• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Par pārtiku pēc starptautiskiem kritērijiem. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 30.08.2000., Nr. 303/306 https://www.vestnesis.lv/ta/id/10188

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Par starptautisko autosatiksmi

Vēl šajā numurā

30.08.2000., Nr. 303/306

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Par pārtiku pēc starptautiskiem kritērijiem

No 6. līdz 9.septembrim jau piekto gadu pēc kārtas Rīgas Tehniskās universitātes starptautiskajā izstāžu centrā Ķīpsalā notiks starptautiskā pārtikas, dzērienu, pārtikas pārstrādes, tehnoloģiju, iepakojumu, sabiedriskās ēdināšanas, veikalu aprīkojuma un servisa izstāde — "RIGA FOOD 2000'’. Kā aizvien to organizē starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrība "BT 1" sadarbībā ar Zemkopības ministriju, Labklājības ministriju, Latvijas Pārtikas centru, Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameru, Pārtikas uzņēmumu federāciju un Latvijas Tirgotāju asociāciju.

Kā šim notikumam veltītajā preses konferencē vakar, 29.augustā, uzsvēra starptautisko izstāžu rīkotājsabiedrības "BT 1" direktors Viesturs Tīle, izstāde ar katru gadu iegūst arvien plašāku starptautisko skanējumu un kļūst aizvien nozīmīgāka ne vien Latvijas, bet arī visa Baltijas reģiona ekonomiskajā dzīvē. Katru gadu palielinās to ārzemju firmu skaits, kuras ar izstādes starpniecību ienāk Latvijas un arī visu Baltijas valstu tirgū. Mūsu valsts galvaspilsētā savulaik bijusi aplūkojama gandrīz 50 pasaules valstu produkcija un tehnoloģijas. Paredzēts, ka šogad izstādē savas preces eksponēs 41 valsts uzņēmums.

"RIGA FOOD 2000" salīdzinājumā ar 1996.gadu, kad notika pirmā šāda veida izstāde, ir krietni vien attīstījusies, atzina izstādes projekta vadītājs Rolands Nežborts. Piecu gadu laikā dalībnieku skaits palielinājies trīs reizes, bet pārstāvēto preču zīmju skaits — vairāk nekā trīs reizes. Ar katru gadu izstādē piedalās arvien vairāk vietējo, tieši mazo, ražotāju. Sevišķi svarīgi tas ir tagad, kad pārtikas rūpniecības kopējais ražošanas apjoms mūsu valstī gadu no gada samazinās. Piedalīšanās izstādē paver iespēju paplašināt produkcijas noieta tirgu ne vien pašu mājās, bet arī ārzemēs. Par to ir īpaši jādomā, jo pērn Latvijā ražoto pārtikas preču eksports uz ārvalstīm sarucis gandrīz divkārt salīdzinājumā ar 1998.gadu.

Aizvien kuplāks kļūst arī izstādes ārvalstu dalībnieku pulks — šogad to būs divas reizes vairāk nekā pērn. Savukārt apmeklētāju skaits pieaudzis teju divas reizes: pērn to aplūkoja vairāk nekā 21 tūkstotis cilvēku. Izstāde ir interesanta tieši ar to, ka dod iespēju iepazīties ar visjaunākajiem produktiem, tos nogaršot, kā arī uzdot jautājumus pašiem produkcijas ražotājiem, pārstrādātājiem un izplatītājiem. Tādēļ arī pasākuma devīze ir "Gada lielākā degustācija".

Lai gan visplašākais eksponātu klāsts arī šogad būs Latvijas pārstāvjiem (aptuveni 150 preču zīmju), sevi skaļi pieteikt gatavojas arī Vācijas, Itālijas, Polijas, Francijas, Nīderlandes un Dānijas ražotāji. Plašāk nekā citkārt izstādē būs pārstāvētas arī mūsu kaimiņvalstu — Lietuvas, Igaunijas un Krievijas Federācijas, tāpat Polijas un citu zemju firmas un uzņēmumi. Pēdējā laikā aktīvu darbību izvērsušas ārvalstu diplomātiskās struktūras un sabiedriskās organizācijas, kas organizē savu valstu firmu kopstendus. Šoreiz šāds plašs kopējs stends būs Itālijas uzņēmumiem; atsevišķu stendu paredzējusi iekārtot arī Ukrainas vēstniecības tirdzniecības un ekonomikas misija, Baltkrievijas vēstniecība, Krievijas Federācijas Tirdzniecības un rūpniecības palātas pārstāvniecība, kā arī ASV Lauksaimniecības departaments un citu valstu pārstāvniecības.

