• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Rīgas dome
Republikas pilsētas domes publicē saistošos noteikumus un to paskaidrojuma rakstu. Saistošie noteikumi stājas spēkā nākamajā dienā pēc to publicēšanas, ja tajos nav noteikts cits spēkā stāšanās termiņš.

Pirms republikas pilsētas domes vēlēšanām republikas pilsētu vēlēšanu komisijas publicē reģistrētos deputātu kandidātu sarakstus, pēc vēlēšanām – informāciju par pilsētas domē ievēlētajiem deputātiem.

Rīgas pilsētas izpilddirektors publicē rīkojumus par paaugstinātas ledus bīstamības perioda noteikšanu.

TIESĪBU AKTI, KAS PAREDZ OFICIĀLO PUBLIKĀCIJU PERSONAS DATU APSTRĀDE

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rīgas domes 2024. gada 15. maija saistošie noteikumi Nr. RD-24-267-sn "Par pašvaldības nodevu par pašvaldības infrastruktūras uzturēšanu un attīstību Rīgā". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.2024., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/op/2024/98.24

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Daugavpils pilsētas domes saistošie noteikumi Nr. 23

Mājas (istabas) dzīvnieku turēšanas noteikumi Daugavpils valstspilsētas pašvaldībā

Vēl šajā numurā

22.05.2024., Nr. 98

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Rīgas dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: RD-24-267-sn

Pieņemts: 15.05.2024.

OP numurs: 2024/98.24

2024/98.24
RĪKI

Rīgas domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 2 Visi

Rīgas domes saistošie noteikumi Nr. RD-24-267-sn

Rīgā 2024. gada 15. maijā (prot. Nr. 119, 57. §)

Par pašvaldības nodevu par pašvaldības infrastruktūras uzturēšanu un attīstību Rīgā

Izdoti saskaņā ar
likuma "Par nodokļiem un nodevām"
12. panta pirmās daļas 11. punktu un
Ministru kabineta 2005. gada 28. jūnija
noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību,
kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību
nodevas" 14.1 un 16.punktu

I. Vispārīgie jautājumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka pašvaldības nodevas par pašvaldības infrastruktūras uzturēšanu un attīstību Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā (turpmāk – nodeva) uzlikšanas kārtību, kā arī atbrīvojumu no nodevas (turpmāk – atbrīvojums) piešķiršanas kārtību.

2. Nodevu administrē un samaksas kontroli nodrošina Rīgas valstspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības departaments (turpmāk – Departaments).

3. Nodevas maksātāji ir fiziskas un juridiskas personas, kuras Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā īsteno noteikumu pielikumā norādītās būvniecības ieceres, kas paredz jaunas būves (tajā skaitā īslaicīgas lietošanas būves) būvniecību, būves (tajā skaitā īslaicīgas lietošanas būves) novietošanu vai esošas būves (tajā skaitā īslaicīgas lietošanas būves) pārbūvi.

4. No nodevas gūtie ieņēmumi tiek izmantoti pašvaldības publiskās infrastruktūras uzturēšanai un attīstības nodrošināšanai.

II. Nodevas un atbrīvojumu aprēķināšanas kārtība

5. Nodevas kopējo maksājumu S aprēķina, piemērojot šādu formulu:

  S=((R*A*L*Iinfr)+MS)*PCI*BII  

Nodevas aprēķinā izmantojamie koeficienti

Nr. p. k. Aprēķinā izmantojamie apzīmējumi Paskaidrojumi Koeficienta apmērs
1. R Būvju klasifikācijas koeficients Saskaņā ar noteikumu pielikumu
2. A Būves attīstības veids:
• jaunbūve 1
• novietojama būve 1
• pārbūvējamās būves ar pārbūvējamo platību virs 100 m2 0,7
• pārbūvējamās būves ar pārbūvējamo platību līdz 100 m2 0,5
3. L Būves kopējā platība jaunbūvēm (m2), būves kopējā platība (m2) novietojamām būvēm vai pārbūvējamā platība (m2) pārbūves gadījumā Mainīgs
4. Iinfr Kopējais infrastruktūras izmaksu koeficients 7,11
5. Isoc Sociālās infrastruktūras izbūves izmaksas 98,17
6. PCI Patēriņa cenu indekss valstī (atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem) Mainīgs
7. BII Būvniecības izmaksu indekss valstī (atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem) Mainīgs
8. Lceļam Ārpus zemesgabala robežām izbūvētās ielas laukuma kopējā platība (m2) Mainīgs
9. Iceļiem Ielas izbūves izmaksas (m2 ) 170,75
10. Lnūk Izbūvētais pilsētas maģistrālais lietus notekūdeņu kanalizācijas kolektora
garums (m)
Mainīgs
11. Inūk Pilsētas maģistrālā lietus notekūdeņu kanalizācijas kolektora izmaksas (m) 9,25

6. Maksājumu par sociālās infrastruktūras attīstību (turpmāk – MS) aprēķina tikai būvniecības iecerēm, kas paredz dzīvojamo ēku būvniecību (atbilstoši noteikumu pielikumam ar būvju klasifikācijas kodiem 1110, 1121 vai 1122). MS apmēru nosaka atbilstoši šādai formulai:

  MS=L*Isoc*0,05

 

7. Būvniecības iecerēm, kas paredz būvei vairākas funkcijas (lietošanas veidus), būves klasifikācijas koeficientu R piemēro par katru izmantošanas veidu proporcionāli attiecīgā izmantošanas veida platībai.

