• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Biznesa prognozes Latvijā - visoptimistiskākās Eiropas Savienībā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2005., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101574

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

ES struktūrfondu kvotas iespējamas tikai no 2007.gada

Vēl šajā numurā

15.02.2005., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Biznesa prognozes Latvijā – visoptimistiskākās Eiropas Savienībā

Eiropas Savienības (ES) paplašināšanās ir pozitīvi ietekmējusi biznesa pārliecību jaunajās dalībvalstīs, tai skaitā Latvijā. Latvijas uzņēmēji ir Eiropā vispārliecinātākie par iespējām izmantot ES iekšējā tirgus priekšrocības 2005.gadā, ziņo Eiropas Tirdzniecības kameru apvienība (Eurochambres). Šā secinājuma pamatā ir Eurochambres veiktais pētījums par uzņēmējdarbības vidi dažādos Eiropas reģionos.

Jaunās valstis – optimistiskākas

Eurochambres aptauja ir ikgada pētījums, kas tiek veikts jau 12. reizi. Aptaujas jautājumi ir gan par pagātnes un esošo biznesa situāciju, gan arī par nākotnes perspektīvām, tajā skaitā paredzamo apgrozījumu, vietējās pārdošanas apjomiem un eksportu, nodarbinātību, investīcijām un biznesa pārliecību. Pētījuma rezultāti tiek atspoguļoti skaitļos, kas parāda starpību starp pozitīvi atbildējušo un negatīvi atbildējušo uzņēmumu procentu.
Pētījumā tiek secināts, ka 2005.gadā Eiropā kopumā visi minētie rādītāji ir augstāki par iepriekšējiem, izņemot biznesa pārliecību, kurā vērojams neliels kritums. Latvijā turpretī biznesa pārliecības līmenis ir 81,5. Tas ir augstākais rādītājs Eiropā, krietni pārsniedzot Eiropas vidējo rādītāju – 22, kas norāda uz to, ka šajā gadā tomēr tiek gaidīta pakāpeniska Eiropas ekonomikas izaugsme. “Lai gan Eiropas ekonomiskā izaugsme ir gausa, aptaujas respondenti paredz globālās ekonomikas nostiprināšanos. Tomēr augstās patēriņa preču cenas un nestabilais eiras/dolāra kurss joprojām apdraud ekonomikas atveseļošanos. Vērā ņemams arī tas, ka optimistiskākās prognozes nāk tieši no jaunajām Savienības dalībvalstīm,” saka Eurochambres prezidents Kristofs Leitls.

Eksporta un vietējās pārdošanas pieaugums

Latvijas uzņēmumi 2005.gadā paredz apgrozījuma palielināšanos un gan eksporta, gan vietējās pārdošanas apjomu pieaugumu. Pētījuma autori preču un pakalpojumu eksporta pieauguma paredzēšanu saista ar ES paplašināšanos. Zīmīgi, ka ne tikai jaunās dalībvalstis cer iegūt no darbošanās 450 miljonu patērētāju lielajā tirgū, bet arī veco dalībvalstu uzņēmumi gaida eksporta pieaugumu. Savukārt vietējās pārdošanas apjomu pieaugums lielāks ir jaunajās Savienības valstīs, jo tajās tiek sagaidīta patērētāju ienākumu palielināšanās. Latvijas preču ražotāji vairāk cer uz eksporta pieaugumu, bet pakalpojumu sniedzēji – uz vietējā patēriņa pieaugumu.

Izmaiņas eksporta un vietējās pārdošanas apjomos 2005.gadā

APJOMI1.PNG (28161 bytes)
Skaitļi parāda starpību starp pozitīvi un negatīvi atbildējušo uzņēmumu procentu Avots: Eurochambres

Prognozētās izmaiņas nodarbinātībā 2005. gadā
APJOMI2.PNG (18173 bytes)
Skaitļi parāda starpību starp pozitīvi un negatīvi atbildējušo uzņēmumu procentu Avots: Eurochambres

