• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Aizkraukles novada domes 2024. gada 18. jūlija saistošie noteikumi Nr. 2024/13 "Grozījumi Aizkraukles novada domes 2022. gada 19. maija saistošajos noteikumos Nr. 2022/14 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Aizkraukles novadā"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 12.09.2024., Nr. 178 https://www.vestnesis.lv/op/2024/178.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Limbažu novada domes saistošie noteikumi Nr. 25

Grozījumi Limbažu novada pašvaldības domes 2023. gada 28. septembra saistošajos noteikumos Nr. 17 "Limbažu novada pašvaldības nolikums"

Vēl šajā numurā

12.09.2024., Nr. 178

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Aizkraukles novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 2024/13

Pieņemts: 18.07.2024.

OP numurs: 2024/178.10

2024/178.10
RĪKI

Aizkraukles novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 0 Visi

Aizkraukles novada domes saistošie noteikumi Nr. 2024/13

Aizkrauklē 2024. gada 18. jūlijā

Grozījumi Aizkraukles novada domes 2022. gada 19. maija saistošajos noteikumos Nr. 2022/14 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Aizkraukles novadā"

APSTIPRINĀTI
ar Aizkraukles novada domes
2024. gada 18. jūlija sēdes lēmumu Nr. 505
(prot. Nr. 8, 4. p.)

Izdoti saskaņā ar Atkritumu apsaimniekošanas likuma
8. panta pirmās daļas 3. punktu, 15. panta trešo daļu

Izdarīt Aizkraukles novada domes 2022. gada 19. maija saistošajos noteikumos Nr. 2022/14 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Aizkraukles novadā", turpmāk – saistošie noteikumi, šādus grozījumus:

1. Izteikt saistošo noteikumu 8. punktu šādā redakcijā:

"8. Aizkraukles novada teritorija iedalīta 3 (trīs) atkritumu apsaimniekošanas zonās:

8.1. Aizkraukles pilsēta un Aizkraukles pagasts;

8.2. Neretas apvienība (Mazzalves pagasts, Neretas pagasts, Pilskalnes pagasts, Zalves pagasts) un Jaunjelgavas apvienība (Jaunjelgavas pilsēta, Daudzeses pagasts, Jaunjelgavas pagasts, Sērenes pagasts, Seces pagasts, Staburaga pagasts, Sunākstes pagasts);

8.3. Kokneses apvienība (Kokneses pilsēta, Kokneses pagasts, Iršu pagasts, Bebru pagasts), Pļaviņu apvienība (Pļaviņu pilsēta, Aiviekstes pagasts, Klintaines pagasts, Vietalvas pagasts); Skrīveru pagasts."

2. Saistošo noteikumu 10. punktā aizstāt vārdus "likumu "Par pašvaldībām"" ar vārdiem "Pašvaldību likumu".

3. Izteikt saistošo noteikumu 14. punktu šādā redakcijā:

"Atkritumu apsaimniekotājs samazina saistošo noteikumu 13.1.–13.5. apakšpunktā noteikto nešķiroto atkritumu izvešanas no nekustamā īpašuma biežumu, nosakot divas reizes mazāku atkritumu izvešanas biežumu attiecībā pret 13.1.–13.5. apakšpunktā norādīto, ja persona iesaistās dalītās atkritumu savākšanas sistēmā, nodrošinot, ka īpašumā radītie atkritumi (bioloģiskie atkritumi, plastmasa, papīrs, metāla un stikla iepakojums) saskaņā ar saistošo noteikumu prasībām tiek savākti dalīti vai kompostēti 26. punktā noteiktajā kārtībā. Ja bioloģiskos atkritumus savāc dalīti, to izvešanas biežums nav samazināms un pielīdzināms nešķirotu sadzīves atkritumu izvešanas biežumam, bet bioloģiskiem atkritumiem ir jānodrošina izvešana, ievērojot 13.1.–13.4. apakšpunktā noteiktās minimālās izvešanas biežuma prasības."

4. Papildināt saistošos noteikumus ar 15.3.1 punktu un izteikt to šādā redakcijā:

"15.3.1 bioloģiski noārdāmo atkritumu kompostēšana sava īpašuma teritorijā;".

