• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Ministru kabinets
Oficiālajā izdevumā publicē:
  • Ministru kabineta noteikumus, instrukcijas un ieteikumus. Tie stājas spēkā nākamajā dienā pēc izsludināšanas, ja tiesību aktā nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš;
  • Ministru kabineta rīkojumus. Tie stājas spēkā parakstīšanas brīdī;
  • Ministru kabineta sēdes protokollēmumus. Tie stājas spēkā pieņemšanas brīdī;
  • plānošanas dokumentus, kā arī informatīvos ziņojumus par politikas plānošanas dokumentu īstenošanu.
TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ministru kabineta 2024. gada 2. aprīļa noteikumi Nr. 201 "Grozījumi Ministru kabineta 2024. gada 9. janvāra noteikumos Nr. 32 "Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 5.1. reformu un investīciju virziena "Produktivitātes paaugstināšana caur investīciju apjoma palielināšanu P&A" 5.1.1.r. reformas "Inovāciju pārvaldība un privāto P&A investīciju motivācija" 5.1.1.2.i. investīcijas "Atbalsta instruments pētniecībai un internacionalizācijai" otrās kārtas īstenošanas noteikumi"". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 10.04.2024., Nr. 70 https://www.vestnesis.lv/op/2024/70.8

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ministru kabineta noteikumi Nr. 202

Grozījumi Ministru kabineta 2024. gada 9. janvāra noteikumos Nr. 34 "Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 2.2. reformu un investīciju virziena "Uzņēmumu digitālā transformācija un inovācijas" 2.2.1.3.i. investīcijas "Atbalsts jaunu produktu un pakalpojumu ieviešanai uzņēmējdarbībā"...VAIRĀK

Vēl šajā numurā

10.04.2024., Nr. 70

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ministru kabinets

Veids: noteikumi

Numurs: 201

Pieņemts: 02.04.2024.

OP numurs: 2024/70.8

2024/70.8
RĪKI

Ministru kabineta noteikumi: Šajā laidienā 6 Pēdējās nedēļas laikā 21 Visi

Ministru kabineta noteikumi Nr. 201

Rīgā 2024. gada 2. aprīlī (prot. Nr. 14 2. §)

Grozījumi Ministru kabineta 2024. gada 9. janvāra noteikumos Nr. 32 "Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 5.1. reformu un investīciju virziena "Produktivitātes paaugstināšana caur investīciju apjoma palielināšanu P&A" 5.1.1.r. reformas "Inovāciju pārvaldība un privāto P&A investīciju motivācija" 5.1.1.2.i. investīcijas "Atbalsta instruments pētniecībai un internacionalizācijai" otrās kārtas īstenošanas noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Likuma par budžetu un
finanšu vadību 19.3 panta otro daļu

Izdarīt Ministru kabineta 2024. gada 9. janvāra noteikumos Nr. 32 "Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 5.1. reformu un investīciju virziena "Produktivitātes paaugstināšana caur investīciju apjoma palielināšanu P&A" 5.1.1.r. reformas "Inovāciju pārvaldība un privāto P&A investīciju motivācija" 5.1.1.2.i. investīcijas "Atbalsta instruments pētniecībai un internacionalizācijai" otrās kārtas īstenošanas noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 2024, 12. nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 29.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"29.6. tas atbilst komercdarbības atbalsta nosacījumiem un de minimis atbalsta nosacījumiem saskaņā ar Komisijas 2023. gada 13. decembra Regulu (ES) Nr. 2023/2831 par Līguma par Eiropas Savienības darbību 107. un 108. panta piemērošanu de minimis atbalstam (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2023. gada 13. decembris, Nr. L 2023/2831) (turpmāk – Komisijas regula Nr. 2023/2831);".

2. Izteikt 32.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"32.1. darbībām, kas saistītas ar fosilo kurināmo, tostarp tā pakārtotu izmantošanu, izņemot projektus elektroenerģijas vai siltuma ražošanai, kā arī ar saistīto pārvades un sadales infrastruktūru, izmantojot dabasgāzi, atbilstoši Eiropas Komisijas paziņojuma "Tehniskie norādījumi par principa "nenodarīt būtisku kaitējumu" piemērošanu saskaņā ar Atveseļošanas un noturības mehānisma regulu" (Eiropas Savienības Oficiālais Vēstnesis, 2021. gada 18. februāris, Nr. C 58/1) III pielikuma nosacījumiem;".

