• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par autortiesību nozares ieguldījumu iekšzemes kopproduktā. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2005., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101786

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par bezdarba līmeni 2005.gada janvārī Latvijā

Vēl šajā numurā

17.02.2005., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par autortiesību nozares ieguldījumu iekšzemes kopproduktā

“Autortiesību nozares Latvijā sniedz 4% lielu ieguldījumu iekšzemes kopproduktā (IKP), un tas ir augstāks rādītājs nekā Austrijā, Beļģijā, Grieķijā, Īrijā, Luksemburgā, Portugālē un Spānijā,” 14.februārī, iepazīstinot masu mediju pārstāvjus ar veikto pētījumu “Autortiesību un ar tām saistīto nozaru ekonomiskais ieguldījums Latvijā”, uzsvēra Kultūras ministrijas valsts sekretāra vietnieks Uldis Lielpēters.
Pētījums atklāj, ka galvenās un savstarpēji atkarīgās autortiesību nozares Latvijas ekonomikā sniedz 4% ieguldījumu no IKP un rada 4,4% (41 255 personas) nodarbinātību. Nozīmīgāko ekonomisko ieguldījumu sniedz drukātie mediji, reklāma, programmatūra un datu bāzes.
Informācija par šīm četrām lielākajām autortiesību nozarēm atklāj, ka ar autortiesībām saistītais Latvijas eksports sasniedzis 35 miljonus eiru.
Pētījumā secināts, ka autortiesību nozares dod 2,5 reizes vairāk vērtības no IKP nekā tekstilpreču ražošana, astoņas reizes vairāk vērtības nekā mašīnu tehnikas un iekārtu ražošana, tās radījušas septiņas reizes vairāk darba vietu nekā transporta iekārtu ražošana un deviņas reizes vairāk darba vietu nekā gaļas izstrādājumu ražošana Latvijā. Šīs atšķirības ir veidotas, salīdzinot galveno un savstarpēji atkarīgo autortiesību nozaru ieguldījuma kopējo vērtību ar citu nozaru datiem, ko apkopojis Latvijas Centrālais statistikas birojs un “Eurostat.”
Pētījums ir izdots latviešu un angļu valodā, un to var saņemt Kultūras ministrijā. Pētījums ir Latvijai būtisks, jo autortiesību nozares ir iesaistītas ar autortiesībām aizsargātu materiālu radīšanā, ražošanā un izplatīšanā un aizvien vairāk ieņem svarīgu vietu mūsdienu sabiedrībā. Pētījums ļauj apzināties autortiesību un ar tām saistīto nozaru nozīmi – tās ir būtiskas ekonomikas veicinātājas un sniedz vērā ņemamu ekonomisko ieguldījumu.
Pētījumu veica prof. Roberts G.Pikārds (Jenčēpingas universitāte, Jenčēpingas starptautiskā biznesa skola, Mediju menedžmenta un transformācijas centrs, Zviedrija) un Timo E.Toivonens (Turku Ekonomikas un biznesa administrācijas skola, Biznesa izpētes un attīstības centrs, Media grupa, Somija). Pētījuma koordinācijas komitejā darbojās Dimiters Gantčevs (Pasaules intelektuālā īpašuma organizācija, Šveice), Guntis Jēkabsons (Kultūras ministrija, Latvija), Juka Liedess (Somijas Izglītības un kultūras ministrija) un Vilems Vanroijs (Nīderlandes Autortiesību federācija). Koordinācijas komiteja pārraudzīja pētniecības darbu un sniedza atbalstu, padomu un pētījuma vērtējumu.
Pētījums veikts sadarbībā ar Latvijas Kultūras ministriju un Latvijas Centrālo statistikas biroju un Pasaules intelektuālā īpašuma organizācijas, Somijas Izglītības un kultūras ministrijas un Nīderlandes Autortiesību federācijas atbalstu.

Gunda Ignatāne, kultūras ministres preses sekretāre

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!