5. Izteikt saistošo noteikumu 26. punktu šādā redakcijā:

"26. Mājsaimniecībā (individuālajās mājās; daudzīvokļu mājās (izņemot pilsētas teritoriju)) radītos bioloģiskos atkritumus atļauts kompostēt, ja kompostēšana tiek veikta uz savā īpašumā esošās zemes un tas nerada draudus cilvēku dzīvībai, veselībai, videi, kā arī personu mantai, tādā veidā, kas nerada labvēlīgu vidi grauzējiem, putniem, kaitēkļiem un kailgliemežiem."

6. Papildināt saistošos noteikumus ar 26.1 punktu un izteikt to šādā redakcijā:

"26.1 Publiskajās vietās radušos un savāktos bioloģiski noārdāmos dārzu un parku atkritumus ir atļauts kompostēt tikai ar Pašvaldību saskaņotās vietās."

7. Izteikt saistošo noteikumu 41.9. punktu šādā redakcijā:

"41.9. jebkādā veidā dedzināt sadzīves atkritumus, izņemot koksnes un dārza atkritumus (sausie koku, krūmu zari, neapstrādātu kokmateriālu atkritumi, koku lapas), ja tas ir īslaicīgi, netraucē apkārtējos un nerada ugunsbīstamību."

8. Izslēgt saistošo noteikumu 41.10. punktu.

9. Izslēgt saistošo noteikumu 51. punktu.

Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs L. Līdums

 

Aizkraukles novada domes 2024. gada 18. jūlija saistošo noteikumu Nr. 2024/13 "Grozījumi Aizkraukles novada domes 2022. gada 19. maija saistošajos noteikumos Nr. 2022/14 "Par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Aizkraukles novadā""
paskaidrojuma raksts

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi Saistošo noteikumu mērķis ir palielināt dalīti vākto atkritumu apjomu, paplašinot bioloģisko atkritumu kompostēšanas iespējas un veicot grozījumus attiecībā uz gadījumiem, kad atkritumu radītājiem ir iespēja izvest atkritumus divas reizes retāk nekā paredz minimālais atkritumu izvešanas biežums.

Pēc administratīvi teritoriālās reformas tika izdoti jauni saistošie noteikumi par sadzīves atkritumu apsaimniekošanu Aizkraukles novadā, kuru pārejas noteikumos tika noteikts, ka ar 2024. gada 1. jūniju Aizkraukles novada teritorija tiek iedalīta 3 (trīs) atkritumu apsaimniekošanas zonās:

1. Aizkraukles pilsēta un Aizkraukles pagasts;

2. Neretas apvienība (Mazzalves pagasts, Neretas pagasts, Pilskalnes pagasts, Zalves pagasts) un Jaunjelgavas apvienība (Jaunjelgavas pilsēta, Daudzeses pagasts, Jaunjelgavas pagasts, Sērenes pagasts, Seces pagasts, Staburaga pagasts, Sunākstes pagasts);

3. Kokneses apvienība (Kokneses pilsēta, Kokneses pagasts, Iršu pagasts, pagasts), Pļaviņu apvienība (Pļaviņu pilsēta, Aiviekstes pagasts, Vietalvas pagasts, Klintaines pagasts); Skrīveru pagasts.

Ievērojot, ka šobrīd Aizkraukles novada teritorijā jau ir 3 atkritumu apsaimniekošanas zonas, līdzšinējo 6 (sešu) vietā, ar mērķi saistošo noteikumu redakciju veidot pēc iespējams saprotamāku un vieglāk pārskatāmu no saistošajiem noteikumiem tiek izslēgts 51. punkts (kas paredzēja pārejas periodu) un spēkā esošās atkritumu apsaimniekošanas zonas iekļautas saistošo noteikumu 8. punktā.

Spēkā esošo saistošo noteikumu 14. punkts nosaka, ka gadījumā, ja tiek noslēgts līgums par iesaistīšanos atkritumu dalītā savākšanas sistēmā, nodrošinot, ka īpašumā radītie atkritumi (bioloģiski noārdāmie atkritumi, plastmasa, papīra, metāla, stikla iepakojums) saskaņā ar šo noteikumu prasībām tiek savākti dalīti, atkritumu apsaimniekotājs var samazināt šo minimālo noteikto nešķiroto sadzīves atkritumu izvešanas biežumu, nosakot to divas reizes retāku. Ievērojot, ka iedzīvotāji atkritumu dalītai savākšanai pārsvarā izmanto pašvaldības teritorijā brīvi pieejamos dalīti savācamo atkritumu konteinerus, nevis slēdz ar atkritumu apsaimniekotāju līgumu par iesaistīšanos atkritumu dalītā savākšanas sistēmā, paredzēts veikt grozījumus un noteikt, ka turpmāk atkritumu izvešanas biežums varēs tikt noteikts divas reizes retāks, ja atkritumu radītājs, slēdzot līgumu, apliecinās, ka piedalās dalītā atkritumu savākšanā.