3. Svītrot 32.2. apakšpunktu.

4. Izteikt 32.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"32.3. darbībām, kas saistītas ar atkritumu poligoniem, atkritumu sadedzināšanas iekārtām (izņemot darbības, kas paredzētas iekārtām vienīgi nepārstrādājamu bīstamo atkritumu apstrādei, un darbības, kas paredzētas esošām iekārtām, lai palielinātu energoefektivitāti, uztvertu izplūdes gāzes glabāšanai vai izmantošanai vai reģenerētu materiālus no sadedzināšanas iekārtu darbības rezultātā radušamies pelniem, ar nosacījumu, ka šādas darbības saskaņā ar šo investīciju nepalielina iekārtu atkritumu pārstrādes jaudu vai nepagarina iekārtu darbmūžu, par ko pētniecības projekta noslēgumā ir sniegti pierādījumi iekārtu līmenī) un mehāniski bioloģiskās apstrādes iekārtām (izņemot darbības, kas paredzētas esošām iekārtām, lai palielinātu energoefektivitāti vai modernizētu dalīto atkritumu pārstrādes darbības, atkritumus pārveidojot par komposta bioatkritumiem un veicot bioatkritumu anaerobo noārdīšanu, ar nosacījumu, ka šādas darbības nepalielina iekārtu atkritumu pārstrādes jaudu vai nepagarina iekārtu darbmūžu, par ko pētniecības projekta noslēgumā ir sniegti pierādījumi iekārtu līmenī);".

5. Izteikt 32.4. apakšpunktu šādā redakcijā:

"32.4. darbībām, kas saistībā ar ilgstošu atkritumu apglabāšanu var radīt kaitējumu videi;".

6. Izteikt 32.5. apakšpunktu šādā redakcijā:

"32.5. darbībām, kas kaitē labam ūdensobjektu stāvoklim vai labam to ekoloģiskajam potenciālam, ieskaitot virszemes ūdeņus un gruntsūdeņus, vai labam jūras ūdeņu vides stāvoklim;".

7. Izteikt 32.6. apakšpunktu šādā redakcijā:

"32.6. darbībām, kas kaitē aprites ekonomikai, tostarp atkritumu rašanās novēršanai un reciklēšanai, vienā vai vairākos produktu aprites cikla posmos radot būtiskus efektivitātes trūkumus materiālu izmantošanā vai tādu dabas resursu tiešā vai netiešā izmantošanā kā neatjaunojami energoresursi, izejvielas, ūdens un zeme, tostarp produktu ilgizturības, remontējamības, modernizējamības, atkārtotas lietojamības vai reciklējamības ziņā;".

8. Izteikt 32.7. apakšpunktu šādā redakcijā:

"32.7. darbībām, kas kaitē vides piesārņojuma novēršanai un kontrolei;".

9. Izteikt 32.8. apakšpunktu šādā redakcijā:

"32.8. darbībām, kas kaitē bioloģiskās daudzveidības un ekosistēmu aizsardzībai un atjaunošanai, ja minētā darbība kaitē labam ekosistēmu stāvoklim un izturētspējai, vai kaitē dzīvotņu un sugu, tostarp Eiropas Savienības nozīmes dzīvotņu un sugu, aizsardzības statusam;".

10. Izteikt 32.9. apakšpunktu šādā redakcijā:

"32.9. darbībām Eiropas Savienības emisijas kvotu tirdzniecības sistēmas ietvaros, kas panāk tādu prognozēto siltumnīcefekta gāzu emisiju līmeni, kas nav zemāks par attiecīgajām līmeņatzīmēm."

11. Izteikt 41.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"41.2. finansējuma saņēmēja organizētajai pētniecības projektu koordinācijai, tai skaitā sadarbības veicināšanai, informācijas un zināšanu kopīgošanai, kā arī projekta vadības izmaksu segšanai. Finansējumu investīcijas ietvaros šajā apakšpunktā minētajām darbībām sniedz aģentūra, ievērojot Komisijas regulu Nr. 2023/2831."

12. Izteikt 45. punktu šādā redakcijā:

"45. Atbalstu projekta iesniedzējam nepiešķir Komisijas regulas Nr. 2023/2831 1. panta 1. punktā noteiktajām nozarēm un darbībām."

13. Izteikt 48. punktu šādā redakcijā:

"48. Komercdarbības atbalstu drīkst piešķirt tikai tad, ja tiek skaidri nodalītas darbības un finanšu plūsmas atbalstāmajās nozarēs, nodrošinot, ka darbības neatbalstāmajās nozarēs negūst labumu no pasākuma ietvaros piešķirtā atbalsta šādos gadījumos:
48.1. ja projekta iesniedzējs darbojas kādā no neatbalstāmajām nozarēm saskaņā ar šo noteikumu 45. punktu atbilstoši Komisijas regulas Nr. 2023/2831 1. panta 2. punkta nosacījumiem un šo noteikumu 47. punktu;
48.2. ja sadarbības partneris darbojas kādā no neatbalstāmajām nozarēm saskaņā ar šo noteikumu 46. punktu atbilstoši Komisijas regulas Nr. 651/2014 1. panta 3. punkta pēdējās rindkopas nosacījumiem un šo noteikumu 47. punktu."

