• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Madonas novada domes 2024. gada 29. augusta saistošie noteikumi Nr. 17 "Par dzīvokļu izīrēšanas kārtību zemas īres maksas dzīvojamās mājās Madonas novadā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 6.09.2024., Nr. 174 https://www.vestnesis.lv/op/2024/174.28

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mārupes novada domes lēmums Nr. 34

Par nekustamo īpašumu "Olīvas" kadastra Nr. 8076 008 0075 un "Liesmas A" kadastra Nr. 8076 008 0158, Tīrainē, Mārupes pagastā, Mārupes novadā, detālplānojuma apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

06.09.2024., Nr. 174

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Madonas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 17

Pieņemts: 29.08.2024.

OP numurs: 2024/174.28

2024/174.28
RĪKI

Madonas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Šī publikācija ir precizēta.
Precizējums: OP 2024/180.11

Madonas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 17

Madonā 2024. gada 29. augustā (domes lēmums 540, prot. Nr. 18, 53. p.)

Par dzīvokļu izīrēšanas kārtību zemas īres maksas dzīvojamās mājās Madonas novadā

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Šie saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka:

1.1. kārtību, kādā Madonas novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) administratīvajā teritorijā – Madonas pilsētā – mājsaimniecībām tiek izīrēti dzīvokļi zemas maksas īres dzīvojamās mājās, kuras uzbūvētas saskaņā ar 14.07.2022. Ministru kabineta noteikumiem Nr. 459 "Noteikumi par atbalstu dzīvojamo īres māju būvniecībai Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.4.i. investīcijas "Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai" ietvaros" (turpmāk – Noteikumi Nr. 459) (turpmāk – dzīvokļi) un kuru sākotnējā īres maksa noteikta atbilstoši MK noteikumu Nr. 459 22.1 un 22.2. apakšpunktiem.

1.2. kārtību, kādā nosakāmi un reģistrējami zemas īres dzīvojamo māju dzīvokļu īrnieki (turpmāk – mājsaimniecība) un piešķiramas dzīvokļu īres tiesības.

2. Šie Noteikumi neattiecas uz:

2.1. kārtību, kādā tiek izīrētas Pašvaldībai piederošas vai tās nomātas dzīvojamās telpas;

2.2. kārtību, kādā tiek sniegta Pašvaldības palīdzība dzīvokļa jautājumu risināšanā un reģistrējamas personas, kurām izīrējamas Pašvaldībai piederošas vai tās nomātas dzīvojamās telpas.

3. Lēmumu par mājsaimniecības reģistrēšanu vai atteikumu reģistrēt reģistrā, izslēgšanu no reģistra, lēmumu par dzīvokļa izīrēšanu mājsaimniecībai, lēmumu par šāda dzīvokļa apmaiņu pret citu zemas maksas īres dzīvokli, izīrēšanas secību, minēto lēmumu atcelšanu un īres tiesību izbeigšanu, ņemot vērā konkrētos apstākļus un šajos Noteikumos noteikto īrnieku kategoriju statusa maiņu, kā arī atļauju nekustamā īpašuma attīstītājam (turpmāk – Attīstītājs) slēgt dzīvokļa zemas īres mājoklī īres līgumu ar mājsaimniecību pieņem Pašvaldības Dzīvokļu jautājumu komisija (turpmāk – Dzīvokļu komisija).

4. Dzīvokļu komisijas sēdes ar iedzīvotāju iesniegumiem saistīto jautājumu izskatīšanai tiek sasauktas pēc nepieciešamības, bet ne retāk kā vienu reizi mēnesī.

II. Zemas īres dzīvojamo māju dzīvokļu reģistrs

5. Dzīvokļu un mājsaimniecību reģistrācijas secības uzskaites pamatdokuments ir īres dzīvokļu reģistrs (turpmāk – reģistrs).

