• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jelgavas novada domes 2024. gada 28. augusta saistošie noteikumi Nr. 18 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem un transporta izdevumu segšanas kārtību izglītojamajiem Jelgavas novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.2024., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/op/2024/173.25

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jelgavas novada domes saistošie noteikumi Nr. 20

Grozījumi Jelgavas novada domes 2022. gada 27. aprīļa saistošajos noteikumos Nr. 14 "Par interešu izglītības un pieaugušo neformālās izglītības programmu licencēšanu"

Vēl šajā numurā

05.09.2024., Nr. 173

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jelgavas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 18

Pieņemts: 28.08.2024.

OP numurs: 2024/173.25

2024/173.25
RĪKI

Jelgavas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 3 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Jelgavas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 18

Jelgavā 2024. gada 28. augustā

Par braukšanas maksas atvieglojumiem un transporta izdevumu segšanas kārtību izglītojamajiem Jelgavas novadā

APSTIPRINĀTI
ar Jelgavas novada domes
2024. gada 28. augusta lēmumu Nr. 31
(prot. Nr. 20)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu,
Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma
14. panta trešo daļu,
Ministru kabineta 2021. gada 22. jūnija noteikumu Nr. 414
"Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi"
17. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Jelgavas novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) izglītojamie ir tiesīgi saņemt braukšanas maksas atvieglojumus (turpmāk – Atvieglojumi) sabiedriskajā transportā, un kārtību, kādā Pašvaldība izglītojamajiem un to likumiskajiem pārstāvjiem kompensē transporta izdevumus.

2. Pašvaldība mācību gada laikā izglītojamajiem, kuru deklarētā dzīvesvieta ir Pašvaldības administratīvajā teritorijā un kuri apgūst vispārējās izglītības, profesionālās pamatizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmu, piešķir Atvieglojumus sabiedriskajā transportā un kompensē transporta izdevumus par braucieniem no deklarētās dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un atpakaļ šajos Noteikumos noteiktajā kārtībā.

3. Pašvaldība neveic izglītojamo pārvadājumus un nesedz braukšanas izdevumus brīvdienās, svētku dienās un izglītojamo brīvlaikā, izņemot, ja šajā laikā ar izglītības iestādes direktora rīkojumu izglītojamajam noteiktas nodarbības, konsultācijas, mācību priekšmetu olimpiādes, konkursi, skates, projekti un sporta sacensības.

II. Izglītojamo pārvadājumu veidi un nosacījumi braukšanas maksas atvieglojumu piemērošanai un transporta izdevumu segšanai

4. Atvieglojumus un transporta izdevumu kompensācijas piešķir šādiem izglītojamo pārvadājumiem:

4.1. pašpārvadājuma autotransports – ar Pašvaldības autotransportu veikts nekomerciāls pasažieru pārvadājums atbilstoši apstiprinātajiem maršrutiem;

4.2. lietojot elektronisko viedkarti (turpmāk – e-karte) braukšanai SIA "Jelgavas autobusu parks" un komersanta, kurš nodrošina reģionālās nozīmes pasažieru pārvadājumu sabiedriskā transporta maršrutu autobusos;

4.3. kompensējot sabiedriskā transporta biļešu iegādi;

4.4. kompensējot personiskā transportlīdzekļa degvielas izdevumus.

5. Izglītojamo nokļūšanai no dzīvesvietas uz Pašvaldības dibinātu izglītības iestādi un atpakaļ Pašvaldība nodrošina pārvadājumus Noteikumu 4.1. apakšpunktā noteiktajā autotransportā, sedzot braukšanas izdevumus 100 % apmērā.

6. Ja izglītojamā nokļūšanai no dzīvesvietas uz Pašvaldības dibinātu izglītības iestādi un atpakaļ izmanto Noteikumu 4.2. apakšpunktā noteikto autotransportu, Pašvaldība sedz braukšanas izdevumus 100 % apmērā, kompensējot 2 (divus), bet ne vairāk kā 4 (četrus) braucienus dienā, ja tiek pamatota pārsēšanās nepieciešamība sabiedriskajā transportā.

7. Ja izglītojamā nokļūšanai no dzīvesvietas uz Pašvaldības dibinātu izglītības iestādi un atpakaļ nav izsniegta e-karte un izglītojamais izmanto Noteikumu 4.3. apakšpunktā noteikto pārvadājuma veidu, Pašvaldība kompensē sabiedriskā transporta biļetes cenu 100 % apmērā, kompensējot 2 (divus), bet ne vairāk kā 4 (četrus) braucienus dienā, ja tiek pamatota pārsēšanās nepieciešamība sabiedriskajā transportā.

