• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2024. gada 16. oktobra saistošie noteikumi Nr. RD-24-304-sn "Grozījumi Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošajos noteikumos Nr. 66 "Par decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas, uzskaites, sistēmu kontroles un uzraudzības kārtību"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 23.10.2024., Nr. 207 https://www.vestnesis.lv/op/2024/207.40

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ķekavas novada domes lēmums Nr. 12

Par detālplānojuma "Zaļkalni", Alejās, Ķekavas pagastā, Ķekavas novadā, apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

23.10.2024., Nr. 207

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-24-304-sn

Pieņemts: 16.10.2024.

OP numurs: 2024/207.40

2024/207.40
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-304-sn

Rīgā 2024. gada 16. oktobrī (prot. Nr. 129, 58. §)

Grozījumi Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošajos noteikumos Nr. 66 "Par decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas, uzskaites, sistēmu kontroles un uzraudzības kārtību"

Izdoti saskaņā ar Ūdenssaimniecības pakalpojumu likuma
6. panta ceturtās daļas 5. punktu, Ministru kabineta 2017. gada 27. jūnija
noteikumu Nr. 384 "Noteikumi par decentralizēto kanalizācijas sistēmu
apsaimniekošanu un reģistrēšanu" 6. punktu

Izdarīt Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošajos noteikumos Nr. 66 "Par decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas, uzskaites, sistēmu kontroles un uzraudzības kārtību" (Latvijas Vēstnesis, 2019, Nr. 19; 2021, Nr. 89) šādus grozījumus:

1. Aizstāt 1.1. apakšpunktā vārdu "pilsētas" ar vārdu "valstspilsētas".

2. Aizstāt 3. punktā vārdus "Rīgas domes" ar vārdu "Pašvaldības".

3. Papildināt 5.3. apakšpunktu aiz vārda "pārbaudei" ar vārdiem "un normatīvo aktu pārkāpuma konstatēšanas gadījumā novērst konstatētos trūkumus mēneša laikā".

4. Svītrot 5.6. apakšpunktā vārdus "iesniedzot to klātienē, nosūtot pa pastu vai uz elektroniskā pasta adresi dmv@riga.lv normatīvajos aktos par elektronisko dokumentu noformēšanu noteiktajā kārtībā".

5. Svītrot 10. punktu.

6. Svītrot 15. punkta otro teikumu.

7. Izteikt 20. punktu šādā redakcijā:

"20. Departaments reizi gadā līdz 1. aprīlim pārbauda saistošo noteikumu 11. punktā minēto informāciju par asenizatoriem un aktualizē to, kā arī pārbauda saistošo noteikumu 28.11. apakšpunktā noteiktā asenizatora pienākuma izpildi."

8. Svītrot 25. punktā vārdus "rakstveidā vai arī, izmantojot elektronisko pastu (dmv@riga.lv)".

9. Izteikt V nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"V. Sistēmu un sistēmās savākto notekūdeņu izvešanas biežuma, apjoma kontroles un uzraudzības kārtība".

10. Papildināt saistošos noteikumus ar 28.punktu šādā redakcijā:

"28.1 Lai nodrošinātu kontroli par notekūdeņu apjomu, kas savākts no sistēmām, un nogādāšanu uz izveidotajām notekūdeņu attīrīšanas iekārtām, asenizatoram ir šādi pienākumi:

28.11. iesniegt Departamentā ārējā normatīvajā aktā noteikto informāciju par transportēto un novadīto notekūdeņu un nosēdumu apjomu iepriekšējā gadā;

28.12. nodrošināt sistēmu notekūdeņu un nosēdumu savākšanas attaisnojošo dokumentu, kurā norādīts asenizators, tā rekvizīti, adrese, no kuras savākti notekūdeņi vai nosēdumi, savāktais apjoms un datums, sagatavošanu un to izsniegšanu Īpašniekam;

28.13. nekavējoties informēt Departamentu par ekspluatācijas pārkāpumiem sistēmu apsaimniekošanā, ja tādi tiek konstatēti, veicot notekūdeņu un nosēdumu savākšanu no sistēmām;

28.14. pēc Departamenta pieprasījuma noteiktajā termiņā iesniegt pieprasīto informāciju."

11. Izteikt 30. punktu šādā redakcijā:

"30. Par saistošo noteikumu 4., 5., 25., 26., 27. un 28.1 punkta prasību neievērošanu fiziskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 70 naudas soda vienībām, juridiskām personām piemēro brīdinājumu vai naudas sodu līdz 280 naudas soda vienībām."

