• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jelgavas novada domes 2024. gada 28. augusta saistošie noteikumi Nr. 19 "Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Jelgavas novada pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 11.09.2024., Nr. 177 https://www.vestnesis.lv/op/2024/177.24

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ķekavas novada domes saistošie noteikumi Nr. 17/2024

Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Ķekavas novadā

Vēl šajā numurā

11.09.2024., Nr. 177

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jelgavas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 19

Pieņemts: 28.08.2024.

OP numurs: 2024/177.24

2024/177.24
RĪKI

Jelgavas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Jelgavas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 19

Jelgavā 2024. gada 28. augustā

Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Jelgavas novada pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs

APSTIPRINĀTI
ar Jelgavas novada domes
2024. gada 28. augusta lēmumu Nr. 32
(prot. Nr. 20)

Izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma
44. panta otro daļu,
Izglītības likuma
17. panta trešās daļas 11. punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka Jelgavas novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldība) izglītojamo loku, kuriem ir tiesības saņemt ēdināšanas maksas atvieglojumus (turpmāk – Atvieglojums), Atvieglojumu apmērus, to piešķiršanas kārtību.

2. Atvieglojumu piešķir, ja izglītojamā un vismaz viena no viņa likumiskajiem pārstāvjiem deklarētā dzīvesvieta ir Pašvaldības administratīvajā teritorijā, izņemot 4.2., 4.3. un 4.4.3. apakšpunktā minētajos gadījumos.

3. Atvieglojumus ir tiesības saņemt izglītojamajiem, kuri klātienē apgūst pirmsskolas izglītības, pamatizglītības vai vispārējās vidējās izglītības programmu Pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs (turpmāk – Izglītības iestāde), no kārtējā gada 1. septembra līdz nākamā gada 31. maijam.

II. Atvieglojumu apmērs un norēķinu kārtība

4. Izglītības iestādē ēdināšanas maksas atvieglojumi 100 % apmērā pusdienām tiek nodrošināti:

4.1. izglītojamajiem, kuri apgūst pirmsskolas izglītības programmu;

4.2. izglītojamajiem, kuri apgūst pirmsskolas izglītības programmu un kuri ir ievietoti audžuģimenē vai nodoti aizbildnībā;

4.3. 1.–4. klašu izglītojamajiem, sedzot starpību starp ēdināšanas pakalpojuma maksu un valsts piešķirtajiem līdzekļiem izglītojamo ēdināšanai;

4.4. 5.–9. klašu izglītojamajiem:

4.4.1. no daudzbērnu ģimenēm, kas atbilst šādiem kritērijiem:

4.4.1.1. aprūpē ir vismaz trīs bērni, to skaitā audžuģimenē ievietoti un aizbildnībā esoši bērni. Par daudzbērnu ģimenes bērnu uzskatāma arī pilngadīga persona, kas nav sasniegusi 24 gadu vecumu, ja tā iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību vai daudzbērnu ģimenes statusu apliecina ar Latvijas Goda ģimenes apliecību "Goda Ģimene";

4.4.1.2. viena likumiskā pārstāvja un vismaz trīs ģimenes apgādībā esošo bērnu deklarētā dzīvesvieta ir Pašvaldības administratīvajā teritorijā;

4.4.2. ar invaliditāti;

4.4.3. kuri ievietoti audžuģimenē vai nodoti aizbildnībā.

5. 4.4.1. un 4.4.2. apakšpunktā minēto atvieglojumu piešķir uz bērna likumiskā pārstāvja iesnieguma pamata Izglītības iestādei.

6. 5.–9. klašu izglītojamajiem, kas nav minēti 4. punktā, tiek nodrošināts līdzfinansējums pusdienu apmaksai Izglītības iestādē 1,40 euro dienā.

7. 10.–12. klašu izglītojamajiem tiek nodrošināts līdzfinansējums pusdienu apmaksai Izglītības iestādē 1,40 euro dienā.

8. Izglītojamie, kas nav minēti 4. punktā un ir no trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības, brīvpusdienu pabalstu saņem saskaņā ar spēkā esošajiem Pašvaldības saistošajiem noteikumiem "Par sociālās palīdzības nodrošināšanu zemu ienākumu mājsaimniecībām".

9. Noteikumi neattiecas uz izglītojamajiem, kuru ēdināšanas izmaksas tiek segtas no valsts budžeta līdzekļiem vai citu pašvaldību budžeta līdzekļiem.

10. Atvieglojumu par faktiski saņemto ēdināšanas pakalpojumu Pašvaldība pārskaita ēdināšanas pakalpojuma sniedzēja kredītiestādes maksājumu kontā.

III. Atvieglojumu piešķiršanas un lēmumu apstrīdēšanas kārtība

11. Atvieglojumus piešķir ar attiecīgās Izglītības iestādes vadītāja lēmumu.

12. Izglītības iestādes vadītāja pieņemtos lēmumus var apstrīdēt Jelgavas novada pašvaldības Administratīvo aktu strīdu komisijā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

IV. Noslēguma jautājumi

13. Noteikumi piemērojami ar 2024. gada 1. septembri.

14. Ar šo Noteikumu spēkā stāšanos brīdi spēku zaudē Jelgavas novada pašvaldības 2022. gada 27. jūlija saistošie noteikumi Nr. 27 "Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Jelgavas novada pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs" (protokols 29/2022, lēmums Nr. 40).

