• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
2005. gada 10. februāra stenogramma. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2005., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101728

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par ASV informācijas centru Liepājā

Vēl šajā numurā

17.02.2005., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

2005. gada 10. februāra stenogramma

Sēdi vada Latvijas Republikas 8.Saeimas priekšsēdētāja Ingrīda Ūdre.
Sēdes vadītāja.

Cienījamie kolēģi, sākam Saeimas 2005.gada 10.februāra sēdi!
Pirms sākam izskatīt sēdes darba kārtību, Saeimas Prezidijs ir saņēmis Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas lūgumu  izdarīt izmaiņas šā gada 10.februāra sēdes darba kārtībā un izslēgt no tās 31.punktu  likumprojektu “Grozījumi Būvniecības likumā”. Vai deputātiem ir iebildumi? (Starpsauciens: “Nav!”) Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība ir izmainīta.
Saeimas Prezidijs ir saņēmis deputātu Lagzdiņa, Pietkeviča, Dalbiņa, Ķikustes, Pētersona un citu deputātu iesniegumu ar lūgumu – izdarīt izmaiņas 10.februāra Saeimas sēdes darba kārtībā, iekļaujot tajā lēmuma projektu “Par deputātes Silvas Goldes apstiprināšanu par Baltijas asamblejas Latvijas delegācijas vadītāju. Vai deputātiem ir iebildumi? Deputātiem iebildumu nav. Darba kārtība izmainīta.
Sākam izskatīt darba kārtību.
Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Aleksandra Golubova, Oļega Deņisova, Martijana Bekasova, Sergeja Fjodorova un Igora Solovjova iesniegto likumprojektu “Grozījums likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām”” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija.
“Pret” pieteicies runāt deputāts Juris Dobelis.
J.Dobelis (TB/LNNK).
Cienītie kolēģi! Kas tad nu tāds ir noticis pēdējā laikā? Latvijas Republikas likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” ir minētas atceres un atzīmējamās dienas: 8.maijs  Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas diena. Ir jau! 9.maijs  arī ir. Eiropas diena. Kas tad nav iepaticies? Sagrāve ir notikusi, upuri pieminēti. Ko vēl sagribējuši? Iezīmēt savdabīgā krāsojumā 9.maiju, vai ne? Nu jau, redziet, Krievijā sliedes ir ar citu platumu nekā Eiropā. Krievijā kalendārs ir cits nekā Eiropā. Nu tāpēc arī šitās visas dienas ir vajadzīgas citos laikos nekā Eiropā. To jau es saprotu! Bet kāpēc jūs te, Latvijā, gribat ieviest to, kas ir Krievijā?
Tad es jums, cienītie iesniedzēji, nedaudz nolasīšu īso vēstures kursu, kā tad iekš to PSRS tas 9.maijs radās. Josifs Džugašvili, reizēm viņu sauc arī par Staļinu, bija galīgi neapmierināts ar Otrā pasaules kara iznākumu. Viņš taču nemaz neieradās uz parādi Sarkanajā laukumā. Tajā pašā 1945.gada 9.maijā. To parādi komandēja Žukovs. Kāpēc biedrs Staļins tā pārdzīvoja notikušo? Tāpēc, ka bija izgāzies biedra Staļina Eiropas iekarošanas plāns. Uzticamais biedra Staļina domubiedrs Ādolfs Šiklgrūbers jeb Hitlers 1933.gada vēlēšanās Vācijā dabūja 43% balsu. Bet sociāldemokrāti kopā ar komunistiem  49%. Taču pēc pavēles no Maskavas vācu komunisti pameta vācu sociāldemokrātus, un Hitlers tika pie varas. Kā tad nacistu līderis tālāk izturējās pret savu labdari no Krievijas? Nu, ne sevišķi labsirdīgi. Kā vēlāk izrādījās, gan Kazaņā gatavotie vācu tankisti, gan Ļipeckā lidotāji un Saratovā kara ķīmiķi kopā ar vācu lidmašīnu konstruktoriem Maskavā un zemūdeņu un tanku konstruktoriem Ļeņingradā vēlāk noderēja Hitleram, gan ieejot Reinzemē, gan anšlusējot Austriju, gan kopā ar Staļinu sagrābjot Poliju, bet vēlāk apsteidza uzbrukumam sagatavoto Kremļa tētuku. Un Staļina plāni tika izjaukti. Kāda tur ir Uzvaras diena?!
Katrā ziņā vispirms nost no nesenajiem sabiedrotajiem! Lai viņi 8.maijā tur svin! Nekāds 8.maijs Krievijā nebūs, un to dienu var vēlāk formāli nokārtot. Bet pašam tētukam ir jāgatavojas 3.pasaules karam. Sākums taču bija! Bija “aukstais karš”, bija Korejas notikumi, bet veselība tētiņam neļāva tālāk aktivizēties. 1953.gada 5.marts  un Koba, Soso, Josifs un vēl Džugašvili nolika karoti. Pulveris bija izšauts! Bet cīņa par varu bija jāturpina, taču jau citā gaisotnē. Un tā nu tas 9.maijs ir iekabinājies Krievijas kalendārā, bet tam nav nekāda sakara ar svētku, atceres un atzīmējamām dienām Latvijas kalendārā. Balsošu “pret”.
Sēdes vadītāja.
“Par” pieteicies runāt deputāts Sergejs Fjodorovs.
S.Fjodorovs (LSP).
Godājamie kolēģi! Nu, pirmkārt, paldies par vēstures kursu. Bet es gribu piedāvāt jums paskatīties jau uz šo mūsu priekšlikumu nedaudz no citas puses.
1945.gads. Maijs. Visa Eiropa atzīmē uzvaru ar ziediem, dziesmām, smaidiem. Eiropas cilvēki, un ne tikai, priecājas, ka beidzies Otrais pasaules karš. Karš beidzās tikai tāpēc, ka cīņa pret nacismu apvienoja Eiropu, PSRS un ASV. Antihitleriskajai koalīcijai pievienojās arī valstis, kuras Otrā pasaules kara sākumā bija nacistiskās Vācijas pusē. Jā! Pasaules karš ir vislielākā traģēdija pasaulei un sevišķi Eiropai. PSRS sastāvdaļas valstīm, tajā skaitā Latvijai, un Latvijai kā jebkurai valstij ir grūts un neparasts liktenis. Patīkami, ka mūsu likumā “Par svētku, atceres un atzīmējamām dienām” minēti 8. un 9.maijs. To atbalsta gan Latvijas, gan Eiropas tauta. 8.maijs  tā ir Nacisma sagrāves un Otrā pasaules kara upuru piemiņas diena. 9.maijs  Eiropas diena. Šis likums tika pieņemts 1990.gadā, tad, kad mēs tikai sapņojām par Eiropas Savienību, un no tā laika situācija ir krietni mainījusies.