8. Mainīgo koeficientu – patēriņa cenu indeksa (turpmāk – PCI) un būvniecības izmaksu indeksa (turpmāk – BII) apmēru nosaka ar Rīgas domes lēmumu katru kalendāro gadu ne vēlāk kā 1. jūnijā atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes sniegtajai informācijai par vispārējā patēriņa cenu izmaiņām (inflācijas/deflācijas apmēru) valstī iepriekšējā statistikas gadā un būvniecības izmaksu izmaiņām (pieaugumu/samazinājumu) valstī iepriekšējā statistikas gadā.

9. Noteikumu pieņemšanas gadā PCI bāzes lielums ir 1,215 un BII bāzes lielums ir 1,268. Katrā nākamajā gadā PCI un BII veidojas, iepriekšējā gada noteiktajiem koeficientiem, kas apstiprināti ar Rīgas domes lēmumu, attiecīgi pieskaitot vai atskaitot no tā Centrālās statistikas pārvaldes apstiprināto iepriekšējā gada vispārējā patēriņa cenu izmaiņu indeksu (inflācijas/deflācijas apmēru) un būvniecības izmaksu izmaiņu indeksu (pieauguma/samazinājuma apmēru), kas izteikts koeficienta izteiksmē un noteikts ar Rīgas domes lēmumu noteikumu 8. punktā norādītajā kārtībā.

10. Atbrīvojumu nodevas aprēķinā par būvniecības ieceres īstenotāja izbūvētajām pilsētas ielām (brauktuve un ietve) ārpus sava zemesgabala robežām (Atlaide A) piemēro gadījumos, ja būvniecības ieceres īstenotājs izbūvējis jaunu pilsētas ielu vai veicis pilsētas ielas pārbūvi ar seguma maiņu uz cieto segumu, šīs pilsētas ielas būvniecība noteikta pašvaldības institūcijas tehniskajos noteikumos, kā arī attiecīgā pašvaldības institūcija ir saskaņojusi būvprojektu, kurā paredzēta pilsētas ielas būvniecība vai pārbūve, un izbūvētā iela ir pieņemta ekspluatācijā. Šādos gadījumos atbrīvojuma apmēru nosaka atbilstoši šādai formulai:

  Atlaide A=Lceļam*Iceļiem*BII

 

11. Atbrīvojumu nodevas aprēķinā par būvniecības ieceres īstenotāja izbūvēto pilsētas maģistrālo lietus notekūdeņu kanalizācijas kolektoru (Atlaide B) piemēro, ja būvniecības ieceres īstenotājs ir izbūvējis jaunu vai pārbūvējis esošo pilsētas maģistrālo lietus notekūdeņu kanalizācijas kolektoru, šī kolektora būvniecība vai pārbūve ir noteikta pašvaldības institūcijas tehniskajos noteikumos, kā arī attiecīgā pašvaldības institūcija ir saskaņojusi būvprojektu, kurā paredzēta kolektora būvniecība vai pārbūve, un izbūvētais kolektors ir pieņemts ekspluatācijā. Šādos gadījumos atbrīvojuma apmēru nosaka atbilstoši šādai formulai:

  Atlaide B=Lnūk*Inūk*BII

 

12. Noteikumu 10. un 11. punktā noteikto atbrīvojumu kopējā summa nevar pārsniegt nodevas kopējo apmēru.

13. Jaunu īslaicīgas lietošanas būvju būvniecības, īslaicīgas lietošanas būvju novietošanas un īslaicīgas lietošanas būvju pārbūves gadījumā nodevu piemēro 50 % apmērā no nodevas kopējā apmēra.

14. Jaunu koka karkasa konstrukcijas būvju būvniecībai nodevu piemēro 50 % apmērā no nodevas kopējā apmēra.

15. Fiziskām personām, kas īsteno būvniecības ieceri jauna mājokļa būvniecībai (atbilstoši noteikumu pielikumam ar būvju klasifikācijas kodiem 1110 vai 1121), nodevu piemēro 50 % apmērā no nodevas kopējā apmēra.

16. Nodevu nepiemēro tādu būvju pārbūvei, kas ar pašvaldības institūcijas lēmumu klasificētas kā vidi degradējošas būves.