6. Reģistru veido pēc sekojoša principa:

6.1. Vienas istabas īres dzīvokļu reģistrs;

6.2. Divu istabu īres dzīvokļu reģistrs;

6.3. Trīs vai vairāk istabu īres dzīvokļu reģistrs.

III. Mājsaimniecības, kuras reģistrē zemas īres dzīvojamo māju dzīvokļu reģistrā

7. Reģistrā vispārējā kārtībā tiek reģistrētas mājsaimniecības, Atbilstoši Ministru kabineta noteikumu Nr. 459 "Noteikumi par atbalstu dzīvojamo īres māju būvniecībai Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.4.i. investīcijas "Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai" ietvaros" 35.3. apakšpunktam, Ekonomikas ministrijas aprēķiniem par aktuālo mājsaimniecību kopējo mēneša bruto vidējo ienākumu apmēru, lai kvalificētos īres tiesībām, kuru kopējie mēneša bruto vidējie ienākumi – ar iedzīvotāju ienākumu nodokli apliekamie ienākumi – atbilstoši Valsts ieņēmumu dienesta vai līdzvērtīgas ārvalstu nodokļu administrācijas izziņai iepriekšējā taksācijas gadā dzīvojamās telpas piešķiršanas brīdī nepārsniedz aktualizēto ienākumu līmeni, kas publicēts Ekonomikas ministrijas mājas lapā.

8. Atbilstoši Noteikumu 7. punktā minētajiem kritērijiem un ienākumu slieksnim reģistrā prioritārā kārtā tiek reģistrētas mājsaimniecības šādā secībā:

8.1. vismaz viens no mājsaimniecībā esošajiem pilngadīgajiem ģimenes locekļiem ir kvalificēts speciālists, kas nodarbināts kādā no pašvaldības attīstības programmā ietvertajām attīstāmajām nozarēm un kura īpašumā nav citas dzīvojamās telpas Pašvaldības administratīvajā teritorijā:

8.1.1. veselības un sociālo pakalpojumu nozarē;

8.1.2. izglītības nozarē;

8.1.3. kultūras nozarē;

8.1.4. pārvaldības organizēšanas un nodrošināšanas jomā;

8.1.5. inženierzinātņu nozarē;

8.2. mājsaimniecība, kurā dzīvo persona ar invaliditāti un kuras īpašumā nav citas dzīvojamās telpas;

8.3. mājsaimniecība, kurā dzīvo un kuras apgādībā ir vismaz trīs bērni vecumā līdz 24 gadu vecumam, kuri ir pirmskolas vecumā vai iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, un kuras īpašumā nav citas dzīvojamās telpas;

8.4. mājsaimniecība, kurā dzīvo un kuras apgādībā ir vismaz viens bērns vecumā līdz 24 gadu vecumam, kurš ir pirmskolas vecumā vai iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību, un kuras īpašumā nav citas dzīvojamās telpas;

8.5. vismaz viena no mājsaimniecībā dzīvojošām personām ir nodarbināta Madonas novada teritorijā tādās uzņēmējdarbības nozarēs, kā ražošana, pārstrāde, informācijas un komunikācijas tehnoloģijas, un kuras īpašumā nav citas dzīvojamās telpas.

IV. Mājsaimniecību reģistrācija zemas īres dzīvojamo māju dzīvokļu reģistrā

9. Mājsaimniecība, kura vēlas īrēt dzīvokli, iesniedz Pašvaldībā šādus dokumentus:

9.1. rakstveida iesniegumu, ko paraksta visas mājsaimniecībā esošās pilngadīgās personas un, kur norāda:

9.1.1. visu mājsaimniecībā esošo personu vārdus, uzvārdus un personas kodus;

9.1.2. cik istabu dzīvokli vēlas īrēt, attiecināms, ja mājsaimniecība atbilst Noteikumu Nr. 459 apakšpunktos 35.1. un 35.2. minētajiem nosacījumiem;

9.1.3. kontaktinformāciju un vēlamo saziņas veidu;

9.1.4. apliecinājumu, ka nevienai no mājsaimniecībā esošajām personām Pašvaldības administratīvajā teritorijā nepieder cita dzīvošanai derīga dzīvojamā telpa;

9.2. Valsts ieņēmumu dienesta, Kredītinformācijas biroja vai līdzvērtīgas ārvalstu nodokļu administrācijas izziņu par mājsaimniecības iepriekšējā taksācijas gadā kopējiem mēneša neto vidējiem ienākumiem, par kuriem maksāts iedzīvotāju ienākumu nodoklis;

9.3. izziņu no darba devēja par kvalificētā speciālista darba tiesiskajām attiecībām, ja atbilst Noteikumu 8.1. un 8.5. apakšpunktiem.

