• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par etnisko integrāciju Latvijā un Ungārijā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 11.02.2005., Nr. 24 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101431

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Grieķijas vēstnieka iepazīšanās vizīti pie finanšu ministra

Vēl šajā numurā

11.02.2005., Nr. 24

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par etnisko integrāciju Latvijā un Ungārijā

Ceturtdien, 10.februārī, īpašu uzdevumu ministrs sabiedrības integrācijas lietās Ainars Latkovskis tikās ar Ungārijas delegāciju, lai pārrunātu Latvijas situāciju integrācijas jomā, minoritāšu politiku Latvijā un Ungārijā, kā arī latviešu un ungāru diasporas aizsardzību.
Ungārijas pārstāvji uzsvēra etniskās integrācijas jautājumu aktualizēšanos kopš Eiropas Savienības paplašināšanās un atzina, ka šie jautājumi būtu jārisina visas Eiropas līmenī. A.Latkovskis informēja, ka Latvijā ārlietu ministra vadībā pašlaik tiek izstrādātas Vispārējās konvencijas par mazākumtautību aizsardzību iespējamās atrunas un definīcijas, bet sekretariāts apkopo un analizē to valstu pieredzi, kas konvenciju jau ir ratificējušas. Pēc Ungārijas Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieka Ivāna Udvardi teiktā, Ungārija, ratificējot konvenciju, uzsvērusi, ka nacionālās minoritātes tiesības ir tām tautībām, kas Ungārijā dzīvojušas jau vismaz gadsimtu.
Ungārijas pārstāvji informēja par 2001.gadā pieņemto likumu par Ungārijas kaimiņvalstīs dzīvojošajiem ungāriem. Šajā likumā ir noteiktas priekšrocības, kas paredzētas ne tikai Horvātijā, Dienvidslāvijā, Rumānijā, Slovākijā un Ukrainā dzīvojošajiem etniskajiem ungāriem, bet arī citu tautību pārstāvjiem, kas runā ungāru valodā un vēlas kopt un attīstīt ungāru kultūru. Savukārt A.Latkovskis informēja par pagājušā gada oktobrī pieņemto Latviešu diasporas programmu, kuras mērķis ir nostiprināt latviešu diasporas saistību ar Latviju un piederības sajūtu savai etniskajai dzimtenei, radot vienotu sistēmu sadarbības uzturēšanai.
A.Latkovskis un Ungārijas delegācija pārrunāja arī lībiešu situāciju Latvijā. Ungārija ir viena no trim ES valstīm, kurās dzīvo somugri – tautība, kas ļoti tuva lībiešiem. I.Udvardi norādīja, ka daudz dzirdējis par tradicionālajiem Līvu svētkiem Mazirbē. Ungārijas prezidents pagājušā gada vasarā piedalījies arī 4.Pasaules somugru kongresā, kuru apmeklējuši arī Latvijas pārstāvji. A.Latkovskis norādīja, ka atbalsts lībiešu valodas un kultūras attīstībai ir viens no sekretariāta darbības virzieniem, sekretariāts koordinē valsts mērķprogrammas “Lībieši Latvijā” īstenošanu, sniedz atbalstu, nodrošinot telpas dažādiem lībiešu pasākumiem, sekretariātā regulāri notiek arī lībiešu valodas mācību stundas.
Ungārijas delegācijā bija Ungārijas Ārlietu ministrijas valsts sekretāra vietnieks Ivāns Udvardi, Ungārijas vēstnieks Latvijā Lāslo Nikičers, Ungārijas Ārlietu ministrijas Pirmā ES divpusējā departamenta direktors Jožefs Tots un Ungārijas Ārlietu ministrijas Eiropas korespondents Zoltāns Herņešs.

Gunta Kāle, sekretariāta preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!