administratīvo procedūru izmaksas – nav paredzētas. 

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

5.1. Noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 9. punktā noteiktās pašvaldības funkcijas izpildei.

5.2. Noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu

6.1. Pašvaldības cilvēkresursi, kas tiks iesaistīti noteikumu īstenošanā, ir Sociālā dienesta darbinieki (patraucot pabalsta izmaksu vai atsakot pabalsta piešķiršanu (ja tiek nodrošināta bezmaksas ēdināšana)), vispārējās izglītības iestāžu darbinieki informējot vecākus, kā arī izstrādājot sistēmu, kā nodrošināt brīvpusdienas 5.–9. klasei, ja par to ir pieņemts lēmums.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

7.1. Noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai un pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir piemēroti leģitīma mērķa sasniegšanai, un pašvaldības rīcība ir atbilstoša.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām

8.1. Noteikumu izstrādes procesā notika konsultācijas ar pašvaldības institūcijām. Atsevišķas konsultācijas ar sabiedrības pārstāvjiem (tostarp biedrībām, nodibinājumiem, apvienībām, u.tml.) nenotika.

8.2. Konsultācijām tika izmantots šāds sabiedrības līdzdalības veids: pēc noteikumu izskatīšanas domes Izglītības, kultūras, sporta un sociālā komitejā, to projekts tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.adazunovads.lv, kā arī informācija par projektu tika publicēta sociālajā tīklā – pašvaldības Facebook kontā, lai sasniegtu mērķgrupu, kā arī noskaidrotu pēc iespējas plašākas sabiedrības viedokli.

8.3. Publikācijā noteiktajā termiņā – no 2024. gada 8. augusta līdz 2024. gada 23. augustam netika saņemti priekšlikumi vai ieteikumi.

8.4. Cita veida saziņa un konsultācijas nav notikušas.

Ādažu novada pašvaldības domes priekšsēdētāja K. Miķelsone

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!