• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2024. gada 3. septembra noteikumi Nr. 591 "Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 20. februāra noteikumos Nr. 95 "Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 5.09.2024., Nr. 173 https://www.vestnesis.lv/op/2024/173.7

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 593

Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 4.3.5. specifiskā atbalsta mērķa "Uzlabot vienlīdzīgu un savlaicīgu piekļuvi kvalitatīviem, ilgtspējīgiem un izmaksu ziņā pieejamiem pakalpojumiem; pilnveidot sociālās aizsardzības sistēmas, tostarp veicināt sociālās...VAIRĀK

Vēl šajā numurā

05.09.2024., Nr. 173

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 591

Pieņemts: 03.09.2024.

OP numurs: 2024/173.7

2024/173.7
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 9 Pēdējās nedēļas laikā 4 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 591

Rīgā 2024. gada 3. septembrī (prot. Nr. 35 29. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 20. februāra noteikumos Nr. 95 "Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai"

Izdoti saskaņā ar likuma
"Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā"
27.1 panta pirmo daļu un Attīstības finanšu
institūcijas likuma 12. panta ceturto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2018. gada 20. februāra noteikumos Nr. 95 "Noteikumi par valsts palīdzību dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai" (Latvijas Vēstnesis, 2018, 38. nr.; 2020, 123A., 229. nr.; 2022, 218A. nr.; 2023, 247. nr.; 2024, 64. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 2. punktu šādā redakcijā:

"2. Šo noteikumu 1. punktā minēto palīdzību sniedz un administrē akciju sabiedrība "Attīstības finanšu institūcija Altum" (turpmāk – garantētājs), sniedzot garantiju Attīstības finanšu institūcijas likuma izpratnē vai izsniedzot atbalsta programmas "Balsts" subsīdiju. Garantētājs nodrošina garantiju pieejamību individuālu vai portfeļgarantiju veidā atbilstoši šo noteikumu 3.1 punktam."

2. Izteikt 3.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"3.1. ja hipotekāro aizdevumu (turpmāk – aizdevums) izsniedz aizdevējs, kas ir tiesīgs izsniegt aizdevumus Latvijā, ir noslēdzis sadarbības līgumu ar garantētāju (turpmāk – sadarbības līgums) un atbilst vienam no šādiem nosacījumiem (turpmāk – aizdevējs):
3.1.1. tā ir Latvijā reģistrēta kredītiestāde, dalībvalstī reģistrēta kredītiestāde, tās filiāle vai ārvalsts kredītiestādes filiāle, vai krājaizdevu sabiedrība;
3.1.2. tas ir Latvijā licencēts patērētāju kreditēšanas pakalpojumu sniedzējs, kas ir Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma un proliferācijas finansēšanas novēršanas likuma subjekts un kas sniedz finanšu pakalpojumus hipotekārajā aizdevumu kreditēšanā ne mazāk kā trīs gadus, tai skaitā grupas ietvaros, ja mātes uzņēmumi darbojas tajā pašā nozarē;".

3. Papildināt ar 3.1 punktu šādā redakcijā:

"3.1 Garantiju attiecībā uz dzīvojamās telpas iegādei vai būvniecībai Latvijas teritorijā ņemto aizdevumu atbilstoši šiem noteikumiem ir tiesības saņemt šādā veidā:
3.11. šo noteikumu 3.1.1. apakšpunktā minētajiem aizdevējiem – individuālu vai portfeļgarantiju veidā;
3.12. šo noteikumu 3.1.2. apakšpunktā minētajiem aizdevējiem – portfeļgarantiju veidā."

4. Papildināt ar 3.2 punktu šādā redakcijā:

"3.2 Šo noteikumu 3.2.1., 3.2.3. un 3.2.4. apakšpunktā noteiktais darījuma summas ierobežojums nav attiecināms hipotekārās pārkreditēšanas gadījumā, ja darījuma summa pieaugusi normatīvajos aktos par patērētāja kreditēšanu noteiktajos gadījumos."

5. Papildināt ar 5.2 punktu šādā redakcijā:

"5.2 Hipotekārās pārkreditēšanas gadījumā garantētājam ir tiesības pieprasīt un aizdevējam ir pienākums sniegt garantētājam informāciju un dokumentus par aizņēmēja un aizdevuma atbilstību šajos noteikumos noteiktajiem kritērijiem."

6. Izteikt 6.4 punktu šādā redakcijā:

"6.4 Aizdevējs aizdevumu portfeli veido atbilstoši līdzšinējai kredītpolitikai, visas finansiālās priekšrocības nododot kredītu ņēmējiem, un nodrošina iespēju garantētājam veikt pārbaudes, kā arī sniedz garantētājam pārskatus par programmas īstenošanu. Garantētājs informē aizdevējus par iespēju pieteikties finansējumam, kā arī par finansējuma apmēru un kreditēšanas nosacījumiem, kas būs ietverti līgumā ar aizdevēju. Finansējumam var pieteikties jebkurš aizdevējs, kas ir tiesīgs sniegt kreditēšanas pakalpojumus Latvijā, ja aizdevējs atbilst šo noteikumu 3.1. apakšpunktā noteiktajiem kritērijiem."