Jā, karš atņēma miljoniem cilvēku dzīvības. Nekad nedrīkst aizmirst tos cilvēkus, kuri krituši cīņā pret fašismu, kļuva par upuriem koncentrācijas nometnēs bez vainas, bez ieročiem rokās, ir nogalinātas sievietes un bērni. Sakarā ar to mūsu 8.maijs ir sēru dienu, atmiņu diena. Un gods tiem likumdevējiem, kuri iekļāvuši šo dienu Latvijas likumā par atceres dienu!
Bet kā būt ar tiem Eiropas valstu karavīriem, kuri krituši par savas dzimtenes brīvību, godu, par savu bērnu dzīvību? Tiem tūkstošiem franču, angļu, amerikāņu un citu, kuri visu mūžu savā dzimtenē bija varoņi un atbrīvotāji kā antihitleriskās koalīcijas dalībnieki? Atcerēties kara upurus ir svēta lieta. Katram cilvēkam jādara viss iespējamais, lai tāda traģēdija kā Otrais pasaules karš vairs neatkārtotos. Bet diena, kad beidzās karš, ir ne tikai sēru diena. Tie ir svētki tiem, kas uzvarēja, sagrāva fašismu un grūtajā cīņā palikuši dzīvi.
Visās Eiropas valstīs ir veterāni, kuri katru gadu maija mēnesī atzīmē savu uzvaru dažādos salidojumos un tikšanās kā antihitleriskās koalīcijas dalībnieki. Tā bija 1945.gadā, tā ir katru gadu, kā arī būs šajā  2005.gadā  60 gadu pēc kara beigām. Visas pasaules, Eiropas tautas priecājas, ka palikušas dzīvot, strādāt savas dzimtenes labā, var dzemdēt un audzināt bērnus. Tas ir iespējams tikai tāpēc, ka viņi ar savām pūlēm, savu varonību pretojās fašismam un uzvarēja.
Visu Eiropas valstu un ASV līderi brauks 9.maijā uz Maskavu, lai atzīmētu ne tikai PSRS uzvaru, bet visas antihitleriskās koalīcijas uzvaras dienu Otrajā pasaules karā. 1945.gadā Eiropa vienojās uzvaras svētku dienā, un kā nekad viņi vienojas šodien. Patīkami, ka šodien Latvija ir pilnvērtīga Eiropas Savienības dalībvalsts. Un mums jābūt kopā ar Eiropu gan 8., gan 9.maijā  gan sēru dienā, gan svētku dienā.
Sakarā ar to mūsu priekšlikums  aizstāt 2.pantā vārdus “Eiropas diena” ar vārdiem “Eiropas diena un antihitleriskās koalīcijas uzvaras diena Otrajā pasaules karā”  būs solis uz priekšu Eiropai. Šis solis pievērsīs uzmanību Latvijas tēlam pasaulē. Šis solis būs solis uz priekšu Eiropas tautām, kuras atzīmē uzvaru, cilvēkiem, kas atdeva savas dzīvības, lai dzīvotu mēs un mūsu bērni. Šis solis mums jāizdara droši, kā to izdarīja ārlietu ministrs Artis Pabriks, atbraucot uz Salaspili, un kā to atzīmēja visa Eiropa. To sapratīs Eiropa! To sapratīs mūsu tauta, to sapratīs mūsu bērni!
Lūdzu balsot “par” mūsu priekšlikumu!
Sēdes vadītāja.
Viens deputāts ir runājis “par”, viens  “pret”. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  20, pret  64, neviens deputāts neatturas. Likumprojekts komisijai nav nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina deputātu Plinera, Kabanova, Aleksejeva, Tolmačova, Buzajeva, Sokolovska un citu deputātu iesniegto likumprojektu “Grozījumi Izglītības likumā” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai, Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka Izglītības, kultūras un zinātnes komisija ir atbildīgā komisija.
“Pret” pieteicies runāt deputāts Pēteris Tabūns.
P.Tabūns (TB/LNNK).
Cienījamie kolēģi! Šie priekšlikumi, šie “interfrontiešu” priekšlikumi ir daudz, daudz nopietnāki. (No zāles deputāts J.Pliners: “Vai viņš pats nav “interfrontietis”?”) Tie ir klaji provokatoriski, tie ir vērsti pret valsts politiku, pret sabiedrību, par tādām lietām kā integrācija vispār nerunājot.
Iesniegto grozījumu būtība. Es drusciņ atsegšu pa pantiem. Tātad 9.pantā  “izslēgt otrās daļas 2.punkta otro teikumu”. Bet šis teikums ir šāds: “Izglītības un zinātnes ministrija nosaka šajās izglītības, mācību izglītības programmās mācību priekšmetus, kuri apgūstami valsts valodā.” Tātad mazākumtautību izglītības programmās. Lūk, šādu teikumu izsvītrot!
Nākamais. Šajā pašā pantā  papildināt pantu ar trešo prim daļu šādā redakcijā: “Valsts pārbaudes darbi kārtojami attiecīgā priekšmeta apguves valodā.” Tātad, vārdu sakot, latviešu valodu mācīsimies gan, bet faktiski to nezināsim, apgūsim slikti.
Trešais. Papildināt 31.panta trešo daļu ar 4.punktu šādā redakcijā: “Nosaka mācību priekšmetus, kuri attiecīgajā klasē apgūstami valsts valodā, mazākumtautību valodā vai citā valodā, vadoties no izglītojamo vai viņu pārstāvju pieprasījuma.” Re! Cik stipri un cik veikli! Tātad izglītojamie vai viņu pārstāvji  vecāki vai droši vien tiek domāti buzajevieši un plinerieši kā protesta cēlāji, tātad aizstāvji un pieprasītāji, tad nu ja piekristu šādam variantam, mēs ļoti tālu nonāktu. (No zāles deputāts L.Ozoliņš: “Pareizi!”)