Nodarbinātība – arī problēma citur Eiropā

Lai arī 19 valstu uzņēmumi sagaida nodarbinātības līmeņa paaugstināšanos 2005.gadā, Eiropas kopējā aina šajā jomā nav tik pozitīva. Visnegatīvāk Eiropā noskaņoti ir uzņēmēji Vācijā. Tur tiek paredzēta nodarbināto skaita samazināšanās. Kopumā negatīvus datus sniedz arī uzņēmēji Ungārijā un Portugālē. Tomēr, salīdzinot ar pagājušo gadu, nodarbinātības prognozes visās šajās valstīs ir uzlabojušās. Eiropā nodarbinātības līmeņa pieaugums atpaliek no ekonomikas atveseļošanās, un lielākajā daļā valstu netiek sagaidīti būtiski uzlabojumi nodarbinātībā, norādīts pētījumā. Kopumā valstīs, kuras vēl nav ES sastāvā, prognozes ir pozitīvākas nekā ES valstīs.
Latvija arī nodarbinātības prognožu jomā izceļas ar saviem pozitīvajiem rādītājiem – tie ir visaugstākie Eiropā. Lielākā daļa respondentu uzskata, ka nodarbinātības līmenis paaugstināsies vai paliks nemainīgs. Vairāk nekā 50% no aptaujātajiem uzņēmumiem paredz darbinieku skaita palielināšanos savā uzņēmumā, kas norāda uz lielāku pārliecību par uzņēmējdarbībai labiem apstākļiem. Lai gan Latvijā darbaspēka izmaksas uzņēmumā ir vienas no zemākajām Eiropā, tās pieaug ātrāk nekā citi izdevumi, kas liek uzņēmumiem rūpīgāk plānot darbaspēka organizāciju, norādīts pētījumā.

Latvijas uzņēmumi investēs

Uzņēmuma ieguldījumi savā attīstībā 2005.gadā Eiropā pieaugs mēreni. Dažās Rietumeiropas valstīs, piemēram, Austrijā, Somijā, Zviedrijā, paredzēts nozīmīgs investīciju apjoma pieaugums. Arī Vācijā ir vērojama situācijas uzlabošanās, lai gan paredzamo investīciju rādītāji joprojām ir negatīvi.
ES jaunās dalībvalstis savukārt vairāk paļaujas uz ārvalstu uzņēmumu investīcijām. Īpaši augstas investīcijas tiek sagaidītas ES kandidātvalstīs – Rumānijā, Bulgārijā, Turcijā.
Arī liela daļa Latvijas uzņēmumu 2005.gadā plāno investēt sava uzņēmuma attīstībā. Investēt gatavo vidū ir vairāk ražotāju nekā pakalpojumu sniedzēju, kas tiek skaidrots ar nepieciešamību pielāgot ražotnes Eiropas standartiem.
Arī mūsu kaimiņvalstu – Lietuvas un Igaunijas – uzņēmēji ir salīdzinoši optimistiski noskaņoti 2005.gadam. Igaunijā, tāpat kā Latvijā, uzņēmēji sagaida nodarbinātības un investīciju pieaugumu. Lai arī zemāks nekā Latvijā, tomēr pieaugums paredzēts arī eksportam un vietējai pārdošanai, neraugoties uz to, ka prognozētais uzņēmumu apgrozījuma pieaugums ir nedaudz samazinājies, salīdzinot ar pagājušo gadu. Kopējā biznesa pārliecība Igaunijā krietni atpaliek no Latvijas uzņēmēju prognozēm. Lietuvā savukārt biznesa pārliecība ir gandrīz tikpat augsta kā Latvijā. Taču attiecībā uz nodarbinātības palielināšanos un investīcijām Lietuvas uzņēmēji nav tik pozitīvi noskaņoti. Liela daļa Lietuvas uzņēmēju sagaida kopējā apgrozījuma palielināšanos. Kopumā uzņēmēji abās Baltijas valstīs ir noskaņoti pozitīvi, tomēr pozitīvo atbilžu pārsvars pār negatīvajām vairumā jautājumu nav tik augsts kā Latvijā.

Ieva Ušča

Uzziņai:

Šajā pētījumā tika aptaujāti uzņēmēji 119 Eiropas reģionos, tajā skaitā Bulgārijā, Rumānijā, Horvātijā un Turcijā. Pavisam uz anketas jautājumiem atbildēja 76 tūkstoši uzņēmēju. No tiem 401 uzņēmums bija no septiņiem reģioniem Latvijā – Rīgas, Cēsīm, Daugavpils, Jelgavas, Liepājas, Valmieras un Ventspils. Latvijas uzņēmumus aptaujāja Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kamera.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!