• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2024. gada 2. aprīļa noteikumi Nr. 211 "Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumos Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 4.04.2024., Nr. 66 https://www.vestnesis.lv/op/2024/66.9

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 212

Eiropas Savienības kohēzijas politikas programmas 2021.–2027. gadam 4.3.4. specifiskā atbalsta mērķa "Sekmēt aktīvu iekļaušanu, lai veicinātu vienlīdzīgas iespējas, nediskriminēšanu un aktīvu līdzdalību, kā arī uzlabotu nodarbināmību, jo īpaši attiecībā uz nelabvēlīgā...VAIRĀK

Vēl šajā numurā

04.04.2024., Nr. 66

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 211

Pieņemts: 02.04.2024.

OP numurs: 2024/66.9

2024/66.9
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 10 Pēdējās nedēļas laikā 21 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 211

Rīgā 2024. gada 2. aprīlī (prot. Nr. 14 31. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumos Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma
privatizācijas un privatizācijas sertifikātu
izmantošanas pabeigšanas likuma
9. panta septīto daļu, 16. panta piekto daļu,
20. panta devīto daļu un 26. panta ceturto daļu,
Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma
44. panta piekto daļu,
Publiskas personas finanšu līdzekļu
un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma
6.1 panta 1.1 un trešo daļu un 6.5 panta trešo daļu,
likuma "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada
Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas
spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību"
38. panta septīto daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2018. gada 19. jūnija noteikumos Nr. 350 "Publiskas personas zemes nomas un apbūves tiesības noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2018, 129. nr.; 2019, 79., 240. nr.; 2023, 119., 124. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt tiesību akta izdošanas pamatojuma norādi šādā redakcijā:

"Izdoti saskaņā ar Valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas un privatizācijas sertifikātu izmantošanas pabeigšanas likuma  9. panta septīto daļu, 16. panta piekto daļu, 20. panta devīto daļu un 26. panta ceturto daļu, Publiskas personas mantas atsavināšanas likuma 44. panta piekto daļu, Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 6.1 panta 1.1 un trešo daļu un 6.5 panta trešo daļu, likuma "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību" 38. panta septīto daļu".

2. Svītrot 1.3. apakšpunktu.

3. Izteikt 1.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.4. publiskas personas neapbūvēta zemesgabala apbūves tiesības piešķiršanas kārtību, maksas par apbūves tiesības piešķiršanu noteikšanas metodiku, apbūves tiesības piešķiršanas izņēmumus, kā arī atsevišķus apbūves tiesības piešķiršanas līgumā ietveramos tipveida nosacījumus;".

4. Papildināt ar 1.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.5. kārtību, kādā publiska persona īsteno zemes likumiskās lietošanas attiecības, un gadījumus, kuros publiska persona kā zemes īpašnieks vienojas par mazāku maksu, nekā paredzēta likumā "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību"."

5. Izteikt 2. nodaļas nosaukumu šādā redakcijā:

"2. Apbūvēta zemesgabala iznomāšana un likumiskā lietošana".

6. Svītrot 7. punktu.

7. Izteikt 8. punktu šādā redakcijā:

"8. Par apbūvēta zemesgabala nomu publiskas personas institūcija, kuras valdījumā vai pārvaldīšanā ir attiecīgais zemesgabals (turpmāk – iznomātājs), slēdz līgumu. Apbūvēta zemesgabala nomas maksa ir:

8.1. 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības (bet ne mazāka par šo noteikumu 5. punktā minēto), ja apbūvētu zemesgabalu iznomā publiskai personai vai tās iestādei, kapitālsabiedrībai vai privātpersonai publiskas funkcijas vai deleģēta valsts pārvaldes uzdevuma veikšanai. Ja apbūvētu zemesgabalu iznomā ar saimniecisko darbību saistītas publiskas funkcijas vai deleģēta valsts pārvaldes uzdevuma veikšanai un samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, nomas maksu nosaka atbilstoši neatkarīga vērtētāja noteiktajai tirgus nomas maksai. Nomnieks kompensē iznomātājam pieaicinātā neatkarīgā vērtētāja atlīdzības summu, ja to ir iespējams attiecināt uz konkrētu nomnieku;