Tālāk. Izslēgt 41.panta trešo daļu. Tas ir par mazākumtautību izglītības programmām. Un izslēgt sekojošu teikumu atkal: “Izglītības un zinātnes ministrija nosaka mazākumtautību izglītības programmās mācību priekšmetus, kuri apgūstami valsts valodā.” Tātad izsvītrot. Skaisti! Un pats galvenais  izslēgt pārejas noteikumu 9.panta 3.apakšpunktu. Bet 3.apakšpunkts ir, kā jūs zināt, ka ar 2004.gada 1.septembri, sākot ar 10.klasi, mazākumtautību skolās priekšmetus apgūst attiecīgā proporcijā 60:40, kā mēs mēdzam runāt, lai gan patiesībā 40:20 un pret 40. Tātad 40  latviešu valodā un 40  krievu valodā. Lūk! Un izsvītrot, es nolasīšu vienu no šā punkta teikumiem: “Valsts vispārējās izglītības standarts, valsts arodizglītības standarts un valsts profesionālās izglītības standarts nosaka, ka mācību satura apguve valsts valodā tiek nodrošināta ne mazāk, kā 3/5 no kopējās mācību stundu slodzes mācību gadā, ieskaitot svešvalodas. Un nodrošina ar mazākumtautības valodu, identitāti un kultūru, kura saistīta ar mācību satura apguvi mazākumtautību valodā.”
Ko tas viss nozīmē? To, ka turpinās, nav mazinājusies vēlme apturēt valsts valodas apguvi krievvalodīgo vidū. Ka viņus grib paturēt slēgtā zonā  savā Krievijas ietekmes zonā, pastiprināt 5.kolonnas spēku Latvijā.
Cienījamie kolēģi! Mūsu labā griba, kas izpaužas ik dienas, (Starpsauciens.) buzajeviešu, plineriešu...
Sēdes vadītāja.
Cienījamais deputāta kungs! Jūsu uzstāšanās laiks ir beidzies!
P.Tabūns.
... rīcība ir absolūti nepieņemama! Viņi turpina un turpinās, cik jūtams, tādā pašā garā, jūs redzējāt šodien...
Sēdes vadītāja.
Jūsu laiks ir beidzies!
P.Tabūns.
Jūs redzējāt šodien pie Saeimas protestus...
Sēdes vadītāja.
Lūdzu, izslēdziet mikrofonu deputātam Tabūnam!
(Starpsaucieni.)
Cienījamais deputāta kungs! Jūs laikam esat kaut ko sajaucis, jo Interfrontes pārstāvji šajā Saeimā nav ievēlēti.
“Par” likumprojektu runās deputāts Jakovs Pliners.
J.Pliners (PCTVL).
Cienījamie kolēģi! Tabūna kungs savā runā kārtējo reizi tikai pierādīja, ka komunistiskā, totalitārā ideoloģija tik dziļi iesūknējās viņa smadzenēs, ka viņš līdz šai baltai dienai nevar no tās atbrīvoties un saprast...
Sēdes vadītāja.
Lūdzu bez personīgiem apvainojumiem!
J.Pliners.
... ka viņš dzīvo puslīdz demokrātiskā valstī un ka Satversmes 100.pants atļauj katram paust savu viedokli.
Pie lietas. Triju Saeimas frakciju piedāvāto grozījumu Izglītības likumā būtību var izteikt ar vienu frāzi  skolu pašvaldības pašas izvēlas valsts valodas un dzimtās valodas apmācības proporciju. Izglītības un zinātnes ministrija saglabā tiesības piedāvāt savas proporcijas. Vienkārši ministrijai tiek uzlikti pavisam citi pienākumi. Nevis ar spēku piespiest pieņemt savus priekšlikumus, bet pārliecināt par šo priekšlikumu derīgumu izglītības pasūtītājus  skolotājus, skolēnus, vecākus. Ja Izglītības un zinātnes ministrijai patiešām ir taisnība, krievu skolu pedagogi, vecāki un skolēni ar pateicību un sapratni uzņems proporciju  60 pret 40 procentiem, tad viņi labprātīgi apstiprinās to arī skolu sanāksmēs un skolu padomēs. Izglītības un zinātnes ministre Druvietes kundze atzīmēja, ka ar mūsu bērniem izdarītā vardarbīgā eksperimenta rezultātu novērtēšana, bilingvālās izglītības ieviešanas seku novērtēšana ir iespējama tikai pēc pieciem gadiem. Mēs savukārt uzskatām, ka satraukties vajag jau šodien, jo pēc pieciem gadiem nebūs vairs, ko vērtēt. Tāpēc, ka krievu skolu vairs nebūs.
Iepazīstināšu jūs tikai ar vienas mūsu veiktās aptaujas rezultātiem, kurā piedalījās vecāki no 70 skolām. Lūk, kā viņi vērtē bilingvālās izglītības sekas! 75% aptaujāto uzskata, ka bērni ir sākuši vairāk laika tērēt mājasdarbu sagatavošanai. 73% aptaujāto apliecināja, ka virknē gadījumu bērni netiek galā ar mājasdarbiem. 67% aptaujāto atzina, ka pēc daļējas skolu pārvešanas uz apmācību latviešu valodā bērnu sekmes ir pasliktinājušās. 73% uzskata, ka bērni jūtas vairāk noguruši.
Un, lūk, ir citas, daudz plašākas, pašu skolēnu aptaujas rezultāti. Mēneša laikā pēc mūsu iniciatīvas absolūtais vairākums skolēnu no 302 klasēm, kas atrodas 48 Rīgas, Daugavpils, Jūrmalas, Olaines, Ventspils, Liepājas, Jelgavas, Balvu skolās, parakstījās zem prasības – atgriezt krievu valodu krievu skolās. Pavisam zem mūsu iesniegtā likumprojekta ir 6000 skolēnu paraksti, kas kļuva par eksperimenta ar nosaukumu “reforma” (pēdiņās) upuriem. Darīja viņi to paši, bez jebkāda administrācijas un skolotāju spiediena. Neskatoties uz to, pat šajos gandrīz vai pagrīdes apstākļos likumprojektu, kas ļautu atjaunot apmācību pārsvarā krievu valodā, atbalstīja lielākā daļa no šo skolu desmitajām klasēm. Lūk, viņi atkal stāv uz ielas Saeimas priekšā, kā to jau bija darījuši pirms gada, un atkal, un atkal atgādina par savām tiesībām! Šie bērni nav Ribentropa un Molotova līdzgaitnieki. Viņi pat Padomju Savienību nav ne acīs redzējuši. Viņi ir redzējuši tikai aparteīdu pie sevis dzimtenē  Latvijā. Bērni prasa, lai jūs izrādāt viņiem cieņu. Esiet taču prātīgi un žēlsirdīgi! Atbalstiet šo likumprojektu.
Paldies jums par uzmanību!
Sēdes vadītāja.