10. Dzīvokļu komisija pārbauda, vai mājsaimniecība ir iesniegusi visus Noteikumu 9. punktā nepieciešamos dokumentus.

11. Ja Dzīvokļu komisija konstatē, ka mājsaimniecība nav norādījusi visu nepieciešamo informāciju vai iesniegusi visus nepieciešamos dokumentus, tā informē mājsaimniecību par nepieciešamību iesniegt trūkstošo informāciju vai dokumentus, norādot 30 dienu termiņu trūkumu novēršanai.

12. Pēc visu nepieciešamo dokumentu saņemšanas Dzīvokļu komisija viena mēneša laikā izvērtē iesniegumu un pieņem lēmumu reģistrēt mājsaimniecību īres dzīvokļu rindā vai nosūta paziņojumu par atteikšanos reģistrēt, norādot iemeslus.

13. Pēc mājsaimniecības reģistrēšanas reģistrā atbilstoši secībai, kādā ir saņemti iesniegumi, paziņo par to mājsaimniecībai, izmantojot 9.1.3. apakšpunktā norādīto vēlamo saziņas kanālu.

V. Īres tiesību piešķiršanas kārtība

14. Dzīvokļi tiek izīrēti mājsaimniecībām, kuras ir reģistrētas reģistrā un, slēdzot dzīvokļa īres līgumu ar Attīstītāju, atbilst šo Noteikumu 7. punktam un 8. punktam.

15. Reģistrā reģistrētajām mājsaimniecībām dzīvokļus īres tiesību piešķiršanai piedāvā:

15.1. prioritārajām mājsaimniecībām saskaņā ar šo Noteikumu 8.1. līdz 8.4. apakšpunktiem.

16. Piedāvājot mājsaimniecībai Noteikumos noteikto dzīvojamo telpu, papildus Noteikumu III daļā noteiktajiem kritērijiem ievēro šādus kritērijus:

16.1. dzīvoklis, kas ir pielāgots personai ar kustību traucējumiem, tiek izīrēts mājsaimniecībai, kurā ir vismaz viena persona ar kustību traucējumiem un ir iesniegti dokumenti, kas to apliecina;

17. Šo noteikumu 7. punktā noteiktajām prioritārajām grupām dzīvoklis tiek piešķirts tiklīdz ir pieejams dzīvoklis īrei atbilstoši Noteikumu kritērijiem un secībai, kādā ir saņemti prioritāro mājsaimniecību iesniegumi.

18. Ja šo Noteikumu 5. punktā reģistrā nav reģistrēta neviena prioritārā grupa un nav saņemts iesniegums par maiņu, tad brīvo dzīvokli piešķir īrei nākamajai attiecīgajā reģistrā reģistrētajai mājsaimniecībai.

19. Ja kāds no mājsaimniecības locekļiem īrē Pašvaldībai piederošu dzīvojamo telpu, personai ir pienākums mēneša laikā pēc tam, kad šo noteikumu noteiktajā kārtībā noslēgts dzīvojamās telpas īres līgums, izbeigt dzīvojamās telpas īres līgumu ar Pašvaldību.

VI. Mājsaimniecību izslēgšanas kārtība no zemas īres maksas dzīvokļu reģistra

20. No reģistra tiek izslēgtas mājsaimniecības:

20.1. pieņemot lēmumu par atļauju Attīstītājam ar mājsaimniecību slēgt zemas īres maksas mājokļa īres līgumu;

20.2. kuras ir iesniegušas iesniegumu par iesnieguma atsaukšanu;

20.3. kuras piešķiršanas brīdī vairs neatbilst Noteikumos minētajiem kritērijiem;

20.4. mājsaimniecība ir atteikusies no vismaz diviem zemas īres mājokļa piedāvājumiem vai nav sniegusi atbildi uz tiem 30 (trīsdesmit) dienu laikā pēc paziņojumā norādītās dienas, kurā mājsaimniecībai bija iespējams iepazīties ar piedāvāto zemas īres mājokli.