8.2. citos gadījumos nomas maksu nosaka atbilstoši neatkarīga vērtētāja noteiktajai tirgus nomas maksai (bet tā nedrīkst būt mazāka par šo noteikumu 5. punktā minēto). Nomnieks kompensē iznomātājam pieaicinātā neatkarīgā vērtētāja atlīdzības summu, ja to ir iespējams attiecināt uz konkrētu nomnieku."

8. Papildināt ar 8.1 punktu šādā redakcijā:

"8.1 Ja iznomā apbūvētu zemesgabalu kopā ar publiskas personas būvi un nomas maksas noteikšanai pieaicina neatkarīgu vērtētāju, nomas maksu nosaka visam nomas objektam kopā atbilstoši neatkarīga vērtētāja noteiktajai tirgus nomas maksai. Nomnieks kompensē iznomātājam pieaicinātā neatkarīgā vērtētāja atlīdzības summu, ja to ir iespējams attiecināt uz konkrētu nomnieku."

9. Papildināt ar 8.2 punktu šādā redakcijā:

"8.2 Par apbūvēta zemesgabala likumisko lietošanu publiskas personas institūcija, kuras valdījumā vai pārvaldīšanā ir attiecīgais zemesgabals (turpmāk attiecībā uz zemes likumisko lietošanu – īpašnieks), būves īpašniekam vai tiesiskajam valdītājam (turpmāk – zemesgabala lietotājs) nosūta maksāšanas paziņojumu vai rēķinu atbilstoši šo noteikumu 9. punktam vai var izmantot likumā "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību" paredzētās tiesības rakstiski vienoties ar zemesgabala lietotāju par lietošanas maksas apmēru."

10. Papildināt ar 8.3 punktu šādā redakcijā:

"8.3 Apbūvēta zemesgabala lietošanas maksa tiek noteikta atbilstoši likumā "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību" paredzētajam apmēram."

11. Papildināt ar 8.4 punktu šādā redakcijā:

"8.4 Ja uz zemesgabala esošajai būvei ir vairāki kopīpašnieki vai tiesiskie valdītāji (zemesgabala lietotāji) vai ja zemesgabals ir kopīpašums, likumā "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību" noteiktā lietošanas maksa neatkarīgi no personu skaita, kurām ir pienākums maksāt un tiesības saņemt maksu par zemes likumisko lietošanu, ir attiecināma uz visu zemesgabalu kopumā un sadalāma proporcionāli."

12. Izteikt 9. punktu šādā redakcijā:

"9. Zemesgabala īpašnieks zemesgabala lietotājam nosūta maksāšanas paziņojumu vai rēķinu, kurā par lietošanā esošo zemesgabalu norāda šādu informāciju:

9.1. lietošanā esošā zemesgabala platība;

9.2. lietošanas maksas apmērs;

9.3. samaksas termiņš un kārtība, tai skaitā likumiskie procenti par maksājumu kavējumu;

9.4. cita pēc zemesgabala īpašnieka ieskatiem nepieciešamā informācija."