III. Nodevas maksāšanas kārtība un samaksas kontrole

17. Nodevu aprēķina un maksā šādā kārtībā:

17.1. 80 % no nodevas kopējā apmēra (turpmāk – Pirmais maksājums) noteikumos noteiktajā kārtībā aprēķina pēc būvatļaujā veiktās atzīmes par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi, bet atlikušo summu no nodevas kopējā apmēra (turpmāk – Otrais maksājums) šajos noteikumos noteiktajā kārtībā aprēķina pēc būves pieņemšanas ekspluatācijā;

17.2. Otro maksājumu aprēķina, ņemot vērā faktisko būves apjomu tās ekspluatācijā pieņemšanas brīdī, un piemēro PCI un BII, kas bija spēkā Pirmā maksājuma maksāšanas paziņojuma izdošanas brīdī. Otrā maksājuma apmēru nosaka, atņemot Pirmā maksājuma apmēru no kopējā nodevas apmēra, kas aprēķināts, ņemot vērā faktisko būves apjomu tās ekspluatācijā pieņemšanas brīdī;

17.3. Pirmā maksājuma maksāšanas paziņojumu, kurā norādīta nodevas kopējā summa, Pirmā maksājuma summa un tā samaksas termiņš, Departaments izdod viena mēneša laikā pēc būvatļaujā veiktās atzīmes par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi un paziņo to nodevas maksātājam. Pirmais maksājums ir maksājams noteikumu 21. vai 22. punktā norādītajā termiņā;

17.4. Otrā maksājuma maksāšanas paziņojumu, kurā norādīta nodevas kopējā summa, Otrā maksājuma summa un tā samaksas termiņš, Departaments izdod viena mēneša laikā pēc būves pieņemšanas ekspluatācijā, un paziņo to nodevas maksātājam. Ja būves realizācija sadalīta kārtās, tad Otrā maksājuma maksāšanas paziņojumu izdod pēc būves pēdējās kārtas pieņemšanas ekspluatācijā, izņemot gadījumus, kad katrai būvniecības kārtai būvatļaujā ir veikta atsevišķa atzīme par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi. Ja nodevas maksātājs ir iesniedzis noteikumu 19. punktā minēto iesniegumu par noteikumu 10. un 11. punktā noteiktā atbrīvojuma piemērošanu, Otrā maksājuma maksāšanas paziņojumu Departaments izdod viena mēneša laikā no brīža, kad kļuvis neapstrīdams noteikumu 18. punktā norādītais Rīgas domes lēmums. Ja ar noteikumu 18. punktā norādīto Rīgas domes lēmumu piešķirtā atbrīvojuma apmērs pārsniedz Otrā maksājuma summu, samaksātās nodevas starpību atmaksā 15 darba dienu laikā no brīža, kad iepriekšminētais Rīgas domes lēmums kļuvis neapstrīdams.

18. Noteikumu 10. un 11. punktā noteiktos atbrīvojumus piemēro, izdodot Otrā maksājuma maksāšanas paziņojumu, un atņem no nodevas kopējā maksājuma. Lēmumu par noteikumu 10. un 11. punktā noteikto atbrīvojumu piemērošanu pieņem Rīgas dome. Ja būvniecības ieceres īstenotājs realizē vairākas būvniecības ieceres, Rīgas dome šajā punktā norādīto lēmumu pieņem par katru būvniecības ieceri atsevišķi. Pilsētas ielas un/vai maģistrālā lietus notekūdeņu kanalizācijas kolektora būvniecība var būt pamats atbrīvojuma piemērošanai tikai attiecībā uz to būvniecības ieceri, kuras īstenošanai bija nepieciešama pilsētas ielas un/vai maģistrālā lietus notekūdeņu kanalizācijas kolektora izbūve.

19. Noteikumu 10. un 11. punktā noteiktos atbrīvojumus aprēķina, pamatojoties uz nodevas maksātāja iesniegumu, kuru nodevas maksātājs iesniedz pirms Otrā maksājuma maksāšanas paziņojuma izdošanas (ne vēlāk kā 10 dienas pēc būves pieņemšanas ekspluatācijā). Maksāšanas paziņojuma aprēķinā ņem vērā faktiski izbūvēto un ekspluatācijā pieņemto pilsētas ielu un/vai maģistrālo lietus notekūdeņu kanalizācijas kolektora apjomu. Šajā noteikumu punktā norādītajā iesniegumā nodevas maksātājs norāda faktiski izbūvēto pilsētas ielu (m2) apjomu un/vai maģistrālo lietus notekūdeņu kanalizācijas kolektora apjomu (m), kas izbūvēts ārpus sava zemesgabala robežām, un pievieno iesniegumam iepriekšminēto informāciju apstiprinošus pierādījumus.

20. Nodeva maksājama maksāšanas paziņojumā norādītajā termiņā.

21. Ja Pirmā maksājuma vai Otrā maksājuma apmērs nepārsniedz 1400 euro, nodevu samaksā divos vienādos maksājumos, no kuriem pirmo samaksā viena mēneša laikā no maksāšanas paziņojuma izdošanas dienas, bet otro – četru mēnešu laikā no maksāšanas paziņojuma izdošanas dienas.

22. Ja Pirmā maksājuma vai Otrā maksājuma apmērs pārsniedz 1400 euro, nodevu samaksā četros vienādos maksājumos, no kuriem pirmo samaksā viena mēneša laikā no maksāšanas paziņojuma izdošanas dienas, otro – četru mēnešu laikā no maksāšanas paziņojuma izdošanas dienas, trešo – astoņu mēnešu laikā no maksāšanas paziņojuma izdošanas dienas, bet ceturto – 12 mēnešu laikā no maksāšanas paziņojuma izdošanas dienas.

