• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par universitāšu pievienošanos programmai "Erasmus Mundus". Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.02.2005., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101425

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Eiropas Parlamenta politiskās grupas sēdi Latvijā

Vēl šajā numurā

11.02.2005., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par universitāšu pievienošanos programmai “Erasmus Mundus”

Eiropas Komisija ir izvēlējusies vēl 17 Erasmus Mundus maģistra līmeņa kursus, tādejādi iesaistot shēmā vēl 69 Eiropas universitātes. Izvēlētie kursi sāksies nākamā akadēmiskā gada (2005.–2006.) sākumā un papildinās jau esošos 19, kas tika sākti pagājušajā rudenī. Erasmus Mundus programmas mērķis ir stiprināt Eiropas sadarbību un starptautiskos sakarus augstākās izglītības jomā. 2005./2006.akadēmiskajā gadā Erasmus stipendijas saņēmēju skaits palielināsies un stipendiju saņems aptuveni 900 studentu un 100 pasniedzēju.
“Pēc veiksmīga sākuma pagājušā gada rudenī šie no jauna izvēlētie Erasmus Mundus maģistra līmeņa kursi ilustrē aizvien pieaugošo programmas nozīmi,” teica Jans Figels, par izglītības, apmācības, kultūras un valodu daudzveidības jautājumiem atbildīgais komisārs. “Daudzas Eiropas universitātes turpina piedalīties programmā, kas atbilst patiesajām vajadzībām augstskolu vidū. Programma sniedz arī savu artavu, lai Eiropa atkal ieņemtu vadošo lomu universitāšu vidū starptautiskā līmenī.”
Kā rezultāts otrajam aicinājumam izteikt priekšlikumus Erasmus Mundus programmai ir iesniegti 139 pieteikumi maģistra kursiem (programmas 1.aktivitātes mērķis), iesaistot simtiem Eiropas universitāšu. Neatkarīgi eksperti ir izvērtējuši priekšlikumus, un atlases komisija, kurā strādāja 12 vadošie Eiropas universitāšu pasniedzēji, ir izveidojusi 17 labāko kursu sarakstu.
No izvēlētajiem 17 kursiem, kurus pasniegs turpmākos piecus gadus, 16 tiks piedāvāti pilnībā, jau sākot ar 2005./2006.mācību gadu, savukārt viens no izvēlētajiem kursiem nākamajā mācību gadā paliks sagatavošanas stadijā. Izvēlēto kursu ietvaros sadarbojas 69 Eiropas universitātes 18 valstīs. Programmā visvairāk pārstāvētās valstis ir Apvienotā Karaliste (11 universitātes), Vācija (8), Nīderlande (7), Zviedrija un Francija (6 universitātes no katras).
Līdz ar 19 pagājušajā gadā izvēlētajiem kursiem, sākot ar 2005. gada rudeni, kopumā būs pieejami 36 Erasmus Mundus maģistra līmeņa kursi.
Erasmus Mundus stipendiju saņēmēji pašreiz sāk izmantot pirmajā reizē izvēlētos maģistra kursus (2. aktivitātes mērķis): tie ir 140 studenti un 42 pasniedzēji, kuriem visiem ir teicams akadēmiskais novērtējums un kurus izvēlējušās to universitātes. Otrais kursu kopums attieksies uz apmēram 1000 potenciālajiem stipendijas saņēmējiem (900 studentiem un 100 pasniedzējiem). Līdz ar izvēlēto maģistra kursu skaita pieaugumu tūkstošiem studentu no visas pasaules ik gadu varēs apmeklēt dažādus kursus. Eiropā viņi varēs studēt līdz pat diviem gadiem.
Programmas popularitāti ilustrē fakts, ka no ārējo attiecību budžeta programmas stipendiju vajadzībām ir rezervēti papildu līdzekļi (57,3 miljoni eiru) studentiem no dažām Āzijas valstīm (Ķīnas, Indijas, Taizemes, Malaizijas un citām Āzijas zemēm).
Šā gada beigās tiks uzsākts arī programmas 3.aktivitātes posms, kurā Eiropas studenti un pētnieki, lai bagātinātu savu izpēti, varēs apmeklēt valstis, kas nav ES dalībvalstis.
Laikā no 2004. līdz 2008. gadam Erasmus Mundus programmai kopumā tiks atvēlēti 230 miljoni eiru, un 90% no šīs summas tiks piešķirti studentu un pētnieku mobilitātei (šajā summā neietilpst papildu līdzekļi Āzijas pilsoņiem). Budžets 2005. gadam ir 27 miljoni eiru (plus 18,1 miljons eiru Āzijas pilsoņiem).

Eiropas Komisijas pārstāvniecība Latvijā

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!