• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tēvs - māte kā parādnieki valstij un bērnam. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 3.02.2005., Nr. 19 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100787

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Gaidāma "savannas torņu" atgriešanās Rīgā

Vēl šajā numurā

03.02.2005., Nr. 19

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tēvs – māte kā parādnieki valstij un bērnam

Aizvadītajā pusgadā Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija uzturlīdzekļos izmaksājusi vairāk nekā pusmiljonu latu 4565 vecākiem (no tiem 42 tēviem),tā nodrošinot ar uzturlīdzekļiem 6544 nepilngadīgos. No parādniekiem piedzīts 1760 latu.

KAAPOSC.PNG (93184 bytes)
Līdz pat parādnieka mūža beigām var vērst piedziņu pret jebkuriem viņa ienākumiem vai jebkādiem viņam piederošajiem īpašumiem
Foto: Aigars Jansons, Normunds Mežiņš, A.F.I.

Apritējis pusgads, kopš darbu sākusi Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācija. Tai jāīsteno bērnu tiesības uz sociālo nodrošinājumu, garantējot minimālos uzturlīdzekļus bērniem, kurus apgādā tikai viens no vecākiem, jo otrs vecāks tiesas nolēmumu – maksāt savai atvasei ikmēneša uzturlīdzekļus – nepilda.
Šajā laikā saņemti 5144 iesniegumi par uzturlīdzekļu izmaksu, informē Uzturlīdzekļu garantiju fonda administrācijas direktora palīdze sabiedrisko attiecību speciāliste Liene Pētersone. Biežāk tos pieprasījuši rīdzinieki un Rīgas rajona iedzīvotāji (1480 iesniegumu).
Materiālu atbalstu visbiežāk saņēmuši tie vecāki, kuru atvases ir vecumā no 12 līdz 16 gadiem. Desmit gadījumos bērniņi vēl nav sasnieguši pat gada vecumu.
Uzturlīdzekļi galvenokārt izmaksāti iesniedzējiem vienas atvases uzturēšanai, taču pieņemti arī vairāki lēmumi nodrošināt uzturlīdzekļus ģimenēm, kurās tie nepieciešami 6 vai pat 8 bērnu uzturēšanai.
Pēc L.Pētersones sniegtajām ziņām, lietvedībā reģistrēti 4670 parādnieki, kuru vietā valsts maksā uzturlīdzekļus viņu bērniem. Katram tiek nosūtīts paziņojums, kurā uzsvērts parādsaistību fakts. Cilvēku brīdina, ka, neatmaksājot parādu, summa ar katru gadu pieaugs par sešiem procentiem. Kā “LV” jau rakstīts, parādam nav noilguma. Tātad līdz pat parādnieka mūža beigām var vērst piedziņu pret jebkuriem viņa ienākumiem vai jebkādiem viņam piederošajiem īpašumiem.
Visvairāk vecāku, kuri nepilda tiesas spriedumu un nemaksā saviem bērniem ikmēneša uzturlīdzekļus, ir no Rīgas un Rīgas rajona – 1507. Salīdzinoši daudz parādnieku reģistrēts arī no Liepājas un Daugavpils. Vismazāk vecāku, kas kļuvuši par valsts parādniekiem, ir no Kuldīgas, Alūksnes un Balviem.
Tā kā Uzturlīdzekļu garantiju fonda likums (publicēts “LV” 29.06.2004.) uzliek administrācijai par pienākumu būt piedzinējam no valsts līdzekļiem izmaksāto uzturlīdzekļu lietās, 2005.gada janvārī nosūtīti vairāki iesniegumi tiesībaizsardzības iestādēm ar lūgumu ierosināt krimināllietas pret parādniekiem par ļaunprātīgu izvairīšanos no uzturlīdzekļu maksāšanas. Vairākos gadījumos, kā pieļauj administrācija, ir pamats uzskatīt, ka parādnieki apzināti izvairās no uztura došanas saviem bērniem.

“LV” informācija

Uzziņai:

Uzturlīdzekļi ir bērna uzturēšanas izdevumi, kurus nodrošināt bērnam ir katra vecāka pienākums neatkarīgi no viņa mantas stāvokļa.
Minimālo uzturlīdzekļu apmēru noteicis Ministru kabinets, pašlaik tie ir:
– 20 latu bērnam no piedzimšanas, līdz viņš sasniedzis septiņu gadu vecumu;
– 24 lati bērnam no septiņu gadu vecuma, līdz viņš sasniedzis pilngadību.
Piemērs:
1) ja tiesas nolēmumā (spriedumā) par uzturlīdzekļu piedziņu vecākam ir noteikts pienākums maksāt uzturlīdzekļus 15 latu vērtībā, bet viņš(a) to nepilda, tad Uzturlīdzekļu garantiju fonds izmaksās bērnam uzturlīdzekļus 15 latu vērtībā;
2) ja ir noteikts pienākums maksāt uzturlīdzekļus 70 latu vērtībā, bet viņš(a) to nepilda, tad fonds izmaksās uzturlīdzekļus – 20 latu bērnam no piedzimšanas, līdz viņš sasniedzis septiņu gadu vecumu, vai 24 latus bērnam no septiņu gadu vecuma.

 

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!