14. Izteikt 49.2. apakšpunktu šādā redakcijā:

"49.2. finansējuma saņēmējam projekta attiecināmās izmaksas. Finansējumu šajā apakšpunktā minētajām darbībām sniedz saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 2023/2831:
49.2.1. izmaksas šo noteikumu 79. punktā minēto pienākumu veikšanai saskaņā ar normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā atlīdzināmi ar komandējumiem saistītie izdevumi (finansējuma saņēmēja dalības maksa iesaistei starptautiskajās pētniecības un attīstības programmās, platformās un iniciatīvās, dalības maksa tīklošanās un mobilitātes pasākumiem, starptautisko projektu sagatavošanas izmaksas, lai iesaistītos starptautiskajos konsorcijos (piemēram, programmas "Apvārsnis Eiropa" projektos), un citas izmaksas, kuras nodrošina sadarbību un iesaisti starptautiskos pētniecības projektos);
49.2.2. projekta vadības izmaksas – projekta vadības personāla atlīdzības izmaksas par projekta ietvaros veicamo darbību plānošanu, koordinēšanu un kontroli, tai skaitā arī izmaksas par projekta dokumentācijas nodrošināšanu atbilstoši Eiropas Savienības un nacionāla līmeņa tiesību aktos noteiktajām prasībām, projekta iepirkumu organizēšanas un kontroles izmaksas;
49.2.3. ārpakalpojumu iegāde – projekta vadības, juridiskie, grāmatvedības, lietvedības, neatkarīga revidenta, iekšējā auditora un tulkošanas pakalpojumi, kas nepieciešami darbības nodrošināšanai;
49.2.4. komunikācijas izmaksas, kas saistītas ar publicitātes pasākumiem stratēģiski svarīga projekta ietvaros, saskaņā ar šo noteikumu 79.1.3. apakšpunktu."

15. Izteikt 60.3. apakšpunktu šādā redakcijā:

"60.3. pievienotās vērtības nodoklis, muitas nodokļi, nodevas un soda maksājumi, ko finansējuma saņēmējs un sadarbības partneris sedz no privātā līdzfinansējuma, nodrošinot visām šajā apakšpunktā minētajām izmaksām atsevišķu projekta izmaksu (tai skaitā pievienotās vērtības nodokļa izmaksu) uzskaiti un nodalīšanu;".

16. Izteikt 119. punktu šādā redakcijā:

"119. Informācijas pieejamība un dokumentu glabāšana tiek nodrošināta šādā kārtībā:
119.1. finansējuma saņēmējs nodrošina informācijas pieejamību un dokumentu glabāšanu 10 gadus, sākot no dienas, kad piešķirts pēdējais komercdarbības atbalsts sadarbības partnerim;
119.2. sadarbības partneris nodrošina informācijas pieejamību un dokumentu glabāšanu 10 gadus, sākot no komercdarbības atbalsta piešķiršanas brīža;
119.3. aģentūra nodrošina informācijas pieejamību un dokumentu glabāšanu 10 gadus, sākot no dienas, kad piešķirts pēdējais komercdarbības atbalsts saskaņā ar komercdarbības atbalsta programmu;
119.4. nozares ministrija nodrošina informācijas pieejamību un dokumentu glabāšanu 10 gadus, sākot no dienas, kad piešķirts pēdējais komercdarbības atbalsts saskaņā ar komercdarbības atbalsta programmu."

17. Izteikt 121.1. apakšpunktu šādā redakcijā:

"121.1. finansējuma saņēmējam var pieņemt līdz Komisijas regulas Nr. 2023/2831 7.panta 3.punktā noteiktajam termiņam;".

18. Izteikt 129. punktu šādā redakcijā:

"129. Šo noteikumu ietvaros finansējuma saņēmēji saņemto de minimis atbalstu var apvienot ar citu de minimis atbalstu saskaņā ar Komisijas regulas Nr. 2023/2831 5. pantu, tai skaitā par vienām un tām pašām attiecināmajām izmaksām, ja pēc atbalstu apvienošanas atbalsta vienībai vai izmaksu pozīcijai attiecīgā maksimālā atbalsta intensitāte nepārsniedz 100 procentus, kā arī netiek pārsniegts Komisijas regulas Nr. ​2023/2831 ​​​​​​​3. panta 2. punktā noteiktais maksimālais de minimis atbalsta apmērs."

19. Izteikt 131. punktu šādā redakcijā:

"131. Pirms komercdarbības atbalsta sniegšanas saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 2023/2831 aģentūra pārliecinās, vai de minimis atbalsta kopsumma finansējuma saņēmējam pēdējo triju gadu periodā, skaitot no de minimis atbalsta piešķiršanas dienas, kopā ar plānoto de minimis atbalstu nepārsniedz minētās regulas 3. panta 2. punktā noteikto de minimis atbalsta ierobežojumu. Finansējuma limits vienam finansējuma saņēmējam tiek vērtēts viena vienota komersanta līmenī atbilstoši Komisijas regulas Nr. 2023/2831 2. panta 2. punktam. Sniedzot atbalstu sadarbības partnerim, ievēro Komisijas regulas Nr. 651/2014 1. panta 2. punkta "c" un "d" apakšpunktā, 4. punkta "a" apakšpunktā un 4. panta 1. punkta "i" apakšpunktā noteiktos ierobežojumus."