Viens deputāts ir runājis “par”, viens  “pret”. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  20, pret  68, neviens neatturas. Likumprojekts komisijai nav nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par 1974.gada 1.novembra Starptautiskās konvencijas par cilvēka dzīvības aizsardzību uz jūras 1978.gada protokolu” nodot Ārlietu komisijai, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  85, pret  1, neviens neatturas. Likumprojekts komisijām nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Valsts drošības iestāžu likumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  80, pret  1, neviens neatturas. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Ugunsdrošības un ugunsdzēsības likumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai, Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai, Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  76, pret  1, neviens neatturas. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Prokuratūras likumā” nodot Aizsardzības un iekšlietu komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Aizsardzības un iekšlietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  84, pret  1, neviens neatturas. Likumprojekts komisijām nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Sporta likumā” nodot Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  79, pret  1, neviens neatturas. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi likumā “Par tautas nobalsošanu un likumu ierosināšanu”” nodot Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijai un Juridiskajai komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  80, pret un atturas  nav. Likumprojekts komisijām nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Vēlētāju reģistra likumā” nodot Juridiskajai komisijai, Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  78, pret un atturas  nav. Likumprojekts komisijām nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījumi Saeimas vēlēšanu likumā” nodot Juridiskajai komisijai un Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijai un noteikt, ka Juridiskā komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  79, pret un atturas  nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Grozījums Autopārvadājumu likumā” nodot Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijai un noteikt, ka tā ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijai, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  77, pret un atturas  nav. Likumprojekts komisijai nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par Latvijas Republikas valdības un Japānas valdības līgumu par Japānas valdības neatmaksājamo tehnisko palīdzību Latvijai kultūras jomā – Latvijas Vēstures muzejam audiovizuālo iekārtu iegādei” nodot Ārlietu komisijai un Izglītības, kultūras un zinātnes komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  74, pret un atturas  nav. Likumprojekts komisijām nodots.
Saeimas Prezidijs ierosina Ministru kabineta iesniegto likumprojektu “Par grozījumiem Latvijas Republikas valdības un Itālijas Republikas valdības konvencijā par nodokļu dubultās uzlikšanas novēršanu attiecībā uz ienākuma un kapitāla nodokļiem un nodokļu nemaksāšanas novēršanu un tās papildu protokolā” nodot Ārlietu komisijai un Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai un noteikt, ka Ārlietu komisija ir atbildīgā komisija. Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta nodošanu komisijām, nosakot atbildīgo komisiju! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  76, pret un atturas  nav. Likumprojekts komisijām nodots.
Nākamais darba kārtības jautājums  lēmuma projekts “Par deputāta Oļega Deņisova atsaukšanu no Pieprasījumu komisijas”. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  81, pret  nav, atturas  1. Lēmums pieņemts.
Nākamais darba kārtības jautājums  lēmuma projekts “Par deputāta Oļega Deņisova ievēlēšanu Eiropas lietu komisijā”. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  79, pret  un atturas  nav. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums  lēmuma projekts “Par Lindas Piusas iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā  deputāts Mareks Segliņš.
M.Segliņš (TP).
Godājamie kolēģi! Lūdzu atbalstīt lēmuma projektu “Par Lindas Piusas iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”. Šo lēmuma projektu Juridiskā komisija ir vienbalsīgi atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  76, pret un atturas  nav. Lēmums pieņemts.
Nākamais darba kārtības jautājums  lēmuma projekts “Par Rudītes Vīdušas iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”.
Juridiskās komisijas vārdā  deputāts Mareks Segliņš.
M.Segliņš (TP).
Godājamie kolēģi! Lūdzu atbalstīt lēmuma projektu “Par Rudītes Vīdušas iecelšanu par administratīvās rajona tiesas tiesnesi”.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  80, pret un atturas  nav. Lēmums pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums  likumprojekts “Par Latvijas Republikas un Nīderlandes Karalistes līgumu par sociālās drošības pabalstu eksportu un piešķiršanas procesa nodrošināšanu”. Otrais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā  deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs
(LSP).
Godātie kolēģi! Ārlietu komisija nolēma šo likumprojektu atbalstīt un virzīt izskatīšanai otrajā lasījumā.
Tātad aicinu jūs atbalstīt otrajā lasījumā, galīgajā! Priekšlikumu nav.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  81, pret un atturas  nav. Likums “Par Latvijas Republikas un Nīderlandes Karalistes līgumu par sociālās drošības pabalstu eksportu un piešķiršanas procesa nodrošināšanu” pieņemts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums  likumprojekts “Grozījumi Iedzīvotāju reģistra likumā”. Pirmais lasījums.
Aizsardzības un iekšlietu komisijas vārdā  deputāts Juris Dalbiņš.
J.Dalbiņš (TP).
Cienījamā priekšsēdētāja! Godātie kolēģi! Aizsardzības un iekšlietu komisija izskatīja šo likumprojektu savā sēdē un lūdz atbalstīt to pirmajam lasījumam!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  73, pret  nav, atturas  5. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!
J.Dalbiņš.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam  21.februāris.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam  21.februāris. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums  likumprojekts “Grozījums likumā “Par iepirkumu valsts vai pašvaldību vajadzībām””. Pirmais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā  deputāts Ēriks Škapars.
Ē.Škapars (JL).
Labrīt, cienījamie kolēģi! Izskatīsim likumprojektu “Grozījumi likumā “Par iepirkumu valsts vai pašvaldību vajadzībām””. Izstrādātais projekts uzdod Ministru kabinetam izveidot militāra rakstura preču un pakalpojumu sarakstu un noteikt kārtību, kādā tās tiek iepirktas.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija ir izskatījusi šo likumprojektu, to atbalstījusi un lūdz arī deputātus to atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  78, pret un atturas  nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!
Ē.Škapars.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš  10.marts.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam  10.marts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums  likumprojekts “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām””. Pirmais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā  deputāts Dzintars Zaķis.
Dz.Zaķis (JL).
Godājamie kolēģi! Cienījamā Prezidija priekšsēdētāja! Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija 2.februāra komisijas sēdē izskatīja likumprojektu “Grozījumi likumā “Par valsts un pašvaldību kapitāla daļām un kapitālsabiedrībām”” un pieņēma lēmumu atbalstīt minēto likumprojektu izskatīšanai Saeimas sēdē pirmajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.

Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  81, pret un atturas  nav. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!
Dz.Zaķis.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam  21.februāris.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam  21.februāris. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums  likumprojekts “Politisko partiju likums”. Pirmais lasījums.
Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā  deputāte Vineta Muižniece.
V.Muižniece (TP).
Godātie Saeimas deputāti! Mums šodien ir iespēja sākt darbu ar jaunu, nozīmīgu likumu. Un tas ir likumprojekts “Politisko partiju likums”. Šobrīd turpinās reforma, ar kuras palīdzību tiek nošķirts privāto tiesību subjektu regulējums no politisko partiju regulējuma. Un, kā jūs zināt, tad jau vairāk nekā gadu atpakaļ tika pieņemts Biedrību un nodibinājuma likuma spēkā stāšanās likums, kurš paredz šā jaunā likuma izstrādi.