8. Izglītojamajiem, kuri apmeklē izglītības iestādes citās administratīvajās teritorijās, lietojot Noteikumu 4.2. un 4.3. apakšpunktā noteikto sabiedrisko transportu, Atvieglojumi vai transporta izdevumu kompensēšana tiek piešķirti 100 % apmērā, kompensējot 2 (divus), bet ne vairāk kā 4 (četrus) braucienus dienā, ja tiek pamatota pārsēšanās nepieciešamība sabiedriskajā transportā:

8.1. ja izglītojamais izglītību iegūst pēc speciālās izglītības programmas vai profesionālās pamatizglītības programmas;

8.2. ja izglītojamais ir no trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības, bērns bārenis un bez vecāku gādības palicis bērns, audžuģimenē ievietots bērns, aizbildnībā esošs bērns vai bērns no daudzbērnu ģimenes, kas:

8.2.1. apgūst profesionālās vidējās izglītības programmu un dzīvo izglītības iestādes dienesta viesnīcā vai apliecina savu dzīvesvietu izglītības iestādes tuvumā – par 2 (diviem) braucieniem nedēļā;

8.2.2. klātienē apmeklē vispārējās vidējās izglītības iestādes 10.–12. klasi:

8.2.2.1. Jelgavas valstspilsētas vispārizglītojošās izglītības iestādēs;

8.2.2.2. citas pašvaldības vispārējās vidējās izglītības iestādē, ja līdz tuvākajai vispārējās vidējās izglītības iestādei nav organizēts Pašvaldības transports, bet tā ir tuvākā pēc attāluma no izglītojamā dzīvesvietas.

8.3. pārējiem izglītojamajiem Noteikumu 8.2.2. apakšpunktā noteiktajos gadījumos.

9. Noteikumu 4.4. apakšpunktā noteiktā personiskā transportlīdzekļa degvielas izdevumu kompensēšana attiecas uz Jelgavas novadā deklarētiem izglītības iestāžu izglītojamajiem, nodrošinot izglītojamo nokļūšanu līdz tuvākajai Pašvaldības izglītības iestādei, kurā realizē attiecīgā posma (pamatizglītības vai vidējās) izglītības programmu, ja nokļūšanai uz izglītības iestādi un atpakaļ netiek nodrošināts Pašvaldības transports vai nekursē sabiedriskais transports, un attālums no dzīvesvietas līdz tuvākajai Pašvaldības izglītības iestādei vai sabiedriskā transporta pieturas vietai ir lielāks par 3 kilometriem, piemērojot Noteikumu 10. punktā norādīto kompensācijas aprēķinu. Transporta izdevumi ar personīgo transportlīdzekli netiek kompensēti gadījumos, ja vienlaicīgi tas tiek izmantots arī vecāku nokļūšanai uz darbu un atpakaļ uz dzīvesvietu un šie braucieni sakrīt.

10. Noteikumu 9. punktā minētās kompensācijas apmērs tiek aprēķināts, 0,12 euro (divpadsmit centus) reizinot ar izglītojamā nogādāšanai no dzīvesvietas uz izglītības iestādi un atpakaļ nobraukto kilometru skaitu dienā un reizinot ar izglītības iestādes apmeklējumu skaitu mēnesī. Ja vienlaicīgi ar personisko transportlīdzekli tiek nogādāti vienas ģimenes divi vai vairāk bērni, tad kompensācijas apmēru maksā par vienu braucienu. Kompensācija piemērojama līdz 50,00 euro (piecdesmit euro) mēnesī vienas ģimenes ietvaros.

III. Braukšanas maksas atvieglojumu piemērošanas un transporta izdevumu segšanas kārtība

11. Uzsākot mācību gadu vai mācību gada laikā uzsākot izglītības iegūšanu Pašvaldības dibinātā vai citas pašvaldības izglītības iestādē, izglītojamo vecāki vai likumiskie pārstāvji, vai pilngadību sasniegušais izglītojamais Jelgavas novada Izglītības pārvaldē, Pašvaldības izglītības iestādē vai Valsts un pašvaldību vienotā klientu apkalpošanas centrā (turpmāk VPVKAC) iesniedz noteiktas formas iesniegumu par attiecīgā braukšanas maksas Atvieglojuma un transporta izdevumu kompensācijas piešķiršanu nokļūšanai no izglītojamā dzīvesvietas līdz izglītības iestādei un / vai atpakaļ.

12. Ja Pašvaldība jau ir izsniegusi Noteikumu 4.2. punktā minēto e-talonu un Atvieglojumi jau piešķirti, izglītojamo vecākiem vai likumiskajiem pārstāvjiem, vai pilngadību sasniegušajiem izglītojamajiem nav atkārtoti jāiesniedz iesniegums par Atvieglojumu piešķiršanu. Jelgavas novada Izglītības pārvalde, pārbaudot informāciju par izglītojamā deklarēto dzīvesvietu un Izglītības iestādi Valsts Izglītības informācijas sistēmā, uzsākot mācību gadu aktivizē jau iepriekš izsniegto e-karti.

