• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2024. gada 28. augusta saistošie noteikumi Nr. RD-24-298-sn "Anniņmuižas mežaparka apsaimniekošanas un aizsardzības saistošie noteikumi". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2024., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/op/2024/174.17

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jelgavas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 24-18

Apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības noteikumi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijā

Vēl šajā numurā

06.09.2024., Nr. 174

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-24-298-sn

Pieņemts: 28.08.2024.

OP numurs: 2024/174.17

2024/174.17
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-298-sn

Rīgā 2024. gada 28. augustā (prot. Nr. 126, 146. §)

Anniņmuižas mežaparka apsaimniekošanas un aizsardzības saistošie noteikumi

Izdoti saskaņā ar Meža likuma
38.3 panta pirmo daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi nosaka Anniņmuižas mežaparka apsaimniekošanas un aizsardzības kārtību.

2. Saistošo noteikumu mērķis ir nodrošināt Anniņmuižas mežaparka estētisko, ainavisko, ekoloģisko, vides, kultūrvēsturisko, izglītojošo, rekreācijas un aktīvās atpūtas vērtību saglabāšanu.

3. Anniņmuižas mežaparka robeža ir noteikta 1. pielikumā.

II. Dabas vērtības un to saglabāšanas un aizsardzības noteikumi

4. Anniņmuižas mežaparkā sastopami īpaši aizsargājami dabas objekti – valsts un vietējas nozīmes dižkoki (2. pielikums).

5. Valsts nozīmes dižkoki uzturami brīvi no pameža, paaugas, pirmā un otrā stāva jaunākiem kokiem teritorijā ap kokiem vainagu projekcijas platībā, kā arī 10 m platā joslā no tās (mērot no aizsargājamā koka vainaga projekcijas ārējās malas).

6. Vietējas nozīmes dižkoki uzturami brīvi no pameža, paaugas, pirmā un otrā stāva jaunākiem kokiem 10 m rādiusā ap kokiem, mērot no stumbra.

7. Valsts un vietējas nozīmes īpaši aizsargājamos kokus atzīmē dabā ar speciālo informatīvo zīmi aizsargājamo teritoriju apzīmēšanai ("Ozollapa").

8. Saglabājami koki ar lielām (vairāk nekā 50 cm diametrā) putnu ligzdām, liela apmēra dobumaini un bioloģiski veci koki, kuru apkārtmērs 1,3 m augstumā ir lielāks par 2 m.

9. Bioloģiski veci koki uzturami brīvi no pameža, paaugas, pirmā un otrā stāva jaunākiem kokiem 10 m rādiusā ap kokiem, mērot no stumbra.

10. Ap kokiem ar lielām (vairāk nekā 50 cm diametrā) putnu ligzdām saglabājamas pameža grupas.

11. Saglabājami sausokņi (nokaltuši stāvoši koki) un lielu dimensiju (vairāk nekā 20 cm diametrā) kritalas.

12. Aizsargājami bezmugurkaulnieki: spožā skudra (Lasius fuliginosus), priežu sveķotājkoksngrauzis (Nothorhina muricata), vārpstiņgliemezis (Clausiliidae sp.) (2. pielikums); to aizsardzībai saglabājami koki ar sugu atradnēm, kritalas.

13. Aizsargājamas sēņu sugas: parastā aknene (Fistulina hepatica) un daudzveidīgā ksilārija (Xylaria polymorpha) (2. pielikums); to aizsardzībai saglabājami veci ozoli, liepas un to kritalas.

14. Aizsargājams augs: ārstniecības ķiplocene (Alliaria petiolata) (2. pielikums); tā aizsardzībai saudzējamas sugas atradnes.

15. Anniņmuižas mežaparks regulāri attīrāms no neraksturīgā lapu koku pameža.

16. Pēc labiekārtojuma darbu pabeigšanas veicams dabas vērtību monitorings reizi trijos gados.

17. Lāčupītes posms Anniņmuižas mežaparka ziemeļrietumu daļā saglabājams kā ainaviska, bioloģiska un lokālai identitātei nozīmīga vērtība.