7. Izteikt 6.5 punktu šādā redakcijā:

"6.5 Ja uz šo noteikumu 6.1.1., 6.1.2., 6.2.1. un 6.2.2. apakšpunktā minēto personu vārda, ar kurām kopā dzīvo un kuru apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona ar I vai II invaliditātes grupu, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, kā arī uz šo noteikumu 6.1.3., 6.1.4. un 6.2.3. apakšpunktā minēto personu vārda zemesgrāmatā ierakstāmas īpašumtiesības uz iegādājamo vai būvējamo dzīvojamo telpu un viņām nepieder cita dzīvojamā telpa, un šīs personas uzskatāmas par iekšzemes nodokļu maksātājiem (rezidentiem) pēdējos 12 mēnešus, un viņu vidējie ienākumi, par kuriem maksājams iedzīvotāju ienākuma nodoklis, šo noteikumu 4.9. apakšpunktā minētajos datos norādītajā iepriekšējā taksācijas gadā kopsummā bruto nepārsniedz 23 000 euro vienai personai atbilstoši šo noteikumu 6.6 punktam, šīm personām budžetā paredzamā finansējuma ietvaros vienu reizi ir pieejama atbalsta programmas "Balsts" subsīdija, nepārsniedzot 50 % no dzīvojamās telpas iegādes vai būvniecības darījuma summas. Subsīdija pieejama šādā apmērā:
6.51. šo noteikumu 6.1.1., 6.1.2., 6.2.1. vai 6.2.2. apakšpunktā minētajām personām, ja ar tām kopā dzīvo un to apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona ar I vai II invaliditātes grupu, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, kā arī šo noteikumu 6.2.3. apakšpunktā minētajām personām, ja ar tām kopā dzīvo un to apgādībā ir trīs bērni vai kopā dzīvo un apgādībā ir divi bērni un ir iestājusies grūtniecība, un šo noteikumu 6.1.3. apakšpunktā minētajām personām – 8 000 euro;
6.52. šo noteikumu 6.1.1., 6.1.2., 6.2.1. vai 6.2.2. apakšpunktā minētajām personām, ja ar tām kopā dzīvo un to apgādībā ir vismaz viens nepilngadīgs bērns ar invaliditāti vai pilngadīga persona ar I vai II invaliditātes grupu, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, kā arī šo noteikumu 6.2.3. apakšpunktā minētajām personām, ja ar tām kopā dzīvo un to apgādībā ir trīs bērni vai kopā dzīvo un apgādībā ir divi bērni un ir iestājusies grūtniecība, un šo noteikumu 6.1.3. apakšpunktā minētajām personām, ja mājoklis atbilst gandrīz nulles enerģijas ēkām noteiktajām prasībām, – 10 000 euro;
6.53. šo noteikumu 6.2.3. apakšpunktā minētajām personām, ja ar tām kopā dzīvo un to apgādībā ir četri bērni vai vairāk vai kopā dzīvo un apgādībā ir trīs bērni un ir iestājusies grūtniecība, un šo noteikumu 6.1.4. apakšpunktā minētajām personām – 10 000 euro;
6.54. šo noteikumu 6.2.3. apakšpunktā minētajām personām, ja ar tām kopā dzīvo un to apgādībā ir četri bērni vai vairāk vai kopā dzīvo un apgādībā ir trīs bērni un ir iestājusies grūtniecība, un šo noteikumu 6.1.4. apakšpunktā minētajām personām, ja mājoklis atbilst gandrīz nulles enerģijas ēkām noteiktajām prasībām, – 12 000 euro."

8. Izteikt 11.1 punktu šādā redakcijā:

"11.1 Šo noteikumu 11. punktā minēto maksu par garantijas izsniegšanu vai piešķiršanu vai šo noteikumu 12. punktā minēto garantijas maksu par garantijas nosacījumu maiņu nepiemēro hipotekārās pārkreditēšanas gadījumā."

9. Izteikt 18. punktu šādā redakcijā:

"18. Garantija sedz neatmaksāto aizdevuma pamatsummu. Garantiju nesniedz aizdevuma procentu, kavējuma procentu, līgumsodu un citu veidu maksājumu segšanai, izņemot normatīvajos aktos par patērētāja kreditēšanu noteikto hipotekārās pārkreditēšanas gadījumu, kad ar aizdevumu tiek segtas aizņēmēja atlikušās attiecīgā aizdevuma saistības pret iepriekšējo aizdevēju."

10. Izteikt 23.1 punktu šādā redakcijā:

"23.1 Ja sniedz portfeļgarantiju, nepiemēro šo noteikumu 8., 9. un 10. punktu, bet sadarbības līgumā nosaka dokumentu iesniegšanas, garantiju pieteikumu izskatīšanas, lēmumu pieņemšanas vai noraidīšanas, informācijas apmaiņas, garantijas prēmijas apmaksas un kompensāciju izmaksas kārtību un termiņu, līguma termiņu, portfeļgarantijas un garantijas nosacījumus (tai skaitā sasniedzamo aizdevumu portfeļa apjomu), kā arī citus sadarbības nosacījumus."

11. Izteikt 25.3 punktu šādā redakcijā:

"25.3 Ja tiek veikta hipotekārā pārkreditēšana, garantija un atbalsta programmas "Balsts" subsīdija paliek spēkā hipotekārās pārkreditēšanas brīdī esošajā apjomā, vienlaikus ievērojot visas atlikušās attiecīgā aizdevuma saistības pret iepriekšējo aizdevēju atbilstoši normatīvajiem aktiem par patērētāja kreditēšanu."

Ministru prezidente E. Siliņa

Ekonomikas ministrs V. Valainis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!