• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uz deputātu jautājumiem rakstiski iesniegtās atbildes. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 10.02.2005., Nr. 23 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101222

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ASV vēstnieces iepazīšanās vizītēm

Vēl šajā numurā

10.02.2005., Nr. 23

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uz deputātu jautājumiem rakstiski iesniegtās atbildes

Ministrs Ē.Jēkabsons

Uz jaut.Nr.55 – dok.Nr.3646

Par pieminekļa Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem apgānīšanas fakta izmeklēšanu

2005.gada 18.janvārī Valsts policijā tika saņemta informācija par pieminekļa Rīgas atbrīvotājiem no vācu fašistiskajiem iebrucējiem apgānīšanas faktu.

Veicot notikuma vietas apskati, konstatēts, ka vairākas pieminekļa kompleksa sienas ir apkrāsotas ar provocējošiem uzrakstiem un kāškrusta zīmi. Par šo faktu 2005.gada 19.janvārī Rīgas pilsētas Galvenās policijas pārvaldes 29.policijas nodaļā pēc Latvijas Krimināllikuma 231.panta 1.daļas ir ierosināta krimināllieta Nr.11095007605 par huligānismu un notiek noziedzīgā nodarījuma izmeklēšana – tiek veiktas visas nepieciešamās darbības vainīgās personas vai personu grupas noskaidrošanai. Valsts policija sadarbībā ar Drošības policiju pievērš pastiprinātu uzmanību minētā fakta pārbaudei, lai noskaidrotu, vai darbības nav veiktas nolūkā izraisīt nacionālo vai rasu naidu.

Rīgā 2005.gada 25.janvārī Iekšlietu ministrs Ē.Jēkabsons

Ministrs E.Jēkabsons

Uz jaut. nr.56 – dok.nr.3647

Par Iekšlietu ministrijas pakļautībā un pārraudzībā esošo institūciju darbību, sagatavojot dokumentus pasu izsniegšanai personām, kuras nokārtojušas naturalizācijas pārbaudījumus


Iekšlietu ministrija ir saņēmusi un izskatījusi Saeimas Tautas saskaņas partijas frakcijas jautājumus “Par Iekšlietu ministrijas pakļautībā un pārraudzībā esošo institūciju darbību, sagatavojot dokumentus pasu izsniegšanai personām, kuras nokārtojušas naturalizācijas pārbaudījumus”.
Sniedzam atbildes uz iepriekšminēto jautājumu loku:
1. Tieslietu ministrijas Naturalizācijas pārvalde saskaņā ar “Pilsonības likuma” 17.panta 2.daļā un Ministru kabineta 1999.gada 2.februāra noteikumos Nr.34 “Naturalizācijas iesniegumu pieņemšanas un izskatīšanas kārtība” reglamentēto termiņu – ne vēlāk kā gada laikā no visu Ministru kabineta noteikumos paredzēto dokumentu iesniegšanas dienas – sagatavo Ministru kabineta rīkojumu projektus lēmuma pieņemšanai par personu uzņemšanu Latvijas Republikas pilsonībā.
Pēc Naturalizācijas pārvaldes sniegtās informācijas, lietu izskatīšanas laiks pēc likumā noteikto zināšanu un prasmju pārbaužu nokārtošanas Naturalizācijas pārvaldē ilgst vidēji 3,5 mēnešus. 2004.gadā iesniegšanai Ministru kabinetā ir sagatavoti dokumenti par 16 063 personām, kas ir par 6014 personām vairāk nekā 2003.gadā.
2. Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 2.februāra noteikumos Nr.34 “Naturalizācijas iesniegumu pieņemšanas un izskatīšanas kārtība” 22.punktā noteikto sniedz atbildi uz Naturalizācijas pārvaldes pieprasījumu pārbaudīt to personu, kuras vēlas naturalizēties, sniegto informāciju. Šo noteikumu 25.punkts nosaka, ka Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldei ir pienākums atbildi Naturalizācijas pārvaldei sniegt viena mēneša laikā, bet, ja ir nepieciešama papildu pārbaude – trīs mēnešu laikā. Šīs pārbaudes nav saistītas ar Iedzīvotāju reģistrā esošo informāciju. Papildu pārbaude tiek veikta tikai objektīvu iemeslu dēļ.
3. Drošības policija saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 2.februāra noteikumos Nr.34 “Naturalizācijas iesniegumu pieņemšanas un izskatīšanas kārtība” 22.punktā noteikto sniedz atbildi uz Naturalizācijas pārvaldes pieprasījumu pārbaudīt to personu, kuras vēlas naturalizēties, sniegto informāciju. Šo noteikumu 25.punkts nosaka, ka Drošības policijai ir pienākums sniegt atbildi Naturalizācijas pārvaldei viena mēneša laikā, bet, ja nepieciešama papildu pārbaude, – trīs mēnešu laikā. Drošības policija veic papildu pārbaudi saskaņā ar “Pilsonības likuma” 11.panta 4.punktu “dien kādas ārvalsts bruņotajos spēkos, iekšējā karaspēkā, drošības dienestā vai policijā (milicijā)”.
Sakarā ar iepriekšminēto Iekšlietu ministrija uzskata, ka pārbaudes tiek veiktas tikai saskaņā ar normatīvajos aktos noteikto un paredzētajos termiņos.
4. Tieslietu ministrija rīkojuma projektu par pretendenta uzņemšanu Latvijas Republikas pilsonībā iesniedz izskatīšanai Ministru kabinetā. Pēc Ministru kabineta rīkojuma izraksta par uzņemšanu Latvijas Republikas pilsonībā saņemšanas Naturalizācijas pārvaldes reģionālajā nodaļā pilsonībā uzņemtā persona vēršas Iekšlietu ministrijas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldē, lai saņemtu Latvijas Republikas pilsoņa pasi.
5. Pases izsniegšanas termiņus nosaka Ministru kabineta 2004.gada 22.aprīļa noteikumu Nr.378 “Noteikumi par pilsoņu personas apliecībām, nepilsoņu personas apliecībām, pilsoņu pasēm, nepilsoņu pasēm un bezvalstnieku ceļošanas dokumentiem” 26.punkts, kas paredz pasi sagatavot un izsniegt šādos termiņos:
– parastā kārtībā – 20 dienu laikā,
– paātrinātā kārtībā – divu vai četru darba dienu laikā.
Iesniedzot dokumentus pases saņemšanai, persona pati izvēlas termiņu, kādā pase tiks sagatavota un izsniegta. Ja persona dokumentus pases saņemšanai iesniedz kādā no Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes Rīgas nodaļām, tad pases izsniegšanas termiņš divu darba dienu laikā ietver iespēju pasi saņemt tajā pašā dienā, kad dokumenti iesniegti. Nav konstatēti gadījumi, kad personas izvēlētais termiņš tiktu kavēts.
Papildus vēlamies informēt, ka sakarā ar pieaugošo personu, kuras vēlas naturalizēties, skaitu Iekšlietu ministrija pastāvīgi strādā, lai optimizētu atbilžu sniegšanas procesu Naturalizācijas pārvaldei. Piemēram, 2004.gadā tika izstrādāts jauns Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes iekšējais normatīvais akts Naturalizācijas pārvaldes pieprasījumu izskatīšanas kārtībai, kas 2004.gada 28.jūlijā tika saskaņots ar Iekšlietu ministriju.

2005.gada 25.janvārī Iekšlietu ministrs Ē.Jēkabsons

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!