• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Saeima
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Saeimas pieņemtos un Valsts prezidenta izsludinātos likumus. Likumi stājas spēkā četrpadsmitajā dienā pēc izsludināšanas, ja likumā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Saeimas pieņemtos vispārējas nozīmes lēmumus. Lēmumi stājas spēkā to pieņemšanas brīdī;
  • Saeimas sēžu stenogrammas un rakstveidā sniegtās atbildes uz deputātu jautājumiem;
  • Saeimas parlamentārās izmeklēšanas komisiju galaziņojumus.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2024. gada 29. februāra likums "Grozījumi Ieslodzījuma vietu pārvaldes likumā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 13.03.2024., Nr. 52 https://www.vestnesis.lv/op/2024/52.1

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Likums

Grozījumi Valsts probācijas dienesta likumā

Vēl šajā numurā

13.03.2024., Nr. 52

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Saeima

Veids: likums

Pieņemts: 29.02.2024.

OP numurs: 2024/52.1

2024/52.1
RĪKI

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Ieslodzījuma vietu pārvaldes likumā

Izdarīt Ieslodzījuma vietu pārvaldes likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 2002, 23. nr.; 2003, 13. nr.; 2004, 24. nr.; 2006, 14. nr.; Latvijas Vēstnesis, 2014, 257. nr.; 2015, 118. nr.; 2020, 110.A nr., 2021, 97. nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt 2. pantu ar 5.1 un 5.2 daļu šādā redakcijā:

"(51) Lai nodrošinātu pētījumu veikšanu, Pārvaldei ir tiesības saņemt un nodot konkrēta pētījuma veicējam informāciju par:

1) ieslodzīto un bijušo ieslodzīto sodāmību un pārkāpumiem — no Sodu reģistra;

2) esošajiem un bijušajiem probācijas klientiem — no Valsts probācijas dienesta.

(52) Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā Pārvalde iegūst, apstrādā un nodod informāciju pētījumu veikšanai, kā arī par fiziskajām personām apstrādājamo datu apjomu un to glabāšanas termiņu."

2. Izslēgt 4. panta trešajā daļā vārdus "un sociālās garantijas".

3. Izslēgt 6. panta otrās daļas 3. punktu.

4. Izslēgt 7. panta pirmajā daļā vārdus "un daļēji slēgtajos".

5. Izteikt 9. pantu šādā redakcijā:

"9. pants. Mācību centrs

(1) Mācību centrs nodrošina Pārvaldes amatpersonu, vispārējā valsts civildienesta ierēdņu un darbinieku profesionālo izglītošanu un profesionālās kvalifikācijas paaugstināšanu. Mācību centru vada priekšnieks.

(2) Mācību centrs nodrošina pētniecības darba koordinēšanu Pārvaldē, kā arī pētījumu veikšanu un organizēšanu tās darbības, darbības rezultātu un Pārvaldei vai sabiedrības drošībai būtisku jautājumu izpētes nodrošināšanai.

(3) Mācību centrs nodrošina ieslodzījuma vietu amatpersonu kvalifikācijas prakses vadītāju sistēmas darbību."

6. Izslēgt 22. panta sesto daļu.

7. Izslēgt 24.1 pantu.

8. Papildināt likumu ar VII un VIII nodaļu šādā redakcijā:

"VII nodaļa
Rīcība apdraudējuma situācijās

27. pants. Apdraudējuma situācijas ieslodzījuma vietā un to novēršana

(1) Apdraudējuma situācija ieslodzījuma vietā ir:

1) grautiņš;

2) dedzināšana;

3) masu nekārtības;

4) ķīlnieka sagrābšana;

5) masveida pretošanās vai nepakļaušanās Pārvaldes amatpersonām;

6) bēgšana no ieslodzījuma vietas;

7) bruņots uzbrukums ieslodzījuma vietai, Pārvaldes personālam vai citai personai ieslodzījuma vietā vai uzbrukums, izmantojot transportlīdzekli;

8) informācijas saņemšana par neidentificēta ieroča, sprādzienbīstama priekšmeta vai vielas esību vai šāda priekšmeta vai vielas atrašana ieslodzījuma vietā.

