• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Grib izkopt pretkorupcijas kultūru veselības aprūpē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 9.02.2005., Nr. 22 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101160

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vakar kārtējā sēdē pulcējās Latvijas valdība

Vēl šajā numurā

09.02.2005., Nr. 22

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Grib izkopt pretkorupcijas kultūru veselības aprūpē

BERZINS.PNG (111255 bytes)
Gundars Bērziņš
Foto: Elmārs Rudzītis, A.F.I.

7.februārī veselības ministra Gundara Bērziņa vadībā notika pirmā jaunizveidotās darba grupas sanāksme par priekšlikumu izstrādi par grozījumiem normatīvajos aktos, lai novērstu noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu apriti veselības aprūpē un izglītībā.
Korupcija un krāpšana veselības aprūpē nav tikai nepamatotas samaksas prasīšana. Tā pastāv arī iepirkumos, kad cenas tiek fiksētas vai paaugstinātas pēc piegādātāju norunas. Ļoti bieži korupcija un krāpšana ir arī ar medikamentiem saistītos jautājumos, proti, tiek iesniegtas viltotas receptes, lētāki medikamenti tiek aizstāti ar dārgākiem, medikamentiem cenu paaugstināšanas nolūkā tiek piedēvētas nepamatotas īpašības u.c. Ārstniecībā korupcija un/vai krāpšana pastāv tad, ja tiek prasīta samaksa par nesniegtiem pakalpojumiem vai samaksa par pakalpojumiem, kas netiek sniegti (pierakstījumi) u.c.
Pēdējā laikā īpaši izplatīta parādība ir tā sauktais veselības tūrisms – apzināta ceļošana uz valstīm, lai saņemtu pakalpojumus, kas nepienākas. Par korupciju un/vai krāpšanu veselības aprūpē var runāt arī tad, ja tiek viltoti sertifikāti, lai iegūtu darbu, nepamatoti tiek izsniegtas slimības lapas u.c. Sabiedrībai visvairāk zināmais korupcijas un krāpšanas veids veselības aprūpē ir nepamatota samaksas prasīšana gan no pacientiem par pakalpojuma sniegšanu ātrāk un/vai kvalitatīvāk, kā arī kukuļi no piegādātājiem par “pareizo” preču izvēli.
Savukārt izglītībā lielākās problēmas ir ar tā saukto augstākās izglītības diplomu tirgošanu, radinieku nodarbināšanu vienā iestādē, maksājumu pieprasīšanu par bērnu iekārtošanu pirmsskolas vecuma iestādē, kā arī citas problēmas.
Darba grupas locekļi atzina, ka svarīgākais ir izskaust korupciju un krāpšanu šajās nozarēs, un ne vienmēr to iespējams paveikt, nosakot augstus un bargus sodus par šādu pārkāpumu. Kā liecina 2002.gadā veiktā aptauja par nelegālajiem maksājumiem veselības aprūpē, tikai 51% respondentu uzskata, ka “pateicība” ārstam ir korupcija. Līdz ar to viens no svarīgākajiem uzdevumiem ir radīt pretkorupcijas un pretkrāpšanas kultūru valstī, izglītot sabiedrību, informējot, kādu ļaunumu valstij un katram indivīdam nodara krāpšana un korupcija veselības aprūpē.
Likumdošanas sakārtošana šajos jautājumos ir būtisks solis uz priekšu arī sabiedrības izglītošanā. Darba grupas locekļi vienojās līdz nākamajai sēdei izskatīt jau iepriekš virzītos likumprojektus šo jautājumu sakārtošanai, lai debatējot izdotos rast labāko variantu.

Pēc Veselības ministrijas informācijas

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!