• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
"Arābi un ebreji steidzas uz Maskavu". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 25.08.2000., Nr. 300/301 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10088

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

"Atpūta pie jūras"

Vēl šajā numurā

25.08.2000., Nr. 300/301

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

"Arābi un ebreji steidzas uz Maskavu"

"Ņezavisimaja gazeta"

— 2000.08.10.

 

Arafats apsteidzis emisāru Baraku.

Šodien Maskavā ierodas kārtējais Tuvo Austrumu viesis — Palestīnas nacionālās autonomijas vadītājs Jasirs Arafats. Pēc Kempdeividas izgāšanās Maskavai ir parādījusies reāla iespēja nevis vārdos, bet darbos atgriezties Tuvo Austrumu reģionā.

Negaidīti Maskavā ierodas arī Izraēlas ģenerālprokurors Eļjakims Rubinšteins, kas ir arī Izraēlas juridiskais padomnieks. Kā viņš pastāstīja žurnālistiem Maskavā, pēc viņa domām, gan atmosfēra Kempdeividā — 2000 bija draudzīga, gan delegāciju biedru personīgie kontakti bija vienkārši lieliski, bet pie visa vainīgs ir Arafats, kas nevēlējās nekur piekāpties un pat neizskatīja nekādus kompromisa plānus, ko piedāvāja izraēlieši un amerikāņi. Izraēla ir gatava meklēt kompromisu.

Uz "NG" korespondenta jautājumiem par Arafata ierašanos Maskavā atbild Palestīnas vēstnieks Hairi al Oridi.

Palestīnieši vēlējās sanāksmē gūt panākumus. Taču mēs visi esam ļoti priecīgi par to, ka Jasirs Arafats izrādīja nelokāmību. Amerikāņi un izraēlieši izdarīja uz viņu milzīgu spiedienu. Mums par lielu nožēlu, ASV pozīcija bija neobjektīva. Savienotās Valstis jau vairākus gadus vienpersonīgi cenšas vadīt Tuvo Austrumu noregulēšanas procesu, un tas nenes nekādus augļus. Mēs uzskatām, ka Krievijai aktīvi jāpiedalās šajā procesā.

Sapratne starp Maskavu un Vašingtonu veicinās miera procesu.

Atklāti runājot, viens no Kempdeividas izgāšanās iemesliem ir tas, ka sarunas bija slikti noorganizētas.

Ko nozīmē labi sagatavot pārrunas?

Tuvināt katras puses pozīciju ar abu sponsoru starpniecību. Un tikai pēc tam aicināt uz tikšanos. Arābi ir Krievijas draugi. Palestīniešiem ir ļoti tuvas attiecības ar Maskavu. Atklāti sakot, miera procesa sarunas nevarēja sākt bez Krievijas. Visas piekāpšanās bija tikai tāpēc, ka to lūdza Krievija. Palestīnas tauta saista lielas cerības ar Krieviju. Parīzē Arafatam vaicāja: "Vai var uzskatīt, ka miera process ir iesprūdis?" Viņš atbildēja: "Nē. Mēs gaidām, kad Krievijas puse veiks pasākumus Tuvo Austrumu noregulēšanai."

Marianna Beļeņkaja

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!