III. Anniņmuižas mežaparka aizsardzības un infrastruktūras izbūves nosacījumi

18. Anniņmuižas mežaparka infrastruktūras izbūvei nepieciešams izstrādāt labiekārtojuma būvprojektu, kurā iekļauti celiņu tīkla, apgaismojuma un labiekārtotu atpūtas vietu risinājumi.

19. Anniņmuižas mežaparkā aizliegts pārvietoties ar mehāniskiem transportlīdzekļiem, izņemot pārvietošanos ar operatīvo transportu un 25. punktā minētos gadījumus.

20. Anniņmuižas mežaparkā aizliegts nobraukt no ceļiem, pārvietojoties ar velosipēdu, skrituļslidām, skrituļdēli, velokartu, skrejriteni vai citu pārvietošanās līdzekli, izņemot pārvietošanos, kas saistīta ar mežaparka apsaimniekošanu vai aizsardzību.

21. Anniņmuižas mežaparkā bez saskaņošanas ar apsaimniekotāju aizliegts celt teltis un citas pagaidu rakstura celtnes, kurināt ugunskurus, izņemot tiem paredzētās vietās.

22. Anniņmuižas mežaparkā suns bez pavadas var atrasties suņu laukumā.

IV. Anniņmuižas mežaparka kopšana, apsaimniekošana un uzturēšana

23. Anniņmuižas mežaparka apsaimniekotājs nodrošina savlaicīgu nepieciešamo apsaimniekošanas pasākumu veikšanu (atbilstoši 4. pielikumam):

23.1. zālienu un zālāju pļaušanu atbilstoši Anniņmuižas mežaparka apsaimniekošanas zonu plānam:

23.1.1. regulāri pļaujamais zāliens pļaujams 1–2 reizes mēnesī;

23.1.2. ekstensīvi kopjamos dabiskos zālājus pļauj 1–2 reizes veģetācijas sezonā, nopļauto zāli aizvāc;

23.1.3. meža lauces pļauj 1–2 reizes sezonā, nopļauto zāli aizvāc;

23.1.4. atjaunojamos zālājus – parkveida pļavas pļauj 1–2 reizes sezonā, nopļauto zāli aizvāc;

23.2. kritušo lapu un zaru uz kopīgajiem gājēju un velo celiņiem un 1,5 m platā joslā gar tiem savākšanu;

23.3. bīstamo, sauso un bojāto koku un zaru zāģēšanu un apgriešanu gar mežaparka takām un celiņiem:

23.3.1. zāģējot lielu dimensiju zarus, kas ir resnāki par 20 cm, saglabā līdz 2 m garus "dobumzarus", imitējot dabiski lūzušu zaru zāģējuma vietā;

23.3.2. nozāģēto koku stumbrus, kas diametrā pārsniedz 25 cm, atstāj mežaparkā;

23.3.3. nokaltušus lielu dimensiju kokus, kas diametrā pārsniedz 25 cm, nenozāģē, bet saglabā kā 3–10 m augstus stumbeņus;

23.4. regulāru pameža kopšanu;

23.5. Dabas aizsardzības pārvaldes noteikto invazīvo un ekspansīvo sugu un kaitēkļu ierobežošanu;

23.6. jauno stādījumu laistīšanu – kokaugus laista pirmos 2–3 gadus pēc iestādīšanas;

23.7. regulāru ievalku un caurteku (3. pielikums) apsekošanu un kopšanu vienu reizi sezonā:

23.7.1. gultnes atbrīvošanu no liela izmēra zariem, kritalām, atkritumiem;

23.7.2. caurteku tīrīšanu no sanesumiem;

23.8. celiņu tīrīšanu no sniega un smilts/grants materiāla kaisīšanu (neizmantojot sāli);

23.9. labiekārtojuma elementu uzturēšanu atbilstoši ražotāja sniegtajai instrukcijai.

24. Koku kopšana Anniņmuižas mežaparkā veicama no 1. augusta līdz 15. martam, bet koku zāģēšana – no 1. oktobra līdz 15. martam, izņemot neatliekamus darbus.