Jelgavas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja I. Dolgova

 

Paskaidrojuma raksts
Jelgavas novada pašvaldības 2024. gada 28. augusta saistošajiem noteikumiem Nr. 19 "Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Jelgavas novada pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs"

Paskaidrojuma raksta sadaļa

Norādāmā informācija

1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) tiek izdoti saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu, Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 11. punktu, kas nosaka, ka pašvaldība nosaka tos izglītojamos, kuru ēdināšanas izmaksas sedz pašvaldība.

Noteikumu izdošanas mērķis ir noteikt izglītojamo loku, kam ir tiesības saņemt Jelgavas novada pašvaldības (turpmāk – Pašvaldības) ēdināšanas pakalpojuma maksas atvieglojumus, atvieglojumu veidus, apmēru un piešķiršanas kārtību, lēmumu apstrīdēšanas kārtību.

Noteikumu izdošanas nepieciešamība pamatojama ar Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 11. punktu, kas nosaka, ka pašvaldība rūpējas par izglītojamo profilaktisko veselības aprūpi un nodrošina pirmo palīdzību tās padotībā esošajās izglītības iestādēs Ministru kabineta noteiktajā kārtībā, kā arī nosaka tos izglītojamos, kuru ēdināšanas izmaksas tā sedz.

Līdz šim kārtību, kādā Pašvaldība sniedza izglītojamajiem ēdināšanas maksas atvieglojumus, kā arī to apmēru noteica Jelgavas novada domes 2022. gada 27. jūlija saistošie noteikumi Nr. 27 "Par izglītojamo ēdināšanas maksas atvieglojumiem Jelgavas novada pašvaldības dibinātajās izglītības iestādēs", kas izdoti saskaņā ar likumu "Par pašvaldībām" un Izglītības likumu.

2023. gada 1. janvārī spēkā stājās Pašvaldību likums un spēku zaudēja likums "Par pašvaldībām". Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punkts nosaka, ka dome izvērtē uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību šim likumam un izdod jaunus saistošos noteikumus atbilstoši šajā likumā ietvertajam pilnvarojumam. Līdz jaunu saistošo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2024. gada 30. jūnijam piemērojami uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdotie saistošie noteikumi, ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Noteikumu izpildei plānoti naudas līdzekļi Pašvaldības 2024. gada budžetā.

Tiek prognozēts, ka noteikumu īstenošanai par periodu no 2024. gada septembra līdz decembrim nepieciešami budžeta līdzekļi par kopējo summu 219 948 euro.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme – saistošie noteikumi veicinās finansiālu un sociālu atbalstu ģimenēm ar bērniem, kā arī mazaizsargātām iedzīvotāju kategorijām – personām ar invaliditāti, trūcīgajiem, maznodrošinātajiem, daudzbērnu ģimenēm, kas apgūst izglītības programmu Jelgavas novada pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajās izglītības iestādēs.

3.2. ietekme uz vidi – nav;

3.3. ietekme uz iedzīvotāju veselību – saistošie noteikumi veicinās izglītojamo veselīga un līdzsvarota uztura pieejamību;

3.4. ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – nav;

3.5. ietekme uz konkurenci – nav.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Noteikumi neparedz papildu administratīvo procedūru izmaksas.
5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Noteikumu izpilde neietekmēs Pašvaldībai pieejamos cilvēkresursus un tiks īstenots esošo funkciju un resursu ietvaros.
6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Noteikumu izpildes nodrošināšanai nav plānots veidot jaunas Pašvaldības institūcijas.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Noteikumu īstenošanas izmaksas ir atbilstošas iecerētā mērķa sasniegšanai – iedzīvotāju interesēs īstenot Jelgavas novada pašvaldības brīvprātīgo iniciatīvu, sniedzot finansiālu un sociālu atbalstu ģimenēm ar bērniem, kuri apgūst izglītības programmu Jelgavas novada pašvaldības dibinātajās Izglītības iestādēs.

Izglītojamie, kas nav minēti Noteikumu 4. punktā un ir no trūcīgas vai maznodrošinātas mājsaimniecības, brīvpusdienu pabalstu saņem saskaņā ar spēkā esošajiem Pašvaldības saistošajiem noteikumiem "Par sociālās palīdzības nodrošināšanu zemu ienākumu mājsaimniecībām".

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par saistošo noteikumu projektu un sniegtu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts tika publicēts Jelgavas novada pašvaldības tīmekļvietnē www.jelgavasnovads.lv. Periods viedokļa izteikšanai noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas. Laiks viedokļa izteikšanai bija noteikts no 2024. gada 26. jūlija līdz 2024. gada 9. augustam.

Publicēšanas laikā par saistošo noteikumu projektu netika saņemti iedzīvotāju viedokļi.

Jelgavas novada pašvaldības domes priekšsēdētāja I. Dolgova

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!