• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Jelgavas novada domes 2024. gada 5. septembra saistošie noteikumi Nr. 22 "Par Jelgavas novada pašvaldības vienreizējo pabalstu dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas remontam". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 25.09.2024., Nr. 187 https://www.vestnesis.lv/op/2024/187.22

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Dažādi sludinājumi

Skatīt visus oficiālos paziņojumus šajā grupā

Vēl šajā numurā

25.09.2024., Nr. 187

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Jelgavas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 22

Pieņemts: 05.09.2024.

OP numurs: 2024/187.22

2024/187.22
RĪKI

Jelgavas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Jelgavas novada pašvaldības saistošie noteikumi Nr. 22

Jelgavā 2024. gada 5. septembrī

Par Jelgavas novada pašvaldības vienreizējo pabalstu dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas remontam

APSTIPRINĀTI
ar Jelgavas novada domes 2024. gada 5. septembra
lēmumu Nr. 1 (prot. Nr. 21)

Izdoti saskaņā ar likuma "Par palīdzību dzīvokļa
jautājumu risināšanā" 26. pantu

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – Noteikumi) nosaka kārtību, kādā Jelgavas novada pašvaldība (turpmāk – Pašvaldība) piešķir vienreizēju pabalstu (turpmāk – Pabalsts) personas īrētās vai īpašumā esošās dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas remontam, kā arī pabalsta apmēru.

2. Pabalstu piešķir Jelgavas novada administratīvajā teritorijā deklarētām personām, kuras īpašumā esošā dzīvojamā telpa vai dzīvojamā māja terora akta, stihiskas nelaimes, avārijas vai citas katastrofas rezultātā ir cietusi, bet ir atjaunojama un ja persona šajā dzīvojamā telpā vai dzīvojamā mājā ir deklarējusi savu dzīvesvietu un tai pašvaldības administratīvajā teritorijā nepieder cita dzīvošanai derīga dzīvojamā telpa vai dzīvojamā māja, kā arī mājoklim ir jābūt personas īpašumā vai ir jābūt noslēgtam dzīvojamās telpas īres līgumam.

3. Lēmumu par Pabalsta piešķiršanu un lēmumu par atteikumu piešķirt Pabalstu pieņem Jelgavas novada pašvaldības Dzīvokļu jautājumu komisija (turpmāk – Dzīvokļu komisija).

4. Persona, kura ir tiesīga saņemt Pabalstu, ne vēlāk kā viena mēneša laikā pēc terora akta, stihiskas nelaimes, avārijas vai citas katastrofas klātienē vai elektroniski uz Pašvaldības e-pastu vai e-adresi iesniedz Dzīvokļu komisijai adresētu rakstveida iesniegumu atbilstoši Noteikumu 1. pielikumam, pievienojot dzīvojamās telpas īres līguma kopiju (uzrādot oriģinālu, ja iesniegums iesniegts klātienē, vai iesniedzot elektroniski, ja dokuments parakstīts ar drošu elektronisko parakstu), vai dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas īpašuma tiesību apliecinoša dokumenta kopiju (uzrādot oriģinālu, ja iesniegums iesniegts klātienē, vai iesniedzot elektroniski, ja dokuments parakstīts ar drošu elektronisko parakstu), ja īpašuma tiesības nav nostiprinātas zemesgrāmatā, fotofiksācijas par bojājumu apmēru un apliecinājumu par dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas apdrošināšanas polises esamību.

5. Ar rīkojumu izveidotā dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas tehniskā stāvokļa novērtēšanas komisija 10 (desmit) darba dienu laikā pēc informācijas saņemšanas no Dzīvokļu komisijas par terora akta, stihiskas nelaimes, avārijas vai citas katastrofas rezultātā cietušu dzīvojamo telpu vai dzīvojamo māju, apseko dzīvojamo telpu vai dzīvojamo māju, izvērtē attiecīgās dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas tehnisko stāvokli un sagatavo atzinumu (Noteikumu 2. pielikums), vai dzīvojamo telpu vai dzīvojamo māju ir iespējams atjaunot. Atzinums tiek iesniegts izskatīšanai Dzīvokļu komisijai.

6. Lai izvērtētu personas tiesības saņemt Pabalstu, Dzīvokļu komisijas sekretārs iegūst datus no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārziņā esošā Fizisko personu reģistra, Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas un pašvaldības pārziņā esošās informācijas sistēmas, ir tiesīgs iegūt informāciju no Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta un pieprasīt personai iesniegt papildu dokumentus un skaidrojumu.