Šobrīd mums ir iespēja jaunā kvalitātē strādāt ar politisko partiju darbības regulējumu, un tas, kas šajā likumprojektā ir konceptuāli jauns,  tā ir pieeja partiju reģistrācijai.
Tāpat šajā likumprojektā tiek paredzēta saimnieciskās darbības iespēju precizēšana partijām, kā arī likvidācijas un reorganizācijas risinājumi, kas šādos gadījumos nodrošina trešo personu tiesību aizsardzību.
Tāpat arī ir paredzēts, ka uz partijām tiek attiecināts maksātnespējas procesa regulējums, kā arī citi precizējumi, kas būs ārkārtīgi svarīgi, un tādēļ es aicinātu jūs pievērst šī likuma izstrādei īpašu uzmanību, un atbildīgā komisija, iepazīstoties ar likumprojektu, vienprātīgi to atbalstīja un uzskatīja arī, ka būs nepieciešams diezgan daudz laika, lai iesniegtu precīzus, kvalitatīvus priekšlikumus.
Aicinu atbalstīt šo likumprojektu pirmajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  83, pret  nav, atturas  4. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!
V.Muižniece.
Komisija ierosina likumprojektam priekšlikumu iesniegšanas laiku  21.martu.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam  21.marts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums  likumprojekts “Politisko partiju likuma spēkā stāšanās kārtības likums”. Pirmais lasījums.
Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā  deputāte Vineta Muižniece.
V.Muižniece (TP).
Godātie deputāti! Šis likumprojekts ir cieši saistīts ar to likumprojektu, kuru mēs tikko atbalstījām pirmajā lasījumā, un proti, Politisko partiju likuma spēkā stāšanās kārtības likums noregulē pārejas periodu, kas ir pilnīgi nepieciešams, lai ieviestu jaunu... arī konceptuāli jaunas normas, kas attiecas uz partiju reģistrāciju, pārreģistrāciju un citiem nepieciešamajiem procesiem.
Komisija šo likumprojektu ir vienprātīgi atbalstījusi. Aicinu atbalstīt pirmajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  80, pret  nav, atturas  4. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!
V.Muižniece.
Arī šim likumprojektam ierosinām 21.martu.
Sēdes vadītāja.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam  21.marts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums  likumprojekts “Grozījumi Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā”. Otrais lasījums.
Sociālo un darba lietu komisijas vārdā  deputāte Jevgenija Stalidzāne.
J.Stalidzāne (LPP).
Cienījamie kolēģi! Cienījamais Prezidij! Strādājam ar dokumentu nr.3709. Komisija šos grozījumus Bezdarbnieku un darba meklētāju atbalsta likumā ir sagatavojusi otrajam lasījumam.
Uz otro lasījumu 1.priekšlikumu bija iesniegusi labklājības ministre Dagnija Staķe. Komisija šo priekšlikumu atbalstīja un iekļāva Sociālās un darba lietu komisijas priekšlikumā nr.3. Priekšlikumā nr.3 ir iekļauts arī Labklājības ministrijas 2.priekšlikums. Lūdzu Saeimu atbalstīt Sociālo un darba lietu komisijas viedokli!
Sēdes vadītāja.
Pret 1., 2. un 3.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
J.Stalidzāne.
4.priekšlikumu ir sagatavojusi labklājības ministre, un tas ir atbalstīts, redakcionāli precizējot.
Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.
J.Stalidzāne.
5.priekšlikums  Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
J.Stalidzāne.
6.priekšlikums  Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Stalidzāne.
7.priekšlikums  labklājības ministres Dagnijas Staķes priekšlikums – ir atbalstīts, iekļaujot 8.  Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret 7. un 8.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
J.Stalidzāne.
9.priekšlikums ir labklājības ministres Dagnijas Staķes priekšlikums. Komisija to ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
J.Stalidzāne.
10.priekšlikums. Arī ir labklājības ministres priekšlikums. Komisija to ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
J.Stalidzāne.
11.priekšlikums  Sociālo un darba lietu komisijas priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
J.Stalidzāne.
12.priekšlikums  labklājības ministres priekšlikums. Komisija to ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
J.Stalidzāne.
13.priekšlikums  arī labklājības ministres priekšlikums. Komisija to ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.

Deputātiem iebildumu nav.
J.Stalidzāne.
14.priekšlikums  labklājības ministres Dagnijas Staķes priekšlikums. Komisija to ir atbalstījusi.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
J.Stalidzāne.
15.priekšlikumu ir sagatavojusi Sociālo un darba lietu komisija un lūdz to atbalstīt.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
J.Stalidzāne.
16.priekšlikums ir labklājības ministres Staķes priekšlikums. Lūdzu to atbalstīt!
Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.
J.Stalidzāne.
Līdz ar to visi priekšlikumi uz otro lasījumu ir izskatīti, un komisija ir lēmusi šo likumprojektu pieņemt otrajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  82, pret un atturas  nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam!
J.Stalidzāne.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam  15.februāris.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam  15.februāris. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums  likumprojekts “Grozījumi Valsts civildienesta likumā”. Otrais lasījums.
Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas vārdā  deputāts Alberts Krūmiņš.
A.Krūmiņš (JL).
Godājamie kolēģi! Strādājam ar likumprojektu “Grozījumi Valsts civildienesta likumā”, reģistrācijas numurs 869.
Ir saņemti 7 priekšlikumi.
1.priekšlikums. Deputāta Sokolovska priekšlikums. Komisija neatbalstīja.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
A.Krūmiņš.
2. deputāta Sokolovska priekšlikums. Arī komisija neatbalstīja.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Juris Sokolovskis.
J.Sokolovskis (PCTVL).
Godātie kolēģi! Līdzīgs priekšlikums tika pieteikts valsts sekretāru sanāksmē 2.decembrī. Tāpat kā Integrācijas lietu ministra sekretariāts, mēs vēlamies panākt, lai cilvēku nediskriminē ne tikai darba tiesiskajās attiecībās, bet arī valsts civildienestā. Tas ir ļoti svarīgi, jo jau tagad mūsu likumdošana šajā jomā neatbilst Eiropas Savienības direktīvām, par ko valstij var draudēt pamatīgs sods.
Vēl mēs piedāvājam attiecināt uz valsts civildienestu tās pašas normas un garantijas, kuras ir Darba likumā, ciktāl to nenosaka citi normatīvie akti. Līdz ar to civildienesta attiecības regulēs gan Civildienesta likums, gan Darba likums.
Aicinu atbalstīt mūsu priekšlikumu!