20. Izteikt 134. punktu šādā redakcijā:

"134. Ja tiek pārkāpti Komisijas regulas Nr. 2023/2831 nosacījumi, finansējuma saņēmējam ir pienākums atmaksāt aģentūrai projekta ietvaros saņemto nelikumīgo de minimis atbalstu kopā ar procentiem no līdzekļiem, kas ir brīvi no komercdarbības atbalsta, atbilstoši Komercdarbības atbalsta kontroles likuma IV vai V nodaļas nosacījumiem."

21. Izteikt 3. pielikumu jaunā redakcijā (1. pielikums).

22. Izteikt 4. pielikumu jaunā redakcijā (2. pielikums).

Ministru prezidentes pienākumu izpildītājs ‒
finanšu ministrs A. Ašeradens

Ekonomikas ministrs V. Valainis

 

1. pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 2. aprīļa
noteikumiem Nr. 201

"3. pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 9. janvāra
noteikumiem Nr. 32

Projektu iesniegumu vērtēšanas kritēriji

Darbības programmas nosaukums   Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāns
Reformu un investīciju virziens 5.1. Produktivitātes paaugstināšana caur investīciju apjoma palielināšanu P&A
Reforma 5.1.1.r. Inovāciju pārvaldība un privāto P&A investīciju motivācija
Investīcija 5.1.1.2.i. Atbalsta instruments pētniecībai un internacionalizācijai
Finansējums   Otrā kārta
Projektu atlases veids   47 663 651 euro
Atbildīgā iestāde   Ekonomikas ministrija

Ministru kabineta 2024. gada 9. janvāra noteikumu Nr. 32 "Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma plāna 5.1. reformu un investīciju virziena "Produktivitātes paaugstināšana caur investīciju apjoma palielināšanu P&A" 5.1.1.r. reformas "Inovāciju pārvaldība un privāto P&A investīciju motivācija" 5.1.1.2.i. investīcijas "Atbalsta instruments pētniecībai un internacionalizācijai" otrās kārtas īstenošanas noteikumi" (turpmāk – MK noteikumi) ietvaros projektu iesniegumus vērtē atbilstoši izslēgšanas kritērijiem un vispārējiem kritērijiem, tai skaitā kā neprecizējamus (turpmāk – N), ko projekta iesniedzējs nevar precizēt, un precizējamus (turpmāk – P), ko projekta iesniedzējs var precizēt (ja neatbilst kritērijam, aģentūra pieņem lēmumu par projekta iesnieguma apstiprināšanu ar nosacījumu, ka projekta iesniedzējs nodrošina pilnīgu atbilstību kritērijam lēmumā noteiktajā laikā un kārtībā).

Kvalitātes kritēriji tiek vērtēti ar punktiem.

I. IZSLĒGŠANAS KRITĒRIJI

Kritērijs Kritērija ietekme uz lēmuma pieņemšanu
(N
1)
Projekta iesniedzējs uz projekta iesniegšanas un atbalsta piešķiršanas brīdi ir šādā izslēgšanas situācijā2:
1.1. atbilst kādam no izslēgšanas kritērijiem, kas minēti MK noteikumu 31. punktā N

II. ATBILSTĪBAS KRITĒRIJI

2.1. VISPĀRĪGIE ATBILSTĪBAS KRITĒRIJI Kritērija ietekme uz lēmuma pieņemšanu
(P
3)
2.1.1. Projekta iesniedzējs ir iesniedzis vienu projekta iesniegumu un saņēmis nozares asociācijas atbalsta vēstuli par projekta nozīmību nozares attīstībā (turpmāk – atbalsta vēstule), ja attiecināms P
2.1.2. Projekta iesniedzējam Latvijas Republikā nav Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu parādu4, tai skaitā valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu parādu, kas kopsummā pārsniedz 150 euro5 P
2.1.3. Projekta iesniedzējs ir sniedzis informāciju par finanšu kapacitāti projekta īstenošanai, iekļaujot informāciju par privātā līdzfinansējuma nodrošināšanu un administrēšanas un īstenošanas kapacitāti P
2.1.4. Projekta mērķis atbilst MK noteikumos minētajam mērķim, un projekta mērķa vērtība ir precīzi noteikta, pamatota, izmērāma un sekmē MK noteikumos minēto mērķu sasniegšanu P
2.1.5. Projekta iesnieguma finanšu aprēķins ir aritmētiski pareizs, un projekta iesniegums atbilst visām projekta iesnieguma veidlapas aizpildīšanas prasībām P
2.1.6. Projekta iesniegumā norādītais finansējums nepārsniedz projekta ietvaros maksimāli pieejamo finansējumu vienam finansējuma saņēmējam, tai skaitā vismaz 25 procenti no projekta kopējām attiecināmajām izmaksām tiks izmantoti eksperimentālajām izstrādēm P
2.1.7. Projekta iesniedzēja plānotās darbības neatbilst MK noteikumu 32., 45. un 47. punktā minētajām darbībām P
   