23. Ja nodevas maksātājs ir pilnā apmērā veicis nodevas maksājumus, kuriem ir iestājies samaksas termiņš, kā arī samaksājis nokavējuma naudu par nodevas maksājumu samaksas termiņa nokavējumu, Departamentam uz nodevas maksātāja motivēta rakstveida iesnieguma pamata ir tiesības pagarināt kārtējo nodevas maksājumu samaksas termiņus uz laiku līdz sešiem mēnešiem, skaitot no attiecīgā nodevas maksājuma samaksas termiņa iestāšanās. Nodevas maksātājs šajā punktā norādīto iesniegumu iesniedz Departamentā ne vēlāk kā 10 dienas pirms kārtējā nodevas maksājuma samaksas termiņa iestāšanās.

24. Departamentam uz nodevas maksātāja motivēta rakstveida iesnieguma pamata ir tiesības pagarināt nokavēto nodevas maksājumu samaksas termiņus līdz sešiem mēnešiem, skaitot no attiecīgā nodevas maksājuma samaksas termiņa iestāšanās. Nodevas maksātājs šajā punktā norādīto iesniegumu iesniedz Departamentā ne vēlāk kā vienu mēnesi pēc attiecīgā nodevas maksājuma samaksas termiņa iestāšanās.

25. Nodevas maksātājs noteikumu 23. un 24. punktā minētajā iesniegumā norāda:

25.1. nodevas maksājumu/maksājumus, uz kuru/-iem attiecināms iesniegums;

25.2. vēlamo termiņa ilgumu, par kādu pagarināma nodevas maksājuma samaksa, nepārsniedzot noteikumu 23. un 24. punktā norādītos termiņus;

25.3. nodevas maksātāja finansiālo stāvokli raksturojošus apstākļus, kā arī pievieno iesniegumam šos apstākļus apstiprinošus pierādījumus.

26. Departaments, izskatot noteikumu 23. un 24. punktā minēto iesniegumu, izvērtē nodevas maksātāja finansiālo stāvokli, kā arī ņem vērā, vai nodevas maksātājam ar Departamenta lēmumu agrāk ir piešķirti nodevas maksājumu samaksas termiņa pagarinājumi, vai nodevas maksātājs ir ievērojis šajos lēmumos noteikto nodevas maksājumu samaksas kārtību. Departaments lēmumu pieņem 10 dienu laikā.

27. Ja nodevas maksātājs pieņem lēmumu par būvdarbu pārtraukšanu Ministru kabineta 2014. gada 2. septembra noteikumu Nr. 529 "Ēku būvnoteikumi" kārtībā, par ko ir rakstiski paziņojis institūcijai, kura pilda būvvaldes funkciju un kura ir pieņēmusi lēmumu par atļauju pārtraukt būvdarbus, Departamentam uz nodevas maksātāja motivēta rakstveida iesnieguma pamata ir tiesības pagarināt kārtējo nodevas maksājumu samaksas termiņus par termiņu, uz kādu tiek plānots būvdarbu pārtraukums, bet ne ilgāk par vienu gadu. Šajā noteikumu punktā norādītā iesnieguma iesniegšana un lēmuma pieņemšana par termiņa pagarināšanu neatbrīvo nodevas maksātāju no pienākuma maksāt nodevas maksājumus, kuriem līdz lēmuma pieņemšanai par nodevas maksājumu samaksas termiņa pagarināšanu ir iestājies samaksas termiņš.

28. Noteikumu 23., 24. un 27. punktā minētajos nodevas samaksas termiņa pagarināšanas gadījumos aprēķina nokavējuma naudu normatīvajos aktos noteiktajā apmērā visā kavējuma periodā līdz rakstveida iesnieguma saņemšanai par nodevas maksājuma termiņa pagarināšanu.

29. Nodevas maksājuma samaksas termiņu noteikumu 23., 24. un 27. punktā minētajos gadījumos var pagarināt vienu reizi.

30. Ja pēc Pirmā maksājuma maksāšanas paziņojuma izdošanas mainās persona, kas Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā īsteno būvniecības ieceri, un būvatļauja ir pārreģistrēta normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā, Otro maksāšanas paziņojumu izdod jaunajai personai, kas Rīgas valstspilsētas pašvaldības administratīvajā teritorijā īsteno būvniecības ieceri.

31. Nodevu ieskaita Rīgas valstspilsētas pašvaldības pamatbudžeta vispārējo ieņēmumu kontā.

IV. Noslēguma jautājumi

32. Ja Pirmā maksājuma maksāšanas paziņojums ir izdots pirms noteikumu stāšanās spēkā, Otrā maksājuma summa tiek aprēķināta saskaņā ar saistošajiem noteikumiem, kas bija spēkā Pirmā maksājuma maksāšanas paziņojuma izdošanas brīdī.

33. Noteikumi stājas spēkā 2024. gada 1. jūlijā.

34. Atzīt par spēku zaudējušiem Rīgas domes 2013. gada 19. februāra saistošos noteikumus Nr. 211 "Par pašvaldības nodevu par pašvaldības infrastruktūras uzturēšanu un attīstību Rīgā" (Latvijas Vēstnesis, 2013, Nr. 51, Nr. 192; 2014, Nr. 243; 2015, Nr. 218; 2016, Nr. 31; 2020, Nr. 106).