(2) Šā panta pirmajā daļā minētās apdraudējuma situācijas pārvaldīšanu nodrošina Pārvaldes priekšnieka noteikta amatpersona (turpmāk — situācijas vadītājs).

(3) Situācijas vadītājs apdraudējuma situācijas pārvaldīšanas laikā nodrošina atbalstu izmeklēšanas darbību plānošanai un veikšanai, kā arī nepieciešamās informācijas un materiālu nodošanu procesa virzītājam, kurš izmeklēs iespējamu noziedzīgu nodarījumu.

28. pants. Institūciju sadarbība apdraudējuma situācijās

(1) Ja ieslodzījuma vietā rodas apdraudējuma situācija, situācijas vadītājs var lūgt atbalstu citai valsts institūcijai šīs situācijas novēršanai un seku mazināšanai.

(2) Pārvalde sadarbībā ar citām valsts institūcijām izstrādā plānus apdraudējuma situāciju pārvaldīšanai ieslodzījuma vietā. Plānus apstiprina Pārvaldes priekšnieks.

29. pants. Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm tiesības ieslodzījuma vietā apdraudējuma situācijās

(1) Apdraudējuma situācijā ieslodzījuma vietā Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm ar Pārvaldes priekšnieka vai viņa vietnieka mutvārdu atļauju ir tiesības:

1) iekļūt ieslodzījuma vietā ar ieročiem, speciālajiem līdzekļiem, tehniskajām ierīcēm vai dienesta suņiem;

2) ieslodzījuma vietā pielietot ieročus, lietot fizisku spēku, speciālos cīņas paņēmienus, speciālos līdzekļus, tehniskās ierīces vai izmantot dienesta suņus.

(2) Pēc šā panta pirmajā daļā minētās atļaujas saņemšanas Iekšlietu ministrijas sistēmas iestādes amatpersona ar speciālo dienesta pakāpi patstāvīgi pieņem lēmumu par ieroču pielietošanu, fiziska spēka, speciālo cīņas paņēmienu, speciālo līdzekļu, tehnisko ierīču lietošanu vai dienesta suņu izmantošanu.

30. pants. Mācības par rīcību apdraudējuma situācijās

Lai nodrošinātu, ka Pārvaldes personāls un citu iesaistīto institūciju darbinieki ir atbilstoši apmācīti rīkoties šā likuma 27. panta pirmajā daļā minētajās apdraudējuma situācijās, Pārvalde regulāri organizē mācības.

VIII nodaļa
Pārvaldes amatpersonu tiesības apdraudējuma situācijās, katastrofas vai tās draudu gadījumā, ārkārtējā situācijā un izņēmuma stāvoklī

31. pants. Amatpersonu tiesības apdraudējuma situācijās

(1) Lai novērstu šā likuma 27. panta pirmajā daļā minēto apdraudējuma situāciju sekas, situācijas vadītājam ir tiesības uz laiku līdz 24 stundām:

1) ierobežot ieslodzījuma vietas apmeklēšanu un likumā noteiktās ieslodzīto tiesības;

2) apturēt ieslodzīto uzņemšanu, konvojēšanu un pārvešanu uz ārstniecības iestādi ārpus ieslodzījuma vietas plānveida veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai.

(2) Ja apdraudējuma situācija pastāv ilgāk par 24 stundām, šā panta pirmajā daļā paredzētos ierobežojumus nosaka ar Pārvaldes priekšnieka rīkojumu.

(3) Apdraudējuma situācijā Pārvaldes priekšnieka noteiktā kārtībā personālu var iesaistīt dienesta (darba) pienākumu izpildē, pārsniedzot Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā noteikto maksimālo dienesta pienākumu izpildes laiku vai Darba likumā noteikto maksimālo virsstundu skaitu, bet nepārsniedzot 60 stundas nedēļā (uz šādiem gadījumiem nav attiecināmi Darba likuma 136. panta ceturtās daļas noteikumi).

