• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2024. gada 5. marta noteikumi Nr. 146 "Noteikumi par profesionālās izglītības iestāžu izglītojamo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem mācību laikā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 7.03.2024., Nr. 48 https://www.vestnesis.lv/op/2024/48.10

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 150

Grozījums Ministru kabineta 2019. gada 10. decembra noteikumos Nr. 641 "Zāļu valsts aģentūras maksas pakalpojumu cenrādis"

Vēl šajā numurā

07.03.2024., Nr. 48

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 146

Pieņemts: 05.03.2024.

OP numurs: 2024/48.10

2024/48.10
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 11 Pēdējās nedēļas laikā 20 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 146

Rīgā 2024. gada 5. martā (prot. Nr. 10 13. §)

Noteikumi par profesionālās izglītības iestāžu izglītojamo apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem mācību laikā

Izdoti saskaņā ar Profesionālās izglītības likuma
31. panta sesto daļu

1. Noteikumi nosaka kritērijus un kārtību, kādā profesionālās izglītības iestāžu izglītojamie (turpmāk – izglītojamie) apdrošināmi pret nelaimes gadījumiem mācību laikā.

2. Par mācību laiku šo noteikumu izpratnē uzskatāms periods, kurā īsteno izglītības procesu atbilstoši profesionālās izglītības programmas īstenošanas plānam.

3. Par nelaimes gadījumu mācību laikā šo noteikumu izpratnē uzskatāms izglītojamā veselībai vai fiziskajam stāvoklim nodarītais kaitējums vai izglītojamā nāve, ja noticis ārkārtējs gadījums mācību laikā un mācību vietā (izglītības iestādē, izglītības programmas īstenošanas vietā vai prakses vietā).

4. Pret nelaimes gadījumiem mācību laikā obligāti apdrošināmi izglītojamie, kuri uzņemti profesionālās pamatizglītības programmās, arodizglītības programmās, profesionālās vidējās izglītības programmās un īsā cikla profesionālās augstākās izglītības programmās.

5. Iekšlietu ministrijas padotībā esošo profesionālās izglītības iestāžu izglītojamos (kadetus), kuriem ir amatpersonas ar speciālo dienesta pakāpi statuss, pret nelaimes gadījumiem mācību laikā apdrošina saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersona ar speciālo dienesta pakāpi saņem apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus.  

6. Izglītības iestāde, izvērtējot izglītības programmas saturu, īstenošanas formu un iespējamos riskus, kas varētu rasties mācību laikā un kaitēt izglītojamā veselībai, var apdrošināt pret nelaimes gadījumiem mācību laikā arī profesionālās tālākizglītības programmās un profesionālās pilnveides izglītības programmās uzņemtos izglītojamos (arī attālinātu mācību vai neklātienes formā), ja tās rīcībā ir atbilstoši finanšu līdzekļi. 

7. Līgumu par izglītojamā apdrošināšanu pret nelaimes gadījumiem mācību laikā (turpmāk – apdrošināšanas līgums) slēdz uz kalendāra gadu. Ja profesionālās izglītības programmas īstenošanas ilgums ir mazāks par vienu gadu, apdrošināšanas līgumā paredz, ka apdrošināšanas periods ir programmas īstenošanas laiks. 

8. Ja kārtējā gadā praksi atbilstoši izglītības programmai īsteno ārpus izglītības iestādes un par to tiek noslēgts atsevišķs apdrošināšanas līgums, kurā ietverta izglītojamā apdrošināšana pret nelaimes gadījumiem, apdrošināšanas periodā neietver prakses laiku.

9. Apdrošināšanas objekts ir izglītojamā dzīvība, veselība vai fiziskais stāvoklis.  Apdrošināšanas līgumā paredz izglītojamā apdrošināšanu vismaz pret šādiem riskiem:

9.1. traumas, kaulu lūzumi, apdegumi vai apsaldējumi un ar tiem saistītie veselības traucējumi;

9.2. invaliditāte;

9.3. izglītojamā nāve.

10. Apdrošinātājs apdrošināšanas atlīdzību izmaksā vismaz apmērā, kas nodrošina medicīnisko izdevumu, ārstēšanās izdevumu, tostarp pacienta maksājumu vai līdzmaksājumu, segšanu, kā arī izdevumu segšanu par medikamentu iegādi un medicīnisko rehabilitāciju, bet izglītojamā nāves gadījumā izmaksā naudas summu, par kādu apdrošināta izglītojamā dzīvība.  

11. Apdrošināšanas līgumā var paredzēt, ka izglītības iestādes izglītojamo skaita samazinājuma vai palielinājuma gadījumā, ja tas nepārsniedz 10 % no izglītojamo skaita, kopējās summas pārrēķinu neveic.

12. Izglītības iestāde, konstatējot  faktu par nelaimes gadījumu, veic šādas darbības:

12.1. ja nepieciešams, nodrošina pirmās palīdzības sniegšanu izglītojamam;

12.2. nodrošina nelaimes gadījuma dokumentāru apstiprināšanu;

12.3. triju darbdienu laikā pēc nelaimes gadījuma par to paziņo apdrošinātājam, ar kuru noslēgts apdrošināšanas līgums;

12.4. ja nepieciešams, izsniedz izglītojamam vai nepilngadīgā izglītojamā likumiskajam pārstāvim apliecinājumu par to, ka nelaimes gadījums noticis mācību laikā un mācību vietā;

12.5. izvērtē nelaimes gadījuma cēloņus un, ja nepieciešams, veic pasākumus, lai nepieļautu turpmākus nelaimes gadījumus mācību laikā.

13. Ja nelaimes gadījums noticis mācību procesa īstenošanas laikā ārpus izglītības iestādes, prakses vietas vai izglītības programmas īstenošanas vietas, atbildīgā amatpersona nekavējoties nodrošina informācijas sniegšanu izglītības iestādei un, ja nepieciešams, nodrošina pirmās palīdzības sniegšanu izglītojamam.

14. Izglītojamā veselības stāvokli novērtē ārstniecības iestāde vai cita normatīvajos aktos noteikta kompetenta iestāde.

Ministru prezidente E. Siliņa

Izglītības un zinātnes ministre A. Čakša

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!