13. Svītrot 10. punktu.

14. Svītrot 11. punktu.

15. Izteikt 12. punktu šādā redakcijā:

"12. Ja uz apbūvēta zemesgabala atrodas vairāki patstāvīgi būvju īpašumi, to īpašnieki, tiesiskie valdītāji vai lietotāji iesniedz notariāli apliecinātu vienošanos par zemesgabala lietošanas kārtību lietošanas maksas aprēķināšanai, ja tāda ir noslēgta. Ja uz apbūvēta zemesgabala bez privātpersonas būves atrodas arī publiskas personas būve, notariāls apliecinājums savstarpējai zemesgabala lietošanas kārtībai nav nepieciešams. Ja uz apbūvēta zemesgabala atrodas vairāki patstāvīgi būvju īpašumi, bet to īpašnieki, tiesiskie valdītāji vai lietotāji nav iesnieguši notariāli apliecinātu vienošanos par zemesgabala lietošanas kārtību lietošanas maksas aprēķināšanai, zemesgabala īpašnieks maksāšanas paziņojuma, rēķina vai rakstveida vienošanās sagatavošanai izmanto Valsts zemes dienesta atzinumā par apbūvētā zemesgabala sadali domājamās daļās noteikto vai zemesgabala īpašnieka paša aprēķināto katrai būvei piekritīgo zemesgabala domājamās daļas apmēru."

16. Izteikt 13. punktu šādā redakcijā:

"13. Maksāšanas paziņojuma, rēķina vai zemesgabala lietošanas rakstveida vienošanās sagatavošanai nepieciešamo informāciju zemesgabala īpašnieks iegūst no attiecīgajiem valsts reģistriem, kā arī no valsts vai pašvaldību iestādēm. Ja uz apbūvēta zemesgabala esoša apbūve nav ierakstīta zemesgrāmatā likumā noteikto ierobežojumu dēļ, informāciju par būvi zemesgabala īpašniekam iesniedz zemesgabala lietotājs."

17. Svītrot 14. punktu.

18. Svītrot 15. punktu.

19. Izteikt 16. punktu šādā redakcijā:

"16. Zemesgabala nomas maksas aprēķina periods ir viens ceturksnis. Nomas maksu samaksā ne vēlāk kā līdz attiecīgā ceturkšņa pirmā mēneša beigām, ja puses nav vienojušās par citu norēķinu kārtību. Par nomas līgumā noteikto maksājumu termiņu kavējumiem iznomātājs aprēķina nokavējuma procentus 0,1 % apmērā no kavētās maksājuma summas par katru kavējuma dienu."

20. Papildināt ar 16.1 punktu šādā redakcijā:

"16.1 Ja zemesgabala īpašnieks un zemesgabala lietotājs nevienojas citādi, zemesgabala likumiskās lietošanas maksas aprēķina periods ir viens ceturksnis un likumiskās lietošanas maksu samaksā ne vēlāk kā līdz attiecīgā ceturkšņa pirmā mēneša beigām."

21. Svītrot 17. punktu.

22. Svītrot 18. punktu.

23. Izteikt 19. punktu šādā redakcijā:

"19. Zemesgabala nomas maksu un lietošanas maksu pārskata un maina, ja attiecīgajam apbūvētajam zemesgabalam tiek mainīta tā kadastrālā vērtība (nomas maksa nedrīkst būt mazāka par šo noteikumu 5.punktā minēto). Ja nomas maksu nosaka atbilstoši neatkarīga vērtētāja noteiktajai tirgus nomas maksai, to pārskata ne retāk kā Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likumā noteiktajā termiņā un maina, ja pārskatītā nomas maksa ir augstāka par noteikto nomas maksu (bet tā nedrīkst būt mazāka par šo noteikumu 5. punktā minēto). Ja nomas maksas noteikšanai pieaicina neatkarīgu vērtētāju un nomas maksa tiek palielināta, nomnieks kompensē iznomātājam pieaicinātā neatkarīgā vērtētāja atlīdzības summu, ja to ir iespējams attiecināt uz konkrētu nomnieku."