2.2. PROJEKTA SPECIFISKIE ATBILSTĪBAS KRITĒRIJI Kritērija ietekme uz lēmuma pieņemšanu
(P)
2.2.1. Projekta iesniegumā projekta iesniedzējs aprakstījis, kā tiks attīstīta viedās specializācijas joma, kurā projekta iesniedzējs paredzējis īstenot projektu:

• zināšanu ietilpīga bioekonomika;

• biomedicīna, medicīnas tehnoloģijas, farmācija;

• fotonika un viedie materiāli, tehnoloģijas un inženiersistēmas;

• viedā enerģētika un mobilitāte;

• informācijas un komunikācijas tehnoloģijas

P6
2.2.2. Projekta iesniegumā plānotie sagaidāmie rezultāti un uzraudzības rādītāji ir definēti, pamatoti un izmērāmi un sekmē MK noteikumos minēto rādītāju sasniegšanu P
2.2.3. Projekta iesniegumā ir identificēti, aprakstīti un izvērtēti projekta riski, novērtēta to ietekme un iestāšanās varbūtība, kā arī noteikti riskus mazinoši pasākumi P
2.2.4. Projekta iesniedzējs atbilst šādām MK noteikumu 29. punktā minētajām prasībām: P
2.2.4.1. tas ir juridiska persona, kas apvieno komersantus
2.2.4.2. tā dalībnieki vai biedri ir vismaz viena nozares asociācija vai vismaz pieci savstarpēji nesaistīti nozares komersanti vai atzītas lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, kuru kopējais apgrozījums pēdējā noslēgtajā pārskata gadā ir vismaz 150 milj. euro, vai projekta iesniedzējs iesniedz atbalsta vēstuli no nozares asociācijas, kas apvieno nozares saimnieciskās darbības veicējus, kuru kopējais apgrozījums pēdējā noslēgtajā pārskata gadā ir vismaz 150 milj. euro. Nosakot kopējo apgrozījumu pēdējā noslēgtajā pārskata gadā, tajā neietver pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizāciju un pašvaldību apgrozījumu
2.2.4.3. tā dalībnieki vai biedri ir vismaz viena nozares asociācija vai vismaz pieci savstarpēji nesaistīti nozares komersanti vai atzītas lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvās sabiedrības, kuru kopējais eksporta apjoms pēdējā noslēgtajā pārskata gadā ir vismaz
75 milj. euro, vai projekta iesniedzējs iesniedz atbalsta vēstuli no nozares asociācijas, kas apvieno nozares saimnieciskās darbības veicējus, kuru kopējais eksporta apjoms pēdējā noslēgtajā pārskata gadā ir vismaz 75 milj. euro. Nosakot kopējo eksporta apjomu pēdējā noslēgtajā pārskata gadā, tajā neietver pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizāciju un pašvaldību eksporta rādītājus
2.2.4.4. vairāk nekā 51 procents no projekta iesniedzēja pamatkapitāla vai balsstiesībām pieder nozares saimnieciskās darbības veicējiem vai biedrībām un to biedriem, kas apvieno nozares saimnieciskās darbības veicējus
2.2.4.5. tas atbilst komercdarbības atbalsta nosacījumiem un de minimis atbalsta nosacījumiem saskaņā ar Komisijas regulu Nr. 2023/2831
2.2.4.6. nav konstatējamas pazīmes, kas liecina par interešu konfliktu, korupciju, krāpšanu un dubultā finansējuma situāciju
2.2.5. Projektā plānotās atbalstāmās darbības un attiecināmās izmaksas ir precīzi noteiktas un izmērāmas P
2.2.6. Projekta iesniedzējs izstrādājis projekta darbības plānu, kurā raksturoti: P
2.2.6.1. projekta iesniedzēja institucionālā uzbūve
2.2.6.2. pētniecības projektu vērtēšanas komisija
2.2.6.3. plānotā viedās specializācijas joma
2.2.6.4. izvēlētā pētniecības virziena pamatojums un atbilstība viedās specializācijas jomām un nozares attīstības tendencēm
2.2.6.5. ekosistēmas attīstība
2.2.6.6. pētniecības īstenošanas periods
2.2.6.7. sadarbības nodrošināšana ar sadarbības partneriem projekta ietvaros
2.2.6.8. plānotie rezultāti
2.2.6.9. ilgtspēja
2.2.7. Projekta iesniedzējs sagatavojis un raksturojis atbalstāmo pētniecības projektu vērtēšanas kritērijus saskaņā ar Ekonomikas ministrijas izstrādāto pētniecības projektu vērtēšanas kritēriju piemērošanas metodiku, tai skaitā pētniecības projektu vērtēšanas kritērijos iekļauta horizontālo principu nodrošināšana P
2.2.8. Projekta iesniegumā aprakstīts, kā tiks nodrošināta dzimumu līdztiesības un vienlīdzīgu iespēju principa ievērošana P

