• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tieslietu ministre, sveicot administratīvās tiesas to pirmajā pastāvēšanas gadā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2005., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100922

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

04.02.2005., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tieslietu ministre, sveicot administratīvās tiesas to pirmajā pastāvēšanas gadā

Tieslietu ministre Solvita Āboltiņa sveic administratīvās tiesas to pirmajā pastāvēšanas gadā, atzīstot, ka tās veiksmīgi sākušas savu darbību un ir attaisnojušas uz sevi liktās cerības. Tomēr ministre atzīst, ka pirmais gads administratīvajām tiesām ir bijis grūts.
“Administratīvajai tiesai pirmais gads ir bijis grūts. Visādā ziņā – gan organizatoriski, gan kvalificētu personālu meklējot, gan tiesvedības procesu iemēģinot. Grūts arī psiholoģiski, jo ne vienmēr varēts spriest atbilstoši sabiedrības aktīvākās daļas taisnīguma izjūtai. Ļoti gribas cerēt, ka galvenās grūtības jau ir aiz muguras,” pauž ministre.
Tieslietu ministre uzsver, ka tiesiskā valstī persona var paļauties, ka valsts varas īstenotāju rīcība būs konsekventa un pieņemtie lēmumi būs tiesiski. Administratīvā tiesa ir vieta, kur pēc personas pieteikuma pārbauda, vai valsts varas pārstāvju pieņemtie lēmumi ir tiesiski, pieņemti taisnīgā procedūrā un vai ir ievērotas personas cilvēktiesības.
“Var gadīties, ka ierēdņa lēmums atbilst sabiedrības taisnīguma izpratnei, taču pieņemts nepareizā procedūrā. Šādā gadījumā administratīvā tiesa lēmumu atcels, lai ierēdņi iemācītos ar varu rīkoties saprātīgi. Tad persona varēs paļauties, ka varas rīcība būs saprātīga,” pauž S.Āboltiņa.
Pēc tieslietu ministres domām, administratīvās tiesas galvenā problēma pašlaik ir nesamērīgā tiesnešu slodze, turklāt administratīvā tiesa darbu sāka nepilnā sastāvā.
Tuvākajā laikā Administratīvajā rajona tiesā darbu sāks divi tiesneši, bet pēc stažēšanās vēl seši, līdz ar to rajona tiesā būs visi 20 tiesneši. Savukārt Administratīvajā apgabaltiesā tuvākajā laikā darbu sāks viens tiesnesis, bet vēl ir vairākas tiesnešu vakances, un tiks izraudzīti piemēroti kandidāti arī uz šīm vietām. Iecerēts radīt arī papildu tiesnešu štata vietas.
S.Āboltiņa arī atzīmēja, ka jāpilnveido lietu izskatīšanas procedūra, galvenokārt tādēļ, lai panāktu lielāku procesuālo ekonomiju, tāpēc tiek izstrādāti grozījumi Administratīvā procesa likumā. Pēc tieslietu ministres domām, nav sasniegta arī sākotnējā iecere lietas izskatīt rakstveida procesā, un speciālistiem jādiskutē, kā panākt šīs ieceres iedzīvināšanu.
Administratīvās tiesas sāka darboties no 2004.gada 1.februāra, kad stājās spēkā Administratīvā procesa likums. Administratīvajās tiesās ietilpst pirmās instances tiesa, Administratīvā rajona tiesa, Administratīvā apgabaltiesa un Augstākās tiesas Senāta Administratīvo lietu departaments.

Sandris Sabajevs, tieslietu ministres preses sekretārs

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!