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

Pielikums
Rīgas domes 2024. gada 15. maija
saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-267-sn

Būvniecības ieceres, par kurām maksā nodevu

Nr.
p. k.
Būvju klasifikācijas kods Būvju klasifikācijas koda nosaukums Koeficients Būvniecības ieceres, par kurām maksā nodevu Izņēmumi
1. 1110 Viena dzīvokļa mājas

Viena dzīvokļa mājas dzīvojamo telpu grupa

0,5 Brīvi stāvošas savrupmājas, tai skaitā individuālās ģimeņu mājas, villas, mežsargu mājas, lauku mājas, vasarnīcas, dārza mājas u. tml., kā arī savienotas (dvīņu un rindu) mājas, kurās katrai dzīvojamo telpu grupai ir sava ieeja.
Vienīgā dzīvojamo telpu grupa minētajā ēkā
Izņemot *
2. 1121 Divu dzīvokļu mājas

Divu dzīvokļu mājas dzīvojamo telpu grupa

0,5 Brīvi stāvošas vai savienotas (dvīņu, rindu vai sekciju tipa) dzīvojamās mājas ar divām dzīvojamo telpu grupām.

Dzīvojamo telpu grupa minētajā ēkā

Izņemot *
3. 1122 Triju vai vairāku dzīvokļu mājas

Triju vai vairāku dzīvokļu mājas dzīvojamo telpu grupa

0,5 Brīvi stāvošas vai savienotas (rindu vai sekciju tipa) dzīvojamās mājas ar trijām vai vairākām dzīvojamo telpu grupām.
Dzīvojamo telpu grupa minētajā ēkā
Izņemot **
4. 1130 Dažādu sociālo grupu kopdzīvojamās mājas

Dažādu sociālo grupu kopdzīvojamās mājas dzīvojamo telpu grupa

0,1 Dažādu sociālo grupu kopdzīvojamās mājas un telpu grupas, tai skaitā klosteri, rehabilitācijas centri, sociālās aprūpes un rehabilitācijas institūcijas, krīzes centri, dienas centri, patversmes, servisa dzīvokļi, grupu mājas, pusceļa mājas, sociālo pakalpojumu centri, ēkas un telpu grupas, kurās sniedz sociālos pakalpojumus ar izmitināšanu Izņemot **
5. 1211 Viesnīcu ēkas

Viesnīcas telpu grupa

1,2 Viesnīcas, moteļi, pansijas, viesu mājas, atpūtas ēkas ar pirts telpu, banketu zāli un nakšņošanas vietām u. tml. apmešanās ēkas un telpu grupas ar restorānu vai citu sabiedriskās ēdināšanas telpu vai bez tās.

Sabiedriskās ēdināšanas ēkas un telpu grupas (piemēram, restorāns, bārs, kafejnīca)

 
6. 1212 Citas īslaicīgas apmešanās ēkas

Citu īslaicīgas apmešanās telpu grupa

1,2 Nomājamas vieglas konstrukcijas vasaras sezonai paredzētas ēkas vai telpu grupas atpūtai – tūristu apmetnes, bērnu vai ģimeņu brīvdienu apmetnes un kempingi  
7. 1220 Biroju ēkas

Biroja telpu grupa

1,2 Ēkas, kas tiek izmantotas darījumiem un dažādiem administratīviem mērķiem, tai skaitā bankas, pasta nodaļas, izdevniecības, pašvaldību iestādes, valsts pārvaldes iestādes, uzņēmumu, organizāciju un iestāžu ēkas, kā arī konferenču un kongresu centri, tiesu un parlamenta ēkas un telpu grupas Izņemot**
8. 1230 Vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības ēkas

Vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības telpu grupa

2.0 Vairumtirdzniecības un mazumtirdzniecības ēkas un centri, tirdzniecības bāzes, iepirkšanās centri, parki, veikali, zāles, kas tiek izmantotas gadatirgiem, izsolēm un izstādēm, apjumtie tirgi, tirgus paviljoni, pakalpojumu sniegšanas ēkas, skaistumkopšanas ēkas, degvielas uzpildes staciju ēkas, tirdzniecības nojumes, kioski, paviljoni.

Telpu grupas, kas pilda minētās funkcijas

 
9. 1241 Sakaru ēkas, stacijas, termināļi un ar tiem saistītās ēkas

Sakaru, stacijas, termināļa telpu grupa

0,7 Civilo un militāro lidostu ēkas un telpu grupas. Pasažieru staciju ēkas un telpu grupas, transporta pieturu nojumes, ostu termināļu ēkas un telpu grupas, trošu ceļu un cēlējkrēslu stacijas ēkas, radio un televīzijas pārraides ēkas un telpu grupas, telefona centrāles, telekomunikāciju centri, lidmašīnu angāri, signālposteņu ēkas un telpu grupas, lokomotīvju un vagonu depo, bāku ēkas, gaisa satiksmes vadības ēkas un telpu grupas, ar dzelzceļa transporta apkopi saistītas ēkas un telpu grupas u. tml.  
10. 1242 Garāžu ēkas

Garāžas telpu grupa

1,2 Virszemes vai apakšzemes garāžu ēkas un telpu grupas, apjumtas transportlīdzekļu (auto, velosipēdu, laivu u. c. tehnikas) novietnes (nojumes) un garāžas (gan ēkas, gan telpu grupas)  
11. 1251 Rūpnieciskās ražošanas ēkas