25. SIA "Rīgas meži" izsniedz atļauju transportlīdzekļa iebraukšanai un stāvēšanai Anniņmuižas mežaparkā (turpmāk – atļauja), kur transportlīdzekļa iebraukšana, apstāšanās un stāvēšana ir ierobežota ar ceļa zīmēm ar papildzīmi Nr. 849 "Pārējā papildinformācija" ("Izņemot ar atļaujām"):

25.1. labiekārtojuma darbu, būvdarbu vai apsaimniekošanas darbu veikšanai;

25.2. publiska pasākuma norises tehniskajai nodrošināšanai vai komercdarbības veikšanai.

26. Atļaujas saņemšanai persona iesniedz SIA "Rīgas meži" iesniegumu, kurā norāda:

26.1. ziņas par iesniedzēju (fiziskai personai – vārds, uzvārds, ziņas, kas palīdz sazināties ar iesniedzēju; juridiskai personai – nosaukums, juridiskā adrese);

26.2. iemeslu, kādēļ iesniedzējam nepieciešama atļauja, pievienojot iebraukšanas nepieciešamību pamatojošus dokumentus un norādot laika periodu, uz kādu atļauja nepieciešama.

27. SIA "Rīgas meži" atļaujā norāda:

27.1. atļaujas izsniedzēju, izdošanas datumu un reģistrācijas numuru;

27.2. personu, kurai atļauja izsniegta;

27.3. mērķi, kādam atļauja izsniegta;

27.4. atļaujas derīguma termiņu.

28. Anniņmuižas mežaparka apsaimniekotājam ir tiesības bez iepriekšējas saskaņošanas izvietot mežaparka teritorijā informatīvos materiālus par mežaparka apsaimniekošanu.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2024. gada 28. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-298-sn "Anniņmuižas mežaparka apsaimniekošanas un aizsardzības saistošie noteikumi"

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Meža likuma 38.3 panta pirmā daļa paredz, ka mežaparku izveido vietējā pašvaldība, izdodot saistošos noteikumus par konkrēta parka vai mežaparka izveidošanu, apsaimniekošanu un aizsardzību.

Atbilstoši Ministru kabineta 2013. gada 5. marta noteikumu Nr. 123 "Noteikumi par parku un mežaparku izveidošanu mežā un to apsaimniekošanu" prasībām Anniņmuižas mežaparka izveidei nepieciešams izstrādāt mežaparka plānojumu, kam par pamatu ir veiktie pētījumi par sugu un biotopu esību, dendroloģiskajām vērtībām šajā teritorijā. Saistošie noteikumi "Anniņmuižas mežaparka apsiemniekošanas un aizsardzības saistošie noteikumi" (turpmāk – Saistošie noteikumi) ir sagatavoti, pamatojoties uz izstrādāto mežaparka plānojumu un veiktajiem pētījumiem.

Saistošo noteikumu mērķis ir nodrošināt Anniņmuižas mežaparka estētisko, ainavisko, ekoloģisko, vides, kultūrvēsturisko, izglītojošo, rekreācijas un aktīvās atpūtas vērtību saglabāšanu. Saistošie noteikumi nosaka Anniņmuižas mežaparka apsaimniekošanas un aizsardzības kārtību.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešama jaunu institūciju izveide vai jaunu darba vietu veidošana esošo institūciju kompetences paplašināšanai.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Sociālā ietekme: paredzama netieša pozitīva sociālā ietekme, jo sabiedrības uzvedību publiskajā ārtelpā jau regulē dažādi normatīvie akti. Tā kā Saistošie noteikumi regulē ne tikai mežaparka apmeklētāju, bet arī apsaimniekotāja pienākumus – tas dos drošības sajūtu iedzīvotājiem, ka Anniņmuižas mežaparka vide tiek uzturēta droša, tīra un dabiska.

Ietekme uz vidi: Saistošie noteikumi ir izstrādāti ar mērķi saglabāt, kopt un atbilstoši apsaimniekot esošās dabas vērtības. Plānots ierobežot invazīvo sugu izplatību paaugā, tādējādi radot labvēlīgākus apstākļu dabisko sugu daudzveidībai. Saistošie noteikumi aizliedz veikt dabas vidi postošas darbības.