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Ja nē, lūdzu deputātus balsot par 2.  deputāta Sokolovska priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  26, pret  58, neviens neatturas. Priekšlikums nav atbalstīts.
A.Krūmiņš.
3.  Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Krūmiņš.
4.  finanšu ministra Spurdziņa priekšlikums. Daļēji atbalstīts 5.  Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret 4. un 5.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
A.Krūmiņš.
6.  Ministru kabineta priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Krūmiņš.
7.  finanšu ministra Spurdziņa priekšlikums. Atbalstīts. Papildināts likumprojekts ar jaunu pantu.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
A.Krūmiņš.
Līdz ar to visi priekšlikumi ir izskatīti. Lūdzu atbalstīt likumprojektu otrajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  82, pret  nav, atturas  1. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.
A.Krūmiņš.
Paldies par darbu. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš  21.februāris.
Sēdes vadītāja.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam  21.februāris. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums  likumprojekts “Par Latvijas Kultūras akadēmijas Satversmi”. Otrais lasījums.
Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas vārdā  deputāts Dzintars Ābiķis.
Dz.Ābiķis (TP).
Cienījamā priekšsēdētāja! Cienījamie kolēģi! Aicinu jūs paņemt dokumentus nr.3711 un nr.2842.
Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisija kopā ar Saeimas Juridisko dienestu un, protams, ar pašiem Kultūras akadēmijas pārstāvjiem, pirmkārt, jau Kultūras akadēmijas rektoru, kopīgi izskatījām vēlreiz Satversmi un nekonstatējām tajā praktiski nekādus trūkumus. Un tāpēc es aicinu jūs atbalstīt Kultūras akadēmijas Satversmi otrajā lasījumā, vēl jo vairāk, ka Satversme aizstāv tiešām Kultūras akadēmijas intereses un pilnībā atbilst Latvijas likumdošanai.
Es aicinu balsot “par” otrajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  81, pret  1, neviens deputāts neatturas. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.
Dz.Ābiķis.
Cienījamie kolēģi! Es ceru, ka tas viens deputāts kļūdījās, un tāpēc saku paldies par vienprātīgo atbalstu un aicinu iesniegt priekšlikumus līdz 15.februārim.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam  15.februāris. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums  likumprojekts “Par Nolīgumu starp Ziemeļatlantijas līguma slēdzējām pusēm par sadarbību ar atomieročiem saistītas informācijas jomā”. Pirmais lasījums.
Ārlietu komisijas vārdā  deputāts Igors Solovjovs.
I.Solovjovs (LSP).
Tātad, godātie kolēģi, ar šo likumprojektu tiek pieņemta un apstiprināta Latvijas puses pievienošanās Nolīgumam starp Ziemeļatlantijas līguma slēdzējām pusēm par sadarbību ar atomieročiem saistītas informācijas jomā un nolīguma pielikumiem.
Es aicinu jūs atbalstīt komisijas vārdā likumprojektu pirmajā lasījumā!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  74, pret  6, neviens deputāts neatturas. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam.
I.Solovjovs.
18.februāris.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam  18.februāris. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums – likumprojekts “Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likums”. Otrais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā  deputāts Mareks Segliņš.
M.Segliņš (TP).
Godājamie kolēģi! Izskatīsim iesniegtos priekšlikumus likumprojekta “Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likums” otrajam lasījumam.
1.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
2.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
3.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
4.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
5.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
6.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
7.priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iekļauts 8.  Juridiskās komisijas priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret minētajiem priekšlikumiem deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
9.priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Valērijs Agešins.
V.Agešins (TSP).
Labdien, cienījamie kolēģi! Runājot par likumprojektu “Valsts nodrošinātās juridiskās palīdzības likums” jeb, citiem vārdiem runājot, likumprojekts par bezmaksas juridisku palīdzību maznodrošinātajām personām, man gribētos pateikt, ka, protams, šis likumprojekts ir ļoti vajadzīgs, un vairāku iemeslu dēļ.
Latvijā ir zemākā minimālā mēneša darba alga Eiropas Savienības valstīs. Piemēram, Īrijā minimālā alga ir desmitreiz augstāka, mūsu kaimiņvalstīs  Lietuvā un Igaunijā  situācija arī ir labāka. Pat Turcijā, kura nav Eiropas Savienības dalībvalsts, minimālā alga ir vairāk nekā divas reizes lielāka salīdzinājumā ar Latviju. Pie tam minimālā alga Latvijā faktiski tiek “iesaldēta” situācijā, kad valstī ir pietiekami augsta inflācija  vairāk nekā 6 procenti. Cenu pieaugums Latvijā sevišķi skāra tieši minimālās darba algas pelnītājus un viņu ģimenes. Mūsu valstī pēdējā laikā sadārdzinājās piena produkti  22,7%, labības produkti  20,9%, cukurs  19,3%, zāles  17,5%, gāze  22,4% un tā tālāk. Tas viss tikai liecina par to, ka palielinājās plaisa starp sabiedrības trūcīgāko un turīgāko daļu.
Kā es jau minēju, likumprojekts ir ļoti vajadzīgs, bet ir dažas lietas, ko varētu uzlabot. Līdz ar to Tautas saskaņas partija piedāvā paplašināt juridiskās palīdzības apjomu maznodrošinātiem cilvēkiem. Mēs esam par plašāku bezmaksas juridisko palīdzību salīdzinājumā ar to, kuru piedāvā likumprojekta autori. Un ar šo stratēģisko ideju saistīti vairāki mūsu priekšlikumi.
Galvenokārt mēs esam par plašāku bezmaksas juridisko palīdzību gan administratīvajā, gan civilprocesā, gan kriminālprocesā no valsts un pašvaldību iestāžu puses.
Ceru, ka mūsu priekšlikumi tiks atbalstīti, jo skaistiem vārdiem nav nekādas nozīmes. Visu izšķir rīcība! Un mēs uzskatām, ka Latvijā nevar būt tā saucamo nevajadzīgo un lieko cilvēku.
Lūdzu atbalstīt mūsu priekšlikumus!
Paldies!
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Ja komisijas vārdā nekas nav piebilstams, lūdzu deputātus balsot par 9.  deputāta Agešina priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  25, pret  49, atturas  4. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
10.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
11.priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
12.priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
13.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
14.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
15.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
16.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
17.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
18.priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
19.priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  28, pret  48, atturas  1. Priekšlikums nav atbalstīts.
Vai deputāts Jānis Škapars vēlas runāt par (No zāles deputāts J.Škapars: “Nē!”) ... Nē. Paldies.
M.Segliņš.
20.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
14.priekšlikums. Atbalstīts.
M.Segliņš.