Rūpnieciskās ražošanas telpu grupa

0,6 Ēkas un telpu grupas, kas tiek izmantotas rūpnieciskai ražošanai, piemēram, rūpnīcas, darbnīcas, fabrikas, kautuves un alus brūži, autoservisi, automazgātavas (nojumes auto mazgāšanai), veļas mazgātavas, ķīmiskās tīrītavas Izņemot katlumājas un koģenerācijas stacijas, slēgto transformatoru apakšstaciju ēkas, sūkņu un kompresoru stacijas, attīrīšanas, filtrēšanas un nostādināšanas staciju ēkas, gāzes regulēšanas, mērīšanas stacijas un savākšanas punkti
12. 1252 Noliktavas, rezervuāri, bunkuri un silosi

Noliktavas, rezervuāra, bunkura un silosa telpu grupa

0,8 Apjumtas ēkas un telpu grupas, kas tiek izmantotas kā noliktavas un uzglabāšanas funkcijai, piemēram, ūdens, naftas, gāzes, ķīmisko vielu un radioaktīvo atkritumu rezervuāru ēkas un telpu grupas, bunkuri un silosi, saldētavas, sašķidrinātas gāzes spiedtvertnes u. c. specializētās noliktavu ēkas un telpu grupas  
13. 1261 Ēkas plašizklaides pasākumiem

Plašizklaides pasākumu telpu grupa

1,2 Kinoteātri, koncertzāles, operu ēkas, teātri, kazino, sarīkojumu un universālās zāles, kas tiek izmantotas plašizklaides pasākumiem, cirki, mūzikas un deju zāļu ēkas un telpu grupas, piemēram, apjumtas estrādes un skatuves  
14. 1262 Muzeji un bibliotēkas

Muzeja vai bibliotēkas telpu grupa

0,1 Muzeji, mākslas galerijas, bibliotēkas, fondu glabāšanas un arhīvu ēkas un telpu grupas  
15. 1263 Skolas, universitātes un zinātniskajai pētniecībai paredzētās ēkas

Izglītības iestāžu telpu grupa

0,1 Pirmsskolas, pamata un vidējās izglītības iestāžu ēkas (mazbērnu novietnes, bērnudārzi, pamatskolas, vidusskolas, koledžas, ģimnāzijas, speciālas skolas bērniem invalīdiem, tehniskās skolas, arodskolas u. tml.), augstskolu un zinātniskās pētniecības iestāžu ēkas; zinātniskās pētniecības laboratorijas, tālākizglītības iestādes, meteoroloģiskās stacijas, observatorijas un telpu grupas, dienas centri bērniem, jauniešiem, invalīdiem, senioriem u. c. grupām Izņemot ***
16. 1264 Ārstniecības vai veselības aprūpes iestāžu ēkas

Ārstniecības vai veselības aprūpes iestāžu telpu grupa

0,1 Ēkas un telpu grupas medicīniskai ārstēšanai un aprūpei, tai skaitā slimnīcas un aprūpes iestādes cilvēkiem vai dzīvniekiem, atskurbtuves, universitātes slimnīcas, psihiatriskās slimnīcas, dispanseri, ambulances, soda izciešanas iestāžu un cietumu slimnīcas vai armijas hospitāļi, dzemdību nami, mātes un bērna veselības centri, asins pārliešanas un donoru centri, morgi Izņemot ***
17. 1265 Sporta ēkas

Sporta telpu grupa

0,1 Ēkas un telpu grupas sporta pasākumiem, tai skaitā arēnas, sporta manēžas, sporta zāles, slēgtie peldbaseini, segtie sporta laukumi, šautuves, boulinga ēkas un telpu grupas u. tml. Izņemot***
18. 1272 Kulta ēkas

Kulta telpu grupa

0,1 Baznīcas, kapelas, mošejas, sinagogas u. c. reliģijas vai kulta ēkas, ar kapsētām saistītās ēkas, kapličas, mauzoleji, sēru zāles, krematorijas, kolumbāriju ēkas u. tml. ēkas un telpu grupas  
19. 1274 Citas, iepriekš neklasificētas, ēkas

Cita, iepriekš neklasificēta, telpu grupa

0,4 Tualetes ēkas, mājsaimniecību saimniecības ēkas, individuālās garāžas, individuālās pirtis*, pagrabi, vasaras virtuves, siltumnīcas, apsardzes ēkas, caurlaides ēkas, individuālās lapenes, neklasificētas nojumes Izņemot *
20. 2112 Ielas un ceļi 0,2 Ar transporta infrastruktūru saistītie laukumi, piemēram, transportlīdzekļu novietnes, autostāvvietas u. tml. Izņemot**

* Ja nodevas maksātājs ir atbrīvots no nodevas samaksas saskaņā ar Ministru kabineta 2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas" 16.6. apakšpunktu (no nodevas atbrīvo fiziskas personas, ja būvniecības ieceri īsteno savas dzīvesvietas nodrošināšanas vajadzībām (dzīvoklī, viendzīvokļa vai divdzīvokļu dzīvojamā mājā, saimniecības ēkās, garāžās individuālai lietošanai)).

