• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Eiropai ambiciozi mērķi. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 4.02.2005., Nr. 20 https://www.vestnesis.lv/ta/id/100951

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Latvijas aldari cer uz labāku gadu

Vēl šajā numurā

04.02.2005., Nr. 20

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Eiropai ambiciozi mērķi

Piecus gadus pēc Lisabonas stratēģijas sākšanas ir secināts, ka tās mērķi netiek sasniegti, tāpēc Briselē izstrādāta jauna, uzlabota Eiropas Savienības (ES) stratēģija, kura akcentē izaugsmes un nodarbinātības mērķus,– ziņo ES portāls “Observer”. Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozu 2.februārī iepazīstināja ar šīs stratēģijas projektu, norādot, ka ar tās palīdzību būs iespējams sasniegt vienu no galvenajiem Lisabonas stratēģijas mērķiem – Eiropai kļūt par konkurētspējīgāko ekonomiku pasaulē. Tāpat tiek solīts, ka līdz 2010.gadam tiks radīti seši miljoni jaunu darba vietu un ES iekšzemes kopprodukts (IKP) pieaugs par trim procentiem.
Trīs galvenās jomas, kas tika akcentētas, lai sasniegtu izaugsmes un nodarbinātības mērķus, ir šādas: 1) padarīt Eiropu par pievilcīgu vietu ieguldījumiem un darbam, 2) balstīt Eiropas izaugsmi uz zināšanām un jauninājumiem, 3) veicināt uzņēmējdarbības attīstību, lai tiktu radīts vairāk un labākas darba vietas.
Lai Eiropu padarītu par pievilcīgāku vietu ieguldījumiem un darbam, tiks liberalizēts pakalpojumu sektors, novirzot valsts atbalstu nozarēm ar augstu izaugsmes potenciālu.
Projektā akcentēta mazo un vidējo biznesu nozīme, jo tie nodarbina divas trešdaļas no ES strādājošajiem. Tāpēc ir plānots samazināt šo uzņēmēju administratīvās izmaksas. Tiks arī uzlabota ES infrastruktūra.
Dalībvalstis tiek aicinātas palielināt finansējumu izglītībai un pētniecībai līdz noteiktajam apjomam – trim procentiem no IKP. Nākotnē būs jāizveido jauninājumu centri, īpaša uzmanība jāpievērš informācijas un sakaru tehnoloģijām un ekojauninājumiem. ES piešķirs līdzekļus, lai veicinātu uzņēmējdarbības un zinātnes sadarbību.
Vairāk un labākas darba vietas tiks radītas, attīstot uzņēmējdarbību un iesaistot darbā vairāk cilvēku, kā arī veicinot darbaspēka mobilitāti. Ž.M.Barrozu teic, ka tieši darba vietas ir tas, kas vajadzīgs eiropiešiem, un lielāka nodarbinātība nozīmē augstāku labklājību un samazina sociālo izstumtību.
Neraugoties uz Ž.M.Barrozu apgalvojumu, ka ilgtspējība joprojām būs Eiropas vispārējais mērķis, jaunā Izaugsmes un nodarbinātības stratēģija ir vērsta uz ES ekonomikas attīstību, bet Lisabonas stratēģijas vides un sociālajiem aspektiem tiek veltīta aizvien mazāka uzmanība. Šo pavērsienu asi nosodījušas arodbiedrības un ES kreisie politiskie spēki.

Ieva Ušča

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!