III. KVALITĀTES KRITĒRIJI

Kritēriji Vērtēšanas sistēma – punktu skala
3.1. Projekta iesniedzēja un tā dalībnieku vai biedru (savstarpēji nesaistītu sīko (mikro), mazo un vidējo, lielo komersantu), neskaitot pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas un pašvaldības, kopējais eksporta apjoms pēdējā noslēgtajā finanšu gadā vai nozares asociācijas, kas apvieno nozares saimnieciskās darbības veicējus, neskaitot pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas un pašvaldības, un sniegusi atbalsta vēstuli, kopējais eksporta apjoms pēdējā noslēgtajā finanšu gadā līdz projekta iesnieguma iesniegšanai: Minimālais punktu skaits apakškritērijā – 5 punkti
3.1.1. Projekta iesniedzēja un to dalībnieku vai biedru, neskaitot pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas un pašvaldības, kopējais eksporta apjoms pēdējā noslēgtajā pārskata gadā ir vismaz 600 milj. euro, vai projekta iesniedzējs iesniedz atbalsta vēstuli no nozares asociācijas, kas apvieno nozares saimnieciskās darbības veicējus, neskaitot pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas un pašvaldības, kuru kopējais eksporta apjoms pēdējā noslēgtajā pārskata gadā ir vismaz 600 milj. euro 15
3.1.2. Projekta iesniedzēja un to dalībnieku vai biedru, neskaitot pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas un pašvaldības, kopējais eksporta apjoms pēdējā noslēgtajā pārskata gadā ir vismaz 330 milj. euro, vai projekta iesniedzējs iesniedz atbalsta vēstuli no nozares asociācijas, kas apvieno nozares saimnieciskās darbības veicējus, neskaitot pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas un pašvaldības, kuru kopējais eksporta apjoms pēdējā noslēgtajā pārskata gadā ir vismaz 330 milj. euro 10
3.1.3. Projekta iesniedzēja un to dalībnieku vai biedru, neskaitot pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas un pašvaldības, kopējais eksporta apjoms pēdējā noslēgtajā pārskata gadā ir vismaz 75 milj. euro, vai projekta iesniedzējs iesniedz atbalsta vēstuli no nozares asociācijas, kas apvieno nozares saimnieciskās darbības veicējus, neskaitot pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas un pašvaldības, kuru kopējais eksporta apjoms pēdējā noslēgtajā pārskata gadā ir vismaz 75 milj. euro 5
3.2. Projekta iesniedzēja un tā dalībnieku vai biedru (savstarpēji nesaistītu sīko (mikro), mazo un vidējo, lielo komersantu), neskaitot pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas un pašvaldības, kopējais apgrozījums pēdējā noslēgtajā finanšu gadā vai nozares asociācijas, kas apvieno nozares saimnieciskās darbības veicējus, neskaitot pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas un pašvaldības, un sniegusi atbalsta vēstuli, kopējais apgrozījums pēdējā noslēgtajā finanšu gadā līdz projekta iesnieguma iesniegšanai: Minimālais punktu skaits apakškritērijā – 5 punkti
3.2.1. Projekta iesniedzēja un to dalībnieku vai biedru, neskaitot pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas un pašvaldības, kopējais apgrozījums pēdējā noslēgtajā pārskata gadā ir vismaz 1 mljrd. euro, vai projekta iesniedzējs iesniedz atbalsta vēstuli no nozares asociācijas, kas apvieno nozares saimnieciskās darbības veicējus, neskaitot pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas un pašvaldības, kuru kopējais apgrozījums pēdējā noslēgtajā pārskata gadā ir vismaz 1 mljrd. euro 15
3.2.2. Projekta iesniedzēja un to dalībnieku vai biedru, neskaitot pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas un pašvaldības, kopējais apgrozījums pēdējā noslēgtajā pārskata gadā ir vismaz 550 milj. euro, vai projekta iesniedzējs iesniedz atbalsta vēstuli no nozares asociācijas, kas apvieno nozares saimnieciskās darbības veicējus, neskaitot pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas un pašvaldības, kuru kopējais apgrozījums pēdējā noslēgtajā pārskata gadā ir vismaz 550 milj. euro 10
3.2.3. Projekta iesniedzēja un to dalībnieku vai biedru, neskaitot pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas un pašvaldības, kopējais apgrozījums pēdējā noslēgtajā pārskata gadā ir vismaz 150 milj. euro, vai projekta iesniedzējs iesniedz atbalsta vēstuli no nozares asociācijas, kas apvieno nozares saimnieciskās darbības veicējus, neskaitot pētniecības un zināšanu izplatīšanas organizācijas un pašvaldības, kuru kopējais apgrozījums pēdējā noslēgtajā pārskata gadā ir vismaz 150 milj. euro 5
3.3. Projekta vadītāja pieredze inovāciju projektu vadībā pēdējo 10 gadu laikā: Maksimālais punktu skaits apakškritērijā – 5 punkti
3.3.1. Īstenoto projektu kopējā summa vismaz 7 milj. euro 5
3.3.2. Īstenoto projektu kopējā summa vismaz 5 milj. euro 3
3.3.3. Īstenoto projektu kopējā summa vismaz 2,5 milj. euro 1
3.3.4. Īstenoto projektu kopējā summa mazāka nekā 2,5 milj. euro 0
3.4. Projekta iesniedzēja pieredze Latvijas vai starptautisku (īstenoti, iesaistot ārvalstu partneri) inovāciju projektos pēdējo 10 gadu laikā: Maksimālais punktu skaits apakškritērijā – 5 punkti
3.4.1. Projekta iesniedzējs ir īstenojis projektu kādā no Eiropas Savienības inovāciju atbalsta programmām vai citās inovāciju atbalsta programmās ar projektu kopējo finansējumu vismaz 7 milj. euro apmērā 5
3.4.2. Projekta iesniedzējs ir īstenojis projektu kādā no Eiropas Savienības inovāciju atbalsta programmām vai citās inovāciju atbalsta programmās ar projektu kopējo finansējumu vismaz 5 milj. euro apmērā 3
3.4.3. Projekta iesniedzējs ir īstenojis projektu kādā no Eiropas Savienības inovāciju atbalsta programmām vai citās inovāciju atbalsta programmās ar projektu kopējo finansējumu vismaz 2,5 milj. euro apmērā 1
3.4.4. Projekta iesniedzējs ir īstenojis projektu kādā no Eiropas Savienības inovāciju atbalsta programmām vai citās inovāciju atbalsta programmās ar projektu kopējo finansējumu mazāk nekā 2,5 milj. euro apmērā 0
3.5. Kvalitātes kritēriji par horizontālajām prioritātēm
3.5.1. Īstenojot projektu, tiks veicināta vides piesārņojuma mazināšanās vai esošā stāvokļa saglabāšanās, ir noteiktas darbības negatīvās ietekmes uz vidi novēršanai vai samazināšanai: Maksimālais punktu skaits apakškritērijā – 4 punkti
3.5.1.1. projekta darbību rezultātā tiks izstrādātas tehnoloģijas, kas nodrošina dabas resursu efektīvu un lietderīgu izmantošanu tīrāka ražošanas procesa ieviešanā, samazinot izejvielu un enerģijas patēriņu, emisiju un atkritumu apjomu 4
3.5.1.2. īstenojot projektu, netiks izstrādātas tehnoloģijas, kas nodrošina dabas resursu efektīvu un lietderīgu izmantošanu tīrāka ražošanas procesa ieviešanā, samazinot izejvielu un enerģijas patēriņu, emisiju un atkritumu apjomu 0
3.5.2. Īstenojot projektu, iepirkumā izmanto zaļā iepirkuma principus: Maksimālais punktu skaits apakškritērijā – 4 punkti
3.5.2.1. plāno projekta ietvaros īstenot zaļā iepirkuma principus 4
3.5.2.2. neplāno projekta ietvaros īstenot zaļā iepirkuma principus 0
Maksimālais punktu skaits – 48

