• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Veselums lielāks par sastāvdaļu summu. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 15.02.2005., Nr. 25 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101602

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Ārzemju presē

Vēl šajā numurā

15.02.2005., Nr. 25

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Veselums lielāks par sastāvdaļu summu

RIVZA.PNG (85311 bytes)
LLMZA prezidente Baiba Rivža pasniedz akadēmijas īstenā locekļa diplomu Latvijas Lauksaimniecības universitātes rektoram Jurim Skujānam
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Aizvadītās nedēļas nogalē Jelgavas pilī 22.kopsapulcē sanāca Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmija, lai lemtu par šīs zinātnieku apvienības līdzšinējo darbību un turpmākajiem uzdevumiem.
Pārskatu sniedza un ar gaidāmajām pārmaiņām iepazīstināja akadēmijas prezidente Dr.habil oec. profesore Baiba Rivža.
Šobrīd piecās akadēmijas nodaļās darbojas 137 akadēmiķi, no tiem 100 ir īstenie locekļi, pārējie – ārzemju un goda locekļi. Darbības 12 gados Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmija ir atradusi savu vietu un spēka pielikšanas punktus, lai sniegtu būtisku ieguldījumu tai izvirzīto uzdevumu izpildē.
Tomēr laiks rit tālāk, izvirzot jaunus izaicinājumus un mudinot arī zinātniekus tiem sekot. Pašlaik akadēmija ir nopietnas reorganizācijas priekšvakarā. Saskaņā ar grozījumiem likumdošanā Latvijā vairs nevar būt bezpeļņas organizācijas – valsts uzņēmumi. Lai turpinātu darbību, Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmija jāpārveido par zinātnieku sabiedrisku apvienību (biedrību), kurā uz brīvprātības un demokrātijas principiem apvienoti lauksaimniecības, veterinārmedicīnas, pārtikas, meža un koksnes pārstrādes nozares zinātnieki.
Līdztekus šai pārveidei izveidota jauna nodaļa Latvijas Zinātņu akadēmijā – Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļa. Tātad paveras jaunas iespējas.
B.Rivža atgādināja Aristoteļa atziņu: veselums lielāks nekā atsevišķu sastāvdaļu summa. Tas vieš cerības, ka sadarbības rezultātā ieguvēju pulkā būs abas akadēmijas un līdz ar to zinātne Latvijā kopumā.
Kopsapulce noklausījās un apstiprināja Revīzijas komisijas ziņojumu, ko sniedza tās priekšsēdētājs profesors Alfons Grīnfelds.
Debatēs runāja Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Juris Ekmanis, Zemkopības ministrijas Izglītības un zinātnes nodaļas vadītāja Ilze Slokenberga un Latvijas Lauksaimniecības universitātes zinātņu prorektors Pēteris Rivža.
Tika apspriesti un apstiprināti Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas (LLMZA) jaunie statūti:
Akadēmijas darbības mērķis ir apvienot un organizēt lauksaimniecības, veterinārmedicīnas, pārtikas un meža zinātnieku potenciālu aktuālāko dabas likumsakarību un tautsaimniecības problēmu risināšanā. Rosināt sadarbību ar ražojošiem uzņēmumiem, zemnieku saimniecībām.
Akadēmijas galvenais uzdevums ir noteikt prioritāros pētniecības virzienus un virzīt tās zinātnieku darbību fundamentālās un pielietojamās zinātnes attīstībā, koordinēt zinātnisko darbību saistībā ar nozares faktiskā stāvokļa analīzi, perspektīvās attīstības prognozēšanu, lauksaimniecības, veterinārmedicīnas, pārtikas un meža svarīgāko tehnisko un tautsaimniecības problēmu risināšanu, zinātnes sasniegumu reklamēšanu, kā arī pārstāvēt lauksaimniecības un meža zinātņu intereses valdībā, ārzemēs, integrēt augstskolu un nozaru zinātniskās pētniecības iestāžu darbību jauno speciālistu un zinātnes darbinieku sagatavošanā un zinātnisko pētījumu organizēšanā.
Notika LLMZA prezidenta, viceprezidentu, prezidija locekļu un revīzijas komisijas vēlēšanas.
Par LLMZA prezidenti ievēlēja Baibu Rivžu, par viceprezidentiem – Aleksandru Jemeļjanovu, Juri Skujānu un Uldi Viesturu.
Pēc tam notika Latvijas Zinātņu akadēmijas Lauksaimniecības un meža zinātņu nodaļas sēde. Aizklātā balsošanā par nodaļas priekšsēdētāju ievēlēja Baibu Rivžu.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!