7. Pabalsts ir vienreizējs un tā apmērs tiek noteikts:

7.1. individuālām dzīvojamām mājām 20 euro par vienu kvadrātmetru atjaunojamās platības līdz 3000 euro ar papildu nosacījumu, ka Pabalsts piemērojams par atjaunojamās platības kvadrātmetriem, nepārsniedzot kadastrālās uzmērīšanas lietā noteikto dzīvojamo telpu, virtuves vai virtuves nišas, sanitārtehnisko telpu un gaiteņu platību kvadrātmetros;

7.2. daudzdzīvokļu dzīvojamo māju dzīvokļiem 20 euro par vienu kvadrātmetru atjaunojamās platības līdz 3000 euro ar papildu nosacījumu, ka Pabalsts piemērojams par atjaunojamās platības kvadrātmetriem, nepārsniedzot kadastrālās uzmērīšanas lietā noteikto dzīvojamo telpu, virtuves vai virtuves nišas, sanitārtehnisko telpu un gaiteņu platību kvadrātmetros;

7.3. nosakot 7.1. punktā un 7.2. punktā minēto pabalstu kopējo apmēru, tiek ņemts vērā Jelgavas novada Sociālā dienesta piešķirtā pabalsta krīzes situācijā apmērs. Kopējais piešķirtā pabalsta apmērs nevar pārsniegt 3000 EUR;

7.4. Pabalsts postījumu novēršanai paredzēts personām neatkarīgi no ienākumu līmeņa;

7.5. Pabalsts netiek piešķirts par dzīvojamām mājām vai dzīvojamām telpām, kuras ir apdrošinātas, kā arī par palīgēkām.

8. Atbilstoši Dzīvokļu komisijas lēmumam Jelgavas novada pašvaldība 10 (desmit) darba dienu laikā izmaksā personai Pabalstu, pārskaitot to uz personas iesniegumā norādīto Latvijas Republikas kredītiestādes norēķinu kontu.

Jelgavas novada pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietniece I. Dolgova

 

1. pielikums
Jelgavas novada pašvaldības 2024. gada 5. septembra
saistošajiem noteikumiem Nr. 22 (prot. Nr. 21)

Jelgavas novada pašvaldības Dzīvokļu jautājumu komisijai

  Iesniedzējs (vārds, uzvārds)  
  Personas kods  
  Dzīvojamās mājas adrese  
  Kontaktinformācija – tel. nr.  
  e-pasta adrese  

IESNIEGUMS

Lūdzu piešķirt vienreizēju pabalstu dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas (vajadzīgo pasvītrot) remontam, kas cietis terora akta, stihiskas nelaimes, avārijas vai citas katastrofas rezultātā (vajadzīgo pasvītrot):

(īss bojājuma apraksts)
1. Dzīvojamās mājas īpašumtiesības:
(deklarētā dzīvesvieta, privātīpašums, nomāts īpašums, cits norādīt)

2. Atjaunojamo telpu platība kadastrālās uzmērīšanas lietā ______________________ m2

3. Apliecinu, ka dzīvojamā māja/telpa nav apdrošināta.

Piekrītu, ka apsekošanas gadījumā manā dzīvojamā mājā/telpā var iekļūt Jelgavas novada pašvaldības dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas tehniskā stāvokļa novērtēšanas komisijas pārstāvji, kuri veic nodarīto postījumu, zaudējumu izvērtēšanu.

Pielikumā dokumenti:

bojājumus apliecinoši dokumenti, fotofiksācijas;

tāme – aprēķins par zaudējumu apmēru;

citi dokumenti (telpas/mājas kadastrālās uzmērīšanas lieta, īres/nomas līgums, īpašuma tiesības apliecinošs dokuments u.c.)

Pabalstu lūdzu pārskaitīt uz norādīto kredītiestādes norēķinu kontu.

Konta īpašnieks:

(vārds, uzvārds) (personas kods)

Konta Nr.:

                                         

Apliecinu, ka visa iesniegumā un tā pielikumos minētā informācija ir pareiza un pilnīga.

