• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Rosinās veidot īpašas komisijas. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 8.02.2005., Nr. 21 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101069

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Salti tēli ar siltu dvēseli

Vēl šajā numurā

08.02.2005., Nr. 21

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Rosinās veidot īpašas komisijas

JAKOB.PNG (60466 bytes) BASTI.PNG (72935 bytes)

Iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons un bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks janvārī vienojās rosināt vietējās pašvaldībās veidot īpašas komisijas, kurās nepilngadīgo likumpārkāpumu profilakses darbu veiktu sociālais darbinieks, bērnu tiesību aizsardzības inspektors, mediķu pārstāvis, skolu valdes un policijas pārstāvis
Foto: Māris Kaparkalējs, “LV”;
Normunds Mežiņš, A.F.I.

Pašlaik Latvijā nedarbojas bērnu tiesību aizsardzības norma, kurā definēta likumpārkāpumu profilakses darba organizācija. Tā atkārtoti secinājusi Iekšlietu ministrijas vadība pēc ceturtdien, 3.februārī, notikušā reida Rīgā. Iekšlietu ministrs Ēriks Jēkabsons uzskata, ka patlaban likuma norma par nepilngadīgo noziedzības profilaksi nedarbojas, jo pašvaldības, kurām saskaņā ar likumu tiek deleģētas funkcijas organizēt profilakses darbu, to neveic. Tas tiek skaidrots ar to, ka likums nenosaka, kura līmeņa pašvaldībām šis darbs jāorganizē.
Šai problēmai tiek meklēts risinājums. Kā “LV” jau rakstīts, janvāra vidū bērnu un ģimenes lietu ministrs Ainars Baštiks un iekšlietu ministrs vienojušies, ka jāuzlabo profilaktiskais darbs ar nepilngadīgajiem, lai novērstu, ka viņi kļūst par noziegumu upuriem vai paši izdara noziegumus. Tikšanās laikā iekšlietu ministrs uzsvēris, ka profilaktisko audzinošo darbu ar nepilngadīgajiem nevar veikt ar policijas spēkiem un represīvām metodēm vien, tāpēc būtu jāizveido reāls tiešas iedarbības mehānisms.
Realitāte ir tāda, ka nepilngadīgais bieži nonāk sociālo dienestu un pedagogu redzeslokā tikai tad, kad viņš jau izdarījis likumpārkāpumu un ar viņu strādā nepilngadīgo lietu inspektori.
Ministri vienojās rosināt vietējās pašvaldībās veidot īpašas komisijas, kurās ar nepilngadīgo likumpārkāpumu profilakses darbu nodarbotos sociālais darbinieks, bērnu tiesību aizsardzības inspektors, mediķu, skolu valdes un policijas pārstāvis. Šādā sastāvā komisijām būtu vieglāk identificēt problēmas, kas saistītas ar bērniem, un rast tām risinājumu, uzskata Ē.Jēkabsons. Diemžēl patlaban nereti trūkst koordinācijas starp visiem prevencijā iesaistītiem dienestiem.
Atbildīgo institūciju sadarbības mehānisma iespējamos modeļus varētu apspriest vairākos semināros, vispirms izdiskutējot katras nozares – pedagogu, sociālo darbinieku, nepilngadīgo lietu inspektoru – vidē, un pēc tam apkopot secinājumus un izvēlēties piemērotāko risinājumu kopējā plašā konferencē. Tā varētu notikt šā gada pavasarī.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!