(4) Situācijas vadītājs apdraudējuma situācijas pārvaldīšanas laikā var lemt par ieslodzīto pārvietošanu vienas ieslodzījuma vietas ietvaros. Ja tas nepieciešams ieslodzīto veselības vai dzīvības apdraudējuma novēršanai vai citu drošības apsvērumu dēļ, situācijas vadītājs apdraudējuma situācijas pārvaldīšanas laikā ar Pārvaldes priekšnieka mutvārdu saskaņojumu var lemt par ieslodzīto pārvietošanu uz citu ieslodzījuma vietu vai citu vietu.

32. pants. Pārvaldes priekšnieka tiesības katastrofas vai tās draudu gadījumā

(1) Katastrofas vai tās draudu gadījumā Pārvaldes priekšniekam ir tiesības ar rīkojumu:

1) ierobežot ieslodzījuma vietas apmeklēšanu un likumā noteiktās ieslodzīto tiesības;

2) apturēt ieslodzīto uzņemšanu, konvojēšanu un pārvešanu uz ārstniecības iestādi ārpus ieslodzījuma vietas plānveida veselības aprūpes pakalpojumu saņemšanai;

3) iesaistīt personālu dienesta (darba) pienākumu izpildē, pārsniedzot Iekšlietu ministrijas sistēmas iestāžu un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonu ar speciālajām dienesta pakāpēm dienesta gaitas likumā noteikto maksimālo dienesta pienākumu izpildes laiku vai Darba likumā noteikto maksimālo virsstundu skaitu, bet nepārsniedzot 60 stundas nedēļā (uz šādiem gadījumiem nav attiecināmi Darba likuma 136. panta ceturtās daļas noteikumi);

4) noteikt tādu ieslodzīto īslaicīgas vai ilgstošas satikšanās veidu, kādu neparedz ieslodzījuma izpildi reglamentējoši normatīvie akti;

5) ja nepieciešams, lemt par ieslodzīto izvietošanu ieslodzījuma vietā, neievērojot ieslodzījuma izpildi reglamentējošu normatīvo aktu nosacījumus.

(2) Pārvaldes priekšnieks katastrofas vai tās draudu gadījumā nodrošina rīcību atbilstoši civilās aizsardzības plānam, tostarp koordinē ieslodzīto pārvietošanu starp ieslodzījuma vietām vai citām telpām.

(3) Pārvaldes priekšnieks vai viņa pilnvarota persona pārvalda situāciju ieslodzījuma vietā katastrofas vai tās draudu gadījumā.

33. pants. Pārvaldes priekšnieka tiesības ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa laikā

(1) Ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa laikā Pārvaldes priekšniekam ir tiesības ar rīkojumu uz laiku noteikt šā likuma 32. panta pirmās daļas 1., 2., 3. un 4. punktā minētos ierobežojumus.

(2) Ja ārkārtējās situācijas laikā radušos apstākļu dēļ to amatpersonu skaits, kas var veikt dienesta pienākumus, nav pietiekams Pārvaldes funkciju īstenošanai, Pārvaldes priekšniekam ir tiesības uzdot amatpersonai pildīt jebkurus citus dienesta pienākumus, nevis tikai amata aprakstā noteiktos, vai pildīt tos citā struktūrvienībā.

(3) Pārvaldes priekšnieks vai viņa pilnvarota persona pārvalda situāciju ieslodzījuma vietā ārkārtējās situācijas vai izņēmuma stāvokļa laikā."

9. Papildināt pārejas noteikumus ar 6. un 7. punktu šādā redakcijā:

"6. Ministru kabinets līdz 2024. gada 1. jūlijam izdod šā likuma 2. panta 5.2 daļā minētos noteikumus.

7. Grozījumi šā likuma 6. un 7. pantā stājas spēkā vienlaikus ar grozījumiem Latvijas Sodu izpildes kodeksā, kas paredz pāreju uz divu veidu cietumu sistēmu."

Likums Saeimā pieņemts 2024. gada 29. februārī.

Valsts prezidents E. Rinkēvičs

Rīgā 2024. gada 13. martā

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!