• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Problēmas skolu informatizācijā Latgalē. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2005., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101601

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Rīgā aktīvi būvē

Vēl šajā numurā

15.02.2005., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Problēmas skolu informatizācijā Latgalē

Aizvadītajā nedēļā Rēzeknē Īpašu uzdevumu ministra elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta (ĪUMEPLS) un “Microsoft Latvia” diskusijā ar Latgales reģiona izglītības speciālistiem apspriestas būtiskākās problēmas skolu informatizācijā un priekšnoteikumi sekmīgai Latvijas Izglītības informatizācijas sistēmas (LIIS) projekta turpināšanai.
Diskusijā piedalījās Īpašu uzdevumu ministrijas elektroniskās pārvaldes lietās sekretariāta vadītāja Ina Gudele un “Microsoft Latvia” vadītājs Sandis Kolomenskis.
Latgales izglītības darbinieki norādījuši, ka skolās joprojām nepietiek datoru. Tomēr ne mazāk aktuāla problēma ir pašaurās skolotāju zināšanas, tātad trūkst motivācijas modernizēt mācību procesu. Savukārt skolotājiem ar priekšzināšanām, pēc izglītības speciālistu teiktā, esot minimālas iespējas paaugstināt kvalifikāciju datorkursos vai apgūt informātikas pasniedzēja profesiju augstskolās.
Otra būtiskākā problēma ir datortehnoloģiju uzturēšanu. Tā jārisina, atjaunojot LIIS projektu, uzskata Latgales pedagogi. Skolās, it īpaši attālos rajonos, nav speciālistu, kas varētu nodrošināt regulāru un kvalitatīvu mācību iestāžu informācijas sistēmu apkalpošanu. Izglītības speciālisti norādīja, ka informātikas skolotāji ir noslogoti pedagoģiskajā darbā un viņiem pietrūkst attiecīgo pras-mju, savukārt privātuzņēmumu algošanai skolām nav līdzekļu.
Aktuāla problēma esot arī drošība internetā – daudzām skolām nav līdzekļu modernas antivīrusu programmatūras iegādei, kā arī nereti skolotājiem un bērniem trūkst pat elementāru zināšanu par vienkāršiem drošības veicināšanas pasākumiem.
Diskusijā atzīts, ka starp reģiona skolām nenotiek savstarpēja informācijas apmaiņa, lai risinātu kopīgās problēmas un pārņemtu pozitīvo pieredzi skolēnu apmācībā. Izglītības speciālisti akcentēja LIIS projekta apturēšanas negatīvās sekas skolu informatizācijas procesā, kas pēdējos divos gados jūtami palēninājies finansējuma trūkuma dēļ.
Īpašu uzdevumu ministra e–pārvaldes lietās sekretariāta vadītāja Ina Gudele solīja ņemt vērā izglītības speciālistu ieteikumus, izstrādājot valdības stratēģiju skolu informatizācijā un plānojot LIIS projektu.
Kā veiksmīgu piemēru informācijas tehnoloģiju industrijas pārstāvju iesaistīšanai digitālās plaisas mazināšanai I.Gudele minēja “Microsoft Latvia” un citu organizāciju kopīgi rīkoto iniciatīvu “Dāvana nākotnei“, kuras ietvaros dažādu rajonu skolas saņem Latvijas uzņēmumu ziedotos lietotos datorus.

Pēc ĪUMEPLS informācijas

Fakti:

Pēc Latvijas Universitātes struktūrvienības Latvijas Izglītības informatizācijas sistēmas (LIIS) rīcībā esošās statistikas par 2003./2004. mācību gadu, 206 Latgales vispārizglītojošajās skolās bija 3171 dators. Uz vienu datoru reģionā ir vidēji 16 skolēni.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!