12. Aizstāt 33. punktā vārdus "Rīgas domes" ar vārdu "Pašvaldības".

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks E. Ratnieks

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2024. gada 16. oktobra saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-304-sn "Grozījumi Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošajos noteikumos Nr. 66 "Par decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas, uzskaites, sistēmu kontroles un uzraudzības kārtību""

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Ministru kabineta 2017. gada 27. jūnija noteikumu Nr. 384 "Noteikumi par decentralizēto kanalizācijas sistēmu apsaimniekošanu un reģistrēšanu" 10.3. apakšpunkts nosaka asenizatora pienākumu līdz kārtējā gada 1. martam iesniegt decentralizēto kanalizācijas sistēmu (turpmāk – DK sistēma) reģistra uzturētājam Rīgas valstspilsētas pašvaldības Mājokļu un vides departamentam (turpmāk – Departaments) informāciju par notekūdeņu un nosēdumu apjomu, kas iepriekšējā gadā no asenizatora apkalpotajām DK sistēmām savākts, transportēts un novadīts centralizētajā kanalizācijas sistēmā speciāli izveidotās notekūdeņu pieņemšanas vietās. Departaments atbilstoši Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošo noteikumu Nr. 66 "Par decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas, uzskaites, sistēmu kontroles un uzraudzības kārtību" nosacījumiem asenizatoru reģistrā iekļautajiem asenizatoriem pieprasa atskaites par izvesto notekūdeņu apjomu, bet minētajos saistošajos noteikumos nav noteikts DK sistēmu un sistēmās savākto notekūdeņu izvešanas biežuma un apjoma kontroles un uzraudzības kārtības iesniegšanas termiņš.

Sagatavotie Rīgas domes 2018. gada 19. decembra saistošo noteikumu Nr. 66 "Par decentralizēto kanalizācijas pakalpojumu sniegšanas, uzskaites, sistēmu kontroles un uzraudzības kārtību" grozījumi (turpmāk – saistošie noteikumi) pilnveido asenizatoru veikto darbību kontroles sistēmu, reglamentējot asenizatoru ar DK sistēmu apkalpošanu sniegto pakalpojumu uzraudzības procesa norisi. Tas tiek īstenots, precizējot saistošo noteikumu V nodaļas nosaukumu un izsakot to šādā redakcijā: "V. Sistēmu un sistēmās savākto notekūdeņu izvešanas biežuma, apjoma kontroles un uzraudzības kārtība". Kā arī minētajā nodaļā tiek iekļauts 28.punkts par asenizatoru pienākumiem, lai nodrošinātu kontroli par notekūdeņu apjomu, kas savākts no DK sistēmām, un nogādāšanu uz izveidotajām notekūdeņu attīrīšanas iekārtām.

Saistošajos noteikumos iekļauts uzskaitījums, par kuru tiesību normu neievērošanu var piemērot administratīvo sodu.

Saistošajos noteikumos veikti redakcionāli labojumi un svītrotas normas, kas dublē ārējā normatīvā akta tiesību normas.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Nav fiskālās ietekmes. Saistošie noteikumi neietekmēs pašvaldībai pieejamos resursus, jo neprasa jaunu institūciju vai darba vietu izveidi vai esošo institūciju kompetences paplašināšanu, lai nodrošinātu saistošo noteikumu izpildi.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Saistošie noteikumi attiecas uz sabiedrībai svarīgu jomu – vides piesārņojuma samazināšanu, jo ir tieši saistīti ar notekūdeņu apsaimniekošanu Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā esošajās DK sistēmās.

Saistošo noteikumu ietekmes vērtējums:

1) sociālā ietekme – nav tiešas ietekmes;

2) ietekme uz vidi – ir tieša ietekme, jo tiek pastiprināta kontrole par notekūdeņu un nosēdumu apjomu, kas iepriekšējā gadā no asenizatora apkalpotajām DK sistēmām savākts, transportēts un novadīts speciāli izveidotās notekūdeņu pieņemšanas vietās;

3) ietekme uz iedzīvotāju veselību – nav tiešas ietekmes, bet netieši samazināsies iespējamais piesārņojums vidē, kas var veidoties asenizatoru sniegto pakalpojumu nepietiekamas uzraudzības rezultātā;

4) ietekme uz uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā – saistošie noteikumi neskar uzņēmējdarbības aktivitātes, kas jau noteiktas ārējos normatīvajos aktos;

5) nav ietekmes uz konkurenci.

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Institūcija, kurā personas var vērsties saistošo noteikumu piemērošanā, ir Departamenta Apsaimniekošanas pārvalde. Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Nav ietekmes uz cilvēkresursiem.

6. Izpildes nodrošināšana

Izpildi nodrošina Departamenta Apsaimniekošanas pārvalde.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētajam mērķim – Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā savākto notekūdeņu apsaimniekošanas kontroles īstenošanai. Pašvaldības izraudzītie līdzekļi un paredzamā rīcība ir piemēroti leģitīmā mērķa sasniegšanai.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta trešajai daļai saistošo noteikumu projekts un tam pievienotais paskaidrojuma raksts sabiedrības viedokļa noskaidrošanai no 2024. gada 3. septembra līdz 2024. gada 17. septembrim tika publicēti Rīgas valstspilsētas pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē www.riga.lv. Publikācijā norādītajā laikposmā nav saņemts neviens komentārs, priekšlikums vai iebildums.

Rīgas domes priekšsēdētāja vietnieks E. Ratnieks

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!