Šogad izstādē būs pārstāvēti ne vien visu veidu pārtikas produkti, pārtikas piedevas, garšvielas un dzērieni, bet arī pārtikas ražošanas un pārstrādes iekārtas, iepakošanas iekārtas un materiāli, aukstumiekārtas, mērīšanas un svēršanas tehnika, laboratoriju iekārtas, tirdzniecības un sabiedriskās ēdināšanas aprīkojums un tehnoloģijas, kā arī darba apģērbi. Runājot par nozaru pārstāvniecību, R.Nežborts atzīmēja, ka visvairāk pieteikumu saņemts tieši no Latvijas maizes cepējiem — izstādē piedalīsies 22 Latvijas maizes ražošanas uzņēmumi. Pārstāvēti būs arī gaļas pārstrādes uzņēmumi, saldumu un dzērienu ražotāji, piensaimniecības un cukurfabrikas, kā arī pārtikas produktu un iekārtu importētāji. Kopumā divas trešdaļas dalībnieku veidos pārtikas ražotāji un vienu trešdaļu — iepakojuma izgatavotāji.

Raksturojot līdzšinējo pārtikas izstāžu pieredzi mūsu valstī, Krievijas Federācijas vēstniecības Latvijā Tirdzniecības nodaļas vadītājs Jevgeņijs Tihonovs uzsvēra šo izstāžu pozitīvo dinamiku, atzīmējot, ka šogad atšķirībā no pagājušā gada tajā daudz aktīvāk piedalās Krievijas firmas un uzņēmumi — to skaits pārsniegs divus desmitus. Arī ģeogrāfiskajā ziņā Krievija būs jo plaši pārstāvēta — izstādē piedalīsies kompānijas ne vien no Maskavas un Sanktpēterburgas, bet arī no Tveras, Novosibirskas, Kirovas, Penzas, Jaroslavļas, Samaras un citām pilsētām. Viņš norādīja, ka situācija Krievijas pārtikas tirgū krasi mainījusies pēc rubļa devalvācijas 1998.gada augustā. Tagad šis tirgus ir aktivizējies, un, piemēram, Maskavā 80 procentu no tirgū piedāvātās produkcijas ir pašu ražota, un tikai 20 procentu pārtikas preču tiek importēts. Vēl pavisam nesen šī attiecība bijusi pretēja. Lai gan Krievijas iedzīvotāji dod priekšroku pašmāju ražojumiem, tas nenozīmē, ka viņi atsakās no citu valstu produkcijas, sacīja J.Tihonovs. Viņš atzina, ka Latvijas pārtikas preču kvalitāte ir ļoti augsta un sadarbības iespējas pārtikas tirdzniecības jomā — visai plašas. Pēdējā laikā Latvijas un Krievijas savstarpējās tirdzniecības apjoms ir pieaudzis, un šā gada sešos mēnešos vien tas sasniedzis 680 miljonus ASV dolāru. J.Tihonovs pauda cerību, ka izstāde veicinās jaunu kontaktu attīstību.

Izstāžu lielo nozīmi tirdzniecības kontaktu attīstībā uzsvēra arī Ukrainas Republikas vēstniecības Latvijā tirdzniecības un ekonomikas misijas vadītājs Valērijs Žovtenko. Šobrīd Latvijas un Ukrainas tirdzniecības apgrozījums ir 112 miljoni ASV dolāru, taču, pēc Ukrainas pārstāvja domām, tas ir par maz un to nepieciešams palielināt.

"RIGA FOOD 2000" ietvaros 6. un 7.septembrī notiks izstādes dalībvalstu uzņēmēju lietišķā tikšanās, kuras laikā tiks spriests par pārtikas tirgus attīstību Latvijā, Baltijā un NVS valstīs. Tikšanās dalībnieki izskatīs arī iespējas veikt investīcijas un veidot kopuzņēmumus, lai nodrošinātu gatavās produkcijas un tehnoloģiju virzību Baltijas un NVS valstu tirgos. Lietišķo tikšanos rīko "BT 1" sadarbībā ar Latvijā pārstāvēto ārvalstu vēstniecību tirdzniecības misijām. Šobrīd šim pasākumam jau reģistrējušies dalībnieki no astoņām valstīm — Baltkrievijas, Itālijas, Krievijas, Moldovas, Polijas, Somijas, Ukrainas un Uzbekistānas. Pirmajā tikšanās dienā klātesošie noklausīsies referātus, bet otrajā — strādās darba grupās.

Izstādes atklāšanas dienā tiks paziņoti pārtikas konkursa "RIGA FOOD" rezultāti. Šogad sadarbībā ar "BT 1" to rīko Pārtikas uzņēmumu federācija. Speciāla žūrijas komisija, kurā ietilpst Zemkopības ministrijas, Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Valsts agrārās ekonomikas institūta, Latvijas Pārtikas centra, Sertifikācijas centra u. c. speciālisti, vērtēs konservētu gurķu un augļu un ogu konservu ražotāju produkciju. To varēs nogaršot arī izstādē vai nu pašu dalībnieku stendos, vai arī Pārtikas uzņēmumu federācijas kopstendā.

Gita Kronberga, "LV" nozares redaktore

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!