21.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
22.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
23.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
24.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš
.
25.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
26.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
27.priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.

Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  22, pret  58, atturas  2. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
28.priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
29.priekšlikums. Atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Par 29.priekšlikumu deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  20, pret  55, atturas  1. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
30.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
31.priekšlikums. Nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  20, pret  56, atturas  3. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
32.priekšlikums. Nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Atklājam debates. Deputāts Valērijs Agešins.
V.Agešins (TSP).
Cienījamie deputāti! Man patiešām ir ļoti žēl, ka Saeima nolēma nobalsot pret komisijas atbalstīto redakciju. Bet, runājot par 32.priekšlikumu, šo priekšlikumu saista ar to, ka mēs piedāvājam segt ar tiesas spriedumu saistītos izdevumus maznodrošinātajiem cilvēkiem. Piemēram, maznodrošinātam cilvēkam jādodas uz Rīgu, bet viņš dzīvo Daugavpilī, Ventspilī vai Liepājā. Kas viņam atmaksās ceļa izdevumus?
Lūdzu atbalstīt šo priekšlikumu!
Paldies.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus ... Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā kas piebilstams? Ja nekas nav piebilstams, lūdzu deputātus balsot par 32.  deputāta Agešina priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  24, pret  59, atturas  5. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
33.priekšlikums  nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  20, pret  48, atturas  3. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš
.
34. priekšlikums  nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  16, pret  56, atturas  3. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
35. priekšlikums  nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  20, pret  51, atturas  2. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
36. priekšlikums – daļēji atbalstīts un iekļauts Juridiskās komisijas 37.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret 36. un 37.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
38. priekšlikums – nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  21, pret  54, atturas  3. Priekšlikums nav atbalstīts.
Vai deputātei Kantānei ir jautājumi par procedūru? Jā, labi. Es atvainojos.
M.Segliņš.
39.priekšlikums – nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
40.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
41. priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
42. priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
43. priekšlikums  nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  20, pret  59, atturas  1. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš
.
44. priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
45. priekšlikums  nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
46. priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
47. priekšlikums  atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu.
M.Segliņš.
Neatbalstīt! Neatbalstīt!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  18, pret  58, atturas  2. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
48. priekšlikums  nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti... Atklājam debates. Deputāts Valērijs Agešins.
V.Agešins (TSP).
Man gribētos pievērst jūsu uzmanību faktam, ka nevar būt nepārsūdzamu lēmumu. Un rakstīt tādas lietas likumā, tas ir vienkārši slikts tonis. Un mēs nevaram ierobežot cilvēka tiesības uz taisnīgu tiesu. Nedrīkst liegt pārsūdzības tiesības, jo tas ir pretrunā ar Satversmes 92.pantu.
Lūdzu atbalstīt priekšlikumu!
Sēdes vadītāja.

Debates slēdzam. Vai komisijas vārdā ir kas piebilstams? Ja ne, lūdzu deputātus balsot par 48.  deputāta Agešina priekšlikumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  20, pret  57, atturas  4. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
49. priekšlikums  nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
50. priekšlikums  nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
51. priekšlikums  nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
52. priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
53.  nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
54. priekšlikums  nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
55.  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
56. priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.

Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
57. priekšlikums  nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  17, pret  50, atturas  2. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš
.
58.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
59.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš
.
60.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
61.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
62.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
63.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
M.Segliņš.
64.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
65.priekšlikums  atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Par 65. deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  59, pret  17, atturas  1. Priekšlikums ir atbalstīts.
M.Segliņš
.
66.priekšlikums  nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  11, pret  56, atturas  3. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
67.priekšlikums  nav atbalstīts. (Starpsauciens: “Balsot!”)
Sēdes vadītāja.
Deputāti lūdz balsojumu. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  15, pret  59, atturas  3. Priekšlikums nav atbalstīts.
M.Segliņš.
68. priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
69.priekšlikums  nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
70.priekšlikums  nav atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
71.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
72.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
M.Segliņš.
Lūdzu pieņemt likumprojektu otrajā lasījumā.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā. Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  82, pret un atturas  nav. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.
M.Segliņš.
16.februāris.
Sēdes vadītāja.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam  16.februāris. Paldies. Citu priekšlikumu nav.
Nākamais darba kārtības jautājums  likumprojekts “Grozījumi Administratīvā procesa likuma spēkā stāšanās likumā”. Pirmais lasījums.
Juridiskās komisijas vārdā  deputāts Mareks Segliņš.
M.Segliņš (TP).
Lūdzu atbalstīt šo likumprojektu!
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu pirmajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  71, pret  5, neviens neatturas. Likumprojekts pirmajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu otrajam lasījumam!
M.Segliņš.
16.februāris.
Sēdes vadītāja.

Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš otrajam lasījumam  16.februāris. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums  likumprojekts “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā”. Otrais lasījums.
Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijas vārdā  deputāts Krišjānis Peters.
K.Peters (LPP).
Godātais Prezidij! Cienījamie kolēģi! Tātad Tautsaimniecības komisija ir apkopojusi priekšlikumus otrajam lasījumam likumprojektam “Grozījumi Ceļu satiksmes likumā”, reģistrācijas numurs 1028.
Kopā saņemti 35 priekšlikumi.
1.  Satiksmes ministrijas priekšlikums. Atbalstīts un redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
2.  Satiksmes ministrijas priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
3.priekšlikums  atbalstīts. Redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
4.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
5.priekšlikums  atbalstīts. Redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
6.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
7.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
8.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
9.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
10.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
11.priekšlikums  atbalstīts. Redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
12.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
13.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
14.priekšlikums  atbalstīts. Redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
15.priekšlikums  atbalstīts. Redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
16.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
17.priekšlikums  atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
18.priekšlikums  daļēji atbalstīts, iestrādāts 19.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret 18. un 19.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
K.Peters
.
20.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
21.priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
22.priekšlikums. Daļēji atbalstīts, iestrādāts 23.priekšlikumā.
Sēdes vadītāja.
Pret 22. un 23.priekšlikumu deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
24.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
25.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
26.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
27.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
28.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters
.
29.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
30.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
31.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputāti neiebilst.
K.Peters.
32.priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
33.priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
34.priekšlikums. Atbalstīts.
Sēdes vadītāja.
Deputātiem iebildumu nav.
K.Peters.
Pēdējais  35.priekšlikums. Atbalstīts, redakcionāli precizēts.
Sēdes vadītāja.
Vai deputāts Boriss Cilevičs ir pieteicies debatēs? Atklājam debates. Deputāts Boriss Cilevičs.
B.Cilevičs (TSP).
