• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ķekavas novada domes 2024. gada 15. maija saistošie noteikumi Nr. 14/2024 "Par Ķekavas novada pašvaldības stipendiju piešķiršanu". Publicēts oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis", 22.05.2024., Nr. 98 https://www.vestnesis.lv/op/2024/98.27

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ķekavas novada domes lēmums Nr. 17

Par detālplānojuma "Romanovski", Krustkalnos, Ķekavas pagastā, Ķekavas novadā, apstiprināšanu

Vēl šajā numurā

22.05.2024., Nr. 98

PAR DOKUMENTU

Izdevējs: Ķekavas novada dome

Veids: saistošie noteikumi

Numurs: 14/2024

Pieņemts: 15.05.2024.

OP numurs: 2024/98.27

2024/98.27
RĪKI

Ķekavas novada domes saistošie noteikumi: Šajā laidienā 1 Pēdējās nedēļas laikā 1 Visi

Ķekavas novada pašvaldības domes saistošie noteikumi Nr. 14/2024

2024. gada 15. maijā

Par Ķekavas novada pašvaldības stipendiju piešķiršanu

Apstiprināti ar Ķekavas novada domes
2024. gada 15. maija sēdes lēmumu Nr. 21
(prot. Nr. 11)

Izdoti saskaņā ar Izglītības likuma
17. panta trešās daļas 21. punktu

I. Vispārīgie noteikumi

1. Saistošie noteikumi (turpmāk – noteikumi) nosaka kārtību, kādā Ķekavas novada pašvaldība (turpmāk – pašvaldība) piešķir stipendijas pašvaldības izglītības iestāžu (turpmāk – izglītības iestādes) 10.–12. klašu izglītojamajiem un kritērijus stipendijas saņemšanai.

2. Stipendiju piešķiršanas mērķis ir sekmēt izglītojamo motivāciju paaugstināt mācību sasniegumus, aktīvi piedalīties sabiedriskajā dzīvē, kā arī motivēt izglītojamos mācīties izglītības iestādēs, kurās iegūst vidējo izglītību.

3. Stipendijas tiek piešķirtas un izmaksātas no pašvaldības budžeta līdzekļiem.

II. Stipendijas apmērs un piešķiršanas nosacījumi

4. Stipendijas apmērs vienam izglītojamajam mēnesī, pēc normatīvajos aktos noteiktās nodokļu nomaksas, ir:

4.1. 30,00 euro (50,00 euro no 2025. gada 1. janvāra), ja vidējais gada vērtējums vai starpvērtējums, ja attiecināms, iepriekšējā semestrī nav bijis zemāks par 7,5 ballēm (vērtējums nevienā mācību priekšmetā nedrīkstēs būt zemāks par 6 ballēm);

4.2. 50,00 euro (70,00 euro no 2025. gada 1. janvāra), ja skolēna vidējais gada vērtējums vai starpvērtējums, ja attiecināms, iepriekšējā semestrī nav bijis zemāks par 8,5 ballēm (vērtējums nevienā mācību priekšmetā nedrīkstēs būt zemāks par 6 ballēm).

5. Stipendiju noteikumos noteiktajā apmērā ir tiesīgs saņemt izglītības iestāžu 10.–12. klašu izglītojamais, kurš:

5.1. iegūst izglītību izglītības iestādes 10.–12. klasē;

5.2. nav pārkāpis izglītības iestādes iekšējās kārtības noteikumus;

5.3. nav administratīvi sodīts;

5.4. piedalās kādā no interešu izglītības pulciņiem, amatiermākslas kolektīviem vai sporta organizācijām (klubiem), vai iegūst profesionālās ievirzes izglītību.

6. Izglītojamo, kuri uzsāk mācības izglītības iestādē 10.–12. klasēs, stipendiju piešķiršanas izvērtēšanai tiek ņemti vērā izglītojamā iepriekšējās mācību iestādes izsniegtie sekmju izraksta vērtējumi.

III. Stipendiju piešķiršanas kārtība

7. Stipendiju piešķir uz vienu mācību semestri un izmaksā reizi mēnesī, ieskaitot to izglītojamā, izglītojamā vecāka vai tā likumiskā pārstāvja (turpmāk – vecāki) norādītajā bankas norēķinu kontā. Stipendija par semestra pirmo mēnesi tiek izmaksāta vienlaikus ar semestra otrā mēneša stipendiju.

8. Rīkojumu par noteikumos noteikto stipendijas piešķiršanu izdod izglītības iestādes direktors (turpmāk – direktors). Rīkojumu saskaņo ar pašvaldības atbildīgās struktūrvienības vadītāju.