VII. Īrētā dzīvokļa apmaiņa pret citu īrējamu dzīvokli īres mājā

21. Mājsaimniecība, kura jau īrē dzīvokli īres mājā, norādot pamatotus apstākļus, var īrēto dzīvokli apmainīt:

21.1. pret lielāku sakarā ar bērna piedzimšanu vai citiem pamatotiem apstākļiem, ja ir brīvs dzīvoklis vai īrnieks ir vienojies rakstiski ar citu īrnieku par maiņu;

21.2. pret mazāku, ja ir brīvs dzīvoklis vai īrnieks ir rakstiski vienojies ar citu īrnieku par maiņu.

22. Noteikumu 21.1. apakšpunktā noteiktā īrēto dzīvokļu maiņa tiek veikta, ja mājsaimniecībai par dzīvokli nav īres un/vai pakalpojumu maksājumu parāda.

23. Ja mājsaimniecībai ir īres un/vai pakalpojumu maksājumu parāds, noteikumu 21.1. apakšpunktā noteiktā īrēto dzīvojamo telpu maiņa tiek veikta, noslēdzot vienošanos par parāda apmaksu.

VIII. Pārejas noteikums

24. Mājsaimniecības reģistrē reģistrā, sākot ar 2025. gada 1. jūniju

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs

 

Pielikums
Madonas novada pašvaldības domes
saistošajiem noteikumiem Nr. 17
"Par dzīvokļu izīrēšanas kārtību zemas īres
dzīvojamās mājās Madonas novadā"

Madonas novada pašvaldībai

 

(vārds, uzvārds) (personas kods)

 

(deklarētā dzīvesvieta)

Kontaktinformācija saziņai (persona ar kuru pašvaldība sazināsies):

 

(adrese, e-adrese, e-pasta adrese, tālrunis)

Iesniegums

Lūdzu reģistrēt zemas īres mājokļu reģistrā mājsaimniecību:

 

(norādīt mājsaimniecībā dzīvojošās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu)

 

(norādīt mājsaimniecībā dzīvojošās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu)

 

(norādīt mājsaimniecībā dzīvojošās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu)

 

(norādīt mājsaimniecībā dzīvojošās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu)

 

(norādīt mājsaimniecībā dzīvojošās personas vārdu, uzvārdu, personas kodu)

Apliecinu, ka mājsaimniecība atbilst MK noteikumu Nr. 459 35.1., 35.2., un 35.3. apakšpunkta nosacījumiem

Apliecinu, ka mājsaimniecībā ietilpstošajām pilngadīgajām personām Madonas novada pašvaldības teritorijā nav īpašumā vai valdījumā esošas dzīvošanai derīgas (piemērotas) dzīvojamās telpas

Apliecinu, ka mājsaimniecībai ir pietiekami finanšu līdzekļi, lai papildus citu pamatvajadzību apmierināšanai veiktu maksu par dzīvojamās telpas īri un ar tās lietošanu saistītajiem pakalpojumiem

Vēlamo istabu skaits – ______ .

Apliecinu, ka augstāk minētā informācija ir pilnīga un patiesa.

Esmu informēts par Madonas novada pašvaldības veikto personas datu apstrādi saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes regulu Nr. 2016/679 par fizisku personu aizsardzību attiecībā uz personas datu apstrādi un šādu datu brīvu apriti un ar ko atceļ Direktīvu 95/46/EK (Vispārīgā datu aizsardzības regula) nosacījumiem. Ar Madonas novada pašvaldības datu privātuma politiku var iepazīties pašvaldības tīmekļvietnē https://www.ropazi.lv/

Piekrītu, ka pašvaldībai ir tiesības pārbaudīt iesniegto informāciju, izmantojot pašvaldības rīcībā esošo informāciju, tostarp veikt pārbaudi pašvaldības un valsts datu reģistros lēmuma pieņemšanai nepieciešamajā apjomā, kā arī pieprasīt ziņas no juridiskām un fiziskām personām, lai pārliecinātos par iesniegumā norādītās informācijas atbilstību.

Piekrītu mājsaimniecībā dzīvojošo personu datu nodošanai nekustamā īpašuma attīstītājam saziņai un īres līguma slēgšanai.

