• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Ceļa vārdi Viljama Sefaira grāmatai. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 16.02.2005., Nr. 26 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101677

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Vēl daži pieskārieni "baltajam lācim"

Vēl šajā numurā

16.02.2005., Nr. 26

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Ceļa vārdi Viljama Sefaira grāmatai

Kafejnīcā “Sarkans”, kas atrodas gluži blakus agrākajai čekas mītnei jeb “stūra mājai”, vakar, 15.februārī, notika amerikāņu rakstnieka un žurnālista, Pulicera prēmijas laureāta Viljama Sefaira grāmatas “Snaudošais spiegs” atvēršanas svētki. Latviešu valodā to laidis klajā apgāds “Pētergailis”.
Apgāda direktore Inguna Cepīte atcerējās 1989.gadu, kad pazīstamais amerikāņu žurnālists Viljams Sefairs pēc Ojāra Kalniņa aicinājuma pirmo reizi ieradies Rīgā un iepazinies ar Latvijas Tautas frontes aktīvistiem, arī Sarmīti Ēlerti, kas kļuvusi par prototipu vienai no romāna varonēm.
“Tas ir īsts spiegu romāns ar ļoti sarežģītu intrigu un ļoti sarežģītām attiecībām,” uzskata Sarmīte Ēlerte. Viņa augstu vērtē autora aso prātu, spēju iedziļināties padomju sistēmas gaisotnē, saprast, “kā tie zobrati strādā”. Lielās pārvērtības Baltijas tautu likteņos viņš pratis emocionāli parādīt caur cilvēkiem, kas “nepalaida garām dievišķo iespēju mainīt pasauli”.
Ojārs Kalniņš atgādināja, ka Viljams Sefairs bija pirmais amerikāņu žurnālists, kas izteica pārliecību, ka Latvijai jāatgūst neatkarība un jākļūst par NATO locekli. Kā atzīts žurnālists ar augstu reputāciju, kura viedokli politiķi ņēma vērā, viņš apzinājās savu atbildību un veicināja šos brīvības centienus. Viņu dziļi ietekmēja Latvijas cilvēki, kam nebija ne ieroču, ne tanku, bet kas bija apņēmības pilni mainīt pasauli.
Ceļavārdus grāmatai teica ASV vēstniece Ketrina Toda-Beilija:
“Romāna darbība sākas aukstā kara laikā. Domājot par to, ka mēs šobrīd atrodamies šajā kafejnīcā “Sarkans” tieši blakus agrākajai VDK ēkai jeb “stūra mājai”, varam priecāties, ka tik daudz kas ir mainījies tik neilgā laika posmā. Tagad, kad šī grāmata ir iznākusi latviešu valodā, plašākai publikai būs iespēja vēlreiz izdzīvot agrākos laikus, un, iespējams, šī grāmata padziļinās pašlaik aktuālo dialogu par vēstures jautājumiem.
Es Latvijā esmu tikai trešo nedēļu, turpinu apbrīnot progresu un aizrautību, ar kādu jūs atjaunojat savu valsti. Šeit ir spožas nākotnes izredzes. Es zinu, ka pirms gada Viljams Sefairs īslaicīgi viesojās Latvijā kopā ar ASV senatoru Makkeinu (McCain), un es esmu pārliecināta, ka savā nākamajā apmeklējumā viņš būs pārsteigts par to, kā viss šeit turpina augt un attīstīties.”

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!