13. Iesniegumu formu izstrādā Jelgavas novada Izglītības pārvalde un publicē tīmekļa vietnē www.jelgavasnovads.lv sadaļā "Izglītība, Vecākiem, Braukšanas maksas atvieglojumi".

14. Pašvaldības izglītības iestādes, uzsākot mācību gadu, līdz 15. septembrim iesniedz Jelgavas novada Izglītības pārvaldei izglītojamo sarakstu, kuriem ir tiesības saņemt e-kartes. Sarakstā norāda izglītības iestādi, izglītojamā vārdu un uzvārdu, dzimšanas datus, kā arī sākuma un beigu transporta pieturvietu nosaukumu. Jelgavas novada Izglītības pārvalde pēc sarakstu saņemšanas organizē e-karšu izgatavošanu.

15. Ja izglītojamajam e-karte tiek izsniegta Jelgavas valstspilsētas pašvaldības izglītības iestādē, izglītojamo vecāks vai likumiskais pārstāvis, vai pilngadību sasniegušais izglītojamais rīkojas atbilstoši Noteikumu 11. punktā minētajam. Jelgavas novada Izglītības pārvalde pēc iesnieguma saņemšanas informē Jelgavas valstspilsētas pašvaldību par izglītojamā e-kartes aktivizēšanu.

16. Ja e-karte nozaudēta, nozagta vai citu iemeslu dēļ nav izglītojamā rīcībā, bloķēta derīguma termiņa laikā, nav tehniskā vai lietošanas kārtībā izglītojamā vainas dēļ, jaunas e-kartes saņemšanai izglītojamā vecāki vai likumiskie pārstāvji, vai pilngadību sasniegušais izglītojamais vēršas ar iesniegumu izglītības iestādē, maksā jaunas e-kartes saņemšanas maksu atbilstoši Pašvaldības apstiprinātajam maksas cenrādim, ja nav spēkā esošs cenrādis – atbilstoši faktiskajām e-kartes izmaksām, tai skaitā pievienotās vērtības nodokli, par jaunas e-kartes izgatavošanu. Ja maksa par jaunas e-kartes izgatavošanu netiek samaksāta, jaunu e-karti neizsniedz. Maksa nav jāsedz gadījumos, ja mācību gada laikā izglītojamajam, mainoties dzīvesvietai vai izglītības iestādei, mainās maršruts.

17. Sabiedriskā transporta biļešu kompensācijas saņemšanai izglītojamā vecāki vai likumiskie pārstāvji, vai pilngadību sasniegušais izglītojamais līdz katra mēneša 15. datumam Jelgavas novada Izglītības pārvaldē vai VPVKAC iesniedz iesniegumu, attiecīgās izglītības iestādes izziņu par skolas apmeklējumu un iepriekšējā mēneša sabiedriskā transporta biļetes, kas pielīmētas uz lapas hronoloģiskā secībā, neaizsedzot viena otru, norādot maršrutu un transporta izmaksu kopējo summu par veiktajiem braucieniem iepriekšējā mēnesī.

18. Biļetēs veiktajiem ierakstiem jābūt skaidri salasāmiem, pretējā gadījumā kompensācija par nesalasāmām biļetēm netiek izmaksāta.

19. Jelgavas novada Izglītības pārvalde pārbauda iesniegto biļešu atbilstību izglītības iestādes apmeklējumam, vecāku vai likumisko pārstāvju, vai pilngadīgu izglītojamo iesniegumam un sagatavo rīkojumu ar aprēķināto kompensācijas summu sabiedriskā transporta biļešu kompensāciju saņemšanai.

20. Noteikumu 9. punktā minētās kompensācijas saņemšanai izglītojamā likumiskais pārstāvis vai pilngadību sasniegušais izglītojamais līdz katra mēneša 10. datumam Jelgavas novada Izglītības pārvaldē vai VPVKAC iesniedz iesniegumu par personiskā transporta izmaksu kompensācijas saņemšanu.

21. Jelgavas novada Izglītības pārvalde pārbauda iesniegumā norādītās informācijas atbilstību izglītojamā faktiskajam izglītības iestādes apmeklējumam un sagatavo rīkojumu transporta kompensācijas saņemšanai.

22. Kompensāciju izmaksā pārskaitot uz vecāka vai likumiskā pārstāvja, vai pilngadību sasniegušā izglītojamā iesniegumā norādīto kredītiestādes norēķinu kontu.