Spēkā esošie noteikumi nosaka, ka individuālās dzīvojamās mājās dzīvojoši atkritumu radītāji ir tiesīgi sava nekustamā īpašuma teritorijā (ārpus dzīvošanai paredzētajām telpām) kompostēt savus radītos bioloģiski noārdāmos atkritumus.

Ņemot vērā, ka kompostēšana ļauj samazināt maksu par izvedamo atkritumu apjomu un ietaupīt, iegūstot dabai draudzīgu augsnes kvalitātes uzlabotāju, ar saistošajiem noteikumiem tiesības veikt kompostēšanu nekustamā īpašuma teritorijā tiks paredzētas gan individuālajām mājām, gan daudzdzīvokļu mājām (ārpus pilsētas teritorijas).

Spēkā esošo noteikumu redakcija nosaka, ka pieļaujama tikai kaitēkļu bojātu zaru un augu sadedzināšana, ja tas nerada draudus cilvēku dzīvībai un veselībai, videi, kā arī personas mantai. Pašvaldībā tiek saņemti iedzīvotāju ierosinājumi paredzēt saistošajos noteikumos iespēju veikt koksnes un dārza atkritumu (sausie koku, krūmu zari, neapstrādātu kokmateriālu atkritumi, koku lapas) dedzināšanu.

Ar saistošajiem noteikumiem tiek iekļauta norma, kas paredz, ka ir aizliegts jebkādā veidā dedzināt sadzīves atkritumus, izņemot koksnes un dārza atkritumus (sausie koku, krūmu zari, neapstrādātu kokmateriālu atkritumi, koku lapas), ja tas tiek veikts īslaicīgi, netraucē apkārtējos un nerada ugunsbīstamību.

Īslaicīgais periods šī punkta izpratnē uzskatāms līdz 3 stundām. Noteikumos minēto dārza atkritumu atļautā sadedzināšana īslaicīgā laikā ir piesardzības ievērošana, lai darbība neradītu draudus cilvēku dzīvībai, veselībai, videi. Papildus noteikts prasība, ka darbība jāveic tādā veidā, lai netiktu radīta ugunsbīstamība.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Saistošo noteikumu īstenošanas fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu ieņēmumu daļu nav paredzēta.

Saistošo noteikumu īstenošana neietekmēs pašvaldībai pieejamos resursus, jo nav nepieciešama jaunu institūciju vai darba vietu izveide vai esošo institūciju kompetences paplašināšana, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu īstenošana paredz tiešu ietekmi uz cilvēku dzīvesveidu, labsajūtu kā arī sabiedrību kopumā, jo tiek paplašinātas iespējas veikt bioloģisko atkritumu kompostēšanu sava īpašuma teritorijā, kā arī apliecinot piedalīšanos dalītā atkritumu savākšanā, atkritumu apsaimniekotājs varēs noteikt divas reizes retāku atkritumu apsaimniekošanu.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošie noteikumi tiks publicēti oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", Aizkraukles novada pašvaldības tīmekļa vietnē www.aizkraukle.lv.

Institūcija, kurā privātpersona var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā, ir Aizkraukles novada pašvaldība.

Par atkritumu apsaimniekošanas jomu regulējošo normatīvo aktu pārkāpumiem personas ir saucamas pie atbildības normatīvajos aktos par atkritumu apsaimniekošanu un administratīvo atbildību noteiktajā kārtībā.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Pašvaldības funkcija, kuru izpildei tiek izstrādāti šie saistošie noteikumi – pašvaldību autonomā funkcija saskaņā ar Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 1. punktu saistībā ar atkritumu apsaimniekošanas pakalpojumu sniegšanu.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas pašvaldības institūcijas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Nav paredzēta jaunu institūciju izveide, esošo likvidācija, reorganizācija, vai jaunu darba vietu izveide.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai – pašvaldības autonomās funkcijas izpildei. Mērķa sasniegšanai noteiktas samērīgas prasības atkritumu apsaimniekošanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saskaņā ar Pašvaldību likuma 46. panta trešo daļu saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts no 2024. gada 2. jūlija līdz 2024. gada 16. jūlijam publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.aizkraukle.lv sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Aizkraukles novada domes priekšsēdētājs L. Līdums

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!