9. Direktors par stipendijas piešķiršanu informē izglītojamā vecākus.

10. Stipendijas izmaksu pārtrauc ar nākamo mēnesi, ja netiek izpildīti noteikumu 5. punktā minētie nosacījumi.

IV. Lēmumu vai faktiskās rīcības apstrīdēšana un pārsūdzēšana

11. Direktora pieņemtos lēmumus vai faktisko rīcību var apstrīdēt pašvaldības nolikumā noteiktajā kārtībā.

12. Pašvaldības nolikumā noteiktajā kārtībā pieņemto lēmumu var pārsūdzēt Administratīvajā rajona tiesā Administratīvā procesa likumā noteiktajā kārtībā.

V. Noslēguma jautājums

13. Noteikumi stājas spēkā ar 2024. gada 1. jūliju.

Ķekavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Žilko

 

Saistošo noteikumu Nr. 14/2024 "Par Ķekavas novada pašvaldības stipendiju piešķiršanu"
paskaidrojuma raksts

Paskaidrojuma raksta sadaļas Norādāmā informācija
1. Mērķis un nepieciešamības pamatojums Mērķis ir motivēt novada izglītojamos mācīties un ieinteresēt citu novadu labākos izglītojamos mācībām Ķekavas novada pašvaldības izglītības iestādēs, kurās iegūst vidējo izglītību, kā arī motivēt vidējās izglītības programmas izglītojamos paaugstināt mācību sasniegumus, būt aktīviem novada sabiedriskajā dzīvē, piemēram, piedaloties interešu izglītības pulciņos.

Pastāvošais tiesiskais regulējums ir Ķekavas novada pašvaldības 2021. gada 6. oktobra saistošie noteikumi Nr. 32/2021 "Par Ķekavas novada pašvaldības stipendiju piešķiršanu".

Pašvaldības pilnvarojums izstrādāt saistošos noteikumus izriet no Izglītības likuma 17. panta trešās daļas 21. punkta, kas nosaka, ka Pašvaldība nosaka pabalstu un cita veida materiālās palīdzības apmēru un piešķiršanas kārtību izglītojamajiem tās padotībā esošās izglītības iestādēs.

2. Fiskālā ietekme uz pašvaldības budžetu Plānotā ietekme uz pašvaldības budžetu ir aptuveni 46950,00 euro gadā, pamatojoties uz skolēnu skaita pieaugumu vidusskolās, kā arī vidusskolas skolēnu mācību sasniegumu kāpumu.
3. Sociālā ietekme, ietekme uz vidi, iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi pašvaldības teritorijā, kā arī plānotā regulējuma ietekme uz konkurenci Saistošo noteikumu tiesiskais regulējums tieši neietekmēs iedzīvotāju veselību, uzņēmējdarbības vidi un konkurenci. Saistošie noteikumi attiecas uz Ķekavas novada pašvaldības vidējās izglītības iestāžu vidusskolas posma izglītojamajiem.
4. Ietekme uz administratīvajām procedūrām un to izmaksām Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Izglītības, kultūras un sporta pārvalde.

Galvenie procedūras posmi un izglītojamajam vai izglītojamā likumiskajam pārstāvim veicamās darbības noteiktas Saistošajos noteikumos.

Administratīvo procedūru izmaksas nav paredzētas.

5. Ietekme uz pašvaldības funkcijām un cilvēkresursiem Saistošie noteikumi izstrādāti kā pašvaldības brīvprātīgā iniciatīva atbilstoši Pašvaldību likuma 5. pantam.

Saistošo noteikumu izpildes nodrošināšanai nav nepieciešams veidot jaunas darba vietas.

6. Informācija par izpildes nodrošināšanu Saistošo noteikumu izpildi nodrošina Ķekavas novada pašvaldības Izglītības, kultūras un sporta pārvalde, Ķekavas vidusskola, Baložu vidusskola un Baldones vidusskola.

Stipendiju izmaksu veic Ķekavas novada pašvaldības Finanšu pārvalde.

7. Prasību un izmaksu samērīgums pret ieguvumiem, ko sniedz mērķa sasniegšana Saistošie noteikumi ir piemēroti iecerētā mērķa sasniegšanas nodrošināšanai un paredz tikai to, kas ir vajadzīgs minētā mērķa sasniegšanai.

Pašvaldības izraudzītie līdzekļi ir leģitīmi un rīcība ir atbilstoša augstākstāvošiem normatīviem aktiem.

8. Izstrādes gaitā veiktās konsultācijas ar privātpersonām un institūcijām Saistošo noteikumu projektu izstrādājusi Izglītības, kultūras un sporta pārvalde; no 2024. gada 8. aprīļa līdz 2024. gada 24. aprīlim tas publicēts pašvaldības mājaslapā sabiedrības viedokļa noskaidrošanai.

Notikušas konsultācijas ar Ķekavas novada vidusskolu direktoriem.

Sabiedrības pārstāvju viedokļi iepriekš minētajā termiņā nav saņemti.

Ķekavas novada pašvaldības domes priekšsēdētājs J. Žilko

Izdruka no oficiālā izdevuma "Latvijas Vēstnesis" (www.vestnesis.lv)

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!