24. Svītrot 20. punktu.

25. Svītrot 21. punktu.

26. Svītrot 22. punktu.

27. Izteikt 23. punktu šādā redakcijā:

"23. Zemesgabala lietošanas maksu var samazināt par 30 % (bet tā nedrīkst būt mazāka par likumā "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību" noteikto lietošanas maksas minimālo apmēru), ja ir izpildīti visi minētie nosacījumi:

23.1. uz apbūvētā zemesgabala esošā būve ir deklarēta kā zemesgabala lietotāja dzīvesvieta vismaz 12 mēnešus;

23.2. zemesgabala lietotājam ir piešķirts maznodrošinātās personas statuss vai I invaliditātes grupa vai viņa aprūpē ir bērns ar invaliditāti vai vismaz trīs nepilngadīgi bērni, vai pilngadīgas personas, kas nav sasniegušas 24 gadu vecumu, ja viņas iegūst vispārējo, profesionālo vai augstāko izglītību un nav darba tiesiskajās attiecībās, un uz zemesgabala esošā būve ir deklarēta kā viņu dzīvesvieta;

23.3. zemesgabala lietotāja parāds par attiecīgā apbūvētā zemesgabala lietošanu nav lielāks par 50 euro."

28. Izteikt 24. punktu šādā redakcijā:

"24. Zemesgabala lietošanas maksu var samazināt par 60 % (bet tā nedrīkst būt mazāka par likumā "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību" noteikto lietošanas maksas minimālo apmēru), ja zemesgabala lietotājam ir piešķirts trūcīgās personas statuss un papildus ir izpildīti šo noteikumu 23.1. un 23.3. apakšpunktā minētie nosacījumi."

29. Izteikt 25. punktu šādā redakcijā:

"25. Lai saņemtu šo noteikumu 23. vai 24. punktā minēto zemesgabala lietošanas maksas samazinājumu, zemesgabala lietotājs iesniedz zemesgabala īpašniekam dokumentus, kas apliecina apstākļu atbilstību šo noteikumu 23. vai 24. punktā minētajiem nosacījumiem, un rakstveidā vienojas par attiecīgo maksas samazinājumu. Zemesgabala lietotājs nekavējoties informē zemesgabala īpašnieku, ja tā sniegtā informācija neatbilst faktiskajai situācijai."

30. Izteikt 26. punktu šādā redakcijā:

"26. Nomas līgumā vai, ja par apbūvēta zemesgabala lietošanu tiek slēgta rakstveida vienošanās, tajā paredz, ka zemesgabala iznomātājam vai īpašniekam ir tiesības, nosūtot zemesgabala nomniekam vai lietotājam rakstisku paziņojumu vai rēķinu, vienpusēji mainīt nomas vai lietošanas maksu vai citu saistīto maksājumu apmēru bez grozījumu izdarīšanas līguma vai rakstveida vienošanā šādos gadījumos:

26.1. ja normatīvie akti paredz citu apbūvēta zemesgabala nomas maksas vai lietošanas maksas aprēķināšanas kārtību;

26.2. ja ar normatīvajiem aktiem tiek no jauna ieviesti uz apbūvētu zemesgabalu attiecināmi nodokļi un nodevas vai mainīts ar nodokli apliekamais objekts un normatīvajos aktos paredzēts zemesgabala lietotāja pienākums veikt attiecīgo nodokļu un nodevu samaksu;

26.3. šo noteikumu 19. punktā minētajos gadījumos."

31. Papildināt ar 26.1 punktu šādā redakcijā:

"26.1 Iznomātājam ir tiesības nemainīt nomas maksu vai citu saistīto maksājumu apmēru šo noteikumu 26. punktā minētajos gadījumos, ja nomas maksas un citu saistīto maksājumu kopējais palielinājums ir mazāks nekā attiecīgā paziņojuma vai rēķina sagatavošanas un nosūtīšanas izmaksas."

32. Izteikt 27. punktu šādā redakcijā:

"27. Līguma vai rakstveida vienošanā paredz, ka šo noteikumu 26. punktā minētajos gadījumos nomas vai lietošanas maksa vai citu saistīto maksājumu apmērs tiek mainīts ar dienu, kāda noteikta attiecīgajos normatīvajos aktos."

