Plēsīgās zivis cilvēka veselību neapdraud
Latvijas iekšzemes ūdeņos mītošās līdakas un asari nav piesārņoti ar dzīvsudrabu, savukārt, piemēram, ziemeļvalstīs, piesārņojuma līmenis daļā plēsīgo zivju pārsniedz pieļaujamo normu.
Mūsu līdakas un asari ir drošas un
nekaitīgas zivis, liecina vakar publiskotie secinājumi pēc
Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) Pētniecības centra veiktā
pētījuma. Izmeklējumu rezultāti liecina, ka ūdenskrātuves ir
salīdzinoši tīras un patērētājiem nav jābaidās lietot uzturā
ezeros mītošās zivis, uzsvērusi PVD pētniecības departamenta
direktore Dace Šantare.
Pētījums veikts pēc tam, kad Eiropas Komisija dalībvalstīm ziņoja
par plēsīgo zivju iespējamo piesārņojumu ar dzīvsudrabu.
Kā zināms, Latvijas iedzīvotāji nemaz nav tik naski zivju ēšanā.
Labklājības ministrijas apstiprinātajos veselīga uztura
ieteikumos pieaugušajiem ieteikts ēst zivis divas reizes nedēļā.
Veselības veicināšanas valsts aģentūras aptauju dati liecina, ka
vidēji iedzīvotāji zivis lieto retāk, tātad nepietiekamā
daudzumā. Tiesa, ne vienam vien, īpaši Latgalē, zivis sezonā ir
ikdienas maltīte.
Nomakšķerē dzīvsudrabu
Dzīvsudraba piesārņojumu dabā rada
gan dabiskie piesārņojuma avoti, piemēram, mežu ugunsgrēki, gan
cilvēka saimnieciskās rīcības dēļ radītie avoti. Viens no tādiem
ir akmeņogļu un naftas sadedzināšana termoelektrocentrālēs. 90
procenti dzīvsu-draba transformējas par organisku dzīvsudraba
formu, ko dēvē par metildzīvsudrabu (meHg).
Tas uzkrājas ūdenstilpņu augos un dūņās un viegli asimilējas
sīkajos ūdens organismos. Ar tiem barojas mazās zivis, savukārt
ar tām – plēsējas, kas ir ūdens kultūras barības ķēdes augšgalā.
Tādēļ arī viela augstākās koncentrācijas līmeni sasniedz plēsīgo
zivju audos. Savukārt tās galdā ceļ cilvēks. Pasaules veselības
organizācija, izvērtējot vielas risku cilvēka veselībai, pirms
pusotra gada noteikusi metildzīvsudraba pieļaujamo nedēļas normu
– līdz 1,6 pikogramiem uz vienu kilogramu cilvēka ķermeņa
svara.
Latvijā - norma, pasaulē - problēma
Līdakām paraugi ņemti no 12 ūdenskrātuvēm: Līksnas ūdenskrātuves, Liepājas, Sventes, Alūksnes, Engures, Lubānas, Lielā Ludzas, Lielā Kalupes, Rušonas, Burtnieku, Laidzes un Rāznas ezera. Asaru paraugi ņemti no 10 ūdenskrātuvēm: Liepājas, Alūksnes, Lielā Ludzas, Rušonas, Spāres, Burtnieku, Engures, Lubānas, Lielā Kalupes un Rāznas ezera Foto: Aigars Jansons, A.F.I. |
Kā atgādina PVD, uzmanību
dzīvsudraba problēmai zivīs 2003.gada rudenī pievērsa Eiropas
Komisija. Eiropas pārtikas nekaitīguma iestāde, kam tika lūgts
sniegt zinātnisku atzinumu par dzīvsudraba risku patērētāju
veselībai, pērn martā paziņoja savu viedokli. Balstoties uz tās
novērtējumu, informētas Eiropas Savienības dalībvalstis, ka,
lietojot uzturā plēsīgās zivis, cilvēki riskē piesārņot organismu
ar metildzīvsudrabu. Marlīna, zobenzivs, tuncis un līdaka minētas
kā lielākās varbūtējās kaitnieces to ēdēju veselībai Eiropas
mērogā.
Nolemts, ka katrai dalībvalstij jāapzina un jāizvērtē sava
situācija. Tādēļ Latvijā zem speciālistu lupas liktas mūsu
iekšzemes ūdeņu plēsīgās zivis. Vispirms gan apkopota informācija
par pētījumiem un līdzšinējiem apsekojumiem. Tā, piemēram,
Latvijas Universitātes Hidroekoloģijas institūts jūras
monitoringā savulaik noteicis smagos metālus, arī dzīvsudrabu
reņģēs un asaros. Atsevišķos gadījumos dzīvsudraba koncentrācija
asaros jūras piekrastē patiesi bija pārsniegusi maksimāli
pieļaujamo līmeni (0,5 mg kilogramā).
Veicot pētījumu, pērn apsekotas trīspadsmit Latvijas iekšzemes
ūdenskrātuves. Pirmo reizi Latvijā vienlaikus apsekoti iekšzemes
saldūdeņi visā teritorijā, lai noteiktu konkrētu piesārņojuma
rādītāju.
Paņemts 61 plēsīgās zivs (33 līdaku un 28 asaru) paraugs.
Piesārņojuma līmenis visos paraugos ir mazāks par maksimāli
pieļaujamo normu, secināts pētījumā. Ja līdakās maksimāli
pieļaujamais dzīvsudraba līmenis ir 1,0 mg/kg, izmeklētajos
paraugos tas bija robežās no 0,051 līdz 0,343. Arī asaros tas
bija mazāks.
Salīdzinājumā ar citām valstīm secināts, ka mūsu zivis ir
relatīvi mazāk piesārņotas ar dzīvsudrabu. Pētījumi liecina, ka,
piemēram, tuvējās ziemeļvalstīs, kā arī tālajā ASV, Kanādā un
Japānā zivju piesārņojums ar dzīvsudrabu ir nopietna problēma.
Tādēļ tajās publicēti uztura ieteikumi patērētājiem, kā
izvēlēties lietošanai zivis ar mazāku dzīvsudraba saturu. Kā
skaidro D.Šantare, arī PVD iecerējis sagatavot ieteikumus zivju
lietošanai uzturā Latvijā.
Ilze Apine, “LV”
Fakti
Metildzīvsudrabs ir dzīvsudraba organisks savienojums. Tas veidojas, dzīvsudrabam nonākot vidē. Galvenokārt šī viela iedarbojas uz nervu sistēmas audiem. Starptautiskā vēža asociācija dzīvsudrabu klasificējusi kā otrās bīstamības grupas kancerogēno vielu, t.i., tādu, kas ilgstošā iedarbībā uz organismu var izraisīt ļaundabīgu audzēju.