Ietekme uz iedzīvotāju veselību: paredzama pozitīva ietekme uz Anniņmuižas mežaparkam līdzās esošo apkaimju iedzīvotājiem – netālu ir blīvi apdzīvota daudzstāvu apbūve, vietējie iedzīvotāji ļoti aktīvi apmeklē Anniņmuižas mežaparku, tas ir ikdienas pastaigu galamērķis dažādām iedzīvotāju vecuma grupām. Anniņmuižas mežaparks tiek izmantots ne tikai aktīvai atpūtai, saglabātās dabas vērtības sniedz mieru un harmoniju cilvēka labsajūtai, būtiski samazinot mentālās veselības problēmas.

Ietekme uz uzņēmējdarbības vidi: neietekmē.

Ietekme uz konkurenci: neietekmē.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Nav paredzētas papildu administratīvo procedūru izmaksas.

Saistošie noteikumi paredz, ka SIA "Rīgas meži" izsniedz atļauju transportlīdzekļa iebraukšanai un stāvēšanai Anniņmuižas mežaparka teritorijā, kur transportlīdzekļa iebraukšana, apstāšanās un stāvēšana ir ierobežota ar ceļa zīmēm ar papildzīmi Nr. 849 "Pārējā papildinformācija".

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Saistošie noteikumi nodrošinās šādu pašvaldības funkciju izpildi: veicināt dabas kapitāla ilgtspējīgu pārvaldību un apsaimniekošanu, kā arī noteikt publiskā lietošanā esoša pašvaldības īpašuma izmantošanas kārtību, ja likumos nav noteikts citādi; vides izglītības sekmēšana, gādāt par pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību, kā arī noteikt teritoriju uzturēšanas prasības, ciktāl tas saistīts ar sabiedrības drošību, sanitārās tīrības uzturēšanu un pilsētvides ainavas saglabāšanu, sekmēt pašvaldības teritorijā esošā kultūras mantojuma saglabāšanu un sniegt atbalstu kultūras norisēm; īstenot veselīga dzīvesveida veicināšanas pasākumus.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešama jaunu institūciju izveide vai papildu cilvēkresursu piesaiste.

6. Izpildes nodrošināšana

Saistošo noteikumu izpildē nav paredzēts izveidot jaunas institūcijas, likvidēt vai reorganizēt esošās. Saistošo noteikumu prasību ievērošanu nodrošina Rīgas valstspilsētas pašvaldības Mājokļu un vides departaments un Anniņmuižas mežaparka apsaimniekotājs: SIA "Rīgas meži" un Rīgas valstspilsētas pašvaldības Centrālās administrācijas Teritorijas labiekārtošanas pārvalde.

Izpildes nodrošināšana tiks veikta pašvaldības budžeta ietvaros.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Saistošo noteikumu regulējums izstrādāts, lai īstenotu pašvaldības autonomo funkciju – gādāt par pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību, saglabāt dabas vērtības, kā arī noteikt teritoriju uzturēšanas prasības, ciktāl tas saistīts ar sabiedrības drošību, sanitārās tīrības uzturēšanu un meža ainavas saglabāšanu (Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 2. punkts), un ir piemērots, lai sasniegtu iecerēto mērķi – nodrošināt Anniņmuižas mežaparka estētisko, ainavisko, ekoloģisko, vides, kultūrvēsturisko, izglītojošo, rekreācijas un aktīvās atpūtas vērtību saglabāšanu.

Saistošie noteikumi ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai, un pašvaldības rīcība ir atbilstoša likumam un dotā pilnvarojuma ietvaram.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Rīgas valstspilsētas pašvaldības Mājokļu un vides departaments ir iesaistījis un plaši informējis iedzīvotājus par Saistošo noteikumu izstrādāšanu. Lai noskaidrotu Imantas apkaimes iedzīvotāju viedokli par Anniņmuižas mežaparka izveidi, tika organizētas divas sabiedriskās apspriedes un aptauja publiskās apspriešanas ietvaros. Sabiedrisko apspriežu protokoli, aptaujas dati un publiskās apspriešanas rezultāti apskatāmi Saistošo noteikumu 4. pielikumā (Anniņmuižas mežaparka plāna Paskaidrojuma raksta pielikumos Nr. 7–9).

