• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Satraukums par alerģijas slimnieku skaita pieaugumu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 1.02.2005., Nr. 17 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100582

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sumina Rīgas vides problēmu pētniekus

Vēl šajā numurā

01.02.2005., Nr. 17

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Satraukums par alerģijas slimnieku skaita pieaugumu

Sadzīves ķīmijas pārmērīgas un nepareizas lietošanas dēļ ceturtdaļa Latvijas jaundzimušo jau piedzimstot ir alerģiski, secinājusi Latvijas Dermatovenerologu asociācija.

Strauji pieaudzis alerģisko pacientu skaits, liecina speciālistu novērojumi. To apstiprina arī Latvijas Dermatovenerologu asociācijas sadarbībā ar Latvijas Alergologu asociāciju veiktā iedzīvotāju aptauja par sadzīves ķīmisko līdzekļu pirkšanas un lietošanas īpatnībām, kā arī to lietošanas sekām uz veselību.
Pēc aptaujas rezultātiem, gandrīz puse (45%) Latvijas iedzīvotāju regulāri izjūt nepatīkamas organisma reakcijas, lietojot sadzīves ķīmijas līdzekļus. Iegādājoties šos līdzekļus, iedzīvotāji savā izvēlē vadās no līdzekļa cenas, dažādu akciju piedāvājuma (77%), līdzekļa veida (44%) un firmas zīmola (36%), neizvērtējot līdzekļa sastāvu un ķīmisko iedarbību uz organismu.
Kā atgādina Latvijas Dermatovenerologu asociācijas pārstāvji, regulāra ķīmisko vielu iedarbība uz cilvēka organismu parasti noved pie dažādu alerģiju rašanās.
Asociācijas konferencē šā gada janvārī veiktajās aptaujās 86% speciālistu apstiprinājuši, ka sadzīves ķīmijas lietošanas negatīvā ietekme uz cilvēka veselību ir nopietna veselības aprūpes problēma Latvijā. 90% aptaujāto ārstu uzskata, ka pēdējos gados īpaši novērojams sadzīves ķīmijas izraisīto ādas kairinājumu un alerģisko reakciju pieaugums.
Ceturtdaļai jaundzimušo ir alerģiskas noslieces, kas pārmantotas no viņu vecākiem, atrodoties ikdienas saskarsmē ar sadzīvē lietoto ķīmiju, novērojusi Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas alergoloģe pulmanoloģe Ieva Cīrule.
Latvijas Astmas un alerģijas biedrības priekšsēdētāja Rita Paeglīte norāda, ka Latvijas sabiedrībā ir tendence pārdozēt sadzīves ķīmijas līdzekļus, maldīgi domājot, ka tas palīdzēs iznīcināt vairāk mikrobu un iztīrīs māju labāk, kā arī mazgājamā veļa kļūs tīrāka un baltāka. Taču cilvēki reti rēķinās ar palielinātā ķīmisko vielu apjoma ietekmi uz viņu veselību. Tāpēc viņa aicina stingri ievērot ieteicamās devas, izvairīties no tieša organisma kontakta ar ķīmiskajām vielām un rūpīgi sekot līdzi lietoto līdzekļu ķīmiskajam sastāvam.
Latvijā pēdējais pētījums par sekām, kādas atstāj mājsaimniecībā lietojamie mazgāšanas un tīrīšanas līdzekļi, veikts pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu vidū, atgādina asociācijas pārstāvji.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!