** Būvniecības ieceres, kuras daļēji vai pilnībā finansē no Rīgas valstspilsētas pašvaldības budžeta.

*** Būvniecības ieceres, kuras daļēji vai pilnībā finansē no Rīgas valstspilsētas pašvaldības vai valsts budžeta.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

 

Paskaidrojuma raksts
Rīgas domes 2024. gada 15. maija saistošajiem noteikumiem Nr. RD-24-267-sn "Par pašvaldības nodevu par pašvaldības infrastruktūras uzturēšanu un attīstību Rīgā"

1. Mērķi un nepieciešamības pamatojums, tostarp raksturojot iespējamās alternatīvas, kas neparedz tiesiskā regulējuma izstrādi

Pašvaldību likuma pārejas noteikumu 6. punkts paredz iespēju pašvaldībai līdz 2024. gada 30. jūnijam turpināt piemērot saistošos noteikumus, kuri izdoti uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata. Pēc noteiktā datuma pašvaldības domei ir pienākums izvērtēt uz likuma "Par pašvaldībām" normu pamata izdoto saistošo noteikumu atbilstību Pašvaldību likumam un izdot jaunus saistošos noteikumus.

Tiesības izdot saistošos noteikumus par pašvaldības nodevu par pašvaldības infrastruktūras uzturēšanu un attīstību Rīgā ir pašvaldības domes deleģētā kompetence, kas izriet no likuma "Par nodokļiem un nodevām" 12. panta pirmās daļas 11. punkta un Ministru kabineta 2005. gada 28. jūnija noteikumu Nr. 480 "Noteikumi par kārtību, kādā pašvaldības var uzlikt pašvaldību nodevas" 14.1 punkta.

Ievērojot Ministru kabineta 2009. gada 3. februāra noteikumu Nr. 108 "Normatīvo aktu projektu sagatavošanas noteikumi" minētās prasības, saistošo noteikumu grozījumu projektu nesagatavo, ja tā normu apjoms pārsniedz pusi no spēkā esošo saistošo noteikumu normu apjoma. Izvērtējot spēkā esošos Rīgas domes 2013. gada 19. februāra saistošos noteikumus Nr. 211 "Par pašvaldības nodevu par pašvaldības infrastruktūras uzturēšanu un attīstību Rīgā", tika secināts, ka nepieciešams sagatavot jaunu saistošo noteikumu projektu, jo grozījumu apjoms skar lielāko daļu saistošo noteikumu normu.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu, iekļaujot attiecīgus aprēķinus

Atbilstoši Pašvaldību likuma 46. panta otrajai daļai informācija par plānoto ietekmi uz pašvaldības budžetu netiek iekļauta.

3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci (aktuālā situācija, prognozes tirgū un atbilstība brīvai un godīgai konkurencei)

Ar saistošajiem noteikumiem tiek aizstāti Rīgas domes 2013. gada 19. februāra saistošie noteikumi Nr. 211 "Par pašvaldības nodevu par pašvaldības infrastruktūras uzturēšanu un attīstību Rīgā".

Ar saistošajiem noteikumiem konceptuāli saglabāts līdzšinējais regulējums, papildinot to ar šādām būtiskākajām izmaiņām:

Atbilstoši aktuālajiem pilsētas plānošanas dokumentiem ir mainījušās pilsētas prioritārās zonas, akcentēta sociāli atbildīga ilgtspējīgas, kompaktas pilsētas attīstība. Jaunajā pilsētas stratēģijā prioritārās attīstības teritorijas ir koncentrētas ap pilsētas kodolu, tādēļ nodeva vairs netiek diferencēta, vadoties no būves atrašanās vietas pilsētā.

Būtiskas izmaiņas tiek ieviestas saistošo noteikumu pielikumā attiecībā uz nodevas aprēķina koeficientu R (būvju klasifikācijas koeficients), kas samazina nodevas apjomu ēkām ar dzīvojamo funkciju un sociālo funkciju, savukārt pakalpojumu, ražošanas un tirdzniecības ēkām koeficientu vērtības tiek paaugstinātas.

Attiecībā uz mainīgo koeficientu – patēriņa cenu indeksa (PCI) un būvniecības izmaksu indeksa (BII) – aprēķinu tiek paredzēts, ka katrā nākamajā gadā PCI un BII veidojas, iepriekšējā gadā noteiktajam un ar Rīgas domes lēmumu apstiprinātiem koeficientiem attiecīgi pieskaitot vai atskaitot no tā iepriekšējā gada CSP apstiprināto vispārējā patēriņa cenu indeksu un būvniecības izmaksu indeksu, kas izteikti koeficientos.

Noteikumi paredz veicināt dabai draudzīgāku materiālu izvēli jaunu ēku būvniecībā, nosakot, ka ēkām, kas pilnībā tiek būvētas no koka karkasa konstrukcijām, nodeva tiek samazināta par 50 %. Šāds nosacījums tiek iekļauts ar mērķi, lai veicinātu vides kvalitāti, veidojot un uzturot patīkamu, daudzveidīgu un klimata pārmaiņām pielāgotu vidi, kurā dabā balstīti risinājumi sekmē vides kvalitāti, pielāgošanos klimata pārmaiņām un klimata pārmaiņu mazināšanu. Koka ēkas palīdz ekonomēt enerģiju gan ražošanas procesā, gan arī ēkas dzīves cikla laikā un labvēlīgi ietekmē cilvēku veselību.