33. Izteikt 29.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"29.1. neapbūvēts zemesgabals, kas ir starpgabals, vai neapbūvēts zemesgabals (tostarp zemesgabals ielu sarkanajās līnijās), kas nav iznomājams patstāvīgai izmantošanai un tiek iznomāts tikai piegulošā nekustamā īpašuma īpašniekam vai lietotājam;".

34. Izteikt 29.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"29.6. neapbūvēts zemesgabals, kas tiek izmantots ielu (tās daļu) transporta būvju un inženiertīklu būvdarbiem, kuru laikā tiek veikta ielas seguma uzlaušana, zemes darbi un ielas konstrukcijas atjaunošana, kā arī citu būvdarbu laikā, ja neapbūvēts zemesgabals tiek izmantots nožogojumu, sastatņu, konteineru, estakāžu, būvmateriālu un dažādu mehānismu, kā arī citu pagaidu konstrukciju novietošanai, kuras saistītas ar minētajiem būvdarbiem;".

35. Izteikt 29.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"29.7. neapbūvēts zemesgabals vienai personai īslaicīgi – ne ilgāk par 21 dienu gadā – un iznomāšana nav pretēja sabiedrības interesēm;".

36. Izteikt 30.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"30.1. šo noteikumu 29.1. apakšpunktā minētajā gadījumā, ja nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā neveic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, un šo noteikumu 29.4. apakšpunktā minētajā gadījumā nomas maksa gadā ir 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības (bet tā nedrīkst būt mazāka par šo noteikumu 5. punktā minēto);".

37. Papildināt ar 30.1.1 apakšpunktu šādā redakcijā:

"30.1.1 šo noteikumu 29.1. apakšpunktā minētajā gadījumā, ja nomnieks neapbūvētajā zemesgabalā veic saimniecisko darbību, kurai samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, nomas maksu nosaka atbilstoši neatkarīga vērtētāja noteiktajai tirgus nomas maksai (bet tā nedrīkst būt mazāka par šo noteikumu 5. punktā minēto). Nomnieks kompensē iznomātājam pieaicinātā neatkarīgā vērtētāja atlīdzības summu, ja to ir iespējams attiecināt uz konkrētu nomnieku;".

38. Izteikt 80.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"80.1. uzceltā nedzīvojamā ēka vai inženierbūve divu mēnešu laikā pēc nodošanas ekspluatācijā nav ierakstīta zemesgrāmatā;".

39. Izteikt 80.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"80.3. apbūves tiesīgais nav nojaucis uz apbūves tiesību pamata uzceltās nedzīvojamās ēkas vai inženierbūves apbūves tiesības līgumā noteiktajā termiņā, ja tas ir paredzēts."

40. Izteikt 86. punktu šādā redakcijā:

"86. Apbūves tiesības līgumā paredz, ka apbūves tiesīgais atlīdzina visus zaudējumus, kas radušies apbūves tiesības piešķīrējam saistībā ar nedzīvojamās ēkas vai inženierbūves nojaukšanu, kas uzcelta uz apbūves tiesību pamata, ja apbūves tiesības līgumā bija paredzēts pienākums apbūves tiesīgajam pirms apbūves tiesības izbeigšanās to veikt."