Pielikumā:

1. Valsts ieņēmumu dienesta vai līdzvērtīgas ārvalstu nodokļu administrācijas izziņa par iepriekšējā taksācijas gadā vidējiem bruto ienākumiem, par kuriem maksāts iedzīvotāju ienākumu nodoklis (norādīt iestādi):

 Valsts ieņēmumu dienests

 Cita iestāde

 

 

 

 

 

 

 

datums

 

paraksts

 

Paskaidrojuma raksts
Madonas novada pašvaldības 2024. gada 29. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 17 "Par dzīvokļu izīrēšanas kārtību zemas īres maksas dzīvojamās mājās Madonas novadā"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošo noteikumu mērķis ir noteikt kārtību, kādā tiek reģistrētas mājsaimniecības zemas īres mājokļu izīrēšanas reģistrā Madonas novada pašvaldībā. Saistošie noteikumi nepieciešami, lai risinātu mājokļu pieejamību pašvaldībā.

Pašvaldību likuma 44. panta otrajā daļā paredzēts, ka dome var izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi, ievērojot likumos vai Ministru kabineta noteikumos paredzēto funkciju izpildes kārtību.

Ministru kabineta 2022. gada 14. jūlija noteikumu Nr. 459 "Noteikumi par atbalstu dzīvojamo īres māju būvniecībai Eiropas Savienības Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 3.1. reformu un investīciju virziena "Reģionālā politika" 3.1.1.4.i. investīcijas "Finansēšanas fonda izveide zemas īres mājokļu būvniecībai" ietvaros" 35.4. apakšpunkts un 36. punkts noteic, ka zemas īres mājokļa īres rindas veidošanu regulē pašvaldības saistošie noteikumi.

Pašlaik nav spēkā esošu Madonas novada pašvaldības saistošo noteikumu, kas regulētu zemas īres mājokļu īres rindas veidošanu.

Saistošajiem noteikumiem nav alternatīvu, jo augstāk minētie noteikumi noteic, ka rindas veidošanas regulējumam pašvaldības izdod saistošos noteikumus.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Nav ietekme uz pašvaldības budžetu.  
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošie noteikumi veicinās mājokļu pieejamību, kā arī iespējamu speciālistu piesaisti darbam Madonas novadā.

Saistošajiem noteikumiem nav ietekme uz vidi, nav tiešas ietekmes uz iedzīvotāju veselību, bet tiks veicināta uzņēmējdarbības aktivitāte nekustamā īpašuma projektu attīstītāju starpā, kuri vēlēsies iesaistīties zemas īres mājokļu būvniecības projektā.

Saistošo noteikumu tiesiskā regulējuma mērķgrupa ir nekustamā īpašuma attīstītāji un personas, kuras vēlēsies īrēt zemas īres mājokļus. 

Konkurence iespējama starp nekustamā īpašuma attīstītājiem, kuri vēlēsies iesaistīties zemas īres mājokļu būvniecībā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Zemas īres maksas rindu administrēs Pašvaldības Dzīvokļu jautājumu komisija.

Zemas īres mājokļa īres rindas izveidošana neprasa papildu finanšu līdzekļus. 

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 10. punktā noteiktās pašvaldības autonomās funkcijas – veicināt dzīvojamā fonda veidošanu, uzturēšanu un modernizēšanu – realizēšanai.

Pašvaldības cilvēkresursi, kas tiks iesaistīti saistošo noteikumu īstenošanā, ir Pašvaldības Dzīvokļu jautājumu komisija, kas nodrošinās saistošo noteikumu izpildi.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildē iesaistītās institūcijas – Pašvaldības Dzīvokļu jautājumu komisija un nekustamā īpašuma attīstītājs, kuri nodrošinās saistošo noteikumu izpildi.

Izpildes nodrošināšanai nav nepieciešami papildu resursi. 

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajā daļā noteiktajam laikā no 2024. gada 14. augusta līdz 2024. gada 28. augustam sabiedrības viedokļa noskaidrošanai  un priekšlikumu iesniegšanai saistošo noteikumu projekts un paskaidrojuma raksts tika publicēts pašvaldības tīmekļvietnē www.madona.lv.

Noteiktā termiņa ietvaros priekšlikumi par saistošo noteikumu projekta redakciju nav saņemti.

Madonas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs A. Lungevičs

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!