• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Uzrunājot Lietuviešu vidusskolas pedagogus un skolēnus. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.2005., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101670

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

16.02.2005., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Uzrunājot Lietuviešu vidusskolas pedagogus un skolēnus

Ļoti cienītā direktores kundze! Jūsu ekselence Lietuvas vēstnieka kungs! Augsti godātie viesi! Pedagogu saime! Mīļie bērni!
Šajā Lietuvas valsts svētku priekšvakarā es vispirms vēlētos apsveikt jūs, visus šeit klātesošos, svētkos un novēlēt Lietuvai kā valstij turpināt zelt, plaukt, attīstīties un kļūt arvien stiprākai un varenākai savu ļaužu spējās un savā vietā pasaulē. Es novēlu lietuviešu tautai smelties spēkus savas tautas pagātnes bagātībās, savu senču varoņdarbos un vēstures sasniegumos un ar šo mantojumu vienmēr droši doties pasaulē ar pārliecību par savu vērtību, ar ticību pašiem sev un savai nākotnei.
Jums, mīļie bērni, kas mācāties šajā īpašajā skolā, es novēlu, lai jums šī skola dzīvē nāk par īpašu svētību ar to, ka tā atļauj jums jau no mazām dienām ieaugt divās radniecīgās, taču atšķirīgās gara pasaulēs. Tā, kas ir Latvijas valstij, – Latvijas valsts valoda un kultūra, ko jums ir iespējas apgūt tādā mērā, ka jums šeit Latvijā vienmēr nākotnē visas durvis būs vaļā tāpat kā jebkuram Latvijas skolā izglītotam un augušam bērnam un jaunietim. Bet jums līdzi nāk arī Lietuvas kultūras pūrs, lietuviešu valodas mantojums, un tā tiešām ir gudra atslēga, kas paver jums durvis uz pavisam citu pasauli, tādu, kas mums ir cieši kaimiņos, tādu, ar kuru mūsu likteņi gadu simteņu laikā tik cieši ir savijušies, tādu, kas tomēr ir arī atšķirīga, kam ir pilnīgi citādi uzsvari, kam ir savas skaņas un savas īpatnības. Un tā ir milzīga bagātība – uzaugt ar šīm divām atšķirīgām, radniecīgām un savstarpēji bagātinošām kultūras mantojuma devām. Jūs daudzi esat šeit, jo jums ģimenē tētis vai māmiņa ir lietuviešu izcelsmes, bet citi esat šeit vienkārši intereses dēļ un tamdēļ, ka arī jūs esat vēlējušies izmantot šīs ļoti jaukās un simpātiskās skolas labo gaisotni un tās sniegtās iespējas.
Šī skola ir radusies draudzīgā sadarbībā starp Rīgas pašvaldību, Latvijas Izglītības ministriju, tās programmām un izglītības reformām, un ar lielu ieguldījumu šeit nākusi arī Lietuva gan valstiskā, gan personiskā līmenī. Jūsu skolā ir redzams tas, kas ir panākams radniecīgiem prātiem, veidojot kādu domu un ideālu, strādājot kopā un saliekot kopā savus spēkus. Šī skola ir tāda, kur katrs bērns var atrast savu vietu un iegūt ciešāku kontaktu ar pedagogu, un tas nav iespējams daudzās pasaules malās, kur diemžēl vidusskolā bērnam ir jāiet tādā vidē, kur ir 3000 audzēkņu, un šāda vide kļūst par anonīmu un bieži pat draudīgu, kur trūkst gan cilvēcības, gan kontakta ar citiem un būtībā arī pietiekami labu iespēju izglītoties. Mazām skolām ir lielas priekšrocības, un tādas jūs baudāt šeit.
Es novēlu, lai jūs savas skolas priekšrocības ne tikai novērtētu, bet arī izmantotu un izbaudītu, un lai tas, ko jūs iegūstat šajā skolā, iet jums līdzi visu mūžu kā bagātība. Jūs, mīļie bērni, būsiet tādi, kas vienādi labi izprot gan latviešu, gan lietuviešu mentalitāti, un šajā jaunajā, paplašinātajā Eiropā, kur abas mūsu draudzīgās valstis tagad ir līdzvērtīgas locekles, jums būs lielas priekšrocības savu dzīvi un savu karjeru veidot, izmantojot šo jūsu izpratni un izjūtu par kaimiņvalstīm. Es novēlu, lai jūs kalpotu par tiltu starp lietuviešu un latviešu tautu. Es novēlu, lai jūs izaugtu par veiksmīgiem, laimīgiem, sekmīgiem savas valsts un Eiropas pilsoņiem. Lai jums visiem dzīvē labi klājas!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!