23. Braukšanas izdevumi izglītojamiem tiek segti par laika periodu no 1. septembra līdz 31. maijam. Izlaiduma klašu izglītojamajiem – līdz pēdējam eksāmenam izglītības iestādē.

IV. Noslēguma jautājumi

24. Jelgavas novada Izglītības pārvaldes pieņemtos lēmumus var apstrīdēt Jelgavas novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

25. Noteikumi piemērojami ar 2024. gada 1. septembri.

26. Ar šo saistošo noteikumu spēkā stāšanās brīdi spēku zaudē Jelgavas novada pašvaldības 2022. gada 30. jūnija saistošie noteikumi Nr. 23 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem un transporta izdevumu segšanas kārtību izglītojamajiem Jelgavas novadā".

Jelgavas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece I. Dolgova

 

Paskaidrojuma raksts
Jelgavas novada pašvaldības 2024. gada 28. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 18 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem un transporta izdevumu segšanas kārtību izglītojamajiem Jelgavas novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums 2023. gada 1. janvārī spēkā stājies jauns Pašvaldību likums, kura Pārejas noteikumu 6. punkts nosaka: "Dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu." Jelgavas novada dome 2022. gada 20. jūnijā ir izdevusi saistošos noteikumus Nr. 23 "Par braukšanas maksas atvieglojumiem un transporta izdevumu segšanas kārtību izglītojamajiem Jelgavas novadā". Saistošie noteikumi ir izdoti saskaņā ar, t.sk., likuma "Par pašvaldībām" 43. panta trešo daļu, Ministru kabineta 2021. gada 22. jūnija noteikumu Nr. 414 "Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi" 17. punktu.

Sagatavoti saistošie noteikumi "Par braukšanas maksas atvieglojumiem un transporta izdevumu segšanas kārtību izglītojamajiem Jelgavas novadā" (turpmāk – Noteikumi) izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu, Sabiedriskā transporta pakalpojumu likuma 14. panta trešo daļu, Ministru kabineta 2021. gada 22. jūnija noteikumu Nr. 414 "Braukšanas maksas atvieglojumu noteikumi" 17. punktu.

Noteikumi nosaka kārtību, kādā Jelgavas novada pašvaldības (turpmāk-Pašvaldība) administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušais vispārējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības, profesionālās pamatizglītības vai profesionālās vidējās izglītības izglītojamais mācību gada laikā ir tiesīgs izmantot braukšanas maksas atvieglojumus sabiedriskajā transportā, un kārtību, kādā Pašvaldība izglītojamajiem un to likumiskajiem pārstāvjiem kompensē transporta izdevumus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Noteikumu izpildei plānoti naudas līdzekļi Pašvaldības 2024. gada budžetā.

Tiek prognozēts, ka noteikumu īstenošanai par periodu no 2024. gada septembra līdz decembrim nepieciešami budžeta līdzekļi par kopējo summu 75751,00 euro.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Labvēlīga sociālā ietekme, jo atvieglojumu izmantošana pozitīvi ietekmē izglītojamo ģimenes budžeta racionālu izmantošanu, mācību gada laikā nodrošina stabilu sabiedriskajā transportā pārvadāto pasažieru skaitu, veicina sabiedriskā transporta efektīvu un racionālu izmantošanu.

Nav ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi, konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Nav ietekme.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Noteikumu izpilde neietekmēs Pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus un tiks īstenots esošo funkciju un resursu ietvaros.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Noteikumu izpildes nodrošināšanai nav plānots veidot jaunas pašvaldības institūcijas.

Noteikumi ir saistoši Jelgavas novada administratīvajā teritorijā dzīvesvietu deklarējušais vispārējās izglītības, profesionālās ievirzes izglītības, profesionālās pamatizglītības vai profesionālās vidējās izglītības izglītojamiem.

Noteikumu izpildes nodrošināšanai nav plānots veidot jaunas pašvaldības institūcijas, darbavietas vai paplašināt esošo institūciju kompetenci.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Noteikumi sniedz finansiālu atbalstu noteiktiem Jelgavas novada administratīvajā teritorijā deklarētajiem iedzīvotājiem, transporta izdevumu segšanai nokļūšanai no dzīvesvietas līdz izglītības iestādei.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Noteikumu projekts "Par braukšanas maksas atvieglojumiem un transporta izdevumu segšanas kārtību izglītojamajiem Jelgavas novadā" publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļa vietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publikācijas dienas. Laiks viedokļu izteikšanai noteikts no 2024. gada 30. jūlija līdz 2024. gada 13. augustam.

Publicēšanas laikā par saistošo noteikumu projektu netika saņemti iedzīvotāju viedokļi.

Jelgavas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja vietniece I. Dolgova

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!