Cienījamie kolēģi! Es saprotu, ka sēde iet uz beigām un visi jau noguruši. Bet es aicinu visus tomēr izlasīt šo 35.priekšlikumu! Mēs jau diezgan daudz runājam par to, ka jācīnās kaut kā ar tiem milzīgajiem upuriem uz ceļiem. Un kā viens no veidiem ir pastiprināt atbildību. Tāpēc man rada zināmu izbrīnu tas, ka valdība, Satiksmes ministrija šajā situācijā piedāvā ļoti labu veidu, kā nedisciplinēti pārkāpēji var izvairīties no atbildības.
Protams, loģika ir saprotama, ka policijai it kā būtu vieglāk, ja par izdarīto pārkāpumu sodītu nevis to personu, kas ir pie stūres šajā gadījumā, bet īpašnieku  cilvēku, kam pieder tā automašīna. Protams, īpašniekam it kā būtu jāatbild par to, kā rīkojas persona, kurai transporta līdzeklis tiek nodots. Bet es aicinu jūs izlasīt trešo šā panta punktu. Faktiski gadījumos, kad automašīnu neaptur, transportlīdzekli neaptur un pārkāpumu fiksē ar tehniskiem līdzekļiem, tad uzliek sodu īpašniekam, bet šajā gadījumā piemēro tikai naudas sodu. Tātad visa soda punktu sistēma absolūti nedarbojas! Autovadītāja tiesības atņemt nevar. Es varu apgalvot, ka simtprocentīgi visos gadījumos, kad pārkāpums tiek fiksēts, neapturot automašīnu, izrādīsies, ka pie stūres nebija īpašnieks, bet bija kāda cita persona. Tad īpašnieks vienkārši samaksās sodu, un līdz ar to visas tās sankcijas, kas ir paredzētas nesen pieņemtajos likuma grozījumos, vienkārši nevarēs... nevar tikt piemērotas praksē. Tas, man šķiet, ir diezgan neloģiski. Un man gribētos dzirdēt kaut kādus skaidrojumus varbūt
no iesniedzēja Petera kunga, kas arī tagad pārstāv šos jaunos grozījumus. Jo nu nevar būt tā, ka valdība ar vienu roku, ar Iekšlietu ministriju, pastiprina atbildību par pārkāpumiem un ar otru roku, ar Satiksmes ministrijas roku, piedāvā ļoti vieglus ceļus, kā var izvairīties no šādām sankcijām.
Tāpēc es aicinu jūs neatbalstīt šo priekšlikumu un balsot “pret”!
Paldies!
Sēdes vadītāja.
Debates slēdzu. Vai komisijas vārdā kas piebilstams?
K.Peters.
Komisijā bija pietiekami gara diskusija. No Ceļu satiksmes drošības direkcijas un no Ceļu policijas puses šie grozījumi ir atbalstīti. Un es komisijas vārdā arī aicinu atbalstīt. Un bija iespēja piedalīties komisijas sēdē un izteikt savus pārmetumus.
Sēdes vadītāja.
Lūdzu deputātus balsot par 35.  Satiksmes ministrijas parlamentārā sekretāra priekšlikumu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  71, pret  10, atturas  3. Priekšlikums ir atbalstīts.
Lūdzu deputātus balsot par likumprojekta pieņemšanu otrajā lasījumā! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  74, pret  nav, atturas  11. Likumprojekts otrajā lasījumā pieņemts.
Lūdzu noteikt priekšlikumu iesniegšanas termiņu trešajam lasījumam.
K.Peters.
Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam  3.marts.
Sēdes vadītāja.
Citu priekšlikumu nav. Priekšlikumu iesniegšanas termiņš trešajam lasījumam  3.marts. Paldies.
Nākamais darba kārtības jautājums  lēmuma projekts “Par deputātes Silvas Goldes apstiprināšanu par Baltijas asamblejas Latvijas delegācijas vadītāju”. Lūdzu deputātus balsot par lēmuma projektu! Lūdzu zvanu! Balsošanas režīmu! Lūdzu rezultātu! Par  84, pret  1, neviens neatturas. Lēmums pieņemts. Paldies.
Cienījamie kolēģi! Līdz ar to visi darba kārtības jautājumi ir izskatīti, lūdzu deputātus reģistrēties ar reģistrācijas kartēm! Lūdzu zvanu! Reģistrācijas režīmu! Kamēr tiek sagatavoti reģistrācijas rezultāti, vārds paziņojumam Saeimas sekretāram Jānim Šmitam.
J.Šmits (8.Saeimas sekretārs).
Godātie kolēģi! Frakciju padomes sēde notiks tūlīt pat, pēc sēdes beigām Sarkanajā zālē.
Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam Saeimas priekšsēdētājas biedram Andrim Ārgalim.
A.Ārgalis (8.Saeimas priekšsēdētājas biedrs).
Cienījamie kolēģi! Tūlīt pēc sēdes Dzeltenajā zālē tiks dibināta Latvijas  Serbijas un Melnkalnes parlamentārās sadarbības grupa. Un tā būs 55.sadarbības grupa mūsu parlamentā.
Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam deputātam Jānim Naglim.
J.Naglis (LPP).
Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas deputātiem Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas sēde notiks pulksten 12.30 komisijas telpās.
Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam deputātei Silvai Goldei.
S.Golde (TP).
Baltijas asamblejas delegāciju tepat blakus ārā lūdzu uz sēdi!
Sēdes vadītāja.

Vārds paziņojumam deputātam Guntim Bērziņam.
G.Bērziņš (JL).
Cienītie kolēģi! Lūdzu neformālo grupu, kas darbojas ar komunisma totalitārisma nosodīšanas deklarāciju, tikties pulksten 11.30. Pulksten 11.30 Cilvēktiesību un sabiedrisko lietu komisijas telpās.
Paldies.
Sēdes vadītāja.
Vārds paziņojumam deputātam Aleksandram Kiršteinam.
A.Kiršteins (TP).
Kolēģi no Ārlietu komisijas! Lūdzu visus uz Ārlietu komisijas sēdi Ārlietu komisijas telpās tūlīt!
Sēdes vadītāja.
Vārds reģistrācijas rezultātu nolasīšanai Saeimas sekretāra biedram Aleksandram Bartaševičam.
A.Bartaševičs (8.Saeimas sekretāra biedrs).
Cienījamie deputāti! Nav reģistrējušies: Oskars Kastēns, Vilis Krištopans, Vineta Muižniece, Staņislavs Šķesters, Dainis Turlais un Ērika Zommere. Paldies.
Sēdes vadītāja.
Cienījamie kolēģi! Līdz ar to Saeimas 10.februāra sēde ir slēgta. Paldies.

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!