Lai veicinātu vidi degradējošu būvju sakārtošanu, būvniecības iecerēm būvēs, kuras klasificētas kā vidi degradējošas būves, nodeva netiek piemērota.

Līdz šim tika noteikts, ka gadījumos, kad būve tiek pieņemta ekspluatācijā pirms nodevas pirmā maksājuma samaksas galīgā termiņa, nodevas pirmais maksājums pilnā apmērā ir jāsamaksā ne vēlāk kā līdz būves pieņemšanai ekspluatācijā. Lai saglabātu nodevas maksātājam sākotnēji piešķirtās tiesības veikt nodevas pirmā maksājuma samaksu maksāšanas paziņojumā norādītajos nodevas maksājumu termiņos un samazinātu nodevas maksājumu slogu, kas veidojas situācijā, kad nodevas maksātājs būvi ir nodevis ekspluatācijā pirms nodevas pirmā maksājuma samaksas galīgā termiņa, šādu pienākumu izstrādātie saistošie noteikumi vairs neparedz.

Par jaunām būvniecības iecerēm, kas paredz mājokļa būvniecību (atbilstoši saistošo noteikumu pielikumam ar būvju klasifikācijas kodiem 1110 vai 1121), fiziskām personām nodeva tiek piemērota 50 % apmērā no nodevas kopējā apmēra.

Saistošajos noteikumos turpmāk tiks noteikts, ka maksāšanas paziņojumu nodevas maksātājam var paziņot, ne tikai nosūtot pa pastu, tādējādi pieļaujot izmantot arī citus Paziņošanas likumā noteiktos dokumentu paziņošanas veidus un e-adresi. Tas atbilst Administratīvā procesa likuma 70. panta otrajai daļai, kurā noteikts, ka administratīvo aktu paziņo adresātam atbilstoši Paziņošanas likumam un Oficiālās elektroniskās adreses likumam.

Saistošajos noteikumos paredzēts precizēt, ka gadījumos, kad būvniecības iecere tiek realizēta vairākās būvniecības kārtās, tad nodevas otrā maksājuma maksāšanas paziņojums tiek izdots tikai pēc būvniecības ieceres pēdējās kārtas pieņemšanas ekspluatācijā (ja vien katrai būvniecības kārtai nav izdarīta atsevišķa atzīme par būvdarbu uzsākšanas nosacījumu izpildi).

Lai nodrošinātu nodevas atmaksas termiņa ievērošanu, paredzēts noteikt, ka samaksātās nodevas starpību atmaksā 15 darba dienu laikā.

Lai rastos vienota izpratne par iesniedzamo informāciju un pierādījumiem noteikumu 10. un 11. punktā norādīto atbrīvojumu no nodevas piešķiršanai, nodevas maksātājam iesniegumā būs jānorāda faktiski izbūvēto pilsētas ielu (m2) un/vai maģistrālo lietus notekūdeņu kanalizācijas kolektora apjoms (m), kas izbūvēts ārpus sava zemesgabala robežām, un jāpievieno iesniegumam iepriekšminēto informāciju apstiprinoši pierādījumi.

Saistošajos noteikumos tiek precizēti noteikumi par nokavēto un kārtējo nodevas maksājumu samaksas termiņa pagarināšanu.

Papildus tiek precizēts saistošo noteikumu pielikums "Būvniecības ieceres, par kurām maksā nodevu" atbilstoši Ministru kabineta 2018. gada 12. jūnija noteikumiem Nr. 326 "Būvju klasifikācijas noteikumi".

4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām gan attiecībā uz saimnieciskās darbības veicējiem, gan fiziskajām personām un nevalstiskā sektora organizācijām, gan budžeta finansētām institūcijām

Būtiskas izmaiņas uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem

Tiek saglabāta līdzšinējā nodevas administrēšanas kārtība.

6. Izpildes nodrošināšana

Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Rīgas valstspilsētas pašvaldības Pilsētas attīstības departaments. Administratīvā akta piespiedu izpilde notiek Administratīvā procesa likuma "D" sadaļā noteiktajā kārtībā, kas attiecas uz naudas maksājumu vērsta administratīvā akta piespiedu izpildi.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana

Atbilstoši likuma "Par nodokļiem un nodevām" 1. panta 3. punktam pašvaldības nodeva ir pašvaldības domes noteikts obligāts maksājums pašvaldības pamatbudžetā vai speciālajā budžetā šajā likumā paredzētajos gadījumos.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām, tostarp sabiedrības viedokļa noskaidrošanā gūtā informācija

Saistošo noteikumu projekts no 2024. gada 18. marta līdz 2024. gada 2. aprīlim tika publicēts pašvaldības oficiālajā tīmekļvietnē sabiedrības viedokļa noskaidrošanai. Noteiktajā laikā netika saņemts neviens viedoklis par saistošo noteikumu projektu.

Rīgas domes priekšsēdētājs V. Ķirsis

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!