Pirmā Anniņmuižas mežaparka plānojuma sabiedriskā apspriede norisinājās 2023. gada 14. jūnijā kultūras un atpūtas centra "Imanta" telpās. Apspriedē iedzīvotāji izrādīja aktīvu interesi par teritorijas attīstību. Bija jūtama vienota vēlme saglabāt esošo mežu un dabas vērtības. Dalītas domas bija par labiekārtojuma nepieciešamību, īpaši par celiņiem un to segumiem. Lielākās bažas tika izteiktas par to, vai jauns labiekārtojums negatīvi neietekmēs mežu, tāpēc daļa klātesošo protestēja pret jaunu segumu ieklāšanu uz esošajiem celiņiem, kā arī atpūtas soliņu un apgaismojuma izveidi.

Lai uzrunātu plašāku iedzīvotāju daļu, tika organizēta aptauja tiešsaistē no 2023. gada 11. jūlija līdz 13. augustam. Aptaujā piedalījās 203 cilvēki. Aptaujas dati parādīja, ka mežaparks pārsvarā tiek izmantots pastaigām un atpūtai. Iedzīvotājiem tika dota iespēja atzīmēt parkam nepieciešamākos labiekārtojuma elementus, un kā galvenā prioritāte tika izvirzīti soliņi. Pārējie elementi – atkritumu urnas, tualetes, dzeramā ūdens brīvkrāns, novērošanas kameras, apgaismojums, āra trenažieri, vides mākslas objekti tika atzīmēti kā vajadzīgi un vienlīdz svarīgi. Mazāk nepieciešami ir dabas izziņas stendi un ugunskura vieta. Daudzi aptaujātie vēlējās mežaparka teritorijā uzlabot apgaismojumu. Lielākā daļa aptaujāto labprāt saglabātu dabiskas brikšņu zonas ar paaugu mežā, kā arī uzlabotu takām segumu, veidojot vienotu pastaigu loku. Tika norādīti arī būtiskākie trūkumi teritorijā, piemēram, nepieskatīti suņi, izmētāti atkritumi un labierīcību trūkums. Tika arī saņemti interesanti priekšlikumi – ierīkot distanču slēpošanas trasi ziemā un piesaistīt mežaparkam vāveres.

Izstrādātā Anniņmuižas mežaparka plānojuma publiskā apspriešana norisinājās no 2023. gada 20. oktobra līdz 18. novembrim. Ar Anniņmuižas mežaparka plāna paskaidrojuma rakstu un grafisko daļu varēja iepazīties divās interneta vietnēs: Rīgas valstspilsētas pašvaldības Mājokļu un vides departamenta tīmekļvietnes mvd.riga.lv sadaļā "Aktualitātes" (Sabiedrības līdzdalība) un Rīgas valstspilsētas pašvaldības tīmekļvietnes www.riga.lv sadaļā "Jaunumi" (Sabiedrības līdzdalība).

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešās daļas prasībām Saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 2024. gada 25. aprīļa līdz 9. maijam tika publicēts Rīgas valstspilsētas pašvaldības tīmekļvietnē www.riga.lv, tika saņemti četri iedzīvotāju viedokļi. Saņemtie viedokļi parādīja, ka iedzīvotāji neiebilst pret saistošajos noteikumos paredzētajiem apsaimniekošanas pasākumiem un atbalsta bioloģiskās daudzveidības aizsardzību un saglabāšanu mežaparka teritorijā. Līdzīgi kā iepriekšējās sabiedriskajās apspriedēs tika paustas bažas par mežaparka teritorijai piegulošajos gruntsgabalos plānotās apbūves ietekmi uz mežaparka dabas vērtībām, kā arī par mežaparka perspektīvā labiekārtojuma apjomu – apgaismojuma, ceļu segumu, rotaļu laukumu u. tml. nepieciešamību, ko detalizēti paredzēts izstrādāt mežaparka labiekārtojuma būvprojektā.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

1. pielikums. Mežaparka robeža

2. pielikums. Dabas vērtības

3. pielikums. Esošo ūdenstilpju shēma

4. pielikums. Anniņmuižas mežaparka plāna paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta pielikumi

Anniņmuižas mežaparka plāna grafiskā daļa

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!