• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par zīmola pēcteci kļuvusi mēstule. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 27.01.2005., Nr. 15 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100305

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pērn biržai bijis izcili veiksmīgs gads

Vēl šajā numurā

27.01.2005., Nr. 15

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par zīmola pēcteci kļuvusi mēstule

Par 2004.gada vārdu kļuvis vārds “mēstule” (citu saukta “surogātpasts”), par gada nevārdu – “māsterplāns”.
Savukārt gada spārnotais teiciens ir “valsts deg zilās ugunīs”, ko pērnā gada pavasarī teica bijušais Ministru prezidents Indulis Emsis saistībā ar normatīvajiem aktiem, kas bija jāpieņem līdz 1.maijam.
Vērtētāji bija valodnieki no Rīgas Latviešu biedrības Latviešu valodas attīstības kopas, no Latvijas Zinātņu akadēmijas Terminoloģijas komisijas un Latviešu valodas fonda.
“LV” jau rakstīts, ka pērn par gada vārdu kļuva “zīmols”, par nevārdu tā nelokāmības dēļ – “eiro” un par spārnoto teicienu – “zelta rokas” tā jaunā nozīmē.
Šoreiz lielāko popularitāti izpelnījās gada nevārdi un spārnotie teicieni.
Piemēram, nevārdam bija ieteikti: “inflācija”, “visoptimālākais”, “ļoti minimāls”, “projekta iniciācija”. Daudz komentāru iesūtīts par sarunvārdu “rullēt”, kam pērn paplašinājies lietotāju loks, vārdkopu “katrs viens” un nejēdzīgi lietoto vārdu “simpatizēt”.
Spārnotam teicienam, piemēram, bija ieteikti: “gulēju murkšķa miegā”, “lidojošie zārki”, “esmu caurspīdīga kā sniegpārsliņa”, “strādāt arī ir darbs”, “dabūt Briseles kāpostu”, “vēsture tā sataisījās, ka..” un “dzeltenā kleita”. Uzmanīgi klausītāji sadzirdējuši politiķus sakām “lēmuma pieņemšanā vadījos no daudzdimensionālas izvēles matricas” un “katram Dagdas ezim ir skaidrs, ka...”.
Par gada vārdu cīnījās “cietnis”, “burziņš”, “grūstiņš” un “tvarts” (kompaktdisks). Arī vārds “eira” vairākkārt ieteikts 2004.gada vārdam, taču daži to ieteikuši arī nevārdam.

“LV” informācija

Uzziņai

Vārds “mēstule” – jauns angļu vārda “spam” latviskojums – par 2004. gada vārdu pasludināts kā asprātīgs, trāpīgs, sabiedrībai noderīgs vārds, kas veidots pēc latviešu valodas likumībām un izskanējis pagājušajā gadā. Vērtētāji norāda, ka varbūt tas pat varētu aizstāt vai papildināt līdzšinējos “spam” latviskojumus “surogātpasts” un “liekpasts”.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!