• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par izmaiņām skujkoku koksnes importa prasībās. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2005., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101580

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par Latvijas kontingenta karavīru rotāciju Irākā

Vēl šajā numurā

15.02.2005., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par izmaiņām skujkoku koksnes importa prasībās

No šā gada 1.marta saskaņā ar Eiropas Komisijas direktīvu 2004/102/EK stāsies spēkā izmaiņas ES prasībās par importējamo skujkoku koksni no trešajām valstīm.
Izmaiņas paredz, ka, sākot ar 1.martu, visai importējamajai skujkoku (Confirales) koksnei būs nepieciešams fitosanitārais sertifikāts, kas apliecinās, ka koksnes izcelsmes vieta ir brīva no ārpus Eiropas sastopamu sugu kaitēkļiem. Sertifikātā būs jānorāda koksnes izcelsmes vieta (piemēram, Krievijas apgabals, kurā koksne iegūta).
Koksni bez papildu apstrādes varēs ievest no Krievijas, Kazahstānas un Turcijas Eiropas kontinentālās daļas. Ja koksni ievedīs no iepriekšminēto valstu Āzijas kontinentālās daļas, tai būs jāpiemēro viens no šādiem pasākumiem – koksnes mizošana, mākslīgā žāvēšana, impregnēšana vai fumigācija.
Importējot ES dalībvalstīs skujkoku atliekas (skaidu, šķeldu, koksnes atlikumu un atgriezumu veidā), eksportētājvalstij būs jānodrošina, ka ievedamajam materiālam ticis piemērots kāds no šādiem pasākumiem: atliekas iegūtas no nomizota apaļkoka, žāvētas, termiski apstrādātas vai fumigētas.
Valsts augu aizsardzības dienesta Augu karantīnas departamenta direktors A.Bokums: “Prasības izstrādātas pārrunu procesā starp ES un trešajām valstīm, kuras jau laikus ir informētas par izmaiņām, tāpēc satraukumam par skujkoku koksnes importa mazināšanos ES nevajadzētu būt.”
Likumdošanā iestrādāto papildu prasību mērķis ir novērst bīstamu augu karantīnas organismu ievešanu un izplatīšanos ES dalībvalstīs, tostarp Latvijā, tādējādi aizsargājot ES teritorijā augošos skujkokus no šo kaitēkļu bojājumiem, kas varētu radīt nozīmīgus zaudējumus Latvijas mežos.

Valsts augu aizsardzības dienesta informācijas daļa

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!