41. Izteikt 87. punktu šādā redakcijā:

"87. Apbūves tiesības līgumā var paredzēt, kādos gadījumos apbūves tiesības piešķīrējs atlīdzina ieguldījumus uz apbūves tiesību pamata uzceltajā nedzīvojamā ēkā vai inženierbūvē, ja apbūves tiesības līgumā netiek paredzēts pienākums apbūves tiesīgajam nojaukt uz apbūves tiesību pamata uzcelto nedzīvojamo ēku vai inženierbūvi pirms apbūves tiesības izbeigšanās. Ieguldījumus uz apbūves tiesību pamata uzceltajā nedzīvojamā ēkā vai inženierbūvē atlīdzina atbilstoši neatkarīga vērtētāja noteiktajam atlīdzināmo nepieciešamo un derīgo izdevumu apmēram uz apbūves tiesības līguma izbeigšanas brīdi. Atlīdzināmo nepieciešamo un derīgo izdevumu apmēru nosaka saskaņā ar Civillikumu, ņemot vērā veikto nepieciešamo un derīgo izdevumu nolietojumu apbūves tiesības līguma darbības laikā un citus apstākļus, novērtējot veikto darbu izmaksu atbilstību tirgus cenām darbu veikšanas brīdī, kā arī neatlīdzinot izdevumus, kas atgūti citā veidā, piemēram, iekļauti ūdenssaimniecības, siltumapgādes maksas pakalpojumu tarifos. Apbūves tiesīgais apbūves tiesības piešķīrējam kompensē vai apbūves tiesības piešķīrējs ietur no apbūves tiesīgajam atlīdzināmās summas neatkarīga vērtētāja atlīdzības summu par šajā punktā minētajām darbībām."

42. Svītrot 6. nodaļu.

43. Izteikt 119. punktu šādā redakcijā:

"119. Ja nomnieks vai apbūves tiesīgais zemesgabalu izmanto saimnieciskai darbībai un samazinātas nomas maksas vai apbūves tiesības maksas piemērošanas gadījumā atbalsts nomniekam vai apbūves tiesīgajam kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, atbalstu samazinātas nomas maksas vai apbūves tiesības maksas veidā šo noteikumu 49. un 50. punktā minētajos gadījumos sniedz saskaņā ar Komisijas 2023. gada 13. decembra Regulu (ES) Nr. 2023/2831 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2023. gada 15. decembris, Nr. L 2023/2831) (turpmāk – Komisijas regula Nr. 2023/2831) vai Komisijas 2014. gada 27. jūnija Regulu (EK) Nr. 717/2014 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam zvejniecības un akvakultūras nozarē (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2014. gada 28. jūnijs, Nr. L 190/45) attiecībā uz zivsaimniecības uzņēmumiem, kas darbojas saskaņā ar Eiropas Parlamenta un Padomes 2013. gada 11. decembra Regulu (ES) Nr. 1379/2013 par zvejas un akvakultūras produktu tirgu kopīgo organizāciju un ar ko groza Padomes Regulas (EK) Nr. 1184/2006 un (EK) Nr. 1224/2009 un atceļ Padomes Regulu (EK) Nr. 104/2000 (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2013. gada 28. decembris, Nr. L 354/1) (turpmāk – Komisijas regula Nr. 717/2014), vai Komisijas 2013. gada 18. decembra Regulu (ES) Nr. 1408/2013 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam lauksaimniecības nozarē (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2013. gada 24. decembris, Nr. L 352/9) (turpmāk – Komisijas regula Nr. 1408/2013), ievērojot šajā nodaļā minētos nosacījumus."

44. Izteikt 123. punktu šādā redakcijā:

"123. Ja atbalstu piešķir saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 2023/2831, tad pirms de minimis atbalsta piešķiršanas nomniekam vai apbūves tiesīgajam pārbauda, vai pēdējo triju gadu periodā, skaitot no de minimis atbalsta piešķiršanas dienas, atbalsta apjoms kopā ar plānoto de minimis atbalstu nepārsniedz Komisijas regulas Nr. 2023/2831 3. panta 2. punktā noteikto maksimālo atbalsta summu vienam vienotam uzņēmumam. Ja atbalstu piešķir saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 717/2014 vai Komisijas regulu Nr. 1408/2013, tad pirms atbalsta piešķiršanas nomniekam vai apbūves tiesīgajam pārbauda, vai fiskālajā gadā un iepriekšējos divos fiskālajos gados pretendenta saņemtais de minimis atbalsta apjoms nepārsniedz Komisijas regulas Nr. 717/2014 3. panta 2. punktā vai Komisijas regulas Nr. 1408/2013 3. panta 3.a punktā noteikto maksimālo atbalsta summu vienam vienotam uzņēmumam. Viens vienots uzņēmums šo noteikumu izpratnē atbilst Komisijas regulas Nr. 2023/2831 2. panta 2. punktā, Komisijas regulas Nr. 1408/2013 2. panta 2. punktā un Komisijas regulas Nr. 717/2014 2. panta 2. punktā noteiktajai viena vienota uzņēmuma definīcijai."

45. Izteikt 124. punktu šādā redakcijā:

"124. Iznomātājs vai apbūves tiesības piešķīrējs piešķir un uzskaita atbalstu, kas sniegts saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 2023/2831, Komisijas regulu Nr. 717/2014 vai Komisijas regulu Nr. 1408/2013, ievērojot normatīvos aktus par de minimis atbalsta uzskaites un piešķiršanas kārtību un de minimis atbalsta uzskaites veidlapu paraugiem."

46. Izteikt 125. punktu šādā redakcijā:

"125. Šo noteikumu ietvaros piešķirto de minimis atbalstu drīkst kumulēt ar citu de minimis atbalstu līdz Komisijas regulas Nr. 2023/2831 3. panta 2. punktā noteiktajam robežlielumam, kā arī drīkst kumulēt ar citu valsts atbalstu attiecībā uz vienām un tām pašām attiecināmajām izmaksām vai citu valsts atbalstu tam pašam riska finansējuma pasākumam, ja šīs kumulācijas rezultātā netiek pārsniegta attiecīgā maksimālā atbalsta intensitāte vai atbalsta summa, kāda noteikta atbalsta programmā, atbalsta projektā vai Eiropas Komisijas lēmumā, ievērojot Komisijas regulas Nr. 2023/2831 5. panta 1. un 2. punkta nosacījumus."

47. Izteikt 126. punktu šādā redakcijā:

"126. Nomnieks vai apbūves tiesīgais, kuram piešķir atbalstu samazinātas nomas maksas vai apbūves tiesības maksas veidā, ievēro nozaru un darbību ierobežojumus, kas minēti Komisijas regulas Nr. 2023/2831 1. pantā, Komisijas regulas Nr. 717/2014 1. pantā vai Komisijas regulas Nr. 1408/2013 1. pantā."

48. Izteikt 127. punktu šādā redakcijā:

"127. Ja nomnieks vai apbūves tiesīgais, kuram piešķir atbalstu samazinātas nomas maksas vai apbūves tiesības maksas veidā, darbojas arī nozarēs, kas minētas Komisijas regulas Nr. 2023/2831 1. panta 1. punktā vai attiecīgi Komisijas regulas Nr. 717/2014 1. panta 1. punktā vai Komisijas regulas Nr. 1408/2013 1. panta 1. punktā, tas nodrošina šo nozaru darbību vai izmaksu nošķiršanu atbilstoši tam, kā norādīts Komisijas regulas Nr. 2023/2831 1. panta 2. punktā, Komisijas regulas Nr. 717/2014 1. panta 2. un 3. punktā un Komisijas regulas Nr. 1408/2013 1. panta 2. un 3. punktā."

49. Papildināt ar 128.1 punktu šādā redakcijā:

"128.1 Ja tiek pārkāpti Komisijas regulas Nr. 2023/2831, Komisijas regulas Nr. 717/2014 vai Komisijas regulas Nr. 1408/2013 nosacījumi, nomniekam vai apbūves tiesīgajam ir pienākums atmaksāt iznomātājam vai apbūves tiesības piešķīrējam šo noteikumu ietvaros saņemto nelikumīgo komercdarbības atbalstu kopā ar procentiem no līdzekļiem, kas ir brīvi no komercdarbības atbalsta, atbilstoši Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļas nosacījumiem."

50. Izteikt 129. punktu šādā redakcijā:

"129. Nomnieks un iznomātājs vai apbūves tiesīgais un apbūves tiesības piešķīrējs datus par de minimis atbalstu glabā 10 fiskālos gadus no atbalsta piešķiršanas dienas."

51. Izteikt 130. punktu šādā redakcijā:

"130. Sabiedriskā labuma organizācijai vai sociālajam uzņēmumam, kurš iznomātajā zemesgabalā veic saimniecisko darbību un kuram atbalsts samazinātas nomas maksas piemērošanas gadījumā kvalificējams kā komercdarbības atbalsts, iznomātājs komercdarbības atbalstu samazinātas nomas maksas veidā 100 % apmērā sniedz, ja ir pieņemts Publiskas personas finanšu līdzekļu un mantas izšķērdēšanas novēršanas likuma 5. pantā minētais lēmums par publiskas personas mantas nodošanu bezatlīdzības lietošanā sabiedriskā labuma organizācijai vai sociālajam uzņēmumam."

52. Izteikt 134. punktu šādā redakcijā:

"134. Ja uz zemesgabala atrodas publiskai personai nepiederoša un zemesgrāmatā nereģistrēta būve, attiecīgās būves lietotājs līdz būves tiesiskā statusa sakārtošanai maksā maksu par zemesgabala lietošanu, kas atbilst likumā "Par atjaunotā Latvijas Republikas 1937. gada Civillikuma ievada, mantojuma tiesību un lietu tiesību daļas spēkā stāšanās laiku un piemērošanas kārtību" noteiktajam apmēram."

53. Papildināt ar 135.1 punktu šādā redakcijā:

"135.1 Apbūvēta zemesgabala nomas maksu, maksu par faktisko apbūvēta zemesgabala lietošanu vai neizpirktās pilsētu zemes nomas maksu par laikposmu līdz 2024. gada 1. janvārim nosaka saskaņā ar šajos noteikumos minētajiem nosacījumiem, kas bija spēkā līdz 2024. gada 1. janvārim."

54. Papildināt ar 135.2 punktu šādā redakcijā:

"135.2 Ja apbūvēta zemesgabala nomas līgums ir noslēgts līdz dienai, kad stājas spēkā grozījumi šo noteikumu 8. punktā, un noslēgtais nomas līgums atbilst šo noteikumu 8.2. apakšpunktam, iznomātājs sešu mēnešu laikā atbilstoši šo noteikumu 19. punktam pārskata nomas maksu atbilstoši neatkarīga vērtētāja noteiktajai tirgus nomas maksai. Ja neatkarīga vērtētāja noteiktā tirgus nomas maksa ir mazāka par 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības, iznomātājs saglabā nomas maksu gadā 1,5 % no zemesgabala kadastrālās vērtības (bet ne mazāku par šo noteikumu 5. punktā minēto)."

55. Papildināt ar 135.3 punktu šādā redakcijā:

"135.3 Šo noteikumu 23. un 24. punktu var piemērot no 2024. gada 1. janvāra."

56. Izteikt 141. punktu šādā redakcijā:

"141. Šo noteikumu 119. punktā minēto atbalstu samazinātas nomas maksas vai apbūves tiesības maksas veidā piešķir:

141.1. saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 2023/2831 – ne vēlāk kā līdz 2031. gada 30. jūnijam (ieskaitot);

141.2. saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 717/2014 – ne vēlāk kā līdz 2030. gada 30. jūnijam (ieskaitot);

141.3. saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 1408/2013 – ne vēlāk kā līdz 2028. gada 30. jūnijam (ieskaitot)."

57. Svītrot pielikumu.

Ministru prezidentes pienākumu izpildītājs ‒
finanšu ministrs A. Ašeradens

Finanšu ministra vietā ‒
izglītības un zinātnes ministre A. Čakša

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!