• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Piedaloties Ukrainas jaunā prezidenta inaugurācijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.01.2005., Nr. 13 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100104

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Tiekoties ar Gruzijas parlamenta spīkeri

Vēl šajā numurā

25.01.2005., Nr. 13

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Piedaloties Ukrainas jaunā prezidenta inaugurācijā

Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga sestdien, 22.janvārī, Ukrainas galvaspilsētā Kijevā piedalījās jaunā Ukrainas prezidenta Viktora Juščenko inaugurācijas ceremonijā, kā arī uzrunā sveica prezidentu un visu Ukrainas tautu, sākot jaunu, vēsturisku posmu valsts vēsturē.
Prezidente sveica savu Ukrainas kolēģi ar viņa vēsturisko uzvaru prezidenta vēlēšanās: “Jūs drosmīgi esat stājies pretim nāvei, jūs esat par savu lietu pastāvējis ar nemainīgu drosmi un pārliecību, jūs esat devis jaunu cerību savai tautai, un jūs esat bijis tas, kurš to aizvedis līdz uzvarai.” Latvijas vārdā Vaira Vīķe-Freiberga apliecināja, ka Ukraina pilnībā var paļauties uz Latvijas atbalstu tās centienu un vērtību īstenošanā valstī.
Prezidente sveica Ukrainas tautu par sīkstumu, izturību un gatavību aizstāvēt savas demokrātiskās tiesības ievēlēt valsts prezidentu dienās, kad bija nepieciešama drosme un bija nemitīgi jāsaskaras ar neziņu un iespējamām briesmām. Viņa sacīja, ka Latvijā cilvēki ļoti labi pazīst šo cīņu, jo pirms 14 gadiem janvāra aukstumā un salā cilvēki nebaidījās aizstāvēt savu jaunatgūto brīvību. “Šī Oranžā revolūcija tagad stājas līdzās Latvijas, Lietuvas, Igaunijas Dziesmotajai revolūcijai, bijušās Čehoslovākijas Samta revolūcijai un citām brīvības kustībām 20.gadsimta beigās Viduseiropā un Austrumeiropā. Tā stājas līdzās Gruzijas Rožu revolūcijai kā signāls, ka suverenitātei tikai tad ir pilnīga nozīme, kad tā pamatojas uz demokrātijas tiesībām, likuma varu, taisnības atbildību. Visas šīs iespaidīgās tautu gribas manifestācijas ir īstenotas mierīgā ceļā un ir radikāli mainījušas tautu likteni, visa kontinenta politisko ainavu.”
V.Vīķe-Freiberga atzīmēja, ka “tauta ir uzvarējusi kauju, bet cīņa vēl nav galā. Jūs esat ieguvuši tiesības savai balsij tikt sadzirdētai atklātās un taisnīgās vēlēšanās, brīvās no falsifikācijas un manipulācijas. Tagad jums priekšā ir valsts politisko, ekonomisko, sociālo jomu reformas, demokrātijas konsolidēšana un pilsoniskas sabiedrības nostiprināšana. Jūs gaida atbildības smagums, kas nāk līdz ar izvēles brīvību. Jūsu nākotne tagad ir jūsu pašu rokās”.
Minot Latvijas pieredzi reformu gaitā, viņa atzīmēja, ka pārmaiņu ceļš nereti ir sarežģīts un prasa upurus. Bet Latvija “vēlas jūs iedrošināt šajos centienos. Mēs vēlamies redzēt Ukrainu ciešākās attiecībās ar Eiropas Savienību, ne tikai ekonomiskajās, bet vienādas cieņas un demokrātisko vērtību attiecībās.
Jūs esat mūsu kaimiņi. Mums rūp, lai jums klātos labi”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!