Lēmumu vēlos saņemt (izvēlieties vienu saņemšanas veidu):

e-adrese (oficiālā elektroniskā adrese);

e-pasts;

pa pastu uz deklarētās dzīvesvietas adresi;

klātienē Jelgavas novada pašvaldības klientu apkalpošanas centrā ___________________pagastā

Esmu informēts/-ta, ka izvēlētais lēmuma saņemšanas veids (e-pasts, pasts vai klātiene) ir spēkā, ja nav aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts. Ja aktivizēts oficiālās elektroniskās adreses konts, tad lēmums tiks nosūtīts uz oficiālo elektronisko adresi.

Piekrītu, ka paziņojumi, atgādinājumi, informācijas pieprasījumi tiek nosūtīti uz e-pasta adresi

(datums) (paraksts)

Datu pārzinis ir Jelgavas novada pašvaldība, reģistrācijas Nr. 90009118031, juridiskā adrese: Pasta iela 37, Jelgava, e-pasts: dome@jelgavasnovads.lv, kas veic personas datu apstrādi ar nolūku izskatīt iesniegumu.

 

2. pielikums
Jelgavas novada pašvaldības 2024. gada 5. septembra
saistošajiem noteikumiem Nr. 22 (prot. Nr. 21)

Apsekošanas akts

Jelgavas novads

20__. gada ____.___________

Par Jelgavas novada teritorijā   radīto postījumu noteikšanu.
  (vētra, plūdi, u. tml.)  

Pamatojoties uz Jelgavas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr.__ "Par Jelgavas novada pašvaldības vienreizējo pabalstu dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas remontam"

Akts sastādīts piedaloties dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas tehniskā stāvokļa novērtēšanas komisijai šādā sastāvā:

Komisijas locekļi:

1.  
  (amats, vārds, uzvārds)
2.  
  (amats, vārds, uzvārds)
3.  
  (amats, vārds, uzvārds)

Komisija, konstatēja (norāda cietušā objekta nosaukumu, adresi, kad notika katastrofa, dabas stihija vai ugunsgrēks, cēloņus, zaudējumu vai postījumu paredzamos apmēru un sekas):

Komisija ierosina (norāda risinājumus – kādas darbības veicamas, kādā apmērā un laika periodā):

Pielikumā fotogrāfijas.

Komisijas locekļi:   vārds, uzvārds
  (paraksts)  
    vārds, uzvārds
  (paraksts)  
    vārds, uzvārds
  (paraksts)  

 

Paskaidrojuma raksts
Jelgavas novada pašvaldības saistošajiem noteikumiem Nr. 22 "Par Jelgavas novada pašvaldības vienreizējo pabalstu dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas remontam"

Paskaidrojuma raksta sadaļa Norādāmā informācija 
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums  1.1. Saistošie noteikumi "Par Jelgavas novada pašvaldības vienreizējo pabalstu dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas remontam" (turpmāk – Noteikumi) izstrādāti, pamatojoties uz likuma "Par palīdzību dzīvokļa jautājumu risināšanā" 26. panta otro daļu, kas paredz, ka kārtību, kādā pašvaldība piešķir vienreizēju pabalstu personas īrētās vai īpašumā esošās dzīvojamās telpas vai dzīvojamās mājas remontam, kā arī šā pabalsta apmēru pašvaldības dome nosaka saistošajos noteikumos.

1.2. Saskaņā ar Pašvaldību likuma 44. panta otro daļu pašvaldības dome ir tiesīga izdot saistošos noteikumus, lai nodrošinātu pašvaldības autonomo funkciju un brīvprātīgo iniciatīvu izpildi.

1.3. Noteikumu izdošanas nepieciešamība pamatojama ar to, ka viena no pašvaldības autonomajām funkcijām ir sniegt iedzīvotājiem palīdzību mājokļa jautājumu risināšanā, kā arī veicināt dzīvojamā fonda veidošanu, uzturēšanu un modernizēšanu.

1.4. Saskaņā ar Noteikumu 8. punktu pabalsts ir noteikts 20 euro par vienu kvadrātmetru atjaunojamās platības līdz 1500 euro ar papildus nosacījumiem – pabalsts piemērojams par atjaunojamās platības kvadrātmetriem, nepārsniedzot kadastrālās uzmērīšanas lietā noteikto dzīvojamo telpu, virtuves vai virtuves nišas, sanitārtehnisko telpu un gaiteņu kvadrātmetrus, paredzēts personām neatkarīgi no ienākumu līmeņa, pabalsts netiek piešķirts par dzīvojamām mājām vai dzīvojamām telpām, kuras ir apdrošinātas, kā arī par palīgēkām, kas atrodas pie individuālām dzīvojamām mājām un daudzdzīvokļu dzīvojamām mājām.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu  2.1. Izmaksājamo pabalstu fiskālo ietekmi uz Jelgavas novada pašvaldības budžetu nav iespējams precīzi norādīt, jo tas ir atkarīgs no to personu skaita, kuras vēršas pašvaldībā palīdzības saņemšanai. Pabalsts ir materiāls atbalsts ārkārtas gadījumos, lai personai, kura īrē vai kurai pieder nekustamais īpašums, sniegtu palīdzību.

