• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Pasaules bankas vērtējumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 23.08.2000., Nr. 298/299 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10003

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par reģionālo reformu

Vēl šajā numurā

23.08.2000., Nr. 298/299

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Pasaules bankas vērtējumu

Pasaules bankas Latvijā realizētais un pagājušā gada vasarā noslēgtais uzņēmumu un finansu sektora pārstrukturēšanas projekts saņēmis Pasaules bankas visaugstāko vērtējumu un iekļauts bankas privātā sektora finansēšanas "paraugprojektu" sarakstā.

 

Projekta mērķis bija palīdzēt Latvijas valdībai reformēt uzņēmumu un finansu sektoru, piešķirot finansējumu kredītlīniju veidā nesen privatizētajiem un privātajiem uzņēmumiem, kā arī sniedzot tehnisko palīdzību uzņēmumiem privatizācijas procesā un bankām. Otrs, ne mazāk svarīgs projekta uzdevums bija būtiski uzlabot valdības institūciju kapacitāti kredītu vadības jomā. Vērtējot abus šos uzdevumus, kā arī veiksmīgo sadarbību ar Zviedrijas, Kanādas, Dānijas valdību aģentūrām, Pasaules banka piešķīrusi augstāko atzīmi HS ( highly satisfactory ).

Pasaules bankas vērtētāji atzīmē veiksmīgo projekta sagatavošanu un vadību, kā arī elastību tā realizācijā, kā rezultātā ir izsniegts viss kredītlīnijas ietvaros piešķirtais finansējums, un tas ir ļoti labs rādītājs. Īpaši uzsvērta izveidotās projekta vadības struktūras — Pasaules bankas tehniskās vienības (PB TV) — profesionalitāte šī projekta realizācijā un uzraudzībā. PB TV, kas savulaik tika izveidota tieši šī projekta vadībai un kas projekta realizācijas laikā sevi veiksmīgi apliecinājusi, ir kļuvusi par ilgtermiņa projektu vadības struktūru. Pasaules banka šobrīd Tehnisko vienību izmanto arī Lauku attīstības projekta vadībai un hipotekārās kreditēšanas projekta sagatavošanai.

"Var droši teikt, ka šis ir Latvijai viens no nozīmīgākajiem Pasaules bankas projektiem. Tas būtiski veicinājis Latvijas tautsaimniecības attīstību," uzvēris īpašu uzdevumu ministrs sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām Roberts Zīle, "turklāt sekmīgai vadībai, konkrēti, PB TV darbam, projektā ir bijusi viena no izšķirīgākajām lomām, ja atceramies, ka tas realizēts gan pirmās (1995./96.gada), gan otrās jeb Krievijas banku krīzes laikā."

Latvijas Uzņēmumu un finansu sektora pārstrukturēšanas projekta ierindošana Pasaules bankas "paraugprojektu" sarakstā nozīmē to, ka turpmākajā Pasaules bankas darbībā pārejas reģiona valstīs šis varētu būt viens no projektiem, kura pieredzi izmantos citur pasaulē.

Tiek atzīmēts, ka viena no Latvijā realizētā projekta mācībām, kas izmantojama arī citām pārejas valstīm reģionā, ir uzņēmumu un finansu sektora reformēšana tandēmā. "To atzīmējusi arī Pasaules banka. Tieši šo divu sektoru pārstrukturēšanas saskaņotība, kā arī vienlaicīgs institucionāls atbalsts ir bijis viens no projekta panākumu stūrakmeņiem," uzsvēra R.Zīle.

Uzņēmumu un finansu sektora pārstrukturēšanas projekts tika sagatavots 1994.gada augustā. 9.novembrī projekta ietvaros tika parakstīts Latvijas valdības un Pasaules bankas aizdevuma līgums 35 miljonu ASV dolāru apmērā. Projekts realizēts, sadarbojoties Latvijas valdībai, Pasaules bankai, Kanādas, Zviedrijas un Dānijas valdībām, un tā kopējās izmaksas bija 106,44 miljoni USD. Projekts tika noslēgts 1999.gada 30.jūnijā.

Projekta sastāvdaļas bija:

— kredītlīnija vidēja un ilgtermiņa aizdevumiem nesen privatizētajiem un privātajiem uzņēmumiem;

— tehniskā palīdzība Latvijas institūcijām privatizācijas procesā (LPA) un banku sektoram;

— finansu infrastruktūras un banku kapitāla uzlabošana (paralēli darbojās arī Zviedrijas valdības izveidotais Zviedrijas kapitāla fonds, kas Latvijas komercbankās investēja aptuveni 8 miljonus ASV dolāru, tā nostiprinot šo banku pamatkapitālu).

Projekta realizācijas gaitā lielākā daļa kredītresursu nonāca Latvijas komercbankās, ar to starpniecību finansējot kopumā 384 projektus. Saskaņā ar pašreizējo situācijas vērtējumu visi apstiprinātie projekti atmaksājas, tādējādi nevar runāt ne par vienu sliktu kredītu.

Īpašu uzdevumu ministra sadarbībai ar starptautiskajām finansu institūcijām preses dienests

 

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!