• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Jelgavas pilsētas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jelgavas pilsētas domes 2024. gada 23. maija saistošie noteikumi Nr. 24-18 "Apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības noteikumi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2024., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/op/2024/174.18

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Jelgavas pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 24-19

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijas kopšanas un būvju uzturēšanas saistošie noteikumi

Vēl šajā numurā

06.09.2024., Nr. 174

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jelgavas pilsētas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 24-18

Pieņemts: 23.05.2024.

OP numurs: 2024/174.18

2024/174.18
RĪKI

Jelgavas pilsētas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 2 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 24-18

Jelgavā 2024. gada 23. maijā (prot. Nr. 6, 6. p.)

Apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības noteikumi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijā

Precizēti ar Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes
2024. gada 22. augusta lēmumu Nr. 9/2

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu

1. Saistošie noteikumi nosaka publiskā lietošanā nodoto pašvaldības apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības kārtību Jelgavas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) teritorijā (turpmāk – saistošie noteikumi).

2. Apstādījumi saistošo noteikumu izpratnē ir pašvaldības publiskajā ārtelpā izveidotas un koptas zaļās zonas, ietverot koku, krūmu, lakstaugu stādījumus, zālāju vai tam paredzētu teritoriju.

3. Pašvaldības teritorijā esošajos apstādījumos atļauts:

3.1. atrasties, nepieļaujot apstādījumu bojāšanu (t.sk. koku, krūmu un to zaru laušanu, lapa, ziedu un augļu noplūkšanu u.c.) vai iznīcināšanu;

3.2. stādīt jaunus krūmus un lakstaugus tikai ar Pašvaldības iestādes "Pilsētsaimniecība" rakstveida saskaņojumu.

4. Administratīvo aktu, kas uzliek adresātam pienākumu izpildīt noteiktu darbību vai aizliedz izpildīt noteiktu darbību, izdod un administratīvā akta nepildīšanas gadījumā piespiedu naudu uzliek Pašvaldības iestāde "Jelgavas pašvaldības policija" Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

5. Atzīt par spēku zaudējušiem Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2022. gada 28. oktobra saistošos noteikumus Nr. 22-37 "Apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības noteikumi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijā" (Latvijas Vēstnesis, 2022, 252. nr.).

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

 

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2024. gada 23. maija saistošo noteikumu Nr. 24-18 "Apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības noteikumi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijā"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt vienotu kārtību, kādā ir veicama Jelgavas valstspilsētas pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) administratīvajā teritorijā esošo apstādījumu uzturēšana un aizsardzība.

Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 2. punktā noteikts, ka pašvaldības autonomā funkcija ir gādāt par pašvaldības administratīvās teritorijas labiekārtošanu un sanitāro tīrību (publiskai lietošanai paredzēto teritoriju apgaismošana un uzturēšana; parku, skvēru un zaļo zonu ierīkošana un uzturēšana; pretplūdu pasākumi; kapsētu un beigto dzīvnieku apbedīšanas vietu izveidošana un uzturēšana), kā arī noteikt teritoriju un būvju uzturēšanas prasības, ciktāl tas saistīts ar sabiedrības drošību, sanitārās tīrības uzturēšanu un pilsētvides ainavas saglabāšanu. Minētā likuma 44. panta otrajā daļā noteikts, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību. Šobrīd publiski pieejamo apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības kārtība Pašvaldības teritorijā un administratīvā atbildība par saistošo noteikumu neievērošanu noteikta Jelgavas valstspilsētas pašvaldības 2022. gada 28. oktobra saistošajos noteikumos Nr. 22-37 "Apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības noteikumi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijā", izdoti saskaņā ar likuma "Par pašvaldībām" 43. panta pirmās daļas 9. punktu un piemērojami līdz 2024. gada 30. jūnijam.

Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punktā noteikts pienākums pašvaldības domei izvērtēt uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību Pašvaldību likumam un izdot jaunus saistošos noteikumus atbilstoši Pašvaldību likumā ietvertajam pilnvarojumam līdz 2024. gada 30. jūnijam.

Ievērojot minēto, sagatavoti saistošie noteikumi "Apstādījumu uzturēšanas un aizsardzības noteikumi Jelgavas valstspilsētas pašvaldības teritorijā" (turpmāk – saistošie noteikumi).

Saistošajos noteikumos ietvertais regulējums ļaus panākt, lai veidotos sakopta vide un pievilcīga ainava.

