• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par palīgu savas profesijas izvēlē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 29.08.2000., Nr. 302 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10138

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Sava lēmuma sekas pārdomājot un apzinoties

Vēl šajā numurā

29.08.2000., Nr. 302

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par palīgu savas profesijas izvēlē

Profesionālās karjeras izvēles centrā nesen tika atvērta centra sagatavotā grāmata "Veido savu karjeru pats! Grāmata patstāvīgai profesijas izvēlei".

Kā sacīja grāmatas sastādītāji, šāda tipa izdevums Latvijā nācis klajā pirmo reizi. Tas ir paredzēts jauniešiem, kas grib uzzināt, kur mācīties vai strādāt. Arī tādiem, kas vēl nav skaidrībā par savām interesēm, bet negribētu izvēlē kļūdīties. Grāmata veidota kā saruna, tajā ir vairākas nodaļas, piemēram, "Iepazīsti sevi!", "Izveido profesijas aprakstu!", "Galvenie nosacījumi profesionālā ceļa izvēlē"...

Šis nav ne pirmais, ne arī vienīgais Profesionālās karjeras izvēles centra izdevums. Jau agrāk iznākuši informatīvi bukleti par Latvijas augstskolām, koledžām, tehnikumiem un arodskolām, par mācību kursiem Rīgā, par profesionālās izglītības mācību iestādēm, kā arī par sagatavošanas kursiem.

Profesionālās karjeras izvēles centrs ir kā sava veida katalizators. Uz šejieni nāk dažāda gadagājuma cilvēki — gan padsmitgadnieki, gan cilvēki pusmūža vecumā. Kādam ir grūti izvēlēties, par ko kļūt, kāds vēl nav īsti pārliecināts par savu izvēli, bet citu dzīve piespiedusi mainīt profesiju un pārkvalificēties. Ja cilvēkam radušās problēmas ar darbu, ja izvēle bijusi nepareiza vai darbs ir zaudēts un nākas domāt, ko darīt tālāk, centra speciālisti cenšas mazināt radušos spriedzi un neziņu, cenšas palīdzēt.

Aizvadītajā gadā centru apmeklējuši 16 000 cilvēku. Visvairāk, protams, nāk skolēni. Taču nereti konsultācija nepieciešama arī cilvēkiem pusmūža gados. Centrā var saņemt kvalificētu speciālistu konsultācijas arodjautājumos, turklāt visas konsultācijas ir bezmaksas. Jebkurš, kam ir neskaidrības profesijas un darba izvēlē, centrā var tikties ar konsultantu — psihologu, psihofiziologu vai sociologu.

Profesionālās karjeras izvēles centrs ir Starptautiskās izglītības un profesijas izvēles konsultantu asociācijas nacionālais dalībnieks. Centram ir arī sešas filiāles — Liepājā, Daugavpilī, Rēzeknē, Valmierā, Gulbenē un Līvānos. Centra darbu atbalsta Labklājības ministrija.

Jaunā grāmata būs palīgs cilvēkiem, kas domā par savu nākamo profesiju, kā arī tad, ja cilvēks par profesiju vēl nedomā, jo tajā katrs var atrast interesantus uzdevumus sevis izzināšanai.

Armīda Priedīte, "LV" korespondente

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!