• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Okupācijas muzejā izstāde par Franču grupas likteni. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2005., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100948

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Pēc jaunās kārtības pase jāsaņem 15 gadu vecumā

Vēl šajā numurā

04.02.2005., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Okupācijas muzejā izstāde par Franču grupas likteni

Latvijas Okupācijas muzejā sestdien, 5.februārī, atklās izstādi “Sods: 7 līdz 25 gadi Gulagā. Mākslinieks Fridrihsons un Franču grupa.”

Izstāde ir otrais tēmas pieteikuma variants – vienlaikus gan turpinājums, gan izvērstāks skatījums salīdzinājumā ar pagājušā gada nogalē apskatāmo izstādi Francijas Kultūras centrā Galvenā uzmanība izstādē pievērsta mākslinieka Kurta Fridrihsona Sibīrijā gleznotajiem akvareļiem un zīmējumiem. Kopš 2003.gada lielākā daļa no šīs unikālās darbu kolekcijas nonākusi Latvijas Okupācijas muzeja īpašumā. Darbi, ko mākslinieks sūtīja no Sibīrijas uz Rīgu savai sievai Zentai Fridrihsonei, ilustrē to garīgo atmosfēru, ko izsūtījumā radīja pagātnes atmiņas un nometnes ikdienā pārdzīvoto sāpju sakausējums.
Faktu materiālu pārstāv izsūtījumā rakstītās vēstules, piezīmes – apkopojums, kas veidojies no Latvijas Valsts arhīva, Rīgas vēstures un kuģniecības muzeja, Latvijas Mākslas akadēmijas Informācijas centra un Raiņa Literatūras un mākslas vēstures muzeja fondiem, kā arī privātpersonu arhīviem.
Nosaukums “Franču grupa” pirmoreiz parādījies 1951.gadā, čekas nopratināšanas protokolos,– atgādina muzeja pārstāve. Sākot ar 1951.gada 4.janvāri, tika apcietināti, notiesāti un izsūtīti uz gulaga nometnēm 13 cilvēki no Rīgas, tie, kuri jau bija paguvuši sevi apliecināt kultūras dzīvē Latvijas brīvvalsts laikā.
Kurtam Fridrihsonam, ko nosauca par grupas organizētāju, Elzai Stērstei un Ievai Lasei tika piespriesti 25 gadi ieslodzījumā. Mirdzai Ersai – 7 gadi, un pārē-jiem – 10 gadi labošanas darbu nometnē. Amnestija, kas sekoja pēc Staļina nāves, saīsināja viņiem piespriestā soda ilgumu. Pēc pieciem gulaga tipa nometnēs pavadītiem gadiem viņi visi atgriezās Latvijā.

Pēc LOM informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!