Papildus ņemts vērā VARAM 2024. gada 11. jūnija atzinumā Nr. 1-18/3752 "Par saistošajiem noteikumiem Nr. 24-18" norādītie iebildumi un no saistošajiem noteikumiem ir svītrota administratīvā atbildība, attiecīgi, paredzot tiesības izdot pienākumus uzliekošus administratīvos aktus. Līdz ar to ir mainīts saistošo noteikumu izdošanas tiesiskais pamatojums. Saistošajos noteikumos paredzēts, ka Pašvaldības teritorijā esošajos apstādījumos atļauts: atrasties, nepieļaujot apstādījumu bojāšanu (t.sk. koku, krūmu un to zaru laušanu, lapa, ziedu un augļu noplūkšanu u.c.) vai iznīcināšanu; stādīt jaunus krūmus un lakstaugus tikai ar Pašvaldības iestādes "Pilsētsaimniecība" rakstveida saskaņojumu.

Saistošie noteikumi paredz, ka Administratīvo aktu, kas uzliek adresātam pienākumu izpildīt noteiktu darbību vai aizliedz izpildīt noteiktu darbību, izdod un administratīvā akta nepildīšanas gadījumā piespiedu naudu uzliek Pašvaldības iestāde "Jelgavas pašvaldības policija" Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu izpilde paredzēta Pašvaldības kārtējā budžeta ietvaros. Precīzu saistošo noteikumu projekta ietekmi uz pašvaldības budžetu noteikt nevar, ka arī nav nepieciešama jaunu institūciju izveide.

Saistošo noteikumu īstenošanā iesaistītajai Pašvaldības iestādei "Pilsētsaimniecība" plānots jauns pienākums – saskaņot jaunu krūmu vai lakstaugu stādīšanu.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Nav sociālās ietekmes.

Ietekme uz vidi ir pozitīva, jo saistošo noteikumu prasību ievērošana nodrošinās pašvaldības publiskā lietošanā nodoto apstādījumu aizsardzību.

Nav ietekmes uz iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci Pašvaldības teritorijā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām Ikvienai personai ir tiesības vērsties Pašvaldībā saistošo noteikumu piemērošanas jautājumos, kā arī jautājumos par saskaņojuma saņemšanu jauno krūmu vai lakstaugu stādīšanā Pašvaldības teritorijā esošajos apstādījumos. Par saistošo noteikumu neievērošanu Pašvaldības iestāde "Jelgavas pašvaldības policija" izdod administratīvo aktu, kas uzliek adresātam pienākumu izpildīt noteiktu darbību vai aizliedz izpildīt noteiktu darbību un administratīvā akta nepildīšanas gadījumā uzliek piespiedu naudu Administratīvā procesa likuma noteiktajā kārtībā.

Nav paredzētas papildus administratīvās procedūras izmaksas.

Saistošo noteikumu izpilde neietekmēs tās institūcijas funkcijas un uzdevumus, kura nodrošinās saistošo noteikumu izpildi.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi nosaka publiskā lietošanā nodoto pašvaldības stādījumu uzturēšanas un aizsardzības kārtību Pašvaldības teritorijā, un tie ir nepieciešami Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 2. punktā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas nodrošināšanai.

Administratīvā procesa likumā paredzētā piespiedu izpilde ir efektīva no sabiedrības interešu aizsardzības aspekta, tomēr tā prasa zināmus administratīvus resursus. Proti, tiks patērēti cilvēkresursi bez rakstveida saskaņojuma iestādīto jauno krūmu vai lakstaugu konstatēšanai, administratīvā akta sastādīšanai, tā paziņošanas nodrošināšanai, izpildes kontrolei. Gadījumā, ja administratīvais akts netiks izpildīts, tiks patērēti cilvēkresursi administratīvā akta piespiedu izpildes, tajā skaitā piedziņas, nodrošināšanai, kā arī finanšu līdzekļi iespējamo piedziņu nodrošināšanai.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošinās Pašvaldības iestāde "Jelgavas pašvaldības policija".
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Saistošo noteikumu prasības un to izpilde neradīs papildu izmaksas Pašvaldībai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts laikā no 2024. gada 8. maija divas nedēļas tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.jelgava.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Par saistošo noteikumu projektu pašvaldība nav saņēmusi komentārus, priekšlikumus vai iebildumus.

Jelgavas valstspilsētas pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Rāviņš

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!