• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Lai novērstu krīzi mežsaimniecībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 26.01.2005., Nr. 14 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100195

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas liktenis šķērsgriezumā

Vēl šajā numurā

26.01.2005., Nr. 14

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Lai novērstu krīzi mežsaimniecībā

Paredzams, ka jau šonedēļ tiks izdarīti būtiski grozījumi normatīvajos aktos, kas attiecas uz mežu nozari.
Valsts meža dienesta apkopotā informācija liecina, ka nesenās neparasti postošās vētras dēļ Latvijas mežos bojāti vismaz 7,3 miljoni kubikmetru koksnes. Paredzams, ka šis apstāklis varētu nopietni ietekmēt valstij nozīmīgo mežsaimniecības nozari. Pirmkārt, neizbēgami pasliktināsies koksnes kvalitāte, otrkārt, pazemināsies koksnes realizācijas cenas, bet treškārt, bažas rada mežu sanitārais stāvoklis – bojātie koki var veicināt kaitēkļu izplatību. Jāpiebilst, ka jau šobrīd vērojams mežizstrādes jaudas deficīts. Aprēķini liecina, ka valsts mežiem nodarīti apmēram 60 miljonu latu zaudējumi.
Lai likvidētu ārkārtas situāciju un novērstu draudošo krīzi, Zemkopības ministrijas (ZM) speciālisti izstrādāja un izskatīšanai Ministru kabinetā iesniedza likumprojektu “Par dabas stihijas seku likvidēšanu mežsaimniecībā”. Zemkopības ministrs Mārtiņš Roze uzsvēra, ka postījumu likvidēšanai veicamo ārkārtas pasākumu ietvaros jāvienkāršo normatīvo aktu punkti, kas regulē koksnes iepirkumu procedūru, uzskaiti un ciršanas atļauju izsniegšanas sistēmu. Ministrs arī norādīja, ka valdība pirmos soļus šajā virzienā jau spērusi, nosakot, ka vētras seku novēršanai cirsto koku apjoms netiks ieskaitīts šā gada atļautajā ciršanas apjomā.
Valdības vakardienas sēdē pēc Ministru prezidenta Aigara Kalvīša priekšlikuma tomēr tika nolemts likumprojektu tālāk nevirzīt. Pēc valdības vadītāja aprēķiniem, likumprojektu nododot izskatīšanai Saeimā, šo normu pieņemšana varētu ilgt apmēram trīs nedēļas. Tā kā vētras seku likvidēšanai nepieciešama operatīva rīcība, Ministru kabinets lēma, ka lietderīgāk ir lūgt parlamentu steidzamības kārtā pieņemt grozījumus Meža likumā (“LV” 16.03.2000.). Šobrīd likums jau ir atvērts grozījumiem, un ZM jāiesniedz Saeimai piedāvājumi nepieciešamajiem likuma grozījumiem.
Par izveidojušos situāciju norūpējušies arī mežsaimnieki. Nesen dibinātā Latvijas Mežsaimnieku asociācija (LMA) Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas priekšsēdētājām Dzintaram Jaundžeikaram aizvakar iesniedza savu priekšlikumu krīzes novēršanai. Mežsaimnieki aicināja deputātus izskatīt jautājumu par iespēju samazināt 2005.gadā piemērojamo ienākuma nodokļa likmi ar mežsaimniecību un mežizstrādi saistītajiem uzņēmumiem, kuriem vētras dēļ radušies zaudējumi. Pēc asociācijas dalībnieku domām, optimālais likmes samazinājums varētu būt apmērā no pieciem līdz septiņiem procentiem. Taču vakar LMA valdes loceklis Andis Saulītis atzina, ka jau saņemtā atbilde no Saeimas komisijas liecina par šāda soļa neiespējamību – to neatļauj ES likumdošana. Tāpēc mežsaimnieku priekšlikums apspriests netiks. Tomēr komisijā pārrunāta iespēja samazināt ienākuma nodokli par koksnes pārdošanu fiziskām personām. Vakar Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija nolēma aicināt parlamentu jau 27.janvārī pieņemt nepieciešamos grozījumus gan Meža likumā, gan arī likumā “Par koku ciršanas kārtību fiziskajām personām pastāvīgā lietošanā piešķirtajās meža zemēs” (“LV” 06.02.2003.).
Pēc A.Saulīša domām, ārkārtas stāvokļa nosacījumi būtu jāievēro vismaz līdz šā gada beigām, kad varētu novērtēt panākumus postījumu likvidēšanā un draudošo ekoloģisko briesmu novēršanā, un spriest par turpmāko mežu apsaimniekošanas politiku. LMA ir pārstāvēti astoņi mūsu valsts mežu nozares uzņēmumi, un organizācija par savu mērķi uzskata efektīvu sadarbības īstenošanu starp mežizstrādes uzņēmumiem, privātajiem meža zemes īpašniekiem un iestādēm, kas veido un realizē valsts meža politiku.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!