• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Meža veselības stāvoklis pērn bijis labs. Nebijis orkāna.... Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 17.02.2005., Nr. 27 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101792

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Mūsu planētu sargājošā Kioto protokola otrā dzimšanas diena

Vēl šajā numurā

17.02.2005., Nr. 27

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Meža veselības stāvoklis pērn bijis labs. Nebijis orkāna...

KOKI.PNG (117130 bytes)
Vētras radīto postījumu apmēru dēļ, risks, ka mežu veselības stāvoklis šogad pasliktināsies, ir daudz lielāks
Foto: Arnis Blumbergs, “LV”

Latvijas mežu veselības stāvoklis aizvadītajā gadā vērtējams kā labs un par nebojātiem vai viegli bojātiem uzskatāmi 88,1% skujkoku un 85,7% lapu koku, liecina Valsts meža dienesta (VMD) pērnā gada meža monitoringa rezultāti.
Priežu veselības stāvoklis, salīdzinot ar iepriekšējiem gadiem, pamazām turpina uzlaboties, bet egļu veselības stāvoklis nedaudz pasliktinājies.
Bojātie koki ir 8,9% no meža. Procentuāli vislielāko īpatsvaru – 38% – veido kukaiņu slimību (21,1%) un cilvēku darbības (17,5%) radītie bojājumi.
Visām koku sugām bez jau minētajiem faktoriem bojājumus izraisa arī nelabvēlīgi dabas faktori, piemēram, paaugstināts gruntsūdens līmenis bebru applūdinātajās vietās, norāda VMD. Kopumā mežaudzēm raksturīgi lokāli bojājumi.
Latvijā novērojumi par meža veselības stāvokli reģionālā meža monitoringa laikā notiek jau 15 gadus. Pastāvīgajos parauglaukumos, kas izvietoti visā valsts teritorijā, katru gadu kokiem vizuāli tiek novērtēti vainagu un citi bojājumi. Pēdējo reizi apsekoti 352 monitoringa parauglaukumi, kuros novērtēti 8384 koki.
Janvāra vētra skārusi arī parauglaukumus, un, kā informē VMD, vairāki no tiem ir nopostīti. Bojājumi vēl tiek precizēti.
Meža monitorings Latvijā tiek veikts, īstenojot starptautisko sadarbības programmu par gaisa piesārņojuma ietekmes uz mežiem novērtēšanu un monitoringu. To, kā jāveic monitorings Latvijā, nosaka arī Eiropas Savienības likumdošana.
VMD veiktajā monitoringā iegūtie dati tiek izmantoti arī ikgadējā starptautiskā Eiropas pārskata “Meža veselības stāvoklis Eiropā” sagatavošanā.

“LV” informācija

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!