• Atvērt paplašināto meklēšanu
  • Aizvērt paplašināto meklēšanu
Pievienot parametrus
Dokumenta numurs
Pievienot parametrus
publicēts
pieņemts
stājies spēkā
Pievienot parametrus
Aizvērt paplašināto meklēšanu
RĪKI

Publikācijas atsauce

ATSAUCĒ IETVERT:
Tiesnešu zvēresta ceremonijā Rīgas pilī 17.februārī. Publicēts oficiālajā laikrakstā "Latvijas Vēstnesis", 18.02.2005., Nr. 28 https://www.vestnesis.lv/ta/id/101905

Paraksts pārbaudīts

NĀKAMAIS

Amatu konkursi

Vēl šajā numurā

18.02.2005., Nr. 28

RĪKI
Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

Tiesnešu zvēresta ceremonijā Rīgas pilī 17.februārī:

Augsti godātā ministres kundze! Augsti godātie tiesneši un tiesneses!
Es apsveicu jūs, jaunus tiesnešus, kas piepulcējušies Latvijas tiesnešu saimei, īpaši priecājos, ka arī administratīvās tiesas, pēc kuru pakalpojumiem ir tik ļoti daudz pieprasījumu, šobrīd jau papildinātas par divām jaunām tiesnesēm.
Mums Latvijā Satversme garantē vienu likumu visiem un visiem vienlīdzību likuma priekšā, tamdēļ arī jūsu zvērests šodien tiek nodots Latvijas Valsts prezidentam kā Latvijas suverēnās valsts pārstāvim. Šis zvērests tiek dots Latvijas valstij un Latvijas tautai.
Tiesu sistēma ir neatņemams demokrātijas balsts, un no tiesu sistēmas godīgas, profesionālas, prasmīgas rīcības būs atkarīgs tas, kā mūsu zeme spēs zelt, augt, attīstīties, kāda būs visas valsts slava un prestižs mūsu pašu un cittautiešu acīs. Es novēlu, lai jūsu darbs būtu vērsts uz to, lai Latvijā arvien nostiprinātos pārliecība, ka mums, kopš esam atguvuši neatkarību, šis jēdziens par vienlīdzību likuma priekšā tiktu iemiesots taisnīgā, godprātīgā un augsti profesionālā tiesu darbā. Es novēlu, lai, uzaugot šie zēni, kas šodien jūsu svinīgajā amatā stāšanās brīdī mums dziedāja Latvijas himnu, un mēs varētu dzīvot tādā zemē, kur nevienam nav ne mazāko šaubu par tiesnešu spēju garantēt ikkatram pilsonim gan viņa drošību, gan viņa strīdu taisnīgu izlemšanu tiesas priekšā.
Tiesnešiem būs lieli izaicinājumi, jo, Latvijai iekļaujoties Eiropas Savienībā, arvien vairāk parādīsies direktīvas un apsvērumi, kas jums ar saviem spriedumiem būs jāņem vērā. Jums būs arī mūža garumā jāturpina izglītoties, jo sabiedrības vērtības un izpratne par lietām arīdzan mainās. Jums būs jābūt gataviem uz mūža izglītību, lai sekotu atziņām, kas iespaido spriedumus, vai tas būtu narkotiku lietās, vai cilvēku tirdzniecības lietās, seksuālo pārkāpumu lietās un citās. Es kā prezidente esmu pamanījusi to, ka daudzos tiesas spiedumos, kādi tiek pasludināti Latvijā, vēl ir acīmredzama neizpratne par pēdējiem zinātnes atklājumiem. Mums nākas vēl saskarties ar tādiem spriedumiem, kad bērns, kas tiek seksuāli izmantots, tiek automātiski uzskatīts par melojošu tikai tamdēļ, ka māte neapstiprina to, par ko bērns ir sūdzējies. Mums nākas sastapties ar gadījumiem, kad izvarotas sievietes sūdzība netiek ņemta nopietni, viņai būtībā tālākā procesuālā kārtībā, kamēr viņa nonāk tiesas priekšā, ir jātiek atkal un atkal garīgi izvarotai. Mani kā prezidenti pārsteidz tas, ka mums ļoti nopietni noziegumi beidzas ar tiesas spriedumiem par labu apsūdzētajam, ka tiek atlaisti nopietni, piemēram, narkotiku nodarījumos ar pierādījumiem apsūdzētie, tādēļ, ka viņiem ir vai nu veci vecāki, vai mazi bērni, vai ka viņi cieš no kādas slimības.
Es ļoti ceru, ka jūsu profesionālā mūža gaitā kā cieša tradīcija nostiprināsies tiesnešu spriedumu publiska pieejamība internetā, kur ne tikai jūsu kolēģi un citas ieinteresētās personas, bet visa Latvija varēs iepazīties ar jūsu spriedumiem, ka būs tiesnešu akreditācijas un izvērtēšanas procedūras regulāras, kas tos, kas labi, godprātīgi un rezultatīvi strādā, uzmundrinās, bet kas varēs arī atlasīt un izravēt no tiesnešu pulka tos ļaudis, kas patlaban vēl bojā tiesnešu prestižu un labo slavu Latvijā.
Kopš Latvijas neatkarības atgūšanas tas ir bijis grūts ceļš mums visos iespējamos līmeņos, lai nonāktu līdz tiesiskai, taisnīgai, demokrātiskai valstij. Mēs esam tālu tikuši, bet mums ļoti tālu vēl jāiet. Es novēlu, lai jūs, šodien uzņemoties šo cēlo, atbildīgo amatu, darītu visu sava profesionālā mūža garumā, lai katrs Latvijā varētu justies gan drošāks par savu nākotni, gan arī lepnāks par savu valsti un par tās spēju tiešām aizstāvēt viņu, iedzīvotāju, demokrātiskās iespējas. Es novēlu jums visiem daudz gandarījuma jūsu profesionālā dzīvē un daudz prieka kā cilvēkiem, kuru rokās ir citu ļaužu likteņi un kuriem ar savu spriedumu gudrību un pamatotību ir iespējams vairot taisnību pasaulē. Lai jums visiem labi veicas!

Oficiālā publikācija pieejama laikraksta "Latvijas Vēstnesis" drukas versijā.

ATSAUKSMĒM

ATSAUKSMĒM

Lūdzu ievadiet atsauksmes tekstu!