2.2. Īstenojot saistošos noteikumus, tiktu palielināta Jelgavas novada pašvaldības budžeta izdevumu daļa. Ņemot vērā, ka iepriekšējā periodā globālo klimata izmaiņu rezultātā parādījies pieprasījums pēc šāda palīdzības veida, tomēr nevar paredzēt gadījumus neatliekami sniedzamai palīdzībai. 2024. gadā pašvaldības budžetā nav plānoti finanšu līdzekļi pabalsta izmaksai. Nepieciešamības gadījumā finanšu līdzekļi pabalsta izmaksai tiks pieprasīti no valsts Ministru kabineta 2018. gada 17. jūlija noteikumos Nr. 421 "Kārtība, kādā veic gadskārtējā valsts budžeta likumā noteiktās apropriācijas izmaiņas" noteiktajā kārtībā, kādā pašvaldības sagatavo no programmas "Līdzekļi neparedzētiem gadījumiem" paredzēto līdzekļu pieprasījumu.

2.3. Lai nodrošinātu Noteikumu izpildi, nav nepieciešami papildu resursi sakarā ar jaunu institūciju vai darba vietu veidošanu.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci 3.1. Sociālā ietekme – pozitīva ietekme uz pašvaldības iedzīvotāju pamatvajadzību uz mājokli nodrošināšanu, jo, nosakot vienreizēja pabalsta izmaksas kārtību gadījumos, ja mājoklis terora akta, stihiskas nelaimes, avārijas vai citas katastrofas rezultātā ir cietis, bet ir atjaunojams, personai tiek nodrošināta iespēja atjaunot mājokli tās krīzes situācijā.

3.2. Šī pabalsta mērķis ir sniegt palīdzību iedzīvotājiem pabalsta veidā neatliekami sniedzamas palīdzības gadījumā.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām  4.1. Līdzšinējās administratīvās procedūras netiek mainītas.

4.2. Privātpersona var vērsties Noteikumu piemērošanā Jelgavas novada pašvaldības Dzīvokļu jautājumu komisijā.

4.3. Paredzēts, ka pašvaldība pati iegūst datus no attiecīgiem valsts reģistriem un pašvaldības informācijas sistēmām, tādējādi samazinot personai iesniedzamos dokumentus.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem  5.1. Šie Noteikumi izstrādāti Pašvaldību likuma 4. panta pirmās daļas 10. punktā pašvaldībai noteiktās autonomās funkcijas – sniegt iedzīvotājiem palīdzību mājokļa jautājumu risināšanā, izpildei.

5.2. Nav būtiskas ietekmes uz pašvaldības cilvēkresursiem, kas tiks iesaistīti saistošo noteikumu īstenošanā.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu  Noteikumu izpildi nodrošinās Jelgavas novada pašvaldības darbinieki un Dzīvokļu jautājumu komisija.
7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana  Noteikumu īstenošanas izmaksas ir atbilstošas iecerētā mērķa sasniegšanai – nodrošināt pašvaldības autonomās funkcijas izpildi, sniegt pašvaldības palīdzību iedzīvotājiem dzīvojamās telpas remontam, un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.
8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām  Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai, lai informētu sabiedrību par saistošo noteikumu projektu un dotu iespēju izteikt viedokli, saistošo noteikumu projekts tika publicēts Jelgavas novada pašvaldības tīmekļvietnē www.jelgavasnovads.lv. Viedokļa izteikšanas termiņš noteikts divas nedēļas no publicēšanas dienas. Laiks viedokļa izteikšanai noteikts no 2024. gada 15. augusta līdz 2024. gada 29. augustam. Publicēšanas laikā netika saņemti sabiedrības viedokļi.

Jelgavas novada pašvaldības domes
priekšsēdētāja vietniece I. Dolgova

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!