Minimālais punktu skaits kritērijos – 14

Tiek atbalstīti projekta iesniedzēji, kuri ieguvuši augstāko punktu skaitu.

Ja iegūts vienāds punktu skaits, ievēro MK noteikumu 20.5. apakšpunktā minētos nosacījumus.

Projekta iesniedzējs projekta iesniegumā nevar norādīt vairākas viedās specializācijas jomas.

Vērtējot projektu iesniegumus, sākotnēji katrā viedās specializācijas jomā apstiprina vismaz vienu projekta iesniegumu, kas saņēmis augstāko punktu skaitu. Ja kādā viedās specializācijas jomā pieteikts lielāks projektu skaits, tad pēc pirmā viedās specializācijas jomas projekta apstiprināšanas iespējams apstiprināt vēl vienu viedās specializācijas jomas projektu, kas ieguvis lielāko punktu skaitu. Ja pēc projektu atlases palicis pāri nesadalīts Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma finansējums, tad par atlikušo finansējumu apstiprina projektu ar augstāko punktu skaitu neatkarīgi no viedās specializācijas jomas

Piezīmes.

1 Projekta iesniegumu noraida, ja kritērijā vērtējums ir "Jā".

2 Atbilstību kritērijam pārbauda:

1) uz projekta iesnieguma iesniegšanas dienu;

2) uz lēmuma par projekta iesnieguma apstiprināšanu pieņemšanas dienu vai atzinuma par nosacījumu izpildi pieņemšanas dienu, ja bijis pieņemts lēmums par projekta iesnieguma apstiprināšanu ar nosacījumu.

3 Ja projekta iesniegums neatbilst kritērijam, Centrālā finanšu un līgumu aģentūra pieņem lēmumu par projekta iesnieguma apstiprināšanu ar nosacījumu.

