• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Strīds par starpsavienojumu tarifiem nākotnē turpināsies. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 2.02.2005., Nr. 18 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100677

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Šodien, 2. februārī

Vēl šajā numurā

02.02.2005., Nr. 18

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Strīds par starpsavienojumu tarifiem nākotnē turpināsies

“Latvijas Vēstnesis” jau ziņoja (“LV”21. 12. 2004.) par Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) pērnā gada decembrī pieņemto lēmumu attiecībā uz fiksēto telefonsakaru starpsavienojumu tarifiem. Šā lēmuma turpmāko likteni izlems tiesa.

TEL.PNG (109538 bytes)
Foto: Aigars Jansons, A.F.I.

Decembrī regulators noteica, ka, sākot ar 2005.gada 1.janvāri, “Lattelekom” par vienu starpsavienojuma minūti nedrīkstēs prasīt vairāk par 0,8 santīmiem. Pēc SPRK pārstāvju domām, starpsavienojumu tarifu samazināšana, pirmkārt, veicinās konkurenci, respektīvi, citu operatoru darbību, un, otrkārt, liks “Lattelekom” pazemināt arī gala tarifus. Rezultātā ieguvēji būtu visi valsts iedzīvotāji, kuri izmanto fiksētos tālruņa sakarus. “Lattelekom” vadība gan pauda uzskatu, ka šāds solis dos labumu tikai atsevišķiem telekomunikāciju pakalpojumu sniedzējiem un gala tarifu līmeni neietekmēs. Uzņēmums pārsūdzēja SPRK lēmumu, un šā gada 26.janvārī Administratīvā rajona tiesa lēma par regulatora noteikto starpsavienojumu tarifu izmaiņu ieviešanas apturēšanu. Šis lēmums tika pieņemts slēgtā tiesas sēdē, lai netiktu izpausti “Lattelekom” finansiālie rādītāji un cita konfidenciāla informācija attiecībā uz uzņēmuma komercdarbību. Jāuzsver, ka tiesas sprieduma lietā vēl nav – līdz šai dienai SPRK kā atbildētājam ir jāiesniedz savi paskaidrojumi, un tad tiesa nozīmēs datumu, kad lieta tiks izskatīta pēc būtības.
Vakar Latvijas Telekomunikāciju asociācija (LTA) rīkoja preses konferenci, lai paustu savu viedokli par tiesas lēmumu un tā ietekmi uz valsts telekomunikāciju tirgu. LTA prezidents Pēteris Šmidre norādīja, ka apdraudēti ir vairākus gadus ilgušā telekomunikāciju tirgus liberalizācijas darba rezultāti. Turklāt, uzsvēra P. Šmidre, “Lattelekom” maldinājis tiesu, apgalvojot, ka citu operatoru tarifi nav pazemināti – pērnā gada decembrī “Baltkom” grupā ietilpstošās SIA “Teledialogs” vadība paziņoja, ka no 2005.gada 1.janvāra par 75 procentiem pazeminās tarifus iekšzemes zvaniem. Arī valsts akciju sabiedrības “Latvenergo” filiāle “Latvenergo telekomunikācijas” jau noslēdzis jaunus līgumus ar saviem klientiem, balstoties uz SPRK lēmumu par jaunajiem starpsavienojumu tarifiem. Nav skaidrs, kam nāktos atlīdzināt zaudējumus, kas šiem operatoriem rastos lēmuma atcelšanas gadījumā, un kas segs jau radušos zaudējumus.
LTA izpilddirektors Jānis Lelis arī norādīja, ka tiesas lēmums var nelabvēlīgi ietekmēt arī ārvalstu potenciālo investoru interesi par trešās GSM/ UMTS licences iegādi – interesenti var gūt iespaidu par regulatora mazo ietekmi tirgus sakārtošanā. SPRK lēmuma izpildes apturēšana tikai ļaus no Latvijas iedzīvotājiem iekasēt vairāk naudas, kas turklāt tiks izmaksāta “Lattelekom” īpašniekiem dividendēs, nevis izmantota uzņēmuma attīstībai, uzsvēra J.Lelis. P.Šmidre gan norādīja, ka “Lattelekom” diezin vai cer uz uzvaru tiesas procesā, taču arī laika novilcināšana uzņēmumam būs izdevīga.
Vakar ārkārtas sēdē par situāciju sprieda arī SPRK. Komisija nolēma tiesā vērsties ar blakussūdzību, lūdzot atcelt lēmumu par starpsavienojumu tarifu izmaiņu apturēšanu. Regulators arī lūgs lietu nodot izskatīšanai citā tiesas sastāvā, jo uzskata, ka, pieņemot minēto lēmumu, tiesnesis jau paudis savu viedokli lietā pēc būtības.

Juris Bārtulis, “LV”

juris.bartulis@vestnesis.lv

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!