• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par Tieslietu ministrijā saņemtajiem iesniegumiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2005., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100931

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par VID piedziņas darba rezultātiem un nodokļu parādiem

Vēl šajā numurā

04.02.2005., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par Tieslietu ministrijā saņemtajiem iesniegumiem

Laikā no 2000.gada Tieslietu ministrijā saņemto iedzīvotāju iesniegumu un sūdzību skaits pieaudzis gandrīz trīs reizes – 2000.gadā ministrijas kanceleja saņēma 803 iedzīvotāju iesniegumus un sūdzības, bet 2004. – 2159. Iesniegumu skaits 2004. gadā krietni palielinājies arī salīdzinājumā ar 2003. gadu, kad kopējais sūdzību un iesniegumu skaits bija tikai 1516.
Iesniegumu un sūdzību skaita palielināšanos ministrija vērtē pozitīvi – tas palīdz identificēt un novērst nepilnības iestāžu darbā, kā arī liecina par iedzīvotāju tiesiskās apziņas attīstību.
2004. gada 1. februārī stājās spēkā Administratīvā procesa likums, kas daudz precīzāk nosaka iedzīvotāju tiesības, valsts un privātpersonas savstarpējās attiecības. Sūdzību skaita palielināšanās saistīta gan ar ministrijas padotības iestāžu skaita palielināšanos – katrā padotības iestādē neapmierinātās iedzīvotāju sūdzības var tikt pārsūdzētas ministrijā, gan ar to, kā izplatās informācija par iespēju rakstīt iesniegumus Tieslietu ministrijai. Daudzi iesniegumi saistīti ar sūdzībām par tiesu darbu, ko raksta ar tiesnešu lēmumiem neapmierināti iedzīvotāji. Daudz iesniegumu saņemts arī no ieslodzītajiem par, viņuprāt, netaisnīgu cietumu administrācijas attieksmi, pēdējā gada laikā bijušas daudzas sūdzības par Valsts zemes dienesta rīcību un zvērinātu tiesu izpildītāju darbu.
Palielinājies arī iesniegumu skaits ar lūgumu sniegt atzinumu par politiski represētās personas vai nacionālās pretošanās kustības dalībnieka statusa piešķiršanu.
Kopumā gadā saņemto dokumentu skaits ministrijā no 2000. gada palielinājies no 9985 uz 15 335. Dokumentu aprites paplašināšanās saistīta arī ar citu ministriju izstrādāto tiesību aktu skaita palielināšanos. 2000. gadā saskaņošanai TM saņēma 1622 tiesību aktu projektus, 2004. gadā to skaits sasniedza jau 3294. Ministriju izstrādāto tiesību aktu aprites palielināšanās galvenokārt saistīta ar iestāšanos Eiropas Savienībā, kā arī ar Valsts pārvaldes likuma ieviešanu. Pēdējā laikā daudz normatīvo aktu veltīts Administratīvā procesa likuma normu ieviešanai.
Gandrīz nemainīgā apjomā saglabājies rīkojumu skaits par pamatdarba jautājumiem – 2000. gadā to bija 507, 2004. gadā – 438. Nedaudz pieaudzis rīkojumu par personālu skaits – 2003. gadā to bija 1669, 2004. – 1782.

TM Sabiedrisko attiecību nodaļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!