4 Informācija par projektu iesniedzēju nodokļu parādiem tiek pārbaudīta, izmantojot Valsts ieņēmumu dienesta administrēto nodokļu (nodevu) parādnieku datubāzi (https://www.vid.gov.lv/lv/nodoklu-paradnieki):

1) uz projekta iesnieguma iesniegšanas dienu;

2) uz precizējumu iesniegšanas dienu.

5 Izņemot nodokļu maksājumus, kuru maksāšanas termiņš saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 24. panta pirmo, 1.3 un 1.7 daļu ir pagarināts, sadalīts termiņos, atlikts vai atkārtoti sadalīts termiņos vai attiecībā uz kuriem ir noslēgts vienošanās līgums saskaņā ar likuma "Par nodokļiem un nodevām" 41. pantu.

6 Ja neatbilst viedās specializācijas virzienam, projekta pieteikums tiek noraidīts."

 

2. pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 2. aprīļa
noteikumiem Nr. 201

"4. pielikums
Ministru kabineta
2024. gada 9. janvāra
noteikumiem Nr. 32

Objektivitātes, konfidencialitātes un interešu konflikta neesības apliecinājums

Es, (vārds, uzvārds), apliecinu, ka piekrītu piedalīties Latvijas Atveseļošanas un noturības mehānisma (turpmāk – Atveseļošanas fonds) 5.1. reformu un investīciju virziena "Produktivitātes paaugstināšana caur investīciju apjoma palielināšanu P&A" 5.1.1.r. reformas "Inovāciju pārvaldība un privāto P&A investīciju motivācija" 5.1.1.2.i. investīcijas "Atbalsta instruments pētniecībai un internacionalizācijai" otrās kārtas pētniecības projektu (turpmāk – pētniecības projekts) vērtēšanā, ieskaitot starpposmu izvērtēšanu.

Apliecinu, ka neesmu saistīts(-a) ar pētniecības projektu likuma "Par interešu konflikta novēršanu valsts amatpersonu darbībā" un Regulas (ES) Nr. 2018/1046[1] 61. panta izpratnē un neesmu piedalījies(-usies) vērtējamo pētniecības projektu sagatavošanā, kā arī nav tādu apstākļu, kuru dēļ es varētu pārkāpt Atveseļošanas fonda vadībā, īstenošanā un uzraudzībā iesaistītajai personai normatīvajos aktos noteiktos ierobežojumus un kuru dēļ ir pamats uzskatīt, ka esmu ieinteresēts(-a) konkrēta pētniecības projekta apstiprināšanā vai noraidīšanā. Ar parakstu apliecinu interešu konflikta neesību.

Nav tādu iemeslu, tai skaitā tādu, kas saistīti ar ģimeni, emocionālajām saitēm, politisko vai nacionālo piederību, ekonomiskajām interesēm vai jebkādām citām tiešām vai netiešām personīgajām interesēm, kas varētu apšaubīt manu neatkarību un objektivitāti lēmuma pieņemšanā.

Nekavējoties informēšu pētniecības projektu vērtēšanas komisijas priekšsēdētāju vai priekšsēdētāja vietnieku, ja radīsies tādi apstākļi, kas varētu apšaubīt manu objektivitāti un neatkarību lēmuma pieņemšanā.

Izskatot saņemtos pētniecības projektus, savus pienākumus veikšu atbildīgi un profesionāli, kā arī sniegšu objektīvus atzinumus.

Apņemos neizpaust trešajām personām jebkādu informāciju, kas man kļuvusi zināma vai pieejama, vērtējot pētniecības projektus, kā arī apņemos izmantot pieejamo informāciju un dokumentus tikai pētniecības projektu vērtēšanai un lēmuma pieņemšanai par tiem. Apņemos nepaturēt un nenodot trešajām personām jebkādu rakstisku vai elektronisku informāciju par pētniecības projektu un tā vērtējumu.

Pilnībā apzinos, ka tad, ja pārkāpšu šī apliecinājuma nosacījumus, tikšu izslēgts(-a) no pētniecības projektu vērtēšanas komisijas un tikšu saukts(-a) pie normatīvajos aktos noteiktās atbildības.

Datums Paraksts Vārds, uzvārds

[1] Eiropas Parlamenta un Padomes Regula (ES, Euratom) 2018/1046 (2018. gada 18. jūlijs) par finanšu noteikumiem, ko piemēro Savienības vispārējam budžetam, ar kuru groza Regulas (ES) Nr. 1296/2013, (ES) Nr. 1301/2013, (ES) Nr. 1303/2013, (ES) Nr. 1304/2013, (ES) Nr. 1309/2013, (ES) Nr. 1316/2013, (ES) Nr. 223/2014, (ES) Nr. 283/2014 un Lēmumu Nr. 541/2014/ES un atceļ